• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

kızlar ihtiyacım var size...

Sen dil konusunda bence cok yetenekliymissin. Benim hic yoktur yetenegim mesela, kizim da bana cekmis :KK43:. Kizimin bakicisi arapca konusuyordu, bakicinin kizi ingilizce biz turkce cocuk iki yasinda kadar konusmadi. Yetenek olarak goruyorum. Simdi okula gidiyor uc aydir daha yeni yeni basladi ingilizce bir kac kelime soylemeye.

Genele (tek dille yetişenler) göre trilingual yetişen çocukların daha geç konuşması normal zaten ama? Aldığı altyapıyı başka hiçbir şekilde veremezdiniz, ne güzel olmuş.

Sen dil konusunda bence cok yetenekliymissin. Benim hic yoktur yetenegim mesela, kizim da bana cekmis :KK43:. Kizimin bakicisi arapca konusuyordu, bakicinin kizi ingilizce biz turkce cocuk iki yasinda kadar konusmadi. Yetenek olarak goruyorum. Simdi okula gidiyor uc aydir daha yeni yeni basladi ingilizce bir kac kelime soylemeye.

Iki yaş konusmak icin cok normal.

Tabi her cocuk fitrati farklar gosterir. Bu yuzden eger yapamiyorsa yapabildigi kadar olmasi lazim. Baski ters teper. Mutlaka yetenegi olan baska alanlar vardir. Cocugunuzj iyi gozlemleyin. Yine de az da olsa öğrendiği her bilgi kiymetlidir zeka gelisimi acisindan.

Anne karninda baslar ogrenmr, dusunun artik.

2 yasina kadar farkli diller mi konusuldu cocukla ? Anlamadim, boyleyse yanlis davranilmis.

Dil öğrenmekle arapça elif ba öğrenmek çok farklı.Arapça konuşulan bir evde çocuk ZORLANMADAN arapça öğrenebiliyor olsa kimsenin itirazı olmaz.
Bizim din anlayışımızda temel sorun bu işte en son olması gereken şeyleri ilk başta dinin temeliymiş gibi algışatıp önce onları yapmaya çalışıyoruz.Hırsızlık kötüdürden önce arapça harfleri öğretmeye çalışıyoruz.Türkçesini okumak kimsenin aklına gelmez, ama Arapçası her fırsatta okunur.Aman tek kelime Türkçe okuyup feyz almayalım.
Neyse; çocuğum Kuran'ı şakır şakır okuyor çok zeki maş. Diye hava atmak için küçücük çocuğa eziyet ediyorsunuz.iyi ki sizin kızınız değilim.

Farkli diller konusulabilir fakat kafa karistirmamayi bilmek lazım. Ozenli davranilmali.

Ben farklı bir konuya değinmek istiyorum.
Kızınızın amcası ve büyukanne-babasını kaçıs yeri olarak gördüğünü belirtmişsiniz. Buna engel olmamak yapacağınız en büyük hatalardan biri olur. Zira kızınız sürekli evinizin kurallarını aşıp onlara sığınacak böylece disiplin kurmakta zorluk yasayacaksiniz. Evin her kuralinin bir boşluğu ve anne babanin hayir dediği her davranışında ona göz yumacak yakınları olacak...

Kayinaileniz sizin kurallarınıza riayet ediyorsa baska...

Iki yaş konusmak icin cok normal.

Tabi her cocuk fitrati farklar gosterir. Bu yuzden eger yapamiyorsa yapabildigi kadar olmasi lazim. Baski ters teper. Mutlaka yetenegi olan baska alanlar vardir. Cocugunuzj iyi gozlemleyin. Yine de az da olsa öğrendiği her bilgi kiymetlidir zeka gelisimi acisindan.

Anne karninda baslar ogrenmr, dusunun artik.

2 yasina kadar farkli diller mi konusuldu cocukla ? Anlamadim, boyleyse yanlis davranilmis.
1 yasindan iki yasina kadar uc dil konusuldu. Benim zaten uzuldugum bir konu deyil. Bana benzemis be hercocugun yetenegi farkli oluyor. Mesela kaynimin kizlari iki yasinda nerdeyse kompozisyon yazicak derecede konusuyorlardi. Inanamazsin. Hepimiz nasil farkliysak vocuklar da oyle.

Dil öğrenmekle arapça elif ba öğrenmek çok farklı.Arapça konuşulan bir evde çocuk ZORLANMADAN arapça öğrenebiliyor olsa kimsenin itirazı olmaz.
Bizim din anlayışımızda temel sorun bu işte en son olması gereken şeyleri ilk başta dinin temeliymiş gibi algışatıp önce onları yapmaya çalışıyoruz.Hırsızlık kötüdürden önce arapça harfleri öğretmeye çalışıyoruz.Türkçesini okumak kimsenin aklına gelmez, ama Arapçası her fırsatta okunur.Aman tek kelime Türkçe okuyup feyz almayalım.
Neyse; çocuğum Kuran'ı şakır şakır okuyor çok zeki maş. Diye hava atmak için küçücük çocuğa eziyet ediyorsunuz.iyi ki sizin kızınız değilim.

Arapca ogrenmenin ne pratikte ne de dinen pek bir faydasi yok bence. Tek getirisi Arap edebiyati okumak olabilir ama o da kimsenin derdi degil zaten.

Profesyonel hayatta mutercimlik yapmicaksam, ya da Arabistan'da santiyede muhendislik yapmicaksam Arapca'nin bir getirisi yok bence. hem ogrenmesi zor, emek gerektiriyor, hem de sonuc olarak cok buyuk bir kazanim yok. Ingilizce , Almancayla kiyaslayanlar olmus, kiyaslamasinlar. Ingilizce/Almanca bilmekle, Arapca bilmenin getirisi karsilastirilamaz zaten.

Arapca bilmiyorum ben ama dinen hicbir eksiklik hissetmiyorum, zira Kuran'i Turkce okudum. Her yerde Turkce cevirisi olan bir kitabi okumak icin yillar verip Arapca ogrenmenin mantigi yok bence. Anadilimizde okuyup anlamak varken, bu sekilcilik niye ? Hicbir metin/kitap okurken insana anadilinden aldigi tadi veremez diye dusunuyorum. Zaten Arapca bilip okusaydim da, yazilanlar ayni, kafa benim oldugu surece farkli bir yorum getirmeyecektim ki. Insan kafasinda en iyi kendi anadilini isler, bu bir gercek. Kendi diline sirtini donen, kendi kafasina da sirtini doner. Sirf Kuran okumak icin Arapca ogrenmenin bir mantigi yok bence, cunku Allah aski kalpte, dilde degil. Hangi alfabede okudugunda degil, kalbinin pusulasinda. Kafanda bazi seyleri sindiremedikten sonra Arapca okuma bilsen ne , bilmesen ne, sekilcilikten fazlasi degil bence.

Anadilimiz duruken, bu artik ozentilik mi diyeyim, sekilcilik mi diyeyim nedir, anlayamiyorum. Tarih boyunca bizim milletimiz kadar kendinden olmayana ozeneni gormedim. Guzel dilimiz dururken Arapca, Farsca siir yazani mi istersiniz, halktan farkli dilde konusani mi......Yani kendi bagrimizdan cikan, kendi dilimizi yazan Yunus Emre'miz, Koroglu'muz, Pir Sultan Abdal'imiz dururken bile yabanci olana ozenti varmis.Insanlarimizi bazen anlayamiyorum.

merhaba kızlar,
psikolog tavsıyesı arıyordum, buraya da bakmadan gecmedım tabi :))
hatunun bırı konu açmış, psikolog arıyor, fıyatların cok dusundugunden fazla olduğunu yazmış. konusuna cevap veren bı arkadaşta e buraya yaz anlat dök içini sekerım dıye :D evet yaaa ben nıye yazmıyorum dedım önce sizden fikir alayım kızlar.

hamileliğim cok zor gecti, o yüzden işten cıktım. lise sonda stajla başlayıp hamile kalana kadar 6 yıl calıştım.
hatta lisede yaz tatillerinde bile kuaför yanında, test kitapları yazan bi yerde falan da çalıştım. hamile kalınca langırt diye alaşağı oldum. 23 yasıma kadar olan butun ozgurlugum bitti...

4 yasında bir kızım var. Rabbim esirgesin, herkese de nasip etsin inşallah.
dini eğitim de veren bir anaokuluna gıdıyor 2 aydır.
kızımla her dakika dipdibe olmaktan o kadar bunalmıştım ki... kendi kendime kalabildiğim 1 saatim yoktu. sureklı artık bı bagırma halindeydim, herseye sinirleniyor bagırıyordum. halbuki o daha çocuk, 4 yasında. nerden bılecek nerde nasıl davranması gerektıgını, doğru duzgun anlat ki çocuk da ogrensın. öğrenme tekrar ile olur, ben neyı 1 kere de ogrenmısım ki ondan ogrenmesını bekleyebılırım.
okula başlaması bana coook iyi geldi. artık ev fazla dağılmıyor, sureklı onunla oynama halinde olmaadıgım için ev işlerini de yapıyorum vs vs. ev dağınık olunca da deliriyorum cunku. te Allahım ya manyagım valla :D

neyse mutlu mutlu gunlerımız geçerken elif ba derslerine çalışmak istemediği için geriliyorum. "kızımmm o daha küçük lan küçük daha 4 yasında! farkında mısın, cocugu ders çalışmaktan sogutucan yaaa, ilerde derslerine çalışmayacak, oyun cocugu o daha öğrendıgı kadar yaaa" diyorum. kendime geliyorum ama ertesi gun gecıyor. dersine çalışsın ben de hocalarına mahcup olmayayım ıstıyorum. aslında sıkıntımın altında bu var. farkındayım. rahat olmaya çalışıyorum ama yapım elvermiyor. hersey duzenlı nizamlı yürüsün istiyorum. ama olmuyor, olmayacak da farkındayım.
2 gundur ders çalışmayınca , söz dinlemeyince cocugun karsısında ağlıyorum. e oha ama bana!
yan dairede kayınpeder, görümce, üst katta da bekar amcası var. sığındığı liman amcası! kaçış yeri ! o kadar ıyı kullanıyor ki amcasını, amcası da kullandırtıyor tabi... etrafta fazla kişi olunca çocuk beni de dinlemeyip başka yüz bulduğu kişilerle takılıp uzaklaşabiliyor. çok garip ama kızımı kaybedicekmısım gibi bir hisse kapılıyorum. agresifleşiyorum. kızlar normalde A deseniz gülen, neşe dolu, etrafına mutluluk veren, esprılı sempatik çocuklarla arası cok ıyı olan biriydim ben. neden bu hale geldim?
uzun oldu ama hakkınızı helal edin. yapmam gerekenleri biliyorum ama yapamıyorum. bakış acımı degıstırıcek, kendimi toparlamamı saglayabılecek önerileriniz varsa yazın lütfen...
o daha çocuk daha 2 boyutlu cisimleri algılayamazken siz onu sonsuz boyuta taşımızsınız :( :(

oyy kıyamam..
diyorum ya daha ıyısı olabılır, yapabılır kapasıte var kullanalım ıstıyorum. yazmıştım ya bunun alt tabanında aman bu cocugu da anası hıc çalıştırmıyor mu, bu ne ılgısızlık! denmesinden korkuyorum. mahcup olmak ıstemıyorum. ılgısız bırı degılım ki ben dıyorum. amaaan ıslerı bu, paralarını alıyorlar, olduğu kadar diyıp gecemıyorum. çocukta sıkıntı yokkı olay bende. ben kendıme tahammül edemiyorum o nasıl etsin.

bence erken degıl, cidden cok zekı bı çocuk ve kapasıtesını kullanmak ıstıyorum ıpek.
senın o soruları o bana soruyor ve güzel güzel açıklamaya çalışıyorum. bız sınırlıyız beserız, sınırsız sonsuz bısey ıdrak edemeyiz, o kucucuk halıyle nasıl etsın. temeli oluşsun.
Ne demek ya kapasitesini kullanmak istiyorum ! çocuğun da ruh sağlığını bozacaksınız ! :( :( :(

Oyun oynayacak yastaki cocuga en zor alfabeyi ogretmeye calistiginizin farkinda misiniz ? Anlamadan arapca kuran okusa ne olacak sizce ? Bu yastaki cocuga dini acidan verilecek tek egitim iyi insan olmak, baskalarina zarar vermemek falan olmali. Cocugunuzu simdiden ders calismaktan sogutuyorsunuz. Kuzenimi ayni sizin kiziniza yaptiginiz sekilde yetistirdiler, her sey ayni. Namaz kilmak istemeyince teyzem krizler gecirirdi. Sanki niye kildigini biliyormus gibi. Sonuc olarak liseyi bile bitiremedi, kocaya kacti. Ama namazinda niyazinda cok sukur, onemli olan da bu zaten degil mi ? Yapmayin lutfen ya, diger cocuklar gibi oyun oynayacagi bir okula verin. Ne bileyim sayi sayar zeka gelistiren etkinliklere katilir. Din egitimi belli bir olgunluga erismeden verilmez, verilmemeli. Cocugunuzun anlamini bilmedigi bir seyi ogrenmesi icin bosuna zorlamayin. Ufacik cocugun turkcesi tammis gibi arapcaya gecmissiniz.

Hayatındaki başarısızlıkları mocuğuyla bastırmaya malılan bir veli orneğisin maalesef. Kendi başarısızlıklarınla pişmanlıklarınla yuzleş arkadaşım bir ile yaramadığını duşunuyorsun bence o yüzden çocuğunuza takmışsınız .

Back