Muhtemelen şu an uyuyorsunuz ama uyanınca okursunuz nasılsa.
Bence sizin sorununuz temizlik değil kesinlikle, uyku. Aslında bahsettiğiniz işlerde yetişmeyecek bir şey yok. Ama gün içinde verimli geçirebileceğiniz süreyi uykuda geçirdiğiniz için uyanık olduğunuz sürede işler yetişmiyor doğal olarak. Önce bu duruma odaklanın.
İlk olarak oğlunuzun uyku sorununu çözmelisiniz. Bunun için onun rutinlerini değiştirin. Daha sakin, uykuya dalmasını kolaylaştıracak bir rutin belirleyin. Akşam 9’da yatıyorsa 10’a çekin. 7 yaşında çocuk neticede. Uyku ihtiyacı bir bebeğinki gibi olmaz. Yatmadan önce ılık bir duş, kitap okumak, sohbet etmek, hayal kurdurtmak iyi gelebilir. Uykuyu direkt düşündürtmeyin (ya da dayatmayın diyeyim) ama keyifli bir sakinleşme süreci yaşatın. Uykudan 2 saat önce yüksek efor harcayacağı fiziksel oyunlardan, bilgisayardan, telefon-tabletten uzaklaşsın. Kitap okusun, ailece daha sakin ve keyifli, birlikte vakit geçirebileceğiniz oyunlar bulun. Ama enerjisi yüksek oyunlar olmasın. Ya da ailece kitap okuma ya da sohbet etme saati yapın. Yani uykuya dalmasını zorlaştıran her neyse o duygudan uzaklaşsın. Nedense uykuyu stresle bağdaştırdığı ve uyuyamadığı için sizden tepki göreceğinden korkup daha çok stres yaşadığını düşündüm ben. Onun sakinleşmesi bu anlamda önemli. Sürekli uyu diyorsanız demeyin mesela. Sakinleştikçe, korkacağı şeylerden uzaklaşıp yerine keyifli şeyler koydukça uyku düzeninin oturacağını düşünüyorum.
Gelelim sizin yetiştiremediğiniz temizlik vs. işlere. Eskilerin bir lafı vardır. Evde giderken bir şey, gelirken bir şey toplamazsan o evin dağınıklığı bitmez derler. Ben kendimden örnek vereyim: Tuvalete gidiyorsam bile tuvalete yakın odalara gidecek bir şey varsa alır götürürüm. Mutfağa gidip su içeceksem gitmeden önce etrafta makineye konulacak bir şey var mı diye bakarım, onları götürür yerleştiririm. Her iş için ekstra zaman ayırmam yani. Tuvalete gitmişken çamaşır makinesi programlarım mesela. Arkadaşımla konuşurken çamaşır asar, cam silerim mesela.
Ertelersem, görmezsem, her biri için ayrı zamanlar ayırsam o işler bitmez. İşin püf noktası şu: Bir işi yaparken o civarda yapılacak başka işim varsa onu da aradan çıkartırım. Gelmişken şunu da halledeyim, bunu yapmışken şunu da aradan çıkartayım gibi. Detaylarda boğulmam, işin gereği neyse pratik olmaya çalışarak onu hallederim.
Siz mükemmelliyetçiyim demişsiniz. Mükemmeliyetçilik olumlu gibi çağrışan bir özellik olsa da bence olumsuzdur. Şöyle bakıyorum ben. Benim hayatımı zorlaştırıyorsa olumsuzdur. O zaman bu özelliği törpülemeliyim. Siz de hayatınızı zorlaştıran özelliklerinizi törpüleyin bence. Çünkü size zaman kaybettiriyor ve aşırı stres yüklüyor. Fazlaca uzattım, umarım işinize yarar tavsiyelerim. Kolaylıklar diliyorum.