• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kızlar ihtiyacım var size...

zekayı fark ettiler aslında ama babam subaydı, küçük ildeydik, 90ların başıydı. öyle çok imkan yoktu yani.

Açıkçası normal okulda okumanız sizin için daha iyi olmuş.

Yurtdışında üstün zekalılar için açılmış okullar çok bilinçli öğretmenler tarafından idare ediliyor ancak burada öğretmen öğrenci senkronizasyonu çok zor olduğu için öğrenciler özel eğitim veren okullarda adaptasyon sorunu yaşıyor.

Ben buraya geldiğimizde bahsedilen okullardan birine kayıt oldum ve 1 hafta bile dayanamayıp inanılmaz sorunlar çıkardım. Halbuki yurtdışındayken özel eğitim almamı garip bir şey olarak görmüyordum, alışmıştım. Burada ise hocalar tarafından cüzzamlı gibi davranılmak beni inanılmaz zorladı. Normal eğitim veren okullarda okusam çok daha mutlu olurdum inanın.

Konu sahibi size de öneri falan vermeyeceğim yalnız çocuğunuzu ne kadar çalışkan olması için zorlarsanız o kadar olmayacaktır, ne kadar dindar olması için çabalarsanız o kadar olmayacaktır.

Örnek: Sizin aileniz.

Açıkçası normal okulda okumanız sizin için daha iyi olmuş.

Yurtdışında üstün zekalılar için açılmış okullar çok bilinçli öğretmenler tarafından idare ediliyor ancak burada öğretmen öğrenci senkronizasyonu çok zor olduğu için öğrenciler özel eğitim veren okullarda adaptasyon sorunu yaşıyor.

Ben buraya geldiğimizde bahsedilen okullardan birine kayıt oldum ve 1 hafta bile dayanamayıp inanılmaz sorunlar çıkardım. Halbuki yurtdışındayken özel eğitim almamı garip bir şey olarak görmüyordum, alışmıştım. Burada ise hocalar tarafından cüzzamlı gibi davranılmak beni inanılmaz zorladı. Normal eğitim veren okullarda okusam çok daha mutlu olurdum inanın.

Konu sahibi size de öneri falan vermeyeceğim yalnız çocuğunuzu ne kadar çalışkan olması için zorlarsanız o kadar olmayacaktır, ne kadar dindar olması için çabalarsanız o kadar olmayacaktır.

Örnek: Sizin aileniz.

okul için az önce annemle konuştum, 1 tane varmış o da istanbul'daymış o zamanlar. ülkemizde çok yeni daha yani bu tip okullar.

Eğer 4 yaşında ki çocuğa tahtanın başında öğretmeye çalışıyorlarsa o çocuk senelerce ilgi duymaz o derse. Hiç sordunuz mu nasıl ders işliyorsunuz diye?

4 yaşında ki çocuğa dini eğitim verilebilir. Ama ilgisini çekebilecek şekilde oyunlarla öğretilir.

Üstelik çok şekilci bir insansınız. Çocuğunuz öğretmenin karşısında sular seller gibi okumayınca en fazla ne olabilir ki? Bir de ödev veriyorlarmış.

okul için az önce annemle konuştum, 1 tane varmış o da istanbul'daymış o zamanlar. ülkemizde çok yeni daha yani bu tip okullar.

Evet, yeni kuruldukları için de çok yetersizlerdi. Bence hala öyle olabilirler. Öğretmen yetiştirme prosedürü çok zor çünkü, ülkemizde standartları yakaladığını sanmıyorum.

Ben öyle olsa daha iyi olabilirdi diye düşünmeyin diye yazdım zaten, normal eğitim daha tercih edilebilir bir seçenek bana göre burada.

Evet, yeni kuruldukları için de çok yetersizlerdi. Bence hala öyle olabilirler. Öğretmen yetiştirme prosedürü çok zor çünkü, ülkemizde standartları yakaladığını sanmıyorum.

Ben öyle olsa daha iyi olabilirdi diye düşünmeyin diye yazdım zaten, normal eğitim daha tercih edilebilir bir seçenek bana göre burada.

hiç öyle düşünmedim ama başka birinin o konudaki tecrübelerini okumak da iyi oldu, teşekkürler :)

Bence konuşmasında bir sakınca yok ama yazmak olarak, okumak olarak öğrenmek çok kolay ve yaşına uygun olsaydı çocukları okul müfredatında 3 yaşından itibaren okuma yazma öğretirlerdi. Dini eğitime karşı bir insan değilim ama bence İslam’ın yapısıyla çelişiyor. Önce çocuğa sevmeyi öğreteceksin, bu her şeyi sevmeyi evrensel sevgi ve Allah sevgisi sonra yazma işi gelir.

Katiliyorum, yazma işi cok zor fakat 4 yaşin el becerisi gelişmiş oluyor aslinda. Cocugun fitratinda yoksa zaten yapamaz ve sevmez yazi yazmayi. O zaman elbette zorlama yanlis olur.
Okul mufredatlarini baz almiyorum; her yonden hatali. 5 yasindaki çocuğun okula baslamasina onay veren yillarca 45 dk.lik derslerle bogulan ustune yetmeyip dersane egitimi alan çocuklar yetistiriyor bu sistem.

Merak ediyorum ingilizce, fransizca ogretilmek istenseydi bu kadar karsi cikan olacak miydi ?

Ben cevap vereyim, karşı çıkmadığım ve tespit yaptığım halde.

4 yaşındaki çocuğa Fransızca dersleri verip, eve de ödevle yollayıp, yapması için zorlarsanız Fransızcadan nefret edecektir.

Ve Arapça Fransızcadan zor bir dildir.

Not: Arapça asla din derslerinde öğrenilmez bu arada, dil öğrenmekle kıyaslamak istemezdim aslında ama sorunuzu cevapladım.

ee çocuğun amcasına sığınması gayet normal , o daha çocuk lafını söylüyorsunuz ama benimsemiyorsunuz
ondan çok şey bekliyorsunuz , çocukta kendine çocukluğunu hissettirecek birilerine sığınıyor yüz verme yok burda tamamen sizin hatanız
ayrıca çocuğunuz evi dağıtıyor diye evden göndermeniz ayrıca bir şok yaşattı bana
çocuk senin çocuktan sıkılan siz .. o çocuğun ilk ihtiyacı arapça öğrenmek değil önce çocukluğunu yaşamak

Merak ediyorum ingilizce, fransizca ogretilmek istenseydi bu kadar karsi cikan olacak miydi ?

Ben yine karsi cikardim, cunku cocuk ogrenme caginda degil, oyun caginda. 4 yasindaki cocuk dersten ne anlar? Kendi dilini bile yazamazken,okuyamazken ; cocuk nasil ogrenebilir ki zaten? Oyun oynayacagi zamanda bos yere cocugu sikmis olursunuz,

Arapcaya extra karsi cikmamin sebebi, alfabenin zor ve anadilimizle ilgisiz olmasi. Cocuk kendi dilimizin bile bilincinde degilken , Arapcanin nesini anlasin?

Allah'i , gunahi sevabi , soyut kavramlari vs zaten gectim , 4 yasindaki cocuk o alfabeyi anlayamaz. Bos yere bir seyleri ogretmeden, sindirtmeden ezberletmek bosa kurek cekmek. Mukemmel Arapca yazsa bile ne olacak ki, gordugu sembolu 4 yasindaki cocuk anlamlandiramaz.

Cocugun ustune bu kadar yuklenmek dogru degil bence.

Arapcayla diger dilleri kiyaslamayin, burda isin dini boyutu da var. Din ve vicdan araya girdiginde kisisel sinirlar da baslar. 4 yasinda olsa da bu cocuk bir birey. Bir ilkokula baslasin, sonra dogru/yanlisi ayiracak kendi kararlarini verecek duruma gelsin, sonra oturup dine kafa yorsun.

Bana göre aynı iki durum da sorunlu olur. İngilizce, Fransızca hint avrupa dil ailesi ve yazıldığı gibi okunma konusunda özellikle Türkçeden (ural-altay) daha zorlar. Arapça da hami-sami. (ki zaten elifba öğrenince dil olarak arapça falan da öğretilmiyor, okuduğunu anlamıyorsun sadece okuma öğreniliyor)

Çocuğum 2 yaşında ve evimizde ingilizce, türkçe ve arapça konuşuluyor sizce ne olur olsaydı soru, müthiş olur derdim. Ama yazılı dil olunca aynısını diyemem, 100° deki derece işaretini cezm diye gördükten sonra derece olduğunu mutlaka anlayacak bir süre sonra ama ayrıştırma sürecinde bocalayacak herbirinde ayrı ayrı. Öğretmeni veya annesi tahammül edecek hayır kızım o harf "se", "ye" diye okunmaz o. Kuran kursundayken "ye" idi, şimdi ise "se" durumlarına. Konu sahibinin çok daha fazla sabra ihtiyacı olur (şimdiki halini anlatmış zaten), denizden geçip çayda boğulursa.

Son düzenleme:
okuma yazma bilmeyen bir çocuk nasıl öğreniyor ona şaştım ben ?
benim bildiğim o yaştaki çocuklar için olan din eğitimi verilen kurslarda , abdest alması , namaz kılmanın şekli felan öğretilir

merhaba kızlar,
psikolog tavsıyesı arıyordum, buraya da bakmadan gecmedım tabi :))
hatunun bırı konu açmış, psikolog arıyor, fıyatların cok dusundugunden fazla olduğunu yazmış. konusuna cevap veren bı arkadaşta e buraya yaz anlat dök içini sekerım dıye :D evet yaaa ben nıye yazmıyorum dedım önce sizden fikir alayım kızlar.

hamileliğim cok zor gecti, o yüzden işten cıktım. lise sonda stajla başlayıp hamile kalana kadar 6 yıl calıştım.
hatta lisede yaz tatillerinde bile kuaför yanında, test kitapları yazan bi yerde falan da çalıştım. hamile kalınca langırt diye alaşağı oldum. 23 yasıma kadar olan butun ozgurlugum bitti...

4 yasında bir kızım var. Rabbim esirgesin, herkese de nasip etsin inşallah.
dini eğitim de veren bir anaokuluna gıdıyor 2 aydır.
kızımla her dakika dipdibe olmaktan o kadar bunalmıştım ki... kendi kendime kalabildiğim 1 saatim yoktu. sureklı artık bı bagırma halindeydim, herseye sinirleniyor bagırıyordum. halbuki o daha çocuk, 4 yasında. nerden bılecek nerde nasıl davranması gerektıgını, doğru duzgun anlat ki çocuk da ogrensın. öğrenme tekrar ile olur, ben neyı 1 kere de ogrenmısım ki ondan ogrenmesını bekleyebılırım.
okula başlaması bana coook iyi geldi. artık ev fazla dağılmıyor, sureklı onunla oynama halinde olmaadıgım için ev işlerini de yapıyorum vs vs. ev dağınık olunca da deliriyorum cunku. te Allahım ya manyagım valla :D

neyse mutlu mutlu gunlerımız geçerken elif ba derslerine çalışmak istemediği için geriliyorum. "kızımmm o daha küçük lan küçük daha 4 yasında! farkında mısın, cocugu ders çalışmaktan sogutucan yaaa, ilerde derslerine çalışmayacak, oyun cocugu o daha öğrendıgı kadar yaaa" diyorum. kendime geliyorum ama ertesi gun gecıyor. dersine çalışsın ben de hocalarına mahcup olmayayım ıstıyorum. aslında sıkıntımın altında bu var. farkındayım. rahat olmaya çalışıyorum ama yapım elvermiyor. hersey duzenlı nizamlı yürüsün istiyorum. ama olmuyor, olmayacak da farkındayım.
2 gundur ders çalışmayınca , söz dinlemeyince cocugun karsısında ağlıyorum. e oha ama bana!
yan dairede kayınpeder, görümce, üst katta da bekar amcası var. sığındığı liman amcası! kaçış yeri ! o kadar ıyı kullanıyor ki amcasını, amcası da kullandırtıyor tabi... etrafta fazla kişi olunca çocuk beni de dinlemeyip başka yüz bulduğu kişilerle takılıp uzaklaşabiliyor. çok garip ama kızımı kaybedicekmısım gibi bir hisse kapılıyorum. agresifleşiyorum. kızlar normalde A deseniz gülen, neşe dolu, etrafına mutluluk veren, esprılı sempatik çocuklarla arası cok ıyı olan biriydim ben. neden bu hale geldim?
uzun oldu ama hakkınızı helal edin. yapmam gerekenleri biliyorum ama yapamıyorum. bakış acımı degıstırıcek, kendimi toparlamamı saglayabılecek önerileriniz varsa yazın lütfen...
ewet sana çok güzel bi onerim var burda bırsuru topıkte ben ve benım gıbıler varız 2 normal gebelıl 2 kımyasal gebelık gecırıdım normallerımın bırı 4 bırı 6 aylık düştü 4 yıl olcak ugrasıyorum bı tane alayım kucagıma dıye evlat hasretıyle yanıp tutusuyorum ama sana nasip olmuş elindekinin kıymetini bilmiyorsun varlığının bile büyük nimet oldugunu dusunmeden 4 yasında elif ba öğrenmesini beklıyosun helal olsun ne dıyım sana

merhaba kızlar,
psikolog tavsıyesı arıyordum, buraya da bakmadan gecmedım tabi :))
hatunun bırı konu açmış, psikolog arıyor, fıyatların cok dusundugunden fazla olduğunu yazmış. konusuna cevap veren bı arkadaşta e buraya yaz anlat dök içini sekerım dıye :D evet yaaa ben nıye yazmıyorum dedım önce sizden fikir alayım kızlar.

hamileliğim cok zor gecti, o yüzden işten cıktım. lise sonda stajla başlayıp hamile kalana kadar 6 yıl calıştım.
hatta lisede yaz tatillerinde bile kuaför yanında, test kitapları yazan bi yerde falan da çalıştım. hamile kalınca langırt diye alaşağı oldum. 23 yasıma kadar olan butun ozgurlugum bitti...

4 yasında bir kızım var. Rabbim esirgesin, herkese de nasip etsin inşallah.
dini eğitim de veren bir anaokuluna gıdıyor 2 aydır.
kızımla her dakika dipdibe olmaktan o kadar bunalmıştım ki... kendi kendime kalabildiğim 1 saatim yoktu. sureklı artık bı bagırma halindeydim, herseye sinirleniyor bagırıyordum. halbuki o daha çocuk, 4 yasında. nerden bılecek nerde nasıl davranması gerektıgını, doğru duzgun anlat ki çocuk da ogrensın. öğrenme tekrar ile olur, ben neyı 1 kere de ogrenmısım ki ondan ogrenmesını bekleyebılırım.
okula başlaması bana coook iyi geldi. artık ev fazla dağılmıyor, sureklı onunla oynama halinde olmaadıgım için ev işlerini de yapıyorum vs vs. ev dağınık olunca da deliriyorum cunku. te Allahım ya manyagım valla :D

neyse mutlu mutlu gunlerımız geçerken elif ba derslerine çalışmak istemediği için geriliyorum. "kızımmm o daha küçük lan küçük daha 4 yasında! farkında mısın, cocugu ders çalışmaktan sogutucan yaaa, ilerde derslerine çalışmayacak, oyun cocugu o daha öğrendıgı kadar yaaa" diyorum. kendime geliyorum ama ertesi gun gecıyor. dersine çalışsın ben de hocalarına mahcup olmayayım ıstıyorum. aslında sıkıntımın altında bu var. farkındayım. rahat olmaya çalışıyorum ama yapım elvermiyor. hersey duzenlı nizamlı yürüsün istiyorum. ama olmuyor, olmayacak da farkındayım.
2 gundur ders çalışmayınca , söz dinlemeyince cocugun karsısında ağlıyorum. e oha ama bana!
yan dairede kayınpeder, görümce, üst katta da bekar amcası var. sığındığı liman amcası! kaçış yeri ! o kadar ıyı kullanıyor ki amcasını, amcası da kullandırtıyor tabi... etrafta fazla kişi olunca çocuk beni de dinlemeyip başka yüz bulduğu kişilerle takılıp uzaklaşabiliyor. çok garip ama kızımı kaybedicekmısım gibi bir hisse kapılıyorum. agresifleşiyorum. kızlar normalde A deseniz gülen, neşe dolu, etrafına mutluluk veren, esprılı sempatik çocuklarla arası cok ıyı olan biriydim ben. neden bu hale geldim?
uzun oldu ama hakkınızı helal edin. yapmam gerekenleri biliyorum ama yapamıyorum. bakış acımı degıstırıcek, kendimi toparlamamı saglayabılecek önerileriniz varsa yazın lütfen...
4 yas cok kucuk okuma yazma icin. Vence ustune fazla gidiyosun. Anaokulunda oynasin cocuk, oynayarak ogrensin. Lise talebesi deyilki bu cocuk.

Ben yine karsi cikardim, cunku cocuk ogrenme caginda degil, oyun caginda. 4 yasindaki cocuk dersten ne anlar? Kendi dilini bile yazamazken,okuyamazken ; cocuk nasil ogrenebilir ki zaten? Oyun oynayacagi zamanda bos yere cocugu sikmis olursunuz,

Arapcaya extra karsi cikmamin sebebi, alfabenin zor ve anadilimizle ilgisiz olmasi. Cocuk kendi dilimizin bile bilincinde degilken , Arapcanin nesini anlasin?

Allah'i , gunahi sevabi , soyut kavramlari vs zaten gectim , 4 yasindaki cocuk o alfabeyi anlayamaz. Bos yere bir seyleri ogretmeden, sindirtmeden ezberletmek bosa kurek cekmek. Mukemmel Arapca yazsa bile ne olacak ki, gordugu sembolu 4 yasindaki cocuk anlamlandiramaz.

Cocugun ustune bu kadar yuklenmek dogru degil bence.

Arapcayla diger dilleri kiyaslamayin, burda isin dini boyutu da var. Din ve vicdan araya girdiginde kisisel sinirlar da baslar. 4 yasinda olsa da bu cocuk bir birey. Bir ilkokula baslasin, sonra dogru/yanlisi ayiracak kendi kararlarini verecek duruma gelsin, sonra oturup dine kafa yorsun.
Din egitimi arapca harf ogrenerek olmuyor. Ama bazi seylerin egitimi vardirki daha kucukken baslar. Zaten cocuga erken zorla verirsen sogur neyi veriyorsan. Allah'i anlamayabilir bile o yasta ona anliyabilecegi dilden anlatilir. Olumu anlama mesela. Hele ceza yada gunahi hic bilmez, ve bunlari soylersen korkar. Ama bu demek deyil ki, bazi dini bilgiler hic verilmesin. Sevmeyi, vicdani, cevresindeki canli cansiz hicbirseyi incitmemeyi ogrenir cocuk. Bunlar evrensel deyerler oldugu gibi aslinda dini deyerlerdir.

islamda eğitim 4 yıl 4ay 4 gün olunca başlar sanırım bu mantık yürütülmüş ancak biiraz yanlış anlaşılmıs dıye dusunuyorum 4 yasındakı bır cocugun harfleri öğrenmesi onları yazması oldukça zor çunku o yaşta henuz bır karenın içini bile boyayamazlar el göz koordinasyonu henüz tam sağlanmadıgı için bunu fiziksel olarak yapamazlar yapan çıkar belkı ama nadir olur bunlaR DİNİN temel öğeleri öğretilebilir Allah kuran peygamberımızı hakkında bılgı verılebılır ilahi de öğretebilirsiniz hatta küçük surelerı de ezberletebılırsınız ama yazmasını okumasını bi zahmet beklemesin kimse

Yazma konusunda zorlamamak uzere hemfikirim. Elbecerisinin gelisip gelismemesine bagli fakat dil ogrenme konusunda ayni dusunmuyorum. 5 yasimi bitirdigimde ingilizce, arapca ana dilim gibiydi ve hic unutmadim. Dil ogrrnmeye devam ettim tabi. Kurani kerimide bu sekildeogrendim ve hic unutmadim.
Derslerime hic zarari olmadi aksine her donemde her zaman cok basariliydim.

Hicbirzaman baskici bit ailem olmadi, bu konuda ve her konuda sonsuz kere sevgiler onlara. Cok sansliyim.

Yazma konusunda zorlamamak uzere hemfikirim. Elbecerisinin gelisip gelismemesine bagli fakat dil ogrenme konusunda ayni dusunmuyorum. 5 yasimi bitirdigimde ingilizce, arapca ana dilim gibiydi ve hic unutmadim. Dil ogrrnmeye devam ettim tabi. Kurani kerimide bu sekildeogrendim ve hic unutmadim.
Derslerime hic zarari olmadi aksine her donemde her zaman cok basariliydim.

Hicbirzaman baskici bit ailem olmadi, bu konuda ve her konuda sonsuz kere sevgiler onlara. Cok sansliyim.
Sen dil konusunda bence cok yetenekliymissin. Benim hic yoktur yetenegim mesela, kizim da bana cekmis :(. Kizimin bakicisi arapca konusuyordu, bakicinin kizi ingilizce biz turkce cocuk iki yasinda kadar konusmadi. Yetenek olarak goruyorum. Simdi okula gidiyor uc aydir daha yeni yeni basladi ingilizce bir kac kelime soylemeye.

Back