• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım ve kuzeni

Oynasın demiyorum zaten, anlamadınız sanırım
Kızımın yanında kardeşine kızımdan için gidince oynarız demesine kızdım, kimse kızımla oynamak zorunda değil tabi ki.
Ama en azında kızımın yanında konuşmalarına dikkat etmesini istiyorum
tamamda dıgerıde 13 yasında yanı o ıncelıgı boyle boyle yenı yenı ogrenebılır zaten :) 13 yasındakı cocuktan hem cocuk olmasını hemde 25 yasında gıbı davranmasını bekleyemeyız

kızınızla vakıt gecırmek ıstemıyorlar demek kı ozaman gondermeyın kımse huzursuz olmasın

Evet
Ben sadece kızım için değil, o an hangi çocuk olsa üzülürüm
Çocukların üzülmesine dayanamıyorum
pamuk sekerı gıbı devam edemeyız kı yasantımıza boyle bır dunya yok tum samımıyetımle soyluyorum bu kırıldıgınız konu asla kırılacak bırsey degıl aksıne bu yaklasımınızla cocugunuza sız zarar verıyorsunuz
guclu cocuklar yetıstırmelısınız ruzgar değse uzuntuden hastalanacak cocuklar degıl

Göndermeyin rahatsizsaniz. İleride başka insanlarla da sorun olunca bu şekilde müdahale mi edeceksiniz ? Kimse neyi kimin yaninda konusacagini sizden izahat alacak değil. Hakaret yok küfür yok şiddet yok.fazla korumacisiniz. Ben burdan rahatsız oldum yani.

Kızınızi prenses gibi yetiştirmek yerine ongorulu,farkındalık sahibi olarak yetiştirin. Yoksa sizin bu Tavrınz yüzünden çok üzülür.
Siz de sıkıntı var diyorsunuz yani
Peki o çocuğu bu söylenmezse yaptığının yanlış olduğunu çocuk nasıl öğrenicek, sadece bu olayda değil diğer olaylarda da sürekli diğer torunlarını savunan dedeye ne demeli
Kızınız yüzünden eşimin kardeşiyle de küsme durumuna geldik, ben onların çocuklarına çok sinir olsam bile sesimi çıkarmıyorsam onlar da benim çocuğumu tersleyemez
Hadi dünkü olayda çocuk yaptığının yanlış olduğunu fark etmedi okey ama ya benim yanımda kızımı terslemesi, kusura bakmayında kimseye kızımı tersletemem
Kızım ordan geliyor dedem bana yalancı diyor diye anlatıyor ki daha önce de iki torununun arasında kızıma yalan söyleme dedi ama kızım yalan söylemiyordu biliyordum ben ispatladım
Sıkıldım ben de sürekli bu durumlardan
Sanırım en iyisi kızımı oraya göndermemek olucak

Babaanneyle kaynaşsınlar diye çocuğun kırılmasına gerek yok bence. Mutlu olduğu yerde olsun

ben genel olarak ortamdaki yetiskinlerden sadece olay siddete dayandiginda mudahale etmelerini bekliyorum,
onun disinda gozlemci olmalilar,
bana gore bu durumda dede dogru davranmis mudahale etmemekle.

Kiziniz size zaten durumu anlatmis,
burada kiziniza secenek verebilirsiniz, ananesine gitmek istiyorsa gidebilir elbette,
ama eger dedesine gitmek istiyorsa duygularini ifade etmeli, icine atmamali bu sekilde.
Siz anne olarak hassassiniz ama her problemi onun icin cozerek dogru yapmiyorsunuz.

benim oglum o kadar hassas ve cekingen bir cocuktu ki,
ama biz hep onunla konustuk ve onu hep yureklendirdik kendini ifade etmesi konusunda,
hic bir problemine de bizatihi mudahale etmedik,
gecen okul toplantisina gittim, x cok sosyal bir cocuk dediler, acayip sasirdim,
ama demek ki ise yaramis yani bizim yontem,
o yuzden size de tavsiye ederim.

13 yaşında ergenliğin eşiğinde bir çocuktan konuşmalarına dikkat etmesini bekliyorsunuz komik değil mi sizce de. Bu kadar hassas yetiştirmeyin evladınızı çünkü hayat bu koca koca insanların bile laflarına dikkat etmeyecekleri zamanlar gelecek.

bence götürmeyin ne gerek var ? o kuzeni yokken götürün.

benden 1 yaş büyük erkek kuzenimin bir sürü işkencesine maruz kaldım detayları yazmak istemiyorum. bunları yaşayıp yaşamadığını bilemezsiniz. dışardan her şey yolunda görünüyordu çünkü.

aynı sizin gibi anneanneye götürülüyordum ama kuzenim varken kesinlikle gitmek istemiyordum. siz sürekli başında birileri olduğunu varsayıyorsunuz ama bakan kişinin mutfağa gittiği 1 dakika içinde de maruz kalınıyor.

konunun biriyle anlaşmak ve iyi geçinmekle alakası yok karşınızdakilerden biri çocuk biri ergen yetişkin değiller. birbirini sevmeyen iki yetişkin aynı ortamda sorunsuz birbirine katlanabilir ama bunlar farklı davranışlar içine girebilirler. dediğim gibi maruz kalan biri olarak kuzeni yokken götürmenizi tavsiye ediyorum.

ayrıca da şunu söylemek istiyorum böyle şeylerin hayatı öğrenmekle arasında çok ince bir çizgi var. kontrol edilmezse travmaya da dönüşebilir. prenses sendromu değil yani her şey...

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki o çocuğu bu söylenmezse yaptığının yanlış olduğunu çocuk nasıl öğrenicek, sadece bu olayda değil diğer olaylarda da sürekli diğer torunlarını savunan dedeye ne demeli
Kızınız yüzünden eşimin kardeşiyle de küsme durumuna geldik, ben onların çocuklarına çok sinir olsam bile sesimi çıkarmıyorsam onlar da benim çocuğumu tersleyemez
Hadi dünkü olayda çocuk yaptığının yanlış olduğunu fark etmedi okey ama ya benim yanımda kızımı terslemesi, kusura bakmayında kimseye kızımı tersletemem
Kızım ordan geliyor dedem bana yalancı diyor diye anlatıyor ki daha önce de iki torununun arasında kızıma yalan söyleme dedi ama kızım yalan söylemiyordu biliyordum ben ispatladım
Kızınız mutsuz dönüyorsa, aile bağları oluşsun diye düşünürken babaannesine , dedesine olumsuz duygular besleyebilir. Benim dedem çok güzel torun ayırırdı, 31 yaşındayım ama o çocuklukta yaşadığım olumsuz duygular gitmiyor dedeme karşı.

Ben olsaydım göndermezdim, prenses sendromu falan olduğunu da düşünmüyorum bu durumun. Çocuğu mutsuz olduğu yerde bile bile bırakmanın bir manası yok.

Peki o çocuğu bu söylenmezse yaptığının yanlış olduğunu çocuk nasıl öğrenicek,

arkadaşım işte biz o çocuğpun yaptığında bir yanlış göremiyoruz bu örnekte

evet terslemesi vs tabii ki hatalı ama ona örnek verseniz mesela

örneğin tablette oyun oynayan bir abiye abi abi diye yanına gelen bir cimcime kız çocuğu sevimli gelmez ki

git buradan der

öbür odaya git der

bir şey anlatırsa git babaanneme anlat der

git X ile (kendi kardeşi) oyna der vs

tersleme dediğiniz nedir mesela

kızınız sizin evde tek çocuk anneanne yanında da muhtemelen öyle büyümüş

ama orada başka insanlar da var hayatta da farklı farklı karakterler de var

örneğin abi ile muhatap olmasın

yanımda tersledi dediniz ne dedi siz ne dediniz buna dair savunması ne idi ya da bana şikayet ediyor diyorsunuz ya kızınızdan şikayeti ne hangi davranışından rahatsız

mesela bazı çocuklar vardır birisi bir şeye bakarken araya girip o nasıl bu nasıl vs diye sorar evet sevimlidir vs ama karşıdakini sıkar

kuzen kızınızdan neden rahatsız

kısa vadeli çözüm anneanne ama madem kuzen tersliyor, size şikayet ediyor vs bu iletişim sorunlarının temelindeki unsurları bulmak lazım

valla ben hiç çocuktur vs dir diyemeyeceğim büyük oğlan için
evet benim de 13 yaşında kızım var o yaşlarda çocukları istemiyorlar yanlarında
kendisi de ilkokul çağlarında çok dışlanma görür üzülürdü ve onların etkisinden çıkamadı çocuğum
üzüldüyse kızınız anneannesine gönderin diğeri damarına basıp duracak çünkü engel olun

ilkokul öğretmeni kızım için zorluğa da alışmalı müdahale etmeyin demişti
ama her çocuk her zorluğa katlanamıyor

arkadaşım işte biz o çocuğpun yaptığında bir yanlış göremiyoruz bu örnekte

evet terslemesi vs tabii ki hatalı ama ona örnek verseniz mesela

örneğin tablette oyun oynayan bir abiye abi abi diye yanına gelen bir cimcime kız çocuğu sevimli gelmez ki

git buradan der

öbür odaya git der

bir şey anlatırsa git babaanneme anlat der

git X ile (kendi kardeşi) oyna der vs

tersleme dediğiniz nedir mesela

kızınız sizin evde tek çocuk anneanne yanında da muhtemelen öyle büyümüş

ama orada başka insanlar da var hayatta da farklı farklı karakterler de var

örneğin abi ile muhatap olmasın

yanımda tersledi dediniz ne dedi siz ne dediniz buna dair savunması ne idi ya da bana şikayet ediyor diyorsunuz ya kızınızdan şikayeti ne hangi davranışından rahatsız

mesela bazı çocuklar vardır birisi bir şeye bakarken araya girip o nasıl bu nasıl vs diye sorar evet sevimlidir vs ama karşıdakini sıkar

kuzen kızınızdan neden rahatsız

kısa vadeli çözüm anneanne ama madem kuzen tersliyor, size şikayet ediyor vs bu iletişim sorunlarının temelindeki unsurları bulmak lazım
Benim aynı yaşlarda erkek yeğenim kız kardeşini neredeyse boğacak çünkü ona düşman gibi çünkü kıskanıyor kardeşler böyleyse kuzenine böyle davranması normal atarlı bir ergen şuanda o.

Merhaba, 8 yaşında kızım var. Ben çalıştığım için kızım okuldan çıktıktan sonra babaannesinde duruyor. Orada iki kardeş olan diğer kuzeni de var 13 yaşında oda okuldan çıkar çıkmaz oraya gidiyor. Kızım aslında onu çok seviyor ama o kızımı çok tersliyor ve ben oraya gittiğim zaman bana kızımı şikayet ediyor ki kendi kardeşi de 6 yaşlarında oda sürekli herşeye ağlayan saatlerce uzatan bir çocuk.
Neyse, dün kızımı eşim oraya almaya gittiğinde anlatmışlar, bahçede dururken kuzeni kendi kardeşine xxxx(benim kızım) gidince bahçede oynarız demiş kızım da bunu duymuş başlamış ağlamaya abim beni istemiyor diye ki çocuk bu başka bir çocukta olsa aynı şeyi düşünür, eşimin babası da diğer torununu savunmuş vs
Akşam eve gelince yemekte kızım ben oraya gitmicem anneanneme gidicem sevmiyorum orayı diye ağlamaya başladı, yıllarca kendi annem baktığı için bir de eşimin ailesiyle çok kopuktuk kaynaşsınlar diye oraya gönderiyoruz ama olmuyor
Eşim akşam babasına telefon etti, zor ikna ediyoruz lütfen söyle birdaha kızımın yanında konuştuklarına dikkat etsin dedi, babası nevar bunda napalım şimdi diye hala savunuyormuş
Ya ben torun sahibi olsam diğer torunum bu şekilde üzülse tamam söylerim üzülmesin dikkat eder derim yani diğer torunumun üzülmesini asla istemem
Sürekli diğer torunlarını savunuyorlar, biz tekken iyiyiz kızıma da çok ilgi gösteriyorlar ama diğer torunları olunca iş değişiyor net bir şekilde anlaşılıyor
Kimse kızımla oynamak zorunda değil ama en azından kızımın yanında bu şekilde konuşmasın, emin olun o an hangi çocuk olsa üzülürdüm konu çocuk olunca dayanamıyorum, belki de kendi çocuğum olduğu için bu kadar duygusalım bilemiyorum
Sizden de yorum istiyorum sadece, düşüncen de haklısın yada haksızsın gibi
Gariban insanların evi cocuk parki gibi olmus
Bence ne deseler haklilar, coluk çocuk kavgasiyla mi ugrassin atmis yasinda insanlar.
Basi sisiyordur her gun hem sizi hem otekinin cocugunun mizmizligindan, ergenin simarik triplerinden. Yetmiyor gibi bir de yaranamiyor ne size be otekilere.
Hic sevmediğim bir gelenek cocugu yasli insanlara kitlemek. Bence verin krese. Kafaniz rahat etsin.

*kreste ya da para odediginiz bir kurumda basina boyle birsey gelse cok baska bir yorum yazardim ama yasli insanlari cocuk kavgasina karistirmak da ne bileyim... elbet sizin biricik kızınız ama onlarin kacinci torunu,bu duyduklari kac bininci cocuk kavgasi...umurlarinda olmamasi normal. Bundan gönül koyacaksıniz haksizsiniz

Gariban insanların evi cocuk parki gibi olmus
Bence ne deseler haklilar, coluk çocuk kavgasiyla mi ugrassin atmis yasinda insanlar.
Basi sisiyordur her gun hem sizi hem otekinin cocugunun mizmizligindan, ergenin simarik triplerinden. Yetmiyor gibi bir de yaranamiyor ne size be otekilere.
Hic sevmediğim bir gelenek cocugu yasli insanlara kitlemek. Bence verin krese. Kafaniz rahat etsin.

*kreste ya da para odediginiz bir kurumda basina boyle birsey gelse cok baska bir yorum yazardim ama yasli insanlari cocuk kavgasina karistirmak da ne bileyim... elbet sizin biricik kızınız ama onlarin kacinci torunu,bu duyduklari kac bininci cocuk kavgasi...umurlarinda olmamasi normal. Bundan gönül koyacaksıniz haksizsiniz
Böyle mantıklı insanlara bayılıyorum

Hepsi çocuk bunların kimde hata bulsam bilemedim .Bugün böyle der yarın can ciğer kuzu sarması olurlar ki 13 yaş tehlikeli yaşlar ergenlige doğru adım adım

Torunlar arasında ayrım sizin için normal mi yani? Ortada 8 yaşındaki kız çocuğunun bir suçu yokken üstelik..
Diğeriyle daha uzun süre vakit geçirmek dışlamak için mazeret öyle mi?

Bir taraftaki çocuk ağlarken dedenin mutlu edecek bir iki cümle etmemesi normal mi?

Oysaki çocuk sevindirmek ne kadar sevap..

Siz şimdi benim yazımdan bunu mu çıkardınız?
Pes yani.
Ben torun ayırmak normal midir demişim bir bakın bakalım.
Bir ihtimali ortaya dökmüşüm. Şu nedenden diğerlerine böyle davranıyor
olabilir demişim. Bakın altını çiziyorum.
Haaa ben polemik yapacak birini arıyorum diyorsanız başka mesajlara yönelin.

Burada muahttabiniz çocuk olmamalı. Birey olanlarla sorununuzu halletmelisiniz. Ama çocukları dikte edemezsiniz.

Baktığımız zaman sizin çocuğunuzda aslında söylenen bu cümleye ağlayacak ve ebeveynlerine şikayet edecek bir yaşta değil. 5,8,8 ve neredeyse 10 yaşlarında yiğenlerim var. Abimin 5 yaşındaki ve aynı yaştaki kızım veriyor daha çok bu tepkiyi. Mesela abimin 8 yaşındaki büyük oğlu anne babam çok şımarttığı için her şeye ağlayabiliyor ama ablamın aynı yaştaki kızı kendi problemlerini kendi çözmeyi tercih ediyor kolay kolay ağladığını da görmedim. 10 yaşındaki de o yaşlarda problemlerini daha çok kendisi çözerdi. Abimin ve ablamın çocukları arasındaki bu fark yetiştirme tarzı ile ilgili. Yengem çocuklarının üzerine öyle düşmez ama babam ve annem sağolsun her istediğini yaptıkları için, her ağladığında üzerine düşüo nazlattıkları için hassas çocuklar oldular. Ablamın kızları annem ve babamdan öyle aman aman bir ilgi görmedi, kendi anne ve babası tarafından da aman aman nazlı büyütülmediler ve güçlü çocuklar.

Abimin 8 ve 5 yaşındaki oğulları bazen kızımı dışlıyorlar. Kızım gelip bana şikayet ediyor ve yapabileceğim bir şey olmadığını, bu problemi kendi aralarında çözmelerini söylüyorum. Bazen ağlayarak geliyor, ağlanacak bir şey yok, ben de bir şey yapamam kuzenlerinle konuş diye açıklıyorum. Ablamın kızları kızımı çok seviyorlar, alıp dışarı çıkıyorlar ama bazen grupça kendi yaşıtları ile paten ve bisiklet sürmek istediklerinde kızımı yukarı çıkarıyorlar ve kızım ağlıyor. Çünkü kızıma paten veya bisiklet sürerken göz kulak olamazlar. Bunu kızıma olduğu gibi anlattığımda anlıyor.

Benim kızım engelli bir çocuk ve gündelik hayatında bu sebeple birçok sorunla yüzleşiyor. Okulda havuza girerken, bale dersinde protezinden dolayı bir hareketi yapamadığında vs ama hiç gelip evde bu sebepten ağlamadı. Havuza girerken protezi çıkıyor, bale protezli bir çocuk için zor nelerle karşılaştığını tahmin edebiliyorum. Birkaç gün öncesine kadar bağdaş kuramıyordu, bu sabah bana nasıl bağdaş kurulduğunu gösteriyor ve arkadaşlarından öğrendiğini anlatıyor. Her dışarı çıkışımızda kızımın yanında, bacağına ne oldu diye soruyorlar. Babaaanesi geçenlerde, kızım bunları duyup üzülmesin diye, "Kızım altına uzun bir şey giydir," dedi ve kızım içeriden bunu duyup koşarak yanımıza geldi. 5 yaşında değil de 25 yaşındaymış gibi, "Hayır babaaane, ben böyleyim görmeliler. Değil mi anne," dedi. Gurur mu duymalıyım, ağlamalı mıyım bilemedim. Bunu kızıma ben öğretmedim, acıyan ama acımasız insanlar öğretti. Birisi bacağını sorduğunda cevap vermeme fırsat vermeden, doğuştan diye cevabı veriyor. Bir ay kadar olacak bir akşam ben masal okurken, "Anne benim de sizin gibi ayağım olacak mı," diye sordu. Koca bir şokla paramparça oldum. Gözyaşlarımı her zaman olduğu gibi içime akıttım ve sakin bir şekilde anlattım. "Bu maalesef mümkün değil anneciğim. Şuan belki anlamlandıramayabilirsin ama biraz daha büyüdüğünde anlayacağını sanıyorum. Her zaman protez kullanacaksın," dediğim an gözleri doldu, "Neden," diye sordu sesi titreye titreye. Benim hissettiklerimi tarif edebilecek bir kelime yok. Soğukkanlılıkla anlatmaya devam etmek zorunda kaldım. O kadar zor bir şey ki ne diyeceğini bilemiyor insan. "Çünkü sen her çocuk gibi özel bir çocuksun ama diğer çocuklardan birazcık daha özel bir duruma sahipsin. Protez kullanman seni arkadaşlarından ayırmıyor, bazen zorlanabilirsin ama birçok şeyi yapabiliyorsun. Çok büyüdüğünde eğer doktorlar amcalar ve teyzeler sana gerçek ayak yapabileceklerini söylerseler ve sen de istersen mümkün olduğunda bu olabilir," diye anlattım. Kalktı, anlattığın için teşekkür ederim anneciğim, dedi beni öptü ve yattı.

Buradaki insanlar ne derse desin, kiminle ne konuşursanız konuşun hiçbir şey sizin kendi çocuğunuzla doğru cümleler ve kelimelerle konuştuğunuz kadar etki etmeyecektir. Babaanne ve dede ne derse desin, ne yaparsa yapsın çözüm bu değil. Bugün kuzeni susar, başkaları konuşur kızınız yine ağlar. Önemli olan ona bazı şeyleri doğru şekilde anlatabilmek. Dedesini aramak yerine kızınıza, "Anneciğim, X abin senden yaşça büyük. Senin oynamaktan hoşlandığın şeylerden hoşlanmayabilir. Sen gittiğinde kardeşi üzülmesin diye, bahçede oynarız dediğini sanıyorum ve bu senin üzülmeni gerektirecek bir durum değil. X abin kendi kardeşinin sorumluluğunu alabilir ama senin sorumluluğunu almaktan çekinebilir," gibi şeyler söyleseydiniz çok daha etkili olurdu. Siz soruna çözüm bulmak yerine, üzerini örterek çocuğunuzu hayatın acımasız tarafından saklıyorsunuz, yapmayın.

Eşin ailesi ile olan hesabını, çocuk üzerinden gören bir anne vakası sizinki. Eş ailesi ile iletişiminiz bozuk , çocuk anneanne yanında büyümüş onlara gitmek istemiyor ve bunu onların yüzüne rahatlıkla söylüyor. Yanlarında büyüyen, okuldan çıkınca koşa koşa oraya giden torunlarına karşı daha toleranslı oldukları için kızıyorsunuz bu insanlara. Sebep ne? Basit bir cümleyi büyük olay haline getiren kızınızın ağlayışına dayanamayışınız. 13 yaşındaki çocuğa dede direktif verecek, hatta ona replik ezberletecek çünkü başkalarına ne yapmaları gerektiğini söylemek kendimizi değiştirmekten daha kolay. Çocuğunuz okulda, parkta arkadaşları tarafından oyuna alınmadığında dışlandığında da hepsinin ailesini bulup tek tek arayıp çocukları hakkında direktif verecek misiniz? Yoksa, kızınıza duygularını doğru yönetebilmesi için rehberlik etmenin asıl ebeveynlik olduğunu görecek misiniz?

Baktığımız zaman sizin çocuğunuzda aslında söylenen bu cümleye ağlayacak ve ebeveynlerine şikayet edecek bir yaşta değil. 5,8,8 ve neredeyse 10 yaşlarında yiğenlerim var. Abimin 5 yaşındaki ve aynı yaştaki kızım veriyor daha çok bu tepkiyi. Mesela abimin 8 yaşındaki büyük oğlu anne babam çok şımarttığı için her şeye ağlayabiliyor ama ablamın aynı yaştaki kızı kendi problemlerini kendi çözmeyi tercih ediyor kolay kolay ağladığını da görmedim. 10 yaşındaki de o yaşlarda problemlerini daha çok kendisi çözerdi. Abimin ve ablamın çocukları arasındaki bu fark yetiştirme tarzı ile ilgili. Yengem çocuklarının üzerine öyle düşmez ama babam ve annem sağolsun her istediğini yaptıkları için, her ağladığında üzerine düşüo nazlattıkları için hassas çocuklar oldular. Ablamın kızları annem ve babamdan öyle aman aman bir ilgi görmedi, kendi anne ve babası tarafından da aman aman nazlı büyütülmediler ve güçlü çocuklar.

Abimin 8 ve 5 yaşındaki oğulları bazen kızımı dışlıyorlar. Kızım gelip bana şikayet ediyor ve yapabileceğim bir şey olmadığını, bu problemi kendi aralarında çözmelerini söylüyorum. Bazen ağlayarak geliyor, ağlanacak bir şey yok, ben de bir şey yapamam kuzenlerinle konuş diye açıklıyorum. Ablamın kızları kızımı çok seviyorlar, alıp dışarı çıkıyorlar ama bazen grupça kendi yaşıtları ile paten ve bisiklet sürmek istediklerinde kızımı yukarı çıkarıyorlar ve kızım ağlıyor. Çünkü kızıma paten veya bisiklet sürerken göz kulak olamazlar. Bunu kızıma olduğu gibi anlattığımda anlıyor.

Benim kızım engelli bir çocuk ve gündelik hayatında bu sebeple birçok sorunla yüzleşiyor. Okulda havuza girerken, bale dersinde protezinden dolayı bir hareketi yapamadığında vs ama hiç gelip evde bu sebepten ağlamadı. Havuza girerken protezi çıkıyor, bale protezli bir çocuk için zor nelerle karşılaştığını tahmin edebiliyorum. Birkaç gün öncesine kadar bağdaş kuramıyordu, bu sabah bana nasıl bağdaş kurulduğunu gösteriyor ve arkadaşlarından öğrendiğini anlatıyor. Her dışarı çıkışımızda kızımın yanında, bacağına ne oldu diye soruyorlar. Babaaanesi geçenlerde, kızım bunları duyup üzülmesin diye, "Kızım altına uzun bir şey giydir," dedi ve kızım içeriden bunu duyup koşarak yanımıza geldi. 5 yaşında değil de 25 yaşındaymış gibi, "Hayır babaaane, ben böyleyim görmeliler. Değil mi anne," dedi. Gurur mu duymalıyım, ağlamalı mıyım bilemedim. Bunu kızıma ben öğretmedim, acıyan ama acımasız insanlar öğretti. Birisi bacağını sorduğunda cevap vermeme fırsat vermeden, doğuştan diye cevabı veriyor. Bir ay kadar olacak bir akşam ben masal okurken, "Anne benim de sizin gibi ayağım olacak mı," diye sordu. Koca bir şokla paramparça oldum. Gözyaşlarımı her zaman olduğu gibi içime akıttım ve sakin bir şekilde anlattım. "Bu maalesef mümkün değil anneciğim. Şuan belki anlamlandıramayabilirsin ama biraz daha büyüdüğünde anlayacağını sanıyorum. Her zaman protez kullanacaksın," dediğim an gözleri doldu, "Neden," diye sordu sesi titreye titreye. Benim hissettiklerimi tarif edebilecek bir kelime yok. Soğukkanlılıkla anlatmaya devam etmek zorunda kaldım. O kadar zor bir şey ki ne diyeceğini bilemiyor insan. "Çünkü sen her çocuk gibi özel bir çocuksun ama diğer çocuklardan birazcık daha özel bir duruma sahipsin. Protez kullanman seni arkadaşlarından ayırmıyor, bazen zorlanabilirsin ama birçok şeyi yapabiliyorsun. Çok büyüdüğünde eğer doktorlar amcalar ve teyzeler sana gerçek ayak yapabileceklerini söylerseler ve sen de istersen mümkün olduğunda bu olabilir," diye anlattım. Kalktı, anlattığın için teşekkür ederim anneciğim, dedi beni öptü ve yattı.

Buradaki insanlar ne derse desin, kiminle ne konuşursanız konuşun hiçbir şey sizin kendi çocuğunuzla doğru cümleler ve kelimelerle konuştuğunuz kadar etki etmeyecektir. Babaanne ve dede ne derse desin, ne yaparsa yapsın çözüm bu değil. Bugün kuzeni susar, başkaları konuşur kızınız yine ağlar. Önemli olan ona bazı şeyleri doğru şekilde anlatabilmek. Dedesini aramak yerine kızınıza, "Anneciğim, X abin senden yaşça büyük. Senin oynamaktan hoşlandığın şeylerden hoşlanmayabilir. Sen gittiğinde kardeşi üzülmesin diye, bahçede oynarız dediğini sanıyorum ve bu senin üzülmeni gerektirecek bir durum değil. X abin kendi kardeşinin sorumluluğunu alabilir ama senin sorumluluğunu almaktan çekinebilir," gibi şeyler söyleseydiniz çok daha etkili olurdu. Siz soruna çözüm bulmak yerine, üzerini örterek çocuğunuzu hayatın acımasız tarafından saklıyorsunuz, yapmayın.

Ne güzel bir annesiniz. Kızınıza da maşallah. Çok tebrik ediyorum sizi ❤️

Back