valla evime 5 asgari ücretten fazla giriyor ben ev mev alamıyorum.araba bile alamıyorum daha önce alınanları kullanıyoruz.maaşlar ülkede ortalama 10.000 civarı ama ev taksitleri 15 binden başlıyor krediyle.nasıl alıyorlar son 1 yıldır özellikle ben de şaşıyorum
bildiğim kadarıyla sizin çocuğunuz var. belli yaşınız var.
alıştığınız belli bir hayat var. atıyorum kızınızı ya bir kursa, etkinliğe gönderecek ya bir AVMye götürecek orada en kötü bir kahve içecek durumda olmak istiyorsunuz, arabaya yakıt almak zorundasınız. -bunlar lüks demiyorum lütfen kimse konuyu oralara çekmesin-- 40 yaşından sonra alıştığınız hayattan eksik kalmak ya da çocuğu bırakmak istemiyorsunuz. ben de 40ıma yaklaşmışım kısamam kendimi mesela şu saatten sonra.
ama 32 idim evi aldığımda, 3 senede borcunu bitirdim o zaman biraz kısmıştım açıkçası, bu arkadaşlar da 35 olana kadar kısmaya razıdır zaten, diye düşünüyorum. ve fakat. alacakları 1+1 fark burada. 2 çalışan 3+1 normal bi ev alamıyor!
benim 2 öğretmen evli olan çok sayıda kuzen vs. çevrem var. bunun üzerinde durma sebebim şu: öğretmen-öğretmen ya da polis-hemşire çiftler bu ülkenin bir nevi gösterge aile yapısı
çünkü milyon tane filan var bunlardan...çoklar ve çok "ölçü" durumundalar.
benim bildiğim bu insanlar genelde 25-26 yaşında evleniyordu mesleğe girip 2 sene çalışıp evleniyordu çoğu.
bu insanların hepsi işte o minik yerlerde atıyorum niğde'de, manisada, artvin'de filan hep evlerini aldılar şimdiye kadar. ama tabi biraz kıstılar, doğruya doğru...ama "biraz" yani arabaları vardı mesela ya da kurbanlarını kestiler veya memlekete gittiler ama otel tatili yapmadılar belki. çocuklara he mevsim 10 takım kıyafet almadılar ama yeterince de aldılar. gibi.
düğün takısıyla araba aldılar
1 sene düğün borcu ödediler (çünkü aileler genelde yoksul pek bir şey yapmadılar eksikle borçla evlendi çoğu) -bakın kimseye aileden kalmış bir şey yok.
2. seneye arabayı bile satmadan kredi çektiler eve girdiler ve 7-8 senede filan da bitirdiler.
ha öğretmenler genelde çok maddi hırslı oluyor 2. evi alan da çok oldu da oralar ayrı konular.
35 yaşında hepsinin normal bir aile evi (en az 3+1), arabası, 2 çocuğu vardı hemen hemen. -ikiz olanlar 3, istisna olarak.
olabiliyordu bu yani. dahası ortalaması buydu ülkenin. bunlar en ortalama memurlar. bu dediğim 35 yaşa kadar olan kesim içindi.. daha altındakiler içinse, acele edip almış olan aldı. almamış olan nasıl alacak şu saatten sonra bir fikrim yok.
dediğim şey şu: ülkenin gösterge memur çiftleri 3+1 ev alamayacak durumda şu an...e kim alacak bu evleri? artacak fiyatlar- evet. tamam artacak da herkes evini sonsuza kadar elinde mi tutacak nasıl olacak?
mayı ayında rekor ev satılmış.
üstelik mayıs bildiğiniz gibi ramazan bayranı tatili olan aydı. ona rağmen kalan günlerde yapılan satışla rekor kırılmış.
şu anda aldım aldım yoksa daha alamam diyen herkes alıyor galiba.
işte ben sonrasını merak ediyorum...kim nasıl alacak o fiyatlara?