Kiracı sorunu

bu arada bir düzeltme yapayım şimdi tekrar kontrol ettim, 30 gün meselesi kiracının direkt evi tahliye etmesi için değil, icra takibi ve tahliye davası açılabilmesi için uyulması gereken süreyi kastediyormuş. ve boş tarihli imzalatılıp tarihleri ev sahibi sonradan doldursa bile, kiracı bu durumu ispatlayamazsa tahliye taahhütnamesi geçerli sayılıyormuş. ASENK

Yalnız uygulamada tahliye taahhütnamesi tek nüsha düzenlenir. Kendim avukatım ve kiracıma da tahliye taahhütnamesi imzalattım. Bunu kabul etmeyen hiç kimseye de evimi kiralatmayı düşünmüyorum. 3 yıldır oturuyor kendisi ve her yıl yeniliyoruz.

Genelde şu şekilde yaparlar; kontrat imzalandığı gün 1 ay sonrasına tarih atıp taahhütnameyi de aynı anda imzalatırlar. Şahsen bu devirde insan gibi insan bulmak çok zor olduğu için bana bu uygulama vicdansızlık ya da düzenbazlık gibi gelmiyor. Sorunsuz oturanla ne derdim olacak ama kirayı ödemeyenler mi dersin hadi aç davanı beni yıllarca çıkarmaya çalış diyenler mi, üstüne tek bir kuruş olmadığı için asla alınamayan ödenmemiş kiralar mı. Hatta ve hatta kendini iflas gösterenleri gördü bu göz. Şükür böyle bir sorun yaşamadım ama bunu yaşamayı da riske atamam. Canım sıkıldı kira 3 ken 8 olsun diyenler de ayrı bir vicdansız tabii ki.

Konudan bağımsız ama şunu da demek isterim normalde kira artışı TÜFE’ye göre yapılır sağolsunlar her şeye %300 zam koyarlarken kira artışını %25te sınırladılar. Bunu da adaletti bulmuyorum bu sınır getirilmese TÜFE hakkıdır zaten. Aslında geçmişte de %10 a sabitledikleri bir durumda anayasa mahkemesinin hayatın olağan akışında her şeye fazla zam yapılırken kira oranlarının bunda sabitlenemeyeceğine dair kararlar var. Yine bir anayasa mahkemesi kararıyla bu %25de bozulabilir tabi çıkarsa öyle bir babayiğit:)

işte tam bu nokta ev sahibinin iyi niyetini sorgulatır insana. daha sözleşmeyi yaparken, anahtarı teslim alma aşamasında taahhütname imza tarihinde oynama yapan ev sahibi bana neler yapmaz diye düşünüp imzalamam. genelde öyle yaparlar dediğiniz şey basbayağı düzenbazlık. farklı bir devirde yapılsa da düzenbazlık olduğu gerçeği değişmez. bunu belirttiğiniz çok iyi oldu bu arada, okuyan insanlar da bilgilensin lütfen uygulanma biçimiyle alakalı. herkes dikkatli olsun belgede böyle bir oynama yapılmakta. ha kendi rızası ile, oynanmış tarihli belgeye imza atan da sonuçlarına katlanır o ayrı konu.

peki madem avukatsınız şunu sorayım, tahliye taahhütnamesi olayına hiç girmeden, normal kira sözleşmesi belirli süreli yapılsa olmaz mı? normalde belirsiz süreli yapılanlar 1 sene dolunca aksi belirtilmedikçe 10 seneye kadar gidiyor. belirli süreli olanını yapıp onu her sene yenilemek, en azından tarihi oynanmış belgeye imza attırmaktan daha makul değil mi?
bahsettiğiniz kısım siyasete giriyor, siyasi yorum yazmak yasak olduğu için bir yorum yapmıyorum.

Beğenmiyorsan sat lafına kızdığım için aynen öyle yazdım. Ne münasebet. Gerçek hayatta hiç rast gelmesem de sosyal medyada çok görüyorum benden bu kadar ev sahibinin işine gelmiyorsa evi satsın yorumlarını.
sanıyorlar ki ev sahibi sıkıntıya düşerse milyonluk evleri sakız parasına dağıtacak bunlar da eve konacak.

Devletin ev sahibine attığı en büyük kazık zam oranı değil, kira süresine karar verememesi. Türkiye hariç bu hiçbir ülkede yok. Arkadaş ben evimi kiraliyorum tapuyu vermiyorum 10 yıl nedir? Yurt dışında karşılıklı karar veriyorlar. Birbirlerinden memnunlarsa uzatıyorlar. Bir yıllık iki yıllık 5 yıllık hatta 6 aylık seçenekler var yurt dışında. Kira ucuz mu kaldı hiç sıkıntı yok. Bir iki yıllık sözleşmeyse çıkıp gidecek nasısa.
Tahliye taahhütnamesini ben de imzalatayım sonradan. Eve bildiğin çöküyorlar.
Tefe tüfe enflasyondan çok daha düşük gösteriliyor. O bile kıstas olmamalı. 5 bin olan kiranın bir sonraki yıl 15 bin olması dahi makul. Ama kira büyük bir tutar olduğu için yüzde 80 yüzde yüz zamlar gayet insani. Herşeye yüzde 300 zam geldi. Sadece 6 ayda yemek yediğim restorana 3 kez zam geldi.

Ne kadar ayıp. Ben seni herhangi bir konuda "çocuğun olmuyor diye hazımsızlık çekiyorsun" diyerek vurdum mu?

Kendiniz geçin. Yani kendim oturucam diye çıkartın, kendi eşyalarınızın fazlasını da oraya götürün. Haftada bir kez orda kalın mesela ve yasal bir süre var mı bilmiyorum ama 1 ay sonra da yeniden kiraya verin.

Kimse başkasının evinde istediği gibi oturamaz sözleşme süresi biterse taraflardan birisi istemediği taktirde sözleşme son bulur derki ev sahibi kardeşimi oturtcam tadilat yapacağım çıkartır mahkeme kararıyla ev sahipleri tahliye taahutnamesi almadan evi kiraya vermeyin kendinizi garantiye alın

Önce benim de aklıma geldi bu çözüm. Yalnız konu sahibi devir işlemleri için bir 50 bini gözden çıkarmanız lazım. Tekrar üzerinize alırken de aynı miktar geçerli.

Sözleşmede yazmıyorsa çıkmaz o adam. Valla gerekirse kardeşinize satmış gösterin güveniyırsanız kardeşinize ihtardan sonra üzerinize alırsınız, ama çıkarın gitsin adamı. Hemen ihtar çekenilmenin yolunu bulun ki ihtardan sonra daha 6 ayı var. Kirayımda yüksetmez zaten amacı ucuza oturup yüksekten verdiği evin kirasını yemek. Ne yüzsüzmüş. Müstehak ona.

Kendi daha güzel evi varken 3 kuruş için başkasının daha kötü evinde oturmak bence Çakallık değil, saçmalık. Nolacak zengin mi olacak bu şekilde? Vizyonsuzlugunu kurnazlık zannediyor.

Ne kadar ayıp. Ben seni herhangi bir konuda "çocuğun olmuyor diye hazımsızlık çekiyorsun" diyerek vurdum mu?

Şuan vurmuşsunuz işte ve sizin yazdığınız bence daha ayıp olmuş.

Konu sahibi size söylediği yorumda haksızmış sonuçta siz bildiklerinizi paylaşmışsınız ama siz şuanda ondan daha da haksız olmuşsunuz. Kusura bakmayın ama..

*

Konuya gelince, kiracı çok gıcık, böyle insanlar her yolu bilir, uğraşmak zordur ama ben olsam uğraşırdım, çok sinir bozucu çünkü böylesi kurnaz tipler. Keşke sözleşmeye ekletseydiniz 1,5 - 2 yıllık olduğunu.

Son düzenleme:
Maalesef 2 seneyi bile buluyormuş eğer kiracı gerçekten çıkmak istemiyorsa. Ev satılsa bile aynı şekilde.

Sorsaydınız o kiracınıza bu yaptığın hakmı diye?bende kiracı olduğum halde aşırııı sinir oldum ne güzel dünya vallahi.Adam bulmuş geçinmenin yolunu.

Önce benim de aklıma geldi bu çözüm. Yalnız konu sahibi devir işlemleri için bir 50 bini gözden çıkarmanız lazım. Tekrar üzerinize alırken de aynı miktar geçerli.

Evin değerine bağlı bir durum. Tapu değerinin %4 kadardı yanılmıyorsam toplam bedel (alıcı+satıcı)
Yine de şu şartlarda tek çıkar yol bu görünüyor. Aksi halde adam 5 sene aynı artış oranıyla 5 sene sonunda ev sahibinin belirlediği oranda 10 seneye kadar oturur, kimse de bir şey yapamaz. Eve çok ciddi zarar vermiyorsa, komşuların büyük çoğunluğu şikayetçi değilse vb. yasal hak söz konusu.
Sonuçta kimse piyasanın bu kadar artacağını tahmin etmiyordu. Burada adamın kendi evi var ancak benim ve birçok kiracının yaşadığı durumda ev sahibi sadece fiyat arttırmak için çıkın diyor. Doğal olarak özellikle son dönemde yasalar kiracıdan yana

Siz niye adamın 2 yıllığına oturucam lafına güvendiniz ki. 2 yılda bir sürü şey değişebilir. O zaman kendi evine geçmeyi düşünmüş şimdi vazgeçmiş gayet normal. Sizin derdiniz adamı çıkarıp yüksek fiyattan kiraya vermek. Ekonomik durum böyle olmasaydı kiracınızı evin yapılmış çık diye çıkarmak isteyeceğinizi hiç sanmıyorum açıkcası. Öyle ev sahibine böyle kiracı, umarım adam yasal hakkını sonuna kadar kullanır da istediği kadar oturur. Bi kurnaz siz misiniz?

Bence en mantıklısı kiracıyla oturup konuşmak, kira artış bedelinde pazarlık yapmak. Siz de evinizi kiraya veriyorsunuz bizi anlamanız gerekiyor şu kadar artış yapalım vs.diyerek konuşabilirsiniz. Kiraya iki tarafı da üzmeyecek makul bir artış yaparsınız. Sonuçta bu adamın evi olsa da olmasa da her zaman mevcut kiracıyı çıkarıp yenisini bulmak daha karlı oluyor ev sahibi açısından. Ama doğru mu bunu yapmak?

Ev sahibim geçen sene yaptığı zammı yeterli bulmadı. 2 ay sonra tekrar zam yaptı ve 4 ay sonra tekrar yaptı. Şimdi 1 senem dolacak yine zam yapacak. Ağzında sürekli "sizi çıkarsam şimdi burayı x liraya kiraya veririm" lafı. Kiracının ne durumda olduğu fark etmeksizin her ev sahibi bunun hesabını yapıyor şimdi. Kiracının kendine ait evinin olup olmaması sizi ilgilendirmez aslında olaya objektif bakarsanız.

Ne bileyim, artık ev sahibi de olmak zor kiracı da olmak zor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…