dark,
söylediğin keşke olsa ama çok ütopik, burada iş anne babalara düşüyor, ben bilmem, o yasak bu yasak, yaparsan bacaklarını kırarım, seni parçalarım, başımıza bela mı olacaksın veririm kocaya gidersin, ayıp, kız kısmı öyle yapmaz düşüncelerinden sıyrılacaklar, diğer tehlikeleri bir kenara bırakırsak çocukların tehlikelere, hatalara en açık oldukları, aileden kopup olmadık insanlarla arkadaşlık yaparak kandırılacakları yaşlar ortaokuldan itibaren başlıyor, ortaokula bir başlıyorlar dünyayı keşfetmiş, herşeyi bilen, hayatın sırlarına ermiş, ailesinden daha iyi bildiğini iddia eden, ben yaparım diyen çocuklar haline dönüşüyorlar, anne babayla iletişim kopukluğu varsa, ebeveynlerinden yeterli sevgi ve şefkati de alamıyorlarsa, normal sayılan davranışları, düşünceleri ve eylemleri bile kısıtlanınca kendilerini dışarı atıyorlar, sonra gelsin hatalar, gitsin yanlışlar.
Daha yeni ağzımı on karış açık bırakan bir olayı anlatayım, geçenlerde tesadüfen bir kadınla tanıştım, kadın muhabbetlerini bilirsiniz neredensin, evli misin, kaç çocuk muhabbeti oldu, kadın kızım olduğunu duyunca bana akıl ver dedi, 14 yaşında gösterişli bir kızı varmış, kızının yanlış arkadaşlıklar kurmasından, Allah göstermesin başına kötü birşey gelmesinden korkuyormuş, ergenliği ağır geçiyor, hiç laf söz dinlemiyor vs dedi neyse oraları uzatmayayım, şöyle yap, böyle et derken kadın kızının yaptıklarından örnek verirken ağzından öyle şeyler çıktı ki kızı adına ben korktum, kız kızlı erkekli grubuyla denize giriyormuş genç onlar tabii, denizde top oynayıp şakalaşıyorlarmış, annesi görünce kızı denizden çıkarıyor ve çok özür dilerim bundan sonra erkeklerle denize girmeyeceksin, onlar arkandan dolanır, anladın sen onu, seni eller çok afedersiniz ifadeler bunlar, şöyle yapar böyle yapar ama adlı adınca diyor kadın bunları, kız ama onlar benim arkadaşlarım, falanca kişide abim dese de kıza yasak geliyor, evden yalnız çıkması, grupla denize girmesi, arkadaşlarıyla toplanması yasak, kız arkadaşlarından kendi kafalarındaki standarda uymayan tüm kızların annelerine de özür dilerim kırık onlar diyor kadın, onlarla görüşmesini de yasaklamış, bu kız 18'ini bulmadan evdeki baskıdan kurtulmak için evlenir, dilerim inşallah öyle bir hata yapmaz, dilerim bu baskılara rağmen okur, meslek sahibi olur, mesleğinle kurtarır hayatını ama annesinin ben kızımla herşeyi konuşuyorum adı altında herşeyi bir tek şeye getirip kıza aşırı baskı yapması maalesef ki kızı bu gidişe sürüklüyor.
Evet çocuklarımızı potansiyel tehlikelere karşı korumalı, onlarla konuşup belli değer yargıları kazandırmalıyız ama bu şekilde değil, elbette herkesin yaşam biçimi farklıdır, hayat görüşü başkadır, herkes evladını kendi görüşü üzerine yetiştirmek ister ama annelerden defalarca rica ettim yine rica ediyorum, ne olur kız veya erkek çocuk hiç fark etmiyor, yasaklarla değil neyi neden yapmaması gerektiğini güzelce konuşarak anlatın.