Kira Artış Oranı

En azından kanunlara uyuyorlar şuan birçok ev sahibi tutturmuş değeri neyse onu verin bizimde bu ay yenilenecek tefe tüfe yapıyoruz ama ev sahibimiz şuan değeri ne vs diyor herkes bir garip olmuş

Gerçekten öyle onu ödemesi var birde insan kiraya vermeye bile kıyamaz.
Geçen yıl 500.000 TL olan ev (kirası 2.000-2.500 TL idi) şu an 1.500.000 TL.

Kabaca şöyle. 500.000 TL niz var. Ortalama ev 1.500.000 TL. Kredi çekseniz 10 yıllık aylık ödeme 16.000 TL. Kim ödeyebilir.

Kim 16.000 TL ödediği evi şu an 2-3 bin TL ye kiraya verir.

Sonuç: 5 yıldan önce hiç bir memur kredi ile ev alamaz.

Sadece memur mu? 16 bin kredi kaç kişi ödeyebilir..

Ya gerçekten gücüm olsa bir sihirli değnek olabilir anca orası da ayrı ama şu düzeni düzeltebilsem. Elimizden birşey gelmiyor.

2023 ü bekliyorum. Belki gerçek birşeyler olur.

Son düzenleme:
Ülkeye dolar girmeden hiç bir şey düzelmez. Artı merkez bankasının 3-6 aylık (dışarı bağlı kalmadan) Türkiye’ye yetecek kadar dövizi biriktirmesi lazım. Hiç kimsede sihirli değnek yok o kadar parayı bulacak.

İşte para akışı için birsürü proje var. Sihirli değnek bizler için geçerli ancak bu durumu çözebilecek çok mesele var aslında.

siz de 1,5 milyon verip ev alsanız siz de 2 bin liraya kiraya vermezsiniz.
Kiralık evlerin hepsi yeni satın alınmadı ki. 5 sene önce 150 bine almış arkadaş 4 bine kiraya vermek istiyor benim şu an oturduğum ev 16 senelik o zamandan beri ev sahibimin malı. Kim bilir kaça aldı. Şu an 5-6 binlik güya. Hani piyasa piyasa diyorlar ama piyasayı da kendileri belirliyorlar zaten.
Gayrimenkul karşılığı vatandaşlık verilmesi ve tl nin aşırı değer kaybetmesi sebep.
Rayiç kiraya göre değil kira rayiçe göre belirlenir normalde
Bakalım nereye kadar böyle gidecek. Biz 2 seneye çadıra terfi ederiz

Türkiye yatay haraketliliği çok yüksek olan bir ülke
sürekli taşınıyor insanlar

siz etrafınzda dedenizin babasının 1800lerden kalmış evinde oturan kimse biliyor musunuz? Avrupa'da sadece savaşta bombardımana uğramış şehirlerde şehir merkezlerindeki evler yeni..

bizse merkezleri yıkıp yıkıp yeniden yapıyoruz... yıkıyoruz insanlar taşınıyor, yapıyoruz insanlar taşınıyor ...

önce köyden şehre taşınıyor insanlar
sonra okumak için başka yere
sonra kadın evleniyor başka yere
sonra merkezi atama sistemi olduğu için daha başka yere
bazı memurlar 3 senede 1 taşınıyor...

insanlar sürekli taşınıyor bu ülkede....ayrıca ev bir tür BES herkesin emekliliğe kadar ev alma planı var ve bu bir tür mecburiyet. kültürümüz evi önemsiyor. sonra alakasız yerleri imara açıyoruz rayiç 1000 katına filan çıkıyor. etrafı ona göre yeniden değerleniyor. vs vs.

evet de
siz 16 sene önce altın aldıydım, şimdiki kurdan değil o zamanki kurdan satayım diyor musunuz? veya birine altını borç verdiniz. gramı şu anda bin lira diyelim. adam size her ay 1 gram parası hep bin lira ödese, ama 16 sene sonra gramı 10 bin lira olsa mesela.... olur mu? o parayla aynı miktarda altını "yerine koyamazsınız" e o zaman da yatırımınız ölür (yanlış yazmışım yatırım değil birikim olacaktı burası)..... evi kiraya verdiğinizde mülkiyetinin sizde olduğunun farkındayım ama bu bir tür yatırım, insanlar hep "yerine koymak" üzerine hesap yapıyor.

ha..aynı muhitteki eski evin fiyatı da kirası da yeniyle eşit olmamalı (diğer herşeyi eşse). dahası alım satımda vergisini tam ödemeli tabii insanlar. ..sonra bunları denetleyen olmalı. elbette ama bunlar ayrı konular.

en nihayetinde bizde "kira rayiçe göre belirlenir normalde" dediğiniz şey olmakta şu an zaten. yani rayiçler arttığı için kiralar da artıyor. şu anda..ama kiralar biraz geriden geliyor ve herkesi etkiliyor....

ev fiyatı ev alacak olanı ilgilendirdiği için al-a-mayacak olan "bana ne " diyordu. e bu eninde sonunda herkesi etkiler, etkiledi işte. bizim biraz da bunu anlamamız lazım. ekonomide "bana ne " diye bir şey yoktur... sen hep 50 liralık alırsın ama o almadığın benzinin acısı yediğin domatesten çıkar, onun gibi işte...

Son düzenleme:
Tabi ki öyle verecek. 5 yıl önce 150bin tl parası ile dolar yapsaydı artan fazlasını bağış mı yapacaktı

Yatay hareket değil dikey hareket gerekiyor bize

Evet maalesef eski yapıların çoğu korunmadı Avrupada olduğu gibi ve hep yeni yerleşim yapıldı. Herkes yeni evde oturmanın peşinde. Bundan sonra belki bizim aldığımız evlerde torunların torunları oturacak. Ev almak hayal olacağı için.

Yapılar sağlam yapılmadığı için maalesef bunun da bir sebebi. Belli bir yılı doldurunca insanlarda can korkusu oluşuyor. İşin temelinde büyük bir sıkıntı var. Memur vs tayin tamam da bizim bile 4 yılda 2. evimiz mesela. İlk evden komşu eziyetinden kaçtık. Eşimin iş yerine daha uzak bir semte taşındık benzin 5-6₺’ydı o zaman ve merkezde eski evlere fahiş fiyat vermektense daha şehir dışında yeni bir evde oturmak istedik. Gidip gelmesi zor olmuyordu. Şuan çok büyük bir sıkıntıya düştük.

İnsan parası olsa dahi bir litre benzine 28.44₺ vermek psikolojimi bozuyor. Şuan taşınmaya kalksam depozitosuydu, nakliyesiydi kirasıydı 30binden aşağı para gitmez. İki ucu şeyli bir değnek.
sabit bir ekonomiyle yaşamadığımız için şartlar değiştikçe insan göç ediyor.

Şimdi tek derdimiz tayin çıkması. Dört gözle bekliyoruz sıramızı. Kasaba hayatı hedefimiz. İşte gel de taşınma. Binbir sebep sıraladım.

Ev sahipleri isyan halinde fakat şöyle bir durum var ki, yatırımsa olay;

Ev yatırımının öteki yatırımlardan bir farkı var. Senin getirin başkasından götürüyor.
Hani altın alsan yüz katına çıksa altın senin adına mutlu olurum elbette, ama sen kazanacaksın diye birilerinin canı yanıyor ev yatırımında.
olması gereken birinci evini alana vergi indirimi yapılıp ikinci ve sonraki evlerde fahiş vergiler uygulamak aslında. ( Bildiğim kadarıyla İngiltere'de buna benzer bir uygulama var)
Konaklama insanı bir ihtiyaç, bunu yatırım amaçlı kullanmak bana çok acımasızca geliyor. Parası çok olan 5 ev almazsa piyasa darmadağın olmayacak, az parası olan kafasıni sokacak bir ev alabilecek belki.
Ha bütün bunlara rağmen yatırım diyorsan her yatırımın riski var neticede.

Bu arada ben %25 zam olayını da saçma buluyorum. Bence tefe tüfe oranı olmalıydı kesinlikle.
Ama piyasayı kiracılar bu hale getirmedi. Eşek bağlasan durmayacak evlere 5 bin lira isteyen ev sahipleri getirdi.
Asgari ücreti 4.250 TL olan bir ülkede 5 binden aşağı kiralık ev bulamazsan devlet bu olaya el atmak zorunda kalır.

İyi ev sahiplerini tenzih ediyorum elbette. Sözüm sadece gözünü para hırsı bürümüş ev sahiplerine.

Ben bunu mu diyorum, fırsatçıları kastediyorum bir de uzun uzun yazmışsın. Neyin ne olduğu belli, yabancılara satış, kiralama, mülteciler vs ayrıca ne 1.5 milyonu kardeşim, ahır gibi evlere istenen kiralardan haberin yok herhalde böyle konuşuyorsun, kim 1.5 milyon verdi bundan seneler önce İstanbuldaki saçma sapan eski püskü evlere? Bu tip evler ne hakla yükseldi mesela? Her neyse sen beni alıntılama, senlik bişey yok ben diğer üye ile konuşuyorum.

Son aylarda çok ciddi bir zıplama var. Ben izmirdeyim, burada 2020 sonları, depremden sonra artmaya başladı mesela. Tam da pandemiye denk geliyor. Şu an %25 artış olayı bazı ev sahipleri için çok mantıksız oldu. Ev piyasanın altında kalacaksa kiraya vermem der adam. Bence bu düzenleme de ev sahibinin evdeki kiracıyı çıkarıp yenisine pahalıya kiralama isteği önüne geçmez hatta daha da tetikler. Yeni kiraya vermeler için de bi düzenleme yapması gerekirdi. Hayır bi de öyle bişey ki, barınma temel ihtiyaç olduğu için bunu boykot da edemiyorsun kimse ev tutmasın kiralar düşmek zorunda kalsın gibi bi durum da mümkün değil. Gelip de kurtaracak kişinin en temel noktalardan ekonomiyi düzeltmesi lazım ki bu hem kiraya hem de pazardaki domatese çeki düzen versin.

Yatırım için ev almanın da riskleri var, alan buna göre hareket etmeli. Piyasalar her zaman aynı olmaz. Ayrıca bu bir beton sonuçta, evin olduğu bölgede deprem olması çok kötü etkiliyor. Yıkılması halinde mağdursun. İçindeki kiracı ile anlaşamazsan her konuda ayrı dert zaten.

Hayır tabi ki ben 16 sene önce aldığı fiyata göre kiraya versin demiyorum da siz 2 milyona aldığı evi 2 bine kiraya vermez dediğiniz için yazdım o örneği. Yani herkes yeni aldığı evin kredisini kirayla ödemiyor şu anda. Kaldı ki zaten evinin değeri durduğu yerde artıyor işte. Hem evim 5 milyon olsun hem 10 bine kiraya vereyim ohh ne güzel valla. zaten asıl sorun evin yatırım aracı olması. Barınma temel ihtiyaç, herkesin oturacağı bir evi olmalı. Ama yatırım aracı kesinlikle olmamalı. 1 sene içinde ikiye üçe katladı ev fiyatları. Enflasyondan bağımsız deli gibi bir artış var. Herkes birbirinden görüp ve emlakçıların gazına gelip piyasayı coşturdu. E mecbur alıyor insanlar mecbur oturuyor sokakta kalacak halimiz de yok.
Bana ne desek nolur demesek nolur kim bir şey yapıyor ki? Yapmaya kalkınca ev sahipleri hop oturup hop kalkıyor olmaz öyle şey diye. Herkes memnun demek ki. Ay bilmiyorum 15-20 milyon olsun en ucuzu ne diyim satacak bir yabancı bulurlar elbet, biz konteynerlere doluşuruz.

Tabi ki öyle verecek. 5 yıl önce 150bin tl parası ile dolar yapsaydı artan fazlasını bağış mı yapacaktı
İşte hep mantık bu, onu dolar yapsaydım.. e yapsaydın dolara endeksli olmak zorunda diye bir şey mi var? neden ev sahibi her koşulda kar etmek zorunda ahahah bir tane ev alayım ömür boyu beni geçindirsin hiçbir yatırım risksiz olmaz, bizde maşallah hep kar hep kar
Bu arada hiçbir döviz, emtia ev fiyatları kadar artmadı. Dolara yatırsaydı bu kadar değerlenmezdi. Ama evinin fiyatının artması yetmiyoor kira da 388484 katına çıkmalı ki en az yatırımla maksimum Kazanç sağlayabilsin yurdum insanı.

Merhaba. Bildiğim ve dinlediğim kadarı ile yanıtlayayım.

Sözleşme yenileme tarihiniz Temmuz ve sonrası ise eski kiracı dahi olsanız yeni kanun esas alınıp 25 lik dilimden faydalanacaksınız. Fakat 5 yılı doldurduğunuz için mal sahibiniz isterse size kira tespit davası açıp yüzde 25 oranından daha fazla artış talep edebilir bu hakkı mevcut.

Diyelim size 2000 TL olan kiranıza 6000 isterim dedi, siz de en fazla 3.500 veririm dediniz ve mal sahibi yine razı gelmedi o zaman bırakın kira tespit davasına gitsin, bu işle uğraşan avukatları dinlediğimde hakim kiracıya o bölgenin fiyatını çok baz almadan, mal sahibinin istediği oran ne ise onun üzerinden yüzde 20 indirim uygulatıp, en fazla 3.500 yada 4000 TL' ye kadar yapabilirsin diye karar veriyormuş.

Her halükarda yine sizin vereceğiniz rakama denk geliyormuş. Youtube da bu tarz bilgi veren avukatlar var, oradan da dinleyip fikir alabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Çok teşekkür ederim Biz de 3500-4000 teklif edeceğiz. Dediğiniz gibi kabul etmezse dava yolunu seçelim o zaman. İçim çok rahatladı, sağolun

Çok teşekkür ederim Biz de 3500-4000 teklif edeceğiz. Dediğiniz gibi kabul etmezse dava yolunu seçelim o zaman. İçim çok rahatladı, sağolun

Rica ederim. Yalnız siz yine de işi bilen bir avukata danışın. Bunlar benim dinlediğim, izlediğim şeyler tam konu ehli değilim. Yanlış bir adım atmamak adına işi bilene danışmakta her zaman fayda var.

Valla geçen bir ev sahibi ile konuştum.
Adam diyor ki 3 sene önce 500 bine aldığım ev bugün 2 milyon, enflasyona karşı kendini korudu. Üstüne kirasından da bu kadar kar etmeye çalışmak aç gözlülükten başka bir şey değil.

Adamın onlarca evi de yok hani fazlalık değil mesele.

Allah herkese böyle ev sahibi versin.

2 sene önce mi 3 sene önce mi ne ev alanların kredi taksiti şu an kiradan daha düşük ve piyasayı bu hale getirenler de onlar biraz. Adam sanıyor ki ev kendi kendini ödüyor, üstüne para kalıyor.

fahiş zam isteyenler zaten haksız.yüzde yirimibeş de doğru değil bana göre.herşey aşırı artarken ev niye artmasın?tefe tüfe oranı en doğrusuydu.ben yüzde yüz zam yaptım ama uzun yıllardır oturduğumdan kirasının değeri düşmüştü mağdur etmedim evsahibimi.komşularımdan bazıları hala komik paralara oturuyorlar 185 metrekare içi yapılı evlerde.ev sahipleri olsam avukata verir çıkarırım.1100 e oturan var yüzde yirmibeşle komik bir zam olacak.1milyon 700 bin değerinde evlerde bu fiyata oturulur mu?bu durumlarda bazen ev sahibi haklı bazen de kiracı.orta yolu bulmak lazım.bu kanunla da bulunmaz.benzine yüzde 300 zam gelirken ev kirasına yüzde 25 olur mu?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…