Arkadaşlar merhaba,
Hangi hastanenin aslında olduğunun çok önemi yok. Allah hepimize doğal doğumu nasip etsin, bende doğal doğum isteyen bir Ağustos - Eylül annesi olacağım. Cihan hastanesi - Gökhan beye gidiyorum. Doktor ile rahatça anlaşabiliyorsanız ve aradığınızda ulaşabiliyorsanız en iyisidir zaten. :)
Doğal doğumunuz başladığında vücudumuz oxcitosin salgılamaya başlayacak, buda doğumumuzun kolay olması, sütümüzün direk gelmesi ve doğum sonrası kısa sürede toparlanmamızı sağlayacak hormon, aynı zamanda da endorfin (mutluluk hormonu diye de bilinir) salgılanacak buda sancılar arasında dinlenmenizi ve vücudumuzdaki kasların rahatlamasını salgılayacak. Ama doğumumuza engel olacak, yavaşlatacak, bebeği strese sokacak tek hormon adrenalin (korku ve stres anında ortaya çıkar). o yüzden siz eğer korkuyorsanız ve bunu doktorunuz hissettiyse doğal doğumun hiç bir türlüsüne yanaşmak istemiyorlar, bebeğe karşı herhangi bir risk almamak için.
Önemli olan epidural, yani size uyuşturucu verecek olmaları.
Epidurale gelecek olursak, uyuştuğumuzda kan basıncımız düşecek ve bebeğimize ve bizim vücudumuzda yeteri kadar kan dolaşmayacak, belden aşağımızı hissetmediğimiz için bize olası idrar durumu için sonda takacaklar, uyuşma hissi geçene kadar rahat hareket edemeyeceksiniz, vücudumuz doğumu kendisi ( aynı büyük abdestimizi yapar gibi) yönetebilir; yani ıkınması gerektiği zamanı ve aralığı bilir ama uyuştuğumuzda bunu bilemeyeceğiz ve doktor ya da ebe dedikçe ıkınıcaz ( tabi ne kadar kuvvetli ıkınacağımızı bilemeyeceğiz ve hep ıkın devam et nefesini tut gibi söylemler olacak), nefesimizi uzun süre tutmak zorunda olacağımızdan bebeğimize oksijen gidişi az olacak ( sıkışma, kan basıncı düşmesi, oksijen azlığı bebekte kalp atışını düşürdüğü için sezeryan sebebi görülür ve apar topar sezeryana alınma riski olabilir) ve son olarak 2-3 ay sürecek omurilik kısmında olan sırt ağrılarımız olabilir.
açıkçası daha bir çok şey söylenebilir, tüm gebe arkadaşlarıma tavsiyem egzersiz yapalım. Pilates, Kegel egzersizleri çok işe yarayan egzersizler. Kegel yaptığınız sürece rahim kaslarımız güçlenecek ve böylelikle yırtılma riski azalacak kaslar kendini doğuma hazırlamış olacak. Nefes egzersizi de yaparsak doğumuzu vücudumuza bırakmak kalıyor geriye. :) bunun için kurslar var, ücretsiz belediyenin yaptıkları da var ücretli kurslarda var. Bebek ve kendimiz için egzersiz şart