İlginize teşekkür ederim. Diğer konuda da bilginizden faydalandım.
Ben bir yillık taze kiracıyım. Daha önce deneyimim olmadı ailemle kendi evimizde oturuyorduk. Ev sahiplerimiz iyi niyetli ve insaflı insanlar. O sebeple ihtiyaç duymadığım gibi, bu konularla temasım da asgarî düzeyde oldu.
Dilerim kimse mecbur kalmasın haklarını sorgulamaya, uygulamaya.
Gönüllü, adil ve hakkaniyetli orta yollar bulunsun.
Kiraya bir gelir kaynağı değil geçim kapısı olarak bakıldığı müddetçe böyle konuları daha çok okuyacak gibiyiz ama.
rica ederim
kiraya geçim kapısı olarak da bakılabilir, ek gelir olarak da bakılabilir, yatırım aracı olarak da bakılabilir
bunlarla ilgili sorunum yok
bakış açısı ve beklentilerle ilgili sorunum var aslında
evler hiçbir zaman ucuza satın alınamadı bu ülkede ve karşılığında insanlar yüksek gelir getirmesi beklentisine giriyorlar
yatırım mantığına da tamamen ters
çünkü ev gayet risksiz ve garanti bişi
bütün yatırım araçlarına bakın, borsa, dolar, altın, bitcoin vs
riski en yüksek olanlar daha fazla getiri sağlar
dolayısı ile ev gibi gayet risksiz bir araçtan senelik %100 kar beklemek mantıksız
hiçbir yatırım aracında asgari ücret zammı kadar veya enflasyon kadar kar beklemiyor insanlar
o kadar kazanmak zorundaymış gibi düşünmüyorlar
ama ev kirası söz konusu olduğunda kira artışı ile asgari ücret zammını aynı kefeye koyanlar var
enflasyon kadar kar sağlasın diyenler var
borsadan isteği oranda kazanamadı diye borsa binasını basan görmedim
veya bitcoinde dünya kadar insan battı zamanında ve sadece battığıyla kaldı, kimseye hesap soramadı
ama kiracısından isteği oranda zam alamayınca cehennemin dibine kadar pisleşiyor insanlar
gücü kiracıya yettiğinden herhalde
yahu ülkenin en yoksul kesiminine verilen asgari ücret zammı ile milyonluk evin senelik kira zammını nasıl bi zeka bir tutabilir ?
beklentileri yanlış ayarlamak bence burdaki sorun
birisine ev kiralıyorsan bunun belli başlı yasal düzenlemeleri var , herkes de buna uymak zorunda
ama ev sahipleri bundan bihaber
sen koca ay kolunu bile kımıldatmayacaksın ama mahalle arasındaki orta halli dairen sana maaş kadar para kazandıracak her ay , öyle mi?
böyle bi dünya yok kimse kusura bakmasın
ev kirası getirine ek gelir, pasif gelir olarak bakmak lazım. maaş gibi gelsin ev sahibini geçindirsin diye düşündükçe
tatminsizlik yaşanıyor doğal olarak
ev sahipleri %100lerin üzerinde zam yapmaya kalkıyor, o kıyaslayıp durdukları maaşların hiçbirine %100 zam gelmedi :)
doğru beklentilerde olmak önemli .
ülkedeki ev sahiplerinin bakış açısının özeti : kira gelirinden vergi vermeyeyim, tamir durumu olduğunda elimi cebime atmayayım, depozitonun üstüne yatayım, canımın istediği kadar zam yapayım, zammı alamazsam kiracıyı evden atayım ...
kimse kusura bakmasın herkes kendini biliyor, bu zihniyette olan kişiler için konuşuyorum
böyle düşünmeyenlere değil lafım .