- 19 Şubat 2021
- 5.023
- 12.283
- 198
- 38
- Konu Sahibi gamzeligunler
-
Karadenizli komşumda çok güzel bir yemek yemiştim. Patatesleri ezmiş, soğan ve salçayla kavuşmuştu. İçine fasulye turşusu da vardı. Bu yemeğin adı ne acaba? Ben de pisboğaz olduğum için bunu beğenmiştim mesela. Ama o pilavı değil…
Ben de Karadeniz mutfağını hiç beğenmeyenlerdenim.Size hak verdim o yüzden.Sabah sabah sinirlerim çok bozuk çünkü binbir emekle yaptığım yemekleri eşim istemeye istemeye yiyor. Ben doğuluyum iç anadoluda büyüdüm o da Karadenizli. Tatsız tuzsuz suyun içinde yüzen yemeklere alışmış ya benim yaptığım mis gibi yemekleri yemiyor şaka gibi. Eskiden çalıştığı ofiste bi abla vardı yemekleri tatsız böyle çorbaları su gibi kıvamsız yemekler yapardı onları seve seve yiyordu. Benim yemeklerime burun kıvırıyor. Mesela gidip saçma sapan bir yerden lapa gibi pilav üstüne sade haşlanmış tavuk yiyor. Asla bir tadı tuzu yok, ya da zurna dürüm yiyor. Yağı baharatı sevmese o dürümü nasıl yesin iştahla? ama benim yaptığım mis gibi yemekleri burun kıvıra kıvıra yiyor ya çok üzülüyorum. Bu sabah da dünden kalan yemeği ısıt kahvaltı hazırlama bir daha dedi ısıttım önüne verdim, ilk yaptığımda da adam akıllı yememişti, baktım oturmuş çatalla didikliyor sağını solunu, genzini tuta tuta yutmaya çalışıyor. Tavaları alıp kafasına atmakla sakin kalmak arasında gidip geldimYemiyorsan kalk git daha da yapmiycam sana yemek dedim. Ya bir de alışverişlere çıkıyorum listeler yapıyorum ona yemekler sofralar hazırlamak için ama çoğunlukla istemeye istemeye yiyor. Bu da benim kalbimi kırıyor. Sabah sabah sinir patlaması yaşadım
Pirinç ve kara lahana ile yapılan versiyonu da mevcut.adım o tarifi Karadenizli olmama rağmen töbeler olsun :))))
Buldum şöyleydi.
Böyle bişey miydi acaba
Bunlardan yemedim ama tavada videosu olandan çok yedimBuldum şöyleydi.
Her gün yeni bişey öğreniyorsun Kudra. Bugün de kocanın erkek olmadığını öğrenmişsinBenim kocam et sevmiyor, erkek değil mi şimdi? Veganlar vejeteryanlar sadece kadınlar mı?
Valla keçi yiyen Karadenizli görmedim hiçHerkes biraz önyargılı gibi, Karadeniz etçildir, haşlamaları ve fırında yapılan etleri meşhurdur, keçi eti daha revaçtadır orada çünkü bir çok bölgede sadece keçiler yaşayabiliyor. Hamsi severler ama palamut, çupra, levrek bol tüketilir bir de meşhur alabalıkları var ızgarada severler. Otları çeşitlidir, yemekte yaparlar tava da. Diğer mutfaklardan farkı fazla baharatı sevmezler , köfteleri, kuru fasulyeleri meşhurdur, ekmekleri çok güzeldir, şahane su börekleri yaparlar, çok çeşitli peynirleri var, o kadar gömülecek bir şey değil yani :))) Lahana, fasulye bölge ikliminden ötürü revaçtadır, Karadeniz az güneş görür her şey ekilmez orada. Ama tatsız tuzsuz su gibi yemekte yenmez :)) Bu arada ekleyeyim ülkenin en güzel tereyağı Tonya'da yapılır, Karadenizli tereyağına alışkındır, eti çok severler ama kuyruk yağı kokan bir yemeği tercih etmezler onlar için yağ demek tereyağıdır.
Malum, Karadeniz kendi içinde ikiye ayrılıyor Samsun, Giresun, Ordu civarinda yapılıyor dible.Hiç duymadım o tarifi Karadenizli olmama rağmen töbeler olsun :))))
Kimse bozulmasın ama katılıyorumKimse bozulmasın ama karadenizlilerde hiç yemek kültürü yoktur
Trabzona üç kere gittim geçmişte, hamur işleriyle doyuyorum. Neden üzüyorsunuz kendinizi? Atın düdğklüye mısırı, üstüne trabzon tereyağını, biraz da su, al sana mısır çorbası. Karalahana çorbasına da az soğan şu alın çorba. Yanına biraz da turşu kavurun bayıla bayıla yesin. Kuymak yapın yesin. Neden uğraşıp kendinizi yoruyorsunuz. Kendinize ayrı yemek pişirin.Sabah sabah sinirlerim çok bozuk çünkü binbir emekle yaptığım yemekleri eşim istemeye istemeye yiyor. Ben doğuluyum iç anadoluda büyüdüm o da Karadenizli. Tatsız tuzsuz suyun içinde yüzen yemeklere alışmış ya benim yaptığım mis gibi yemekleri yemiyor şaka gibi. Eskiden çalıştığı ofiste bi abla vardı yemekleri tatsız böyle çorbaları su gibi kıvamsız yemekler yapardı onları seve seve yiyordu. Benim yemeklerime burun kıvırıyor. Mesela gidip saçma sapan bir yerden lapa gibi pilav üstüne sade haşlanmış tavuk yiyor. Asla bir tadı tuzu yok, ya da zurna dürüm yiyor. Yağı baharatı sevmese o dürümü nasıl yesin iştahla? ama benim yaptığım mis gibi yemekleri burun kıvıra kıvıra yiyor ya çok üzülüyorum. Bu sabah da dünden kalan yemeği ısıt kahvaltı hazırlama bir daha dedi ısıttım önüne verdim, ilk yaptığımda da adam akıllı yememişti, baktım oturmuş çatalla didikliyor sağını solunu, genzini tuta tuta yutmaya çalışıyor. Tavaları alıp kafasına atmakla sakin kalmak arasında gidip geldimYemiyorsan kalk git daha da yapmiycam sana yemek dedim. Ya bir de alışverişlere çıkıyorum listeler yapıyorum ona yemekler sofralar hazırlamak için ama çoğunlukla istemeye istemeye yiyor. Bu da benim kalbimi kırıyor. Sabah sabah sinir patlaması yaşadım
Ben daha Cok severımKaradenizli damak tadı cidden bir tuhaf.
Bizim kayınvalide sabah kahvaltıda tavuk kızartıp yiyordu mesela hayret etmiştim. Kahvaltıyı peynir ekmek yemek yerine dünden kalan yemeği yemek istediği için olmuş bence.
Sabah sabah salçalı yağlı yemeği en obur insan bile zor yer bence.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?