• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızım ve kuzeni

Bu şekilde hiç düşünmemiştim, hiç aklıma gelmedi, kuzeni olduğu için
En cok dusunulmesi gereken durum bu halbuki.yoksa cocuk onlar.kuserler barisirlar bunlar sorun degil.
Tabii ki bir arada olsunlar oynasinlar ama mutlaka yanlarinda herzaman bir buyuk olsun.okadar cok sey okudum ki bu konularla ilgili ben bu yaslardaki kendi kizimi ve oglumu bile yalniz bir odada birakmam oynasinlar diye.

caktirmadan hep ne yapiyorlar ne oynuyorlar kontrol ederim.
Seneler once misafirlige gitmis 4 5 yaslarindaki bir erkek cocugunun,ev sahibinin 14 yaslarindaki oglu tarafindan istismara ugradigini duymustum yakin bir mahallemizde.normal sartlarda cocuktur oynasinlar fln deriz ama boyle seyler duydukca insan cok korkuyor.

Kizinizin kuzeni icinde tabii ki kimse kotu birsey soyleyemez.normal sartlarda bir cocuktur.ama yinede temkinli olmakta fayda var.
Kiziniz babaannesinde kalacaksa uyarin. hic yanlarindan ayirmasinlar hep gozleri ustunde olsun

Ergenlik çağındaki çocuğa bir şey denmezmiş. O yaparmış normalmiş. Rahat bırakılırmış.
Bunu da ilk defa burada duydum. :KK70:

Ben 3 yaşındaki çocuğa anlatıyorum neyin yanlış, neyin doğru olduğunu. Gayet de anlıyor. Zamanı gelince o bana söylüyor hatta..
Sen söylemezsen çocuk bilir mi yaptığı yanlışı?
Yani bu çocuk yönlendirilmezse 15 yaşında da böyle olur, 20 yaşında da 30 yaşında da. Ergenlik çağında olunca noluyor ya , bu durumun ergenlikle bir ilgisi yok.

Hayır tabiki unutmaz dahası soğutucaksınız çocuğu. Bu türlü olaylar aklında yer edicek ve içinde de biriktiricek. Gitmek istemiyorum diye ağlayan bi çocuğa, ayrım yaşadığını hisseden bi çocuğa bunu diretmeniz iyilik falan değil. Resmen iki tarafta çocuğun elini kolunu bağlayıp çaresiz bırakıyor. Siz gitmek istemediğiniz bir yere hergün zorla götürülseniz nasıl hissedersiniz?
Bazen mutlu oluyor, ama arada çok kopukluk var
Çocuğa güzellikle söylemek bu kadar zor olmamalı, daha önce de kızımı kaç kez terslerken gördüm, kendimi çok zor tutuyorum

Ergenlik çağındaki çocuğa bir şey denmezmiş. O yaparmış normalmiş. Rahat bırakılırmış.
Bunu da ilk defa burada duydum. :KK70:

Ben 3 yaşındaki çocuğa anlatıyorum neyin yanlış, neyin doğru olduğunu. Gayet de anlıyor. Zamanı gelince o bana söylüyor hatta..
Sen söylemezsen çocuk bilir mi yaptığı yanlışı?

Kendi çocuğunuz ve kardeşi arasında kuracaksanız dengeyi, denir.
Ama kuzeni için, kuzeninin yanında kardeşinle oynayacağını söyleme, gibi bir ince düşünceli davranış beklemek 13 yaşındaki çocuk için yüksek beklenti.
Bir de sanki çocuğuna kötü muamele yapılmış gibi davranıyor ki konu sahibi.
Alt tarafı o gidince çıkarız bahçeye denmiş.
Gerçekten bunun için dedesi uyarsın falan gerek var mı?
Kızının hassasiyeti annesini bağlar.
Okulda da grup kurup oynuyor cocuklar, parkta da.
Nasıl olacak? Her yerde kızı dahil edilmedikçe çocuklar mi uyarilacak?

Bazen mutlu oluyor, ama arada çok kopukluk var
Çocuğa güzellikle söylemek bu kadar zor olmamalı, daha önce de kızımı kaç kez terslerken gördüm, kendimi çok zor tutuyorum
Neden tutuyorsunuz bence tatlı bi dille neden böyle yaptığını konuşun.

Cocugunu ezdirmeyin daha fazla
Kendini dislanmis hissedecek eger oraya gönderirseniz
Zaten hersey ortada
Baska altarnatifleri deneyin
Bilmiyorum ben mi cok hassasim bu konuda ama kimse cocuguma böyle muamele edemez ben ölmeden

etüde gönderin okul çikişi. Hem okuluna fayda olur hem kendi yaşlarında çocuklar olur. Yazık o insanlara da (anneanne - babaanne) kim olursa olsun bu yaştan sonra çocuk bakacak birde şöyle olsaydı böyle olsaydı dinleyecek. 8 yaşında ki çocukla zaten 13 yaşında bir çocuk oynamasın cinsiyetleri ne olursa olsun bence farketmez. Bu yaşlarda + - 1 yada 2 yaş fark olmalı fazlası olmamalı.

Oynasın demiyorum zaten, anlamadınız sanırım
Kızımın yanında kardeşine kızımdan için gidince oynarız demesine kızdım, kimse kızımla oynamak zorunda değil tabi ki.
Ama en azında kızımın yanında konuşmalarına dikkat etmesini istiyorum

Tamamda karsinizda 13 ysinda bir cocuk var kocaman adam degil cok sey bekliyorsunuz kiziniz kucuk oldugu icin cok abartmis durumu onada bisey diyemeyiz ama buyugede sen konusmalarina dikkat et falan demekte cok sacma kardesine sonra disari cikariz demis ne var bunda? Sizin kiziniz uzuluor diye hassaslasiyorsunuz ama ben burda mudahale edilicek cok bisey goremedim

Tamamda karsinizda 13 ysinda bir cocuk var kocaman adam degil cok sey bekliyorsunuz kiziniz kucuk oldugu icin cok abartmis durumu onada bisey diyemeyiz ama buyugede sen konusmalarina dikkat et falan demekte cok sacma kardesine sonra disari cikariz demis ne var bunda? Sizin kiziniz uzuluor diye hassaslasiyorsunuz ama ben burda mudahale edilicek cok bisey goremedim
SONRA, sizinde dediğiniz gibi eğer sonra deseydi sıkıntı olmazdı ama xx(kızım) İn ismini söyleyerek oynarız demesi kızımı üzdü.
Kızım için belki fazla hassasım ama başka bir çocukta olsa bu kim olursa olsun çok üzülürdüm, televizyonda bile çocuk sahnelerine ağlayan bir kişiyim ben

diğer kuzenler babaanne evinde büyütüldülerse onları farklı görmeleri hatta daha çok sevmeleri normal. benim de amcamın oğlu babaannemlerin dibinde büyüdü, hissediliyor o farklı yaklaşım. insan emeğini seviyor çünkü.
kızınız da bunun ayırdını yapamaz ama bence üzülmemesi için kuzeninin ondan yaşça büyük olduğunu, ergen olduğu için 8 yaşındaki birinin ona göre çocuk kalacağını ve zaten pek bir şey paylaşamayacaklarını anlatın.
diyeceksiniz ki 6 yaşında kardeşine oynarız demiş, o onun kardeşi. aynı hisleri kuzenine duymak zorunda değil.

Ay yok artık. Bu tip olayların yüzde 90'ı akraba içinde olur. Hiç okumuyor musunuz?

Şimdi "kuzeni sapık mı?" diyenler çıkar da, çoğu kişiye yakıştırılmaz zaten böyle şeyler.
Tabiki de okuyorum ama kuzeninin bu şekilde birşey yapıcağı hiç aklıma gelmedi, ama göremiyorum ki ne yapıyorlar diye, annesine söylesem sen ne demek istiyorsun derse

Anlayamıyorum sanırım
Kızımla vakit geçirsin istemiyorum, sadece kardeşiyle oynamasını kızımın yanında söylemesin, kızım üzülüyor ve ağlıyor
Yoksa tabiki de kızımla oynamak zorunda değil
Göndermeyin rahatsizsaniz. İleride başka insanlarla da sorun olunca bu şekilde müdahale mi edeceksiniz ? Kimse neyi kimin yaninda konusacagini sizden izahat alacak değil. Hakaret yok küfür yok şiddet yok.fazla korumacisiniz. Ben burdan rahatsız oldum yani.

Kızınızi prenses gibi yetiştirmek yerine ongorulu,farkındalık sahibi olarak yetiştirin. Yoksa sizin bu Tavrınz yüzünden çok üzülür.

Anlayamadığınız ortada zaten. Kabak gibi ortada halbuki. Oysa ki iki çift güzel cümle yeterdi o an olayın üstünü örtmek için.

Kimse 13 yaşındaki çocuktan üsturup beklemiyor malesef.. He bizim zamanımızda beklenir ve uygulatılırdı o ayrı. Şimdikilere çıt çıkarılmıyor ergenlik çağında ilişmeyin diye..

Bana göre ayrım varsa -ki size göre yok- konu sahibinin yapacağı şey çocuğu orada bırakmamak zaten. En net çözüm..
Aynen öyle
Babası eşime tamam oğlum o kadar üzüldüğünü bilmiyordum söylerim birdaha dikkat eder dese bile bu yeterdi
Çocupumla oynasın diye ısrar etmiyorum o onun öz kardeşi değil ama en azından kızımın ismini söylemeden sonra oynarız deyebilirdi çocuk
Eğer şu durumda kızım değilde tersi bir durum olsaydı yani diğer küçük kuzeni olsaydı 6 yaşında olan, babası daha farklı davranırdı adım gibi eminim ki ağlamasın diye elinden geleni yapıyor
Ayrımcılık tamda bu

Kızım niye rahat bırakmıcak hanım efendi. Söyleyeceği şeyi 5 dk sabredip kızım gittikten sonra söyleseydi kızım üzülmemiş olucaktı, akşam evde abim beni istemiyor diye ağladı bu çok mu iyi
Kızımla oynamak zorunda değil tabi ki zaten konumda da yazdım ama ağzından çıkan kelimelere dikkat etmek zorunda, 13 yaşında bir çocuk bu

bakın aslında olay tam da " Söyleyeceği şeyi 5 dk sabredip kızım gittikten sonra söyleseydi" cümlenizde

neden beklesin, o da çocuk

şimdi bunu söylersem üzülür diye düşünmez ki

çocuklar zaten özellikle karşıdakine nispet yapmayı sever

biz şuraya gidiyoruz derler mesela okul çıkışında birbirlerine o gidemediği için üzülsün kendisinin havası olsun diye vs

bunu yapmamaları için çaba gösterilir

ama olay esnasında bizler yoktuk ben sırf kendi kardeşi ağlamasın diye o cümleyi kurduğunu düşündüm

40 yaşındayım, ben de derdim valla o cümleyi "X gidince sen de bahçede oynarsın" diye X in arkasından ağlama potansiyeli varsa

kızınızın buna bu kadar alınmasının altındaki sebebi bulmak önemli

yani olayda kuzeni kayıran yok, kızınız üzülmüş buna da okey ama önemli olan onun duygularını net anlamlandırmak

neden abinin onu istemediğini düşünüyor yani kızınız ne istiyor abi ne tepki veriyor

13 yaşındaki ergen erkek çocuğu zaten bir iki tık kontrolsüzdür bir dediği bir dediğini tutmaz vs

mesela ilk yazınızda kuzen için "o da okuldan çıkıp hemen babaanneye geliyor" yazmışsınız

yani zaten büyük, o babaanneye gelmese de olur kv küçük kızlara baksın gibi bir hissiyat yansıyor

bu tarz değerlendirmeleri onu ya da onları kayırıyorlar hissini kızınıza yansıtmayın

bir süre gitmesin ya da kuzenler yokken gidin madem dede nenenin kızınıza bir olumsuz davranışları yok

ergenin davranışları nedeni ile de dedeyi sorumlu tutmayın

yani şahsen bu olayda dede neden arandı çocuğun ana, babası kim ise eşinizin kardeşi onu arayın bari

bakın aslında olay tam da " Söyleyeceği şeyi 5 dk sabredip kızım gittikten sonra söyleseydi" cümlenizde

biz şuraya gidiyoruz derler mesela okul çıkışında birbirlerine o gidemediği için üzülsün kendisinin havası olsun diye vs

ama olay esnasında bizler yoktuk ben sırf kendi kardeşi ağlamasın diye o cümleyi kurduğunu düşündüm

40 yaşındayım, ben de derdim valla o cümleyi "X gidince sen de bahçede oynarsın" diye X in arkasından ağlama potansiyeli varsa

yani olayda kuzeni kayıran yok, kızınız üzülmüş buna da okey ama önemli olan onun duygularını net anlamlandırmak

neden abinin onu istemediğini düşünüyor yani kızınız ne istiyor abi ne tepki veriyor

13 yaşındaki ergen erkek çocuğu zaten bir iki tık kontrolsüzdür bir dediği bir dediğini tutmaz vs

mesela ilk yazınızda kuzen için "o da okuldan çıkıp hemen babaanneye geliyor" yazmışsınız

yani zaten büyük, o babaanneye gelmese de olur kv küçük kızlara baksın gibi bir hissiyat yansıyor

bu tarz değerlendirmeleri onu ya da onları kayırıyorlar hissini kızınıza yansıtmayın

bir süre gitmesin ya da kuzenler yokken gidin madem dede nenenin kızınıza bir olumsuz davranışları yok

yani şahsen bu olayda dede neden arandı çocuğun ana, babası kim ise eşinizin kardeşi onu arayın bari

etütü kursuna flan bırakın ..zorla gondermeyın bence kızınızı gitmekte istemiyormuş.

Sorun çocukta değil ki büyüklerde
Demişsiniz ya kızınız neden böyle düşünüyor diye, çünkü kızımı çok tersleyerek konuşuyor bana sürekli şikayet ediyor kızımı madem o kafar rahatsız kendi evinde dursun kocaman çocuk, bunun için söyledim okuldan çıkıncs koşa koşa geliyor diye, rahatsız olup sürekli o evde durması da bir garip zaten
Eşim babasına söyledi çünkü çocukları babası büyütüyor gibi birşey, bütün sorumluluk babasının üzerinde, anne baba çalışıyor evde olduklarında da ona göreler, çocuğun yemesi içmesi dersleri dışarı çıkması vs herşeyi dededen sorumlu bu yüzden eşim babasına söyledi
Ben çocukların yanında konuşulan hareketlere sözlere dikkat ederim, 13 yaşındaki çocuğun yüzüne kimse bakmıyor evde çocuk birşey anlatırken ben sürekli dinliyorum işimi gücümü bırakıp, onu büyük bir birey gibi görüyorum çünkü 13 yaşında olması konuşurken sözünün kesileceği yüzüne bakılmayacağı anlamına gelmiyor
Onun kardeşi de annesi işteyken ben ilgileniyorum herşeyiyle annesinşn eksikliğini hissetmesin diye kızımla ilgilenirken onunla da ilgileniyorum ama onlar o şekilde davranmıyor
Ben çocuk konusunda çok hassasım

Tabiki de okuyorum ama kuzeninin bu şekilde birşey yapıcağı hiç aklıma gelmedi, ama göremiyorum ki ne yapıyorlar diye, annesine söylesem sen ne demek istiyorsun derse

Kimseye bu konuda bir şey denemez malesef.
Toplumumuz hala bu konularda çok kapalı düşünüyor.
Zaten annesine ne diyeceksiniz ki "oğluna dikkat et" mi?
Aile büyükleri de anlayamaz bunu söylemenizdeki amacı..

Sizin ebeveyn olarak kimseye belli etmeden önleminizi almanız gerekiyor. O çocuk yapar yapmaz buna kimse emin olamaz.
Kimse kimseye yakıştırmaz ama malesef böyle bir gerçek var. Bunu bilip ona göre önlem almak gerekiyor.

Ayrıca kızınızla da yaşına uygun olarak bu konuda konuşmanız gerekiyor..

Aynen öyle
Babası eşime tamam oğlum o kadar üzüldüğünü bilmiyordum söylerim birdaha dikkat eder dese bile bu yeterdi
Çocupumla oynasın diye ısrar etmiyorum o onun öz kardeşi değil ama en azından kızımın ismini söylemeden sonra oynarız deyebilirdi çocuk
Eğer şu durumda kızım değilde tersi bir durum olsaydı yani diğer küçük kuzeni olsaydı 6 yaşında olan, babası daha farklı davranırdı adım gibi eminim ki ağlamasın diye elinden geleni yapıyor
Ayrımcılık tamda bu

ama işte eşiniz bunu neden babasına diyor

aile ilişkilerinizi bilemem de ben böyle bir durumda bir şey denecekse önce evdeki kadına derim

bak üzülüyor diye zira erkekler hele de dede olacak yaştaki bir erkekten bu kadar hassasiyet beklemek bana göre fazla

onu geçtim hem diyorsunuz ki nerede ne demesi gerektiğini kuzen bilmeli

o zaman onu muhatap alıp eşiniz arayıp ona demeliydi yani onu muhatap almalıydı

bak X, malum bizim kız küçük, çok üzülmüş abim beni istemiyor diye ben seni anlıyorum tadında biraz erkek muhabbeti sonra da aman işte alınıyor onun yanında az daha dikkatli ol şeklinde bir dayı/amca nasihati

ya da durum daha ciddi ise çocuğun anne babası olan kardeşini aramalıydı

dede son muhatap olunacak kişidir yani dedeyi otorite görüp çocuğu dedeye şikayet etmek bana göre olmamalı

bir de sonra dememiş de X gidince demiş diyorsunuz ne var bunda

şöyle düşünün evde üç çocuk

Ayşe Fatma ve Ahmet

Ahmet 13 yaşında Ayşe 6 yaşında ve ikisi kardeş

8 yaşında da kuzen Fatma var

okuldan Fatma gelince Ayşe ve Fatma oynuyor

akşam da Fatma evine gidince Ayşe abi Ahmet'e sarıyor ya da Fatma neden gitti oynayacaktık vs diye ağlıyor

Fatma gideceği zaman abi Ahmet de Ayşe'ye Fatma gidince biz de seninle bahçeye çıkarız diyor

bu diyalog gayet olağan duruyor

ama bunu her gün nispet olarak yapıyor, Ayşe de ben abimle çıkarım seninle çıkmam vs diyorsa kızınızın alınması da temele dayanmış olur

not: Dede açıklamanızı yazdıktan sonra okudum

nerdeyse ergenlıge gıren cocukla 8 yasındakı cocuk anlasamaz kı
ayrıca kuzen onlar bırbırlerıne zarar sıddet gostermedıklerı surece ıletısımlerıne karısmak dogru olmaz babane ne desın sımdı ıkısıde torunu bırıne kızıp dıgerını savunamazkı ortada kotu bırsey yok cunku . olur oyle seyler cocugunuz kendını savunmayı ogrenecegı yasta . cok rahatsızsanız annaneye gonderın dıcem ama bence gerek yok ben olsam kalabalıga uyum saglamak gereklı kımseyı uzmemek yormamak gereklı guzel guzel ödev yapıp buyuklerden bırseyler ogrenmeye bak derdım.

Back