• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kiracıdan Tefe tüfe zammı istemek adaletsizlik mi?

Herkes ödeyebiliyor mu? ondan mı artık haberlerde hep kiracı ev sahibi kavgası?
Ödeyemeyen var evet.
Ama tek açıdan bakmayın. Kiracılar da çok fena. Demet Akalının kiracısı mesela 5 bine oturuyormuş. Kadın onla kavga etmesin de ne yapsın? 50 bin tllik evlere 10 bin veren ev sahibini delirten kiracılar da var.

nasıl bir mantık bu? o insanların ne yiyeceğinin sorumluluğu ev sahiplerinde mi? asgari ücret kazanıyorsa değeri 35 bin lira olan evde oturmayacak o zaman. her yerde asgari ücrete iş bulunabilir, kirası daha uygun yerlere taşınacaklar. insanlar yıllarca dişinden tırnağından artırmış bir mal edinmiş tabi ki karşılığını almak isteyecekler. kira geliriyle geçinen o kadar çok insan var ki özellikle emekliler. Onlarda mı kiracının ne yiyip içeceğini düşünecek? Adamlar anca emekli maaşı+kirayla zor geçiniyor. Tek taraflı bakılmaması lazım olaylara. Elbette fahiş zamlar yapıp kiracıyı mağdur da etmemek lazım. Ama malının değerini istemek zalimlik değildir.
Siz cidden şakamısınız ? Gerçekten farklı ülkelerde yaşıyoruz galiba artık köylerde bile ev fiyatları 1.5 -2 milyonu geçti kimse kimseden yemek aş istemiyor adamlar 2+1 evlere 25 bin₺ çekiyor asıl sizinki nasıl bir mantık artık en temel ihtiyac barınma onu bile lükslestiriyorsunuz kafanızda napsin insanlar çocuklarıyla beraber kendilerini bı odaya kapatıp kendilerini karbondioksitle zehirleyip intihar mı etsinler ? Ve yaptılar bu arada . Siz sadece bencillik ediyorsunuz çok şükür biz bir sekilde hallediyoruz bunun emekli olanı var bunun dul kalmış olup çocuk büyütmeye calısanı var nasıl bı kafanız var anlamıyorum kimse bedavaya oturtun demiyor zaten kalkıpta 10 bin₺ lik evleride 35 bin₺ ye millete kakalamayın diyorlar.

Asgari ücretli çalışan bir insan da rayiçi geçen sene 25bin olan yerde oturamaz. Evet yazdıklarınızda haklı olabilirsiniz ama bu insanlar da birikim için alıyor o evi. Gücü yetmeyen daha uygun evde oturabilir.
Yanlış anlamayın ev sahibi değilim. Hatta kendim de bizzat kiracıyım. Gücün yettiği halde rayiçi yüksek yerlere taşınmıyorum, seneye ne olacağı belli değil kendimi zora sokmak istemiyorum
İş ımkamı kısıtlı bır yerde oturuyorum. Koy desen yerıdır. Bahcesı bıle olmayan kırık dokuk evlerıne bıle kirayı 17,18 bın ıstıyolar.. Asgarı ucretli daha dusuk kıralı evde oturamıyor cunku yok. Olanlarda 15ten asagı degıl afedersınuz ama ahır yanı..

Ödeyemeyen var evet.
Ama tek açıdan bakmayın. Kiracılar da çok fena. Demet Akalının kiracısı mesela 5 bine oturuyormuş. Kadın onla kavga etmesin de ne yapsın? 50 bin tllik evlere 10 bin veren ev sahibini delirten kiracılar da var.
Bahsettiğim olaylar tabiki absürt olaylar değil onlar dibine kadar haklılar sözüm onlara değil.

Buralar hangı iller acaba?
Bizim buralarda bu fiyatlar değil.
Şuan büyükşehirlerde hemen hemen fiyatlar çok yükseldi mesela Mersin'de şuan en düşük 15 bindir aylık 35 binede var

burada ki evler İstanbula oranla geniş sayılır benim gördüklerim 2+1 eve 15 bin isteyende vardır küçük metrekareye mesela geçen komşu sitede bir tanıdık için ev sordum 20 bin dedi 3+1 içi yapili degil eski depremden sonra çok göç aldı burası bunun yanı sıra yabancı nüfusta çoğunlukta.

Eskiden senelik istenirdi daha sonra aylık sisteme dönüldü şimdi tekrar 1 yıllık peşin isteyenler çoğaldı yine .

Ülkedeki herkes asgari ücret mi alıyor? Evet kiralar çok pahalı artık, ama herkes ödeyebileceği yerde oturuyor.
Arastırmalara gore ulkede yuzde 50 sınden fazlası asgarı ucretlı. Kalan yuzdelik dılımden 25 i işsiz veya kayıtlı degıl.
Ulkenin cogı asgarı ucretli olmasa neden daha 2, 3 ay onceden zamlar konusulup ev sahıplerı ellerını ovusturarak beklesın ki.
Kusura bakmayın ama ev sahiplerinin yuzde 90 nın savunulacak yanı yok.
Yuzde 25 lık zammı yıllardır kabul etmeyip mobıng uygulayan tefe tufe de neymıs muhıt soyle boyle dıye yıkık dokuk evlerını kakalaynlarda onlar

Biz bu eve girdiğimizde anlaşma üfeye göreydi hep. Ev sahibimiz avukat zaten. Komşularım 60a otururken ben 30a oturuyorum. 10 yıllık kiracıyım burda. Mal sahibinin dediği şey şu “abartmam, başkası çok alıyor diye haksız kazanç almam” ki evimin yeri ev vs çok güzeldir.
Sizin de eski kiracı olduğu için bence makul davranmanız gerekiyor

Bahsettiğim olaylar tabiki absürt olaylar değil onlar dibine kadar haklılar sözüm onlara değil.
Fırsatçı olan ev sahipleri de çok fazla gerçekten. Ama kira artışlarının asıl suçluları onlar değil, onlara bu fırsatı verenler. Ve de evi olan insanların da geçinemeyecek seviyeye gelmeleri.

Fırsatçı olan ev sahipleri de çok fazla gerçekten. Ama kira artışlarının asıl suçluları onlar değil, onlara bu fırsatı verenler. Ve de evi olan insanların da geçinemeyecek seviyeye gelmeleri.
Hah işte bahsetmek istediğim bu. Bu durumun sorumlusu ev sahibi değil. Bakın asla savunmuyorum. Ama bunlar da hayatın gerçekleri maalesef

Söyle bi durum var zaten geçen sene kimse %25 kuralına uyarak zam yapmadı ki kiralara yine bu şekilde yapanlara sözüm yok şimdide kuralara uyarak zammını yapsın. Adam zaten geçen sene %150 zam yaptı kiraya şimdide bu yılki kirayı da bu yaptığı zamma göre hesaplıyor tamamen vicdansızlık.

Buralar hangı iller acaba?
Bizim buralarda bu fiyatlar değil.
Bakın sehrı bırak ılce bıle sayılamayacak kadar kucuk yerdeyım ki sıfır iş ımkanı... Fabrika yok, gunu bırlık tarım işçilği anca var. Sigorta hak getıre. Satılık evler eskısı bıle 2 milyon kırası 20 bın olmus. Yenı yapılanlar İstanbul la yarısır. Kım ne kopararırıma donmus.. Kıracıysam ya cık yada ode dıyorlar.. Odeyemssen sokakta yat yanı ucuzu yok. Ahır gıbı yerlere 10 bın dıyorlar. Farelere yem olun dıye..

Arastırmalara gore ulkede yuzde 50 sınden fazlası asgarı ucretlı. Kalan yuzdelik dılımden 25 i işsiz veya kayıtlı degıl.
Ulkenin cogı asgarı ucretli olmasa neden daha 2, 3 ay onceden zamlar konusulup ev sahıplerı ellerını ovusturarak beklesın ki.
Kusura bakmayın ama ev sahiplerinin yuzde 90 nın savunulacak yanı yok.
Yuzde 25 lık zammı yıllardır kabul etmeyip mobıng uygulayan tefe tufe de neymıs muhıt soyle boyle dıye yıkık dokuk evlerını kakalaynlarda onlar
Yüzde 50si asgari ücretli olabilir ama konu sahibinin kiracısı ne kadar alıyor acaba?
Ev sahiplerinden gerçekten çok fırsatçı çok rezil insanlar var, bizzat çevremizde görüyoruz, biliyorum.

Benim babam yeri geldi bir yıl kira almadı kiracısından. Kaç sene zam yapmadı. İhtiyacı yok çünkü.
Bizim de eşimle 1+1 evimiz var, aldığımızda Suriyeli bi aile yaşıyordu içinde. Zam yapmayı bırak hallerine üzüldüğümüz için evin şartlarını iyileştirmeye uğraştık. Sonra kendileri çıktılar. Çıkmasalardı doğru düzgün zam yapmayacaktık. Biz de kiradayız ama çok şükür bir şekilde halledebiliyoruz çünkü.

Ama zamanında çalışıp didinip ev almış ve bu şekilde geçinen insanlar da var. Onlar da bayılmıyordur yüksek zam yapmaya ama kendileri zor durumda kalıyor bu kez.

Bu işin esas sorumlusu asgari ücrete kuş kadar zam yapıp ev fiyatlarına da bir ayar çekmeyen kiracıyı ev sahibine düşman edenler.

Bakın sehrı bırak ılce bıle sayılamayacak kadar kucuk yerdeyım ki sıfır iş ımkanı... Fabrika yok, gunu bırlık tarım işçilği anca var. Sigorta hak getıre. Satılık evler eskısı bıle 2 milyon kırası 20 bın olmus. Yenı yapılanlar İstanbul la yarısır. Kım ne kopararırıma donmus.. Kıracıysam ya cık yada ode dıyorlar.. Odeyemssen sokakta yat yanı ucuzu yok. Ahır gıbı yerlere 10 bın dıyorlar. Farelere yem olun dıye..
İşte bu vicdansızlık. Bizim buralarda da kiraların 30u geçtiği yerler var. Ama ben mesela hiç oralarda bakmıyorum bile. Çünkü biliyorum ödersem çok sıkışacam. Bu sene 30 olan seneye daha fazla olacak. Ne gerek var sıkıntıya girmeye. Ama işte maalesef ev sahibinin de vicdansızı çok

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
Bu sorunun muhatabı ev sahibi değil. Kendilerine belirlenen yasal haktan faydalanmak ev sahiplerinin hakları. Bu ülkede neden kiracılar kira ödeyemiyor diye sormanız gereken kişilere sorunuz.

Arkadaşlar, soru başlıkta.
Bugün yoğun olduğumdan yorumlara hemen cevap veremeyebilirim ama akşam okur, yanıtlarım mutlaka.
Ayrıntı isteyenler için: Geçen sene oturdukları yerde rayiç bedeller 25bin idi. 10, sonra da 12 teklif ettiler, 15bintl'ye anlaştık. Bu sene de pazarlık edeceklerini bildiğimden ben geçen senenin rayiç bedelini istedim (25bin tl). Bu sene rayiç bedeller 35bin olmuş. Neyse sonra "Tefe Tüfe olsun iki tarafa da adaletli olur" dedim. Yok diyorlar, 20bintl teklif ettiler, sonra 22olsun dediler. Ben kabul ederdim de eşim kabul etmiyor "Tefe Tüfe'ye de itiraz edilir mi?" diyor. Seneye yine sorun olacak, ne yapsam? Bir de evelki sene çok düşük kira ödüyorlardı, senelerce düşük kirada oturdular. Biz evi satmayı düşündük, sonra vazgeçtik. Şimdi de "bize satın evi, biz almak istiyoruz" diyorlar. Evi satın almayı düşünüyorlar da bir tefe tüfe ödeyemiyorlar mı?
Biraz gerçekçi olmak lazım, asgari ücret ve memur maaşları ortada , ben açıkçası biraz vicdanlı davranıp kiracının da ödeyebilecegi şekilde fiyat belirtiyorum, orta yolu buluyoruz başka türlüsü insanların sokakta yaşaması lazım bu zamlara göre, ev sahibi de kiracı da haklı bence , biraz vicdan devreye girince iki tarafın da az da olsa gönlü oluyor, halden anlayarak , vicdanlı bir şekilde kira arttırımı yaptım hep, ev sahiplerinin sadece evin geliri ile geçinmeye çalışması absürt, bir ev alıp sırtını sadece oradan gelecek gelire yaslamak bence doğru değil, evimiz de olsa çalışmaya devam etmeliyiz yoksa bu fiyatlar hiçbir zaman normale dönemez, enflasyon gösterildiği kadar düşük de değil, kiralar ve ev fiyatları da şişiriliyor maalesef, olan herkese oluyor kiracıya da ev sahibine de ... ...

Yüzde 50si asgari ücretli olabilir ama konu sahibinin kiracısı ne kadar alıyor acaba?
Ev sahiplerinden gerçekten çok fırsatçı çok rezil insanlar var, bizzat çevremizde görüyoruz, biliyorum.

Benim babam yeri geldi bir yıl kira almadı kiracısından. Kaç sene zam yapmadı. İhtiyacı yok çünkü.
Bizim de eşimle 1+1 evimiz var, aldığımızda Suriyeli bi aile yaşıyordu içinde. Zam yapmayı bırak hallerine üzüldüğümüz için evin şartlarını iyileştirmeye uğraştık. Sonra kendileri çıktılar. Çıkmasalardı doğru düzgün zam yapmayacaktık. Biz de kiradayız ama çok şükür bir şekilde halledebiliyoruz çünkü.

Ama zamanında çalışıp didinip ev almış ve bu şekilde geçinen insanlar da var. Onlar da bayılmıyordur yüksek zam yapmaya ama kendileri zor durumda kalıyor bu kez.

Bu işin esas sorumlusu asgari ücrete kuş kadar zam yapıp ev fiyatlarına da bir ayar çekmeyen kiracıyı ev sahibine düşman edenler.
Onlara soz geciremıyoruz işte.. Zaten asgari ücrete de zam yapmasımlar ama fıyatları da sabıt tutsunlar. Onu da yapamıyorlar. Her yıl yuzde 500 fıyat mı artar artıyor. Ev sahibinin benım 5 tane evı var. Her yıl kat kat zm yaptı. Ama bır ay sonra yaptıgı zam kus kadar kaldı. Duyan yuh okadar mı fıyat artar derkn benm ev en. ucuz oluyor. Nedeni de su. O kadar aldı bnde bu kadar ısteyım. Herkes ne koparırsam kardır gozuyle bakıyor
Konu sahıbı de anladıgım kadarıyla yızde 25lık zam yapmamıs gıbı duruyor. Tefe tufete gore de zaten alacagı kıra 24 bın bandında..

İşte bu vicdansızlık. Bizim buralarda da kiraların 30u geçtiği yerler var. Ama ben mesela hiç oralarda bakmıyorum bile. Çünkü biliyorum ödersem çok sıkışacam. Bu sene 30 olan seneye daha fazla olacak. Ne gerek var sıkıntıya girmeye. Ama işte maalesef ev sahibinin de vicdansızı çok
Artık bu ucuz mahalle bu orta bu pahalı semt derdık. Veya eskı yenı orta hallı dıye ev sınıflandırırdık. Son 3 yılda bu algımızı malesef kaybettık. Agzı olan istıyor hep kıyaslama yapılıyor. Arkadsım don bak evıne bı sen olsan verır misin o parayı

Onlara soz geciremıyoruz işte.. Zaten asgari ücrete de zam yapmasımlar ama fıyatları da sabıt tutsunlar. Onu da yapamıyorlar. Her yıl yuzde 500 fıyat mı artar artıyor. Ev sahibinin benım 5 tane evı var. Her yıl kat kat zm yaptı. Ama bır ay sonra yaptıgı zam kus kadar kaldı. Duyan yuh okadar mı fıyat artar derkn benm ev en. ucuz oluyor. Nedeni de su. O kadar aldı bnde bu kadar ısteyım. Herkes ne koparırsam kardır gozuyle bakıyor
Konu sahıbı de anladıgım kadarıyla yızde 25lık zam yapmamıs gıbı duruyor. Tefe tufete gore de zaten alacagı kıra 24 bın bandında..
Biz de eve girdiğimizde 2.750 idi kiramız. O dönemin en pahalı evi. Bir iki ay sonra kuş kadar kaldı bizimkisi. Sonra zam zamanı 8 yaptı ev sahibi. Yine o zamanın en yüksek rakamlarından. Ama tekrar birkaç aya eridi bitti. Şimdi 15 ödüyoruz ve 15 olduğunda eşimle bi kutlamadığımız kaldı. Daha yüksek de olabilirdi çünkü
Ev sahibimiz eski yeni kiracı farkı da gözetmedi, yeniye de 15e kiraladı bize de 15 yaptı, ona rağmen şükür dedik.
Çünkü durum gerçekten böyle maalesef. Çok şükür ödeyebiliyoruz o yüzden sorun etmiyoruz. Ödeyemeyenlerin Allah yardımcısı olsun. En temel ihtiyacını bile insanın karşılayamaması korkunç bir şey

Sizin asgarî ücretten haberiniz yok galiba üstüne koyacakları Maksimum 10 bin ₺ daha hadi olsun 30 bin ₺ maas olsun 25 ini zaten siz istiyorsunuz bu insanlar taş mi yesin ? Birde adaletsizlik mi diye yazıyorsunuz utanmadan şu son 3-5 sene haricinde nezaman nerde gördünüz 35 bin ₺ kira? İnsanlar deniz kenarinda 700₺ oturuyordu!
rayiç bedeller diyorsunuz kim bilir kaç yaşında koca insanlarsiniz Birazcık el merhamet insanların size boyun eymesinin sebebi çıkacaklar yeni ev arayacaklar bi emlakciya bı ev sahibine bı taşıyan arabaya altından kalkamıcaz diye ses edemiyorlar . İnsanlar asgari ücrete zam alıyor sagolsun aç gözlü ev sahipleri hemen zamma konma derdinde öbür tarafa götürceniz orda doyasıya yerseniz tefe tufenizi 👍🏻
Yorumunuz çok saçma olmuş. Sanki mevcut durumda ev fiyatlarının ya da kira bedellerinin bu kadar uçuk olmasının sebebi ev sahipleri.
Ayrıca herkes bütçesine göre bir yerde oturmak durumunda. Mesela bende boğaz manzaralı her sabah keyif kahvemi icebilecegim bir ev istiyorum ama bütçem yetmiyor? Öyle ya da böyle içine girip evlerine mi çokeyim insanların?

Back