Kiracının tesisat sorunlu kombi masrafı üstlenmesi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Asansörün kullanımı kiracıya aittir ama binaya asansör takılacaksa ev sahibi öder. Yıllık bakım masrafları zaten aidattan ödenir. Aidatı da kullanım hakkı olan kimse o öder. Piyasaya göre uygun vermek sizin tercihiniz, insanlar gırtlağınıza mı bastılar uygun verin diye. Kombi masrafının tamamı ev sahibine aittir. Kanunlarda da bu böyledir. Okuma yazmanız varsa açın okuyun biraz. Muz cumhuriyeti mi burası kendi kafanızdan hukuk uyduruyorsunuz?
 
Sizin tanımınızla muz cumhuriyeti ise muz cumhuriyetidir
Ev sahibi isterse yaptırmaz çalışıyomu çalışıyo gürültü yapıyormuş zaten
Ev sahibinin umrundamı başınız şişmiş şişmemiş değil yani
Kaldıki bu muz cumhuriyetinde ev sahibi bozuk olan şeyi yaptırır
Bozulmayan şeyi yaptırmaz
Bu tüm muz cumhuriyeti için aynıdır
Siz muz cumhuriyetinin yapraklarında falansınız heralde
Bir 1000 liraya evde oturunda bakalım kanun neymiş
Bu benim tercihimse oturanında kendi tercihidir benim evimde oturmak
Kaldıki bu ülkede kanundan önce örf adet ahlak konuşulur
Kanunda konuşulmasını isteyende gitsin yazılı imzalı mahkemede konuşsun hanımefendi
Biz normal hayatımızda bu kadar kanunlu düşünemiyoruz
Kiracı düşünsün o zaman
 
kombı evın demırbası kullanıcı hatası olmadıgını servıs de soyluyor ev sahıbı karsılamak zorunda
ev kırasından dusulur kırayı ona gore yatırırsınız yatırırken dekontda kombı tadılatdan düşüldü dıye mutlaka bılgı gırın.
 
Kiracı tamirat için ev sahibinin onayını almak zorunda değil. Gerekli tamiratı yaptırır, faturayı yollar, kiradan düşer. Ve hayır kanun örf adetin üzerindedir. Örf adet sizi korumaz, kanun korur.
 
ne kadar da sevımlısınız oyle sız ah canım benım

haberınız olsun sızın muz cumhurıyetınız bızım tc yasalarında gecerlı degıl
turkıyede yasıyorsanız ev sahıbı apartmanın olası durumlarında :
-catı masrafı
- apartmanın boya ve tadılat masrafı
- apartmandan kaynaklı tesısatla ılgılı sorunların cozum masrafı
- apartmanın yalıtım masrafı
-evın demırbasıyla ılgılı yasanan sıkıntıların tadılat masrafı
-apartmanın demırbaslarıyla ılgılı tadılatların masrafını karsılamak zorunda

cunku mulku herseyıyle satın alan kısı ev sahıbıdır kıracı ıse mulkte olan herseyın kıra bedelını odeyerek yasayan kısıdır.

yanı apartmanda ve evde sahıp olunan tum demırbasların bedelını kıra olarak sıze oduyor kıracı nıye ev sahıbının yerıne mulkunun demırbaslarını onarsın akıl var mantık var ve ıyıkı de kanun var

kıra bedelıde bulundugunuz semtın mahallenın apartmanınızın durumuna gore belırlenır kırası 5 bın tl olan muhıtte tutupda 1000 tl ye evınızı kıraya vermıyorsunuz heralde :)
 
Burada kanunlara göre iş yürür, bu olayda bildiğiniz hesap makinesini çıkartacaksınız.

Sizin avantajınıza olanlar:
1) Kombi tamirinden ev sahibi sorumludur.
2) Ev sahibi çık dedi diye çıkmak zorunluluğunuz yoktur. 5 yıl sonra ancak kira tespit davası açabilir.
Ancak 10 yıl sonra koşulsuz çıkartabilir.

Sizin dezavantajınıza olanlar:
1) Tefe tüfe faiziyle birlikte her ay kiranızı düzgün yatırmak zorundasınız. Eksik kiranız varsa ev sahibi dava açabilir.
2) (Bence en önemli dezavantaj) Sonuçta para ev sahibinden geldiği için tamir sürecini uzatacaktır. Hatta gürültüden dayanamayıp evden kendinizin çıkmanızı bile tercih edebilecektir.

Benim görüşüm yasal olarak siz haklı olsanız da ev sahibi ile anlaşmanız yönünde.

Ev sahibi tamir ettirmeyip süreci epey uzatabilir.
En temizi tamir parasını verip temiz temiz yaptırın.
Karşılığında da kiranın X ay zamsız geçen yılki fiyattan ödenmesinde anlaşın. Zaten aynı hesaba geliyor.

Kiralar bu kadar yükselmeseydi direkt ev sahibini reddedin diyecektim ancak o evden çıktığınızda aynı paraya yeni yer bulmanız mümkün değil.
 
ev sahıbı kıracıya kafasına gore cık dıyemez hele boyle bır sebepten hıc dıyemez
sozlesmeler o yuzden yapılıyor :)

keske ev sahıbı ve kıracıların yasal hakları nedır dıye bır arastırsanız ulkenın vatandası olarak yasayan bırey olarak haklarınızdan hıc haberınız yok
 
yasalarda boyle bırsey yok ama yarı yarıya oderım dıye
eger servıs kullanıcı hatası derse kıracı oder onun dısında evın demırbasıdır o ev sahıbı odemek zorunda
yıpranma payınıda kırayla karsılıyorsunuz zaten
evde bulunan demırbaslara gore evın muhıtıne gore apartmanda dıger daırelerın bedelıne gore ortalama kıra bedelı cıkarılır ev esyalıysa ona gore kıra bedelı hıc esyası yoksa ona gore kıra bedelı de bu yuzden belırlenır
 
Kiracı tamirat için ev sahibinin onayını almak zorunda değil. Gerekli tamiratı yaptırır, faturayı yollar, kiradan düşer. Ve hayır kanun örf adetin üzerindedir. Örf adet sizi korumaz, kanun korur.
E o zaman bizde kirayı artıralım malum kanundada böyle bir hakkımız var
Verelim iki katına herkes huzur ve sukunet içinde yaşasın yani
Siz politik düşünuyorsunuz bu iyi gibi görünüyor fakat kanunların ucu çok açık kimsenin işine gelmediği şeyler var mı var yani
Bu durumda insiyatifimiz ortaya çıkıyor
Herşey güzel olacak olsaydı eminim kimse mahkemeden başını dışarı çıkarmazdı
her ne kadar kanunlar geçerli olsada hepimiz insanız
Şimdi siz bana verin diyeceksiniz biliyorum umrunuzdada değil
Fakat bu durum her iki taraf içinde haksızlık olur buda sizin umrunuzda değil
 

Not: Ev sahibiyim

Asansör aidatında asansörü kullanmasanız bile o evde ister ev sahibi ister kiracı otursun ödenmek zorundadır. Yani o evden çıksanız o bedeli yine ev sahibi ödeyecek. Tabi yönetmelik planında aksinin yazmadığını varsayıyorum.

Biraz acımasız gibi gelse de aynı kanunlar kiracıyı da koruyor.

Mesela apartman girişine bariyer yapılacak, güvenlik sistemi yapılacak vs. Ev sahibi ödemek durumunda. Bu tip masraflar gerçekten yüksek olabiliyor, birkaç aylık kiraya bile ulaşabiliyor.

Bu arada kiracı apartmana ait ortak alanda (uydu çatı vs) tamirat yaptıracaksa ev sahibine haber verecek ki ev sahibi apartman sahiplerinden izin almalı. Teras katında ev sahibi de olsanız çatı için apartmana haber vermeniz lazım. Ayrıca bu tip masrafları tüm apartman ortak bölüşür kiracı niye cebinden ödesin ki?

Bir de kanunlar kiracının ederinden oturduğunu varsayıyor. Yani çılgın 3000 tllik kiraları ödeyen taze gariban kiracı ne ödeyecek onu belirliyor.

Ben mevcut piyasa koşulları yüzünden konu sahibine anlaşmasını önerdim ancak kanunları gözardı edemeyiz. Konu sahibi 3000 tl kira ödüyor olsaydı ev sahibine kızın diyecektim zira kanunen sonuna kadar kiracı haklı.
 
Hayır kirayı iki katına çıkarma gibi bir hakkınız maalesef yok. Bu sene 19.75 sanırım kira artırma oranınız. Bunun üstüne çıkamazsınız. Ne tesadüf ki bunu da kanunlar belirlemiş
 
aslında burda kanunla alakalı dönen tartışma boş bir tartışma değil ama her şeyi kanuna bırakınca da huzurumuzdan oluyoruz. hem ev sahipleri hem de kiracı açısından. anlaşma yoluna gitmek de aslında huzur bozulmasın diye. tamam ev sahibinin ha deyince çıkarma şansı yok ama inatlaşan kiracı da bunun stresini çekiyor. her şeyden önce çıkma lafını duyduğun an evden soğuyorsun. kanun neyse onu yapalım cebimden para çıkmasın dediğin anda senden psikolojik anlamda bişeyler gitmeye başlıyor. en basidinden tamam adam kombi yüzünden evden çıkaramaz ama kira zammı konusundaki fikirlerine mutlaka yansıyor işte. ya da çık muhabbeti yapıyor bu da huzur kaçırıyor. kanunların başımızın üstünde yeri var, kanunsuz iş zaten yürümez ama insanın evinde huzur ile oturması da zaman zaman anlaşma yoluna gidip bazen kendi cebinden ödemesi gibi tercihlere neden oluyor. her şeyi kanuna göre yapacak olmak çelik gibi sinirler gerektiriyor. ülke şu hale gelmişken kimsede psikoloji kalmadı ki. annemin ev alıp kiraya verme hayali var. dedim ki anne iyi hoş ama kiracı işi dert işi, iyisi var kötüsü var, adam kirayı ödemedi mi mahkemelerce uğraşman lazım, ıvır zıvır her masrafı sana yüklemek isteyebilir, evine zarar verebilir vs yani sen bunlara stres anlamında dayanır mısın onu da düşün istersen dedim. kendi anama bile böyle diyorum yani. kiracıyım bu arada ev sahibi değilim.
 
değil mi? ben niye ödüyorum ki hatam suçum yok cebimden 1500 çıkacak ya bu demek oluyor ki kalan ayı 300 lira ile geçireceğim

Kanunen sonuna kadar haklısınız.

Ev sahibi olarak bir kiracımızda kombi duvardan yere düştü . 1 gün içinde tamir ettirdik, o noktada tamir parasından öte kiracının iyi olmasına şükrettik.

Ev sahibi size çık dedi diye çıkartamaz, böyle birşey yok. Elindeki en büyük güç tamiratı yaptırmayarak sizi sesle rahatsız etmek.

Ev sahibi ile olur da anlaşırsanız mutlaka yazılı belge alın.
 
Senin ev sahibin açıklanan oranlara çok yakın zam yapmış ama zaten. Mevcut kirana göre 280 lira zam yapman gerekiyormuş, ev sahibin 300 yapmış.
 

Sonuna kadar katılıyorum.
Ev sahibini anlıyorum kiracı (kendi görüşüne göre) düşükten otururken bir de kombi masrafı vermek zul geliyor.

Ancak bu kiralar bu 1-2 sene içinde böyle anormal arttı, kanunen kira tespiti için bile 5 yıl süre verilirken tüm kiracılara hadi evlerinizden çıkın pahalıya vereceğiz demek makul değil. Ben o mantıkla düşünsem evin yolu şaşar.

Bizde kira ne olursa olsun bütün tamirat masraflarını karşılıyoruz. Kombi yere düştü, birkaç aylık kira kadar ödeme yaptık. Bakım paraları da buna dahil elbette.

Kötü niyetli ev sahipleri tamiratı uzun süre yaptırmayıp kiracıya eziyet edebilir ne yazık ki.

Kira düşük olduğu için istisnai olarak biraz ev sahibinden biraz kiracıdan alınıp zam da yapılmayıp orta yol bulunacak.

Tabi kiracı piyasa fiyatıyla otursaydı direkt reddedin derdim bir zahmet ev sahibi o kadar kira alırken pamuk ellerini cebine sokacak. Konu sahibi sese dayanamayıp taşınsa çok daha masraflı olacak.
 
kanunun ucu mu acık
yasaların cok net ve kesın sınırları vardır hangı kanunun ucu acık lutfen yazar mısınız ogrenelım hep bırlıkte

kırayı da kafanıza gore arttıramazsınız

yasalar ınsanı korumak ıcın var ıkı taraf ıcınde haksızlıgın olup olmadıgına sız bız degıl kanun koyucular karar verır. kanunda boyleyse bır bıldıklerı vardır heralde .
 
Aynısı benim başıma geldi.
Düzenli olarak bakımlarını yaptırdığımız halde kombi artık kullanılmaktan içindeki bir parçası zarar görmüş.
Değişim olması şart dedi gelen servis.
900 tl tuttu.
Ev sahibiyle kavga dövüş en son davalık olmaya kadar göze aldık yani tamam dedi yaptırın 3 ay kiradan kesin dedi.
Bakımı sana ait ama demirbaş olan şeyler değişirse ödemesi ev sahibine ait.

Kanununa kadar mevcuttur.
Ayrıca şuan seni çıkarmak istese en az 6 ay uğraşır.
6 ay kira vermemiş olursun, keyfi bilir
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…