- Konu Sahibi Solukiklimler
-
bu arada bir düzeltme yapayım şimdi tekrar kontrol ettim, 30 gün meselesi kiracının direkt evi tahliye etmesi için değil, icra takibi ve tahliye davası açılabilmesi için uyulması gereken süreyi kastediyormuş. ve boş tarihli imzalatılıp tarihleri ev sahibi sonradan doldursa bile, kiracı bu durumu ispatlayamazsa tahliye taahhütnamesi geçerli sayılıyormuş.siz iyi niyetli davranmışsınız, asla çıkarmam demenizden belli ama gerçekten bunu kötüye kullanan çok fazla insan var. mesela kiracıya nüsha verilmemesi saçmalık. bu çok büyük bir açık doğuruyor. nüsha yoksa, kiracının imzasını da taklit eder o zaman dilediği gibi? saçmalık. kiracı böyle bir şeyle karşılaşsa yanına bırakır mı o insanın? bırakmaz, misal yani.
kiracınız kendi isteği ile imzalamışsa, öyle tercih etmişse diyecek bişey yok.
tahliye taahhütnamesi şart değil bir tercih. ama sizin kiracınız şart kelimesini, normal sözleşmelerin yenilenmediği sürece 10 sene olması ve kanunların genelde kiracıdan yana olması sebebiyle sizin kendinizi korumanız için şart manasında söylemiş diye düşünüyorum.
siz suistimal edilmesin istiyorsunuz ama karşınızdaki de suistimal edilmesin istiyor doğal olarak. çünkü gerçekten suistimal eden bir milletiz. o taahhütname kiracıyı çat diye kapı dışarı koyma hakkı veriyor zira, kiracıyı hepten çaresiz bırakıyor. süre bakımından çok az, 30 gün içinde tahliye etmek zorunda evi. o belge şöyle bi 3 ay kadar zaman verseydi bu kadar vicdansız gelmezdi gözüme.
Yalnız uygulamada tahliye taahhütnamesi tek nüsha düzenlenir. Kendim avukatım ve kiracıma da tahliye taahhütnamesi imzalattım. Bunu kabul etmeyen hiç kimseye de evimi kiralatmayı düşünmüyorum. 3 yıldır oturuyor kendisi ve her yıl yeniliyoruz.tahliye taahhütnamesi imzalatmak da pek kolay bişey değil ya. kira sözleşmesi yapılırken imzalatmak zaten baskı altında imzalatmak gibi oluyor ve geçerli sayılmıyor. o taahhütnamenin, normal kira sözleşmesinden daha sonraki bir tarihte imzalatılması lazım ve tarihler de net olmalı. e hangi insan eve yerleştikten 1-2 hafta sonra kendisine sunulan bu taahhütnameyi imzalar ki, karşılıklı olarak "evet ben bu evi şu sürede boşaltmayı düşünüyorum sahiden" diye anlaşmadıysa? bunu bu şekilde imzalaması için iyi niyet ve gerçekten o evi 1-2 seneliğine tutmuş olması gerekir.
bazı çakal ev sahipleri tarihleri boş bırakıp imzalatıyor sonra tarihleri kafasına göre doldurup kiracıyı oyuna getirme derdine düşüyor. kiracının elinde boş tarihli nüsha varsa bunu kanıt olarak gösterip hakkını arayabilir.
işte tam bu nokta ev sahibinin iyi niyetini sorgulatır insana. daha sözleşmeyi yaparken, anahtarı teslim alma aşamasında taahhütname imza tarihinde oynama yapan ev sahibi bana neler yapmaz diye düşünüp imzalamam. genelde öyle yaparlar dediğiniz şey basbayağı düzenbazlık. farklı bir devirde yapılsa da düzenbazlık olduğu gerçeği değişmez. bunu belirttiğiniz çok iyi oldu bu arada, okuyan insanlar da bilgilensin lütfen uygulanma biçimiyle alakalı. herkes dikkatli olsun belgede böyle bir oynama yapılmakta. ha kendi rızası ile, oynanmış tarihli belgeye imza atan da sonuçlarına katlanır o ayrı konu.Yalnız uygulamada tahliye taahhütnamesi tek nüsha düzenlenir. Kendim avukatım ve kiracıma da tahliye taahhütnamesi imzalattım. Bunu kabul etmeyen hiç kimseye de evimi kiralatmayı düşünmüyorum. 3 yıldır oturuyor kendisi ve her yıl yeniliyoruz.
Genelde şu şekilde yaparlar; kontrat imzalandığı gün 1 ay sonrasına tarih atıp taahhütnameyi de aynı anda imzalatırlar. Şahsen bu devirde insan gibi insan bulmak çok zor olduğu için bana bu uygulama vicdansızlık ya da düzenbazlık gibi gelmiyor.
bahsettiğiniz kısım siyasete giriyor, siyasi yorum yazmak yasak olduğu için bir yorum yapmıyorum.Sorunsuz oturanla ne derdim olacak ama kirayı ödemeyenler mi dersin hadi aç davanı beni yıllarca çıkarmaya çalış diyenler mi, üstüne tek bir kuruş olmadığı için asla alınamayan ödenmemiş kiralar mı. Hatta ve hatta kendini iflas gösterenleri gördü bu göz. Şükür böyle bir sorun yaşamadım ama bunu yaşamayı da riske atamam. Canım sıkıldı kira 3 ken 8 olsun diyenler de ayrı bir vicdansız tabii ki.
Konudan bağımsız ama şunu da demek isterim normalde kira artışı TÜFE’ye göre yapılır sağolsunlar her şeye %300 zam koyarlarken kira artışını %25te sınırladılar. Bunu da adaletti bulmuyorum bu sınır getirilmese TÜFE hakkıdır zaten. Aslında geçmişte de %10 a sabitledikleri bir durumda anayasa mahkemesinin hayatın olağan akışında her şeye fazla zam yapılırken kira oranlarının bunda sabitlenemeyeceğine dair kararlar var. Yine bir anayasa mahkemesi kararıyla bu %25de bozulabilir tabi çıkarsa öyle bir babayiğit:)
Bizim kiracının evden çıkıp cikmamasiyla bir sıkıntımız olmuyor. Evi bitmese dert değildi. Hareketine anlam veremiyoruz. Çünkü çıkabilecek evi olan adam çıkmıyorTahliye taahütnamesi imzalatmadınız mı?
Beğenmiyorsan sat lafına kızdığım için aynen öyle yazdım. Ne münasebet. Gerçek hayatta hiç rast gelmesem de sosyal medyada çok görüyorum benden bu kadar ev sahibinin işine gelmiyorsa evi satsın yorumlarını.Yanlış anlamadıysam sana” kiracısın ondan bu hazımsızlığın, ev sahibi olursun sen de umarım” diye laf attı… hiç hoş değil eğer böyleyse. Sonuçta sen geçerli prosedürden bahsediyorsun, kişisel duyguların ne alakası var.
Eğer yanlış anladıysam da özür dilerim konu sahibi.
Devletin ev sahibine attığı en büyük kazık zam oranı değil, kira süresine karar verememesi. Türkiye hariç bu hiçbir ülkede yok. Arkadaş ben evimi kiraliyorum tapuyu vermiyorum 10 yıl nedir? Yurt dışında karşılıklı karar veriyorlar. Birbirlerinden memnunlarsa uzatıyorlar. Bir yıllık iki yıllık 5 yıllık hatta 6 aylık seçenekler var yurt dışında. Kira ucuz mu kaldı hiç sıkıntı yok. Bir iki yıllık sözleşmeyse çıkıp gidecek nasısa.Yalnız uygulamada tahliye taahhütnamesi tek nüsha düzenlenir. Kendim avukatım ve kiracıma da tahliye taahhütnamesi imzalattım. Bunu kabul etmeyen hiç kimseye de evimi kiralatmayı düşünmüyorum. 3 yıldır oturuyor kendisi ve her yıl yeniliyoruz.
Genelde şu şekilde yaparlar; kontrat imzalandığı gün 1 ay sonrasına tarih atıp taahhütnameyi de aynı anda imzalatırlar. Şahsen bu devirde insan gibi insan bulmak çok zor olduğu için bana bu uygulama vicdansızlık ya da düzenbazlık gibi gelmiyor. Sorunsuz oturanla ne derdim olacak ama kirayı ödemeyenler mi dersin hadi aç davanı beni yıllarca çıkarmaya çalış diyenler mi, üstüne tek bir kuruş olmadığı için asla alınamayan ödenmemiş kiralar mı. Hatta ve hatta kendini iflas gösterenleri gördü bu göz. Şükür böyle bir sorun yaşamadım ama bunu yaşamayı da riske atamam. Canım sıkıldı kira 3 ken 8 olsun diyenler de ayrı bir vicdansız tabii ki.
Konudan bağımsız ama şunu da demek isterim normalde kira artışı TÜFE’ye göre yapılır sağolsunlar her şeye %300 zam koyarlarken kira artışını %25te sınırladılar. Bunu da adaletti bulmuyorum bu sınır getirilmese TÜFE hakkıdır zaten. Aslında geçmişte de %10 a sabitledikleri bir durumda anayasa mahkemesinin hayatın olağan akışında her şeye fazla zam yapılırken kira oranlarının bunda sabitlenemeyeceğine dair kararlar var. Yine bir anayasa mahkemesi kararıyla bu %25de bozulabilir tabi çıkarsa öyle bir babayiğit:)
Ne kadar ayıp. Ben seni herhangi bir konuda "çocuğun olmuyor diye hazımsızlık çekiyorsun" diyerek vurdum mu?Beğenmiyorsan sat lafına kızdığım için aynen öyle yazdım. Ne münasebet. Gerçek hayatta hiç rast gelmesem de sosyal medyada çok görüyorum benden bu kadar ev sahibinin işine gelmiyorsa evi satsın yorumlarını.
sanıyorlar ki ev sahibi sıkıntıya düşerse milyonluk evleri sakız parasına dağıtacak bunlar da eve konacak.
Önce benim de aklıma geldi bu çözüm. Yalnız konu sahibi devir işlemleri için bir 50 bini gözden çıkarmanız lazım. Tekrar üzerinize alırken de aynı miktar geçerli.O zaman kardeşiniz evin tapusunu aldıktan sonra 1 ay içerisinde ihtarname gönderecek yoksa eski kontrat yasal olarak yenilenmiş sayılır ve yine 5 yıllık sürece girer. İhtarname eline ulaştıktan sonra 6 içerisinde evi boşaltmak zorunda
Ne kadar ayıp. Ben seni herhangi bir konuda "çocuğun olmuyor diye hazımsızlık çekiyorsun" diyerek vurdum mu?
Maalesef 2 seneyi bile buluyormuş eğer kiracı gerçekten çıkmak istemiyorsa. Ev satılsa bile aynı şekilde.Sözleşmede yazmıyorsa çıkmaz o adam. Valla gerekirse kardeşinize satmış gösterin güveniyırsanız kardeşinize ihtardan sonra üzerinize alırsınız, ama çıkarın gitsin adamı. Hemen ihtar çekenilmenin yolunu bulun ki ihtardan sonra daha 6 ayı var. Kirayımda yüksetmez zaten amacı ucuza oturup yüksekten verdiği evin kirasını yemek. Ne yüzsüzmüş. Müstehak ona.
Sorsaydınız o kiracınıza bu yaptığın hakmı diye?bende kiracı olduğum halde aşırııı sinir oldum ne güzel dünya vallahi.Adam bulmuş geçinmenin yolunu.iki yıl önce evimizi kiraya verdik. Kiracı evinin kentsel dönüşüme girdiğini bu nedenle bir buçuk iki yıllığına oturmak istediğini söyledi. Biz de tamam dedik. O zaman erken çıkan kiracı makbul da değildi.
Şimdi duyduk ki evi bitmiş. 1600 tl ye oturuyor ama binada daireler 5 bin 6 bin oldu. Bir ay sonra kontrat yenileniyor. Eviniz bitmiş hayırlı olsun çıkmaya yakın haber verirseniz sevinirim ilana çıkarız dedim. Ben evimi kiraya verdim dedi. Adam bedava oturduğu için kendi evini yüksek fiyattan kiraya verip bizi enayi yerine koyuyor.aradaki farkla geçiniyor. Çıkıp gitseydi en az 5 bine kiraya gidecekti. Böyle yapmaya hakkı var mı? Evini gösterip evden çıkarabilir miyiz ? Doğru düzgün zam da yaptırmıyor.
Önce benim de aklıma geldi bu çözüm. Yalnız konu sahibi devir işlemleri için bir 50 bini gözden çıkarmanız lazım. Tekrar üzerinize alırken de aynı miktar geçerli.
ev satılırsa ve yeni ev sahibi ihtarı hemen çekerse 6 ay diye biliyorum emin değilim ama.Maalesef 2 seneyi bile buluyormuş eğer kiracı gerçekten çıkmak istemiyorsa. Ev satılsa bile aynı şekilde.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?