Ben de o ultrasonik ses dalgası yayan tasmalardan almıştım köpeğimin havlaması için. Fakat benim aldığım tasmanın 2 türlü opsiyonu var, bi tanesi bizim duyamayacağımız bir ses yayıyor (o ultrasonik heralde) diğeri de tasma çalışıyor mu diye kontrol amaçlı herkesin duyacağı biçimde bip bip diye ses çıkarıyor. Asıl kullanılması amaçlanan o duyulmayan sesmiş. Ama ben sadece o bip bip kısmını kullanarak bu işi çözdüm. Çikom havladığında boğazındaki titreşimleri hissedip ses çıkaran bi tasma, ya bip diyo ya o duyulmayan sesi çıkarıyo. Ben bip kısmına ayarladım.
Biz evdeyken Çiko'nun pek sesi çıkmıyor ama biz evden çıktığımızda ortalığı yıkıyormuş. Babası Alzheimer hastası bir komşumuz var. Çiko'nun her havlayışında "Benim köpeklerim havlıyor, köpeklerimi aç bırakıyosunuz" diye feryat figan evi terketmeye çalışıyormuş. Kadın "Ben rahatsız olmuyorum ama babam için bi çözüm bulsanız, çok zorluk çekiyoruz" diye rica edince bize, hemen bi çözüm bulmaya uğraştık. 10 dk 20 dk uzata uzata yalnız bırakmayı denedim. Kesinlikle işe yaramadı. Ve hani havlasın bırakayım, nası olsa susacak, susunca ödüllendirirm de diyemiyordum çünkü komşumuza büyük rahatsızlık veriyordu, ve Çiko öyle kocaman sesli ki, feci durumdaydık. En son bu tasmaları duydum. Ultrasonik kısmının köpek kovucu olduğunu da bilmiyordum aslında, ama ben sesi duyamadığım için istemedim öyle kullanmak. Havlarken taktım hemen boynuna, hav edince çıkan bip sesi çok dikkatini çekti, havlamaya dikkatini veremez oldu, 2 gün içinde tasma takılınca susmaya başladı. Ondan sonra da tasmayı kapalı bi şekilde kullanmaya devam ettim. Artık tasmaya bile ihtiyaç duymadan havlamadan evde oturabiliyor.
Ben havlama problemini bu şekilde çözdüm. Bilemeden çikoya bi zarar vermiş de olabilirim onu bilmiyorum, ben bip sesinden dikkati dağılıyor ondan susuyor diye düşündüm hep, korkabileceği aklıma gelmedi, ama böyle yapmıştım ben. Deneyimimi paylaşmak istedim. Sevgiler