Kira Artış Oranı

fahiş zam isteyenler zaten haksız.yüzde yirimibeş de doğru değil bana göre.herşey aşırı artarken ev niye artmasın?tefe tüfe oranı en doğrusuydu.ben yüzde yüz zam yaptım ama uzun yıllardır oturduğumdan kirasının değeri düşmüştü mağdur etmedim evsahibimi.komşularımdan bazıları hala komik paralara oturuyorlar 185 metrekare içi yapılı evlerde.ev sahipleri olsam avukata verir çıkarırım.1100 e oturan var yüzde yirmibeşle komik bir zam olacak.1milyon 700 bin değerinde evlerde bu fiyata oturulur mu?bu durumlarda bazen ev sahibi haklı bazen de kiracı.orta yolu bulmak lazım.bu kanunla da bulunmaz.benzine yüzde 300 zam gelirken ev kirasına yüzde 25 olur mu?
Devamlı girdisi olan, maliyete sahip ürünlerin fiyatının artması normal değil mi? Yumurta misal, yem pahalandı mazot pahalandı üretim maliyeti arttı dolayısıyla. E yumurta da pahalandı. İkinci el evler için maliyeti artıran nedir? Temeli 20 sene önce atılmış binanın çimentosuna geriye dönük fark istenmiyorsa ev sahiplerinden, fiyatların bu kadar yükselmesi normal değil. Hiç artmasın demiyorum elbette arz talep doğrultusunda değerlenecek ama her şey arttı deyip artırmak saçma geliyor bana. Kirayı geçim aracı olarak kullanınca sonuç bu oluyor işte.

Devletin vatandaşın malı üzerinden kural koyup da kahraman olmaya çalışmasını da saçma buluyorum. Barınma hakkını vatandaşına başka yollarla sağlamalı, miletin parasını verip aldığı mülkün tasarruf hakkına karışarak değil. O sebeple bence de üst sınır saçma oldu. 🤷🏻‍♀️ Aman neyimiz doğru ki?

İşte hep mantık bu, onu dolar yapsaydım.. e yapsaydın :KK70: dolara endeksli olmak zorunda diye bir şey mi var? :KK70: neden ev sahibi her koşulda kar etmek zorunda ahahah bir tane ev alayım ömür boyu beni geçindirsin :KK70: hiçbir yatırım risksiz olmaz, bizde maşallah hep kar hep kar 🧿
Bu arada hiçbir döviz, emtia ev fiyatları kadar artmadı. Dolara yatırsaydı bu kadar değerlenmezdi. Ama evinin fiyatının artması yetmiyoor kira da 388484 katına çıkmalı ki en az yatırımla maksimum Kazanç sağlayabilsin yurdum insanı. 🫠
Adam kafasını kullanmış almış madem sen de alsaydın 😁 Ne demek dolar alsaymış. Geerçekten sizde bir çekememezlik görüyorum ben. İnsanların aldığı evden size ya da başkasına ne? Yatırım yapmış kazanmış. Napsın yani 150 bine aldı diye şimdi 150 bine mi satsın? O zaman da 150 bin fazla paraydı. Sonuçta deprem olsa evden de zararın olabilir. Şu ana kadar olmadı ama bunda da risk var. Şu an şans ama yarını bilemezsin.

Siz alınan evde nasıl bir kayıp olmasını temenni ediyorsunuz peki??

Ev almış iyi ki bana kalırsa kurtarmış kendini bu koşullarda. Hemde evi olmayanlara evini açmış işte ne güzel. Fiyatlar bu seviyedeyse tabi ki her ev sahibi evinin değeri neyse ona vermek ister.

Adam kafasını kullanmış almış madem sen de alsaydın 😁 Ne demek dolar alsaymış. Geerçekten sizde bir çekememezlik görüyorum ben. İnsanların aldığı evden size ya da başkasına ne? Yatırım yapmış kazanmış. Napsın yani 150 bine aldı diye şimdi 150 bine mi satsın? O zaman da 150 bin fazla paraydı. Sonuçta deprem olsa evden de zararın olabilir. Şu ana kadar olmadı ama bunda da risk var. Şu an şans ama yarını bilemezsin.

Ev almış iyi ki bana kalırsa kurtarmış kendini bu koşullarda. Hemde evi olmayanlara evini açmış işte ne güzel. Fiyatlar bu seviyedeyse tabi ki her ev sahibi evinin değeri neyse ona vermek ister.
Ahaha :KK70: yahu siz demediniz mi dolar alsaydı bu kadar parası olurdu evin değerini ona göre belirliyor diye? Ben de dolar o kadar artmadı dedim. Aklını kullanıp ev aldıysa niye dolar şu kadar arttı hesabı yapıyor? 😄 İnsanların aldığı evden bana ne ben bi şey temenni etmiyorum. Siz bu kadar artmasını normal görüyorsunuz ben görmüyorum sadece. Başkaları da görmüyor olacak ki aylardır bu konu gündemde, hükümet de çalışma yapıyor üzerine. 🤷🏻‍♀️ Sonraki yorumumda da söyledim sınır konmasını da doğru bulmuyorum, kimseyi ilgilendirmez evini kaçtan verdiği. Ha kızıyor muyum evet kızıyorum, hala her gün 300-500 bin koyuyorlar fiyatların üstüne. İzliyoruz sadece, yapabileceğim bir şey yok.

Son aylarda çok ciddi bir zıplama var. Ben izmirdeyim, burada 2020 sonları, depremden sonra artmaya başladı mesela. Tam da pandemiye denk geliyor. Şu an %25 artış olayı bazı ev sahipleri için çok mantıksız oldu. Ev piyasanın altında kalacaksa kiraya vermem der adam. Bence bu düzenleme de ev sahibinin evdeki kiracıyı çıkarıp yenisine pahalıya kiralama isteği önüne geçmez hatta daha da tetikler. Yeni kiraya vermeler için de bi düzenleme yapması gerekirdi. Hayır bi de öyle bişey ki, barınma temel ihtiyaç olduğu için bunu boykot da edemiyorsun 😂 kimse ev tutmasın kiralar düşmek zorunda kalsın gibi bi durum da mümkün değil. Gelip de kurtaracak kişinin en temel noktalardan ekonomiyi düzeltmesi lazım ki bu hem kiraya hem de pazardaki domatese çeki düzen versin.

Yatırım için ev almanın da riskleri var, alan buna göre hareket etmeli. Piyasalar her zaman aynı olmaz. Ayrıca bu bir beton sonuçta, evin olduğu bölgede deprem olması çok kötü etkiliyor. Yıkılması halinde mağdursun. İçindeki kiracı ile anlaşamazsan her konuda ayrı dert zaten.
Aynı fikirdeyim. Herşeye olağanüstü zam yapılırken milleti hala fakirleştirmeye devam ediyorsun. İnsanlar emek verip almış tabi ki ballı ekmeğini de yemek isteyecek. Dediğiniz gibi %25 artış bir ev kirasını normal banda bile çekmez. Ev almamış olanlar istiyor ki ne olacak uyguna oturtsun bizi. Öyle olmuyor işte yıllarını veriyorsun ev alırken gerekirse. Ayrıca kiracı kullandığında evinde aşınıyor, her yıl bir kirayı o eve harcamazsan 10 yıl sonra kiracı çıktığında düzeltmek için aldığın kiraların bir çoğunu restore işine vermen gerekiyor.

Bu sebeple kirasını normal banda çekemeyen ev sahibi kiracısını çıkartmayı hedefleyecek elbette.

Her işte olduğu gibi ev konusunda da riskler vAr bende yazdım arkadaşa. Her yatırım bir risk sonuçta. Birden bire bu kadar artış olur diye almadı ki kimse evin, yatırım yapayım ya da bir baltaya sap olayım diye aldı sırf barınmadan kaynaklı 🤣 Değişik bir süreç yaşandı ama ileride bir deprem olsa tüm kazancı elinde patlayacak belkide.

fahiş zam isteyenler zaten haksız.yüzde yirimibeş de doğru değil bana göre.herşey aşırı artarken ev niye artmasın?tefe tüfe oranı en doğrusuydu.ben yüzde yüz zam yaptım ama uzun yıllardır oturduğumdan kirasının değeri düşmüştü mağdur etmedim evsahibimi.komşularımdan bazıları hala komik paralara oturuyorlar 185 metrekare içi yapılı evlerde.ev sahipleri olsam avukata verir çıkarırım.1100 e oturan var yüzde yirmibeşle komik bir zam olacak.1milyon 700 bin değerinde evlerde bu fiyata oturulur mu?bu durumlarda bazen ev sahibi haklı bazen de kiracı.orta yolu bulmak lazım.bu kanunla da bulunmaz.benzine yüzde 300 zam gelirken ev kirasına yüzde 25 olur mu?

Valla ceycey sene başında ev sahibim %50 istedi. Gık demedim. Hakkıydı.

Taşınıcam şimdi başka yere, kiralık baktım. 30 senelik evler 8-9 bin. Ev 2 milyon. Yeni bina bakıyorum kirası 10 bin, ev fiyatı 10 milyon. Klasik 2+1. Şimdi bana kimse eski ev sahibi fırsatçı değil demesin. Yeni bina gördü mü kirayı ona göre ayarlıyorlar. Şehir dışına bakıyorum ben merkezi falan değil. O kadar kira verene kadar 500 MT daha öteden sıfır daire alıyorum aylık 10 bin kredi ödeyerek. Çünkü dediğim gibi şehir dışı bakıyorum. Zaten araç kullanacağım toplu taşıma falan kısıtlı. 500 MT geride de kısıtlı.

Ev sahipleri cidden toplu parası olmayana ev taksidi ödetiyor artık.

Ev ararken "eeeh yeter be" eşiğini geçtim :KK70:

Ahaha :KK70: yahu siz demediniz mi dolar alsaydı bu kadar parası olurdu evin değerini ona göre belirliyor diye? Ben de dolar o kadar artmadı dedim. Aklını kullanıp ev aldıysa niye dolar şu kadar arttı hesabı yapıyor? 😄 İnsanların aldığı evden bana ne ben bi şey temenni etmiyorum. Siz bu kadar artmasını normal görüyorsunuz ben görmüyorum sadece. Başkaları da görmüyor olacak ki aylardır bu konu gündemde, hükümet de çalışma yapıyor üzerine. 🤷🏻‍♀️ Sonraki yorumumda da söyledim sınır konmasını da doğru bulmuyorum, kimseyi ilgilendirmez evini kaçtan verdiği. Ha kızıyor muyum evet kızıyorum, hala her gün 300-500 bin koyuyorlar fiyatların üstüne. İzliyoruz sadece, yapabileceğim bir şey yok.
Ben neden dedim? Herşey dolara endeksli olduğundan dolar ile kıyas yapmak gerekir dedim. Sizde ee dolar alsaymış o zaman diye uygunsuz bir cevap verdiniz. Kadın ya da adam parasını bu şekilde değerlendirmek istemiş. Herşey 15/20 katına çıkarken evin değeri çıkmasın mı? Ben çevremde 1000 den 5000 yapan görmedim ama ev hakediyorsa yapılabilir. Eskiden alınmış beton olduğu için bu kadar artmamalı fikrinize katılmıyorum. Ona bakarsan petrol de aynı toprağın altından çıkıyor aynı petrol 10 yıl öncesi ile. Bu düşünce ile evler hep değer kaybederdi. Şu süreçte artmasını normal karşılamak gerekir. Siz alın o zaman 500 tl ye verirsiniz 10 yıl sonra ne diyeyim 🤣

Ben neden dedim? Herşey dolara endeksli olduğundan dolar ile kıyas yapmak gerekir dedim. Sizde ee dolar alsaymış o zaman diye uygunsuz bir cevap verdiniz. Kadın ya da adam parasını bu şekilde değerlendirmek istemiş. Herşey 15/20 katına çıkarken evin değeri çıkmasın mı? Ben çevremde 1000 den 5000 yapan görmedim ama ev hakediyorsa yapılabilir. Eskiden alınmış beton olduğu için bu kadar artmamalı fikrinize katılmıyorum. Ona bakarsan petrol de aynı toprağın altından çıkıyor aynı petrol 10 yıl öncesi ile. Bu düşünce ile evler hep değer kaybederdi. Şu süreçte artmasını normal karşılamak gerekir. Siz alın o zaman 500 tl ye verirsiniz 10 yıl sonra ne diyeyim 🤣
Valla ben daha kendi oturacağım evi alamıyorum. Alıp da kiraya verecek durumum yok. Olacağını da sanmıyorum. Çünkü herrr şeyler artarken benim maaşım o kadar artmıyor.
Keşke bizim maaşlar için de her şey 20 katına çıkarken sizinki çıkmasın mı deseler 😄
Bu arada tekrar söylüyorum, dolar o kadar artmadı 🫠 3 sene önce bizim sitede 450 bin civarıydı evler. 5,5 civarıymış dolar. Güncel kurla max 1500000 ediyor ama 4 milyondan aşağı satılık yok. 🥲
Neyse neticede istediğini yapıyor herkes, engelleyen yok ben fikrimi söyledim 🤷🏻‍♀️

Evi olmayana evini açmıyor ev sahipleri yalnız. Evi olmayanın gırtlağına çöküyor.

Kimse ev sahierinin zarar etmesini istemiyor zaten. Keşke ilk evini alana devlet desteği gelse de, 5 evi olan da evleriyle mutlu mesut yaşasa.
Kimsenin ev sahiplerinin parasında gözü yok. Adam 4 bin lira maaş alırken dört duvara 10 bin lira ödeyemiyor. Sorun o.
Tefe tüfe en mantıklısıydı.
Açgözlü ev sahipleri yüzünden düzgün ev sahipleri de yandı malesef.

İşte hep mantık bu, onu dolar yapsaydım.. e yapsaydın :KK70: dolara endeksli olmak zorunda diye bir şey mi var? :KK70: neden ev sahibi her koşulda kar etmek zorunda ahahah bir tane ev alayım ömür boyu beni geçindirsin :KK70: hiçbir yatırım risksiz olmaz, bizde maşallah hep kar hep kar 🧿
Bu arada hiçbir döviz, emtia ev fiyatları kadar artmadı. Dolara yatırsaydı bu kadar değerlenmezdi. Ama evinin fiyatının artması yetmiyoor kira da 388484 katına çıkmalı ki en az yatırımla maksimum Kazanç sağlayabilsin yurdum insanı. 🫠
evin yatırım olmaması gerektiği konusuna be de katılıyorum. fakat ülkenin şartları belliyken "ama barınma temel hak" diye sabaha kadar konuşsak bir faydası yok ki.

ülkede bırakın yatırım olmamayı, tüm ekonomi inşaatın etrafında dönüyor. dahası adil de değil rant olarak dönüyor. o yüzden çarpık, dengesiz. o yüzden kazanan tüm emtialardan fazla kazanıyor...bir de dolara yatırım diye bir şey yok o birikim yapmak sadece... sadece paranın değerini korumak için yapılan bir önlem. yatırım ise üstüne kazanmak için. ev işte bu kategoride görülüyor bizde. o yüzden dolardan fazla kazanması lazım -diye düşünür yurdum insanı. ki bazısı kazanır da. (herkes fazla fazla kazanmıyor bu arada)

misal bizde master planlar bozulmasa, imar izinleri kat izinleri kafasına göre olmasa, 1 gecede imarsız arsa 50 kat izin almasa, evlerin tapu değerleri doğru olsa -sanki devlet bilmiyor tapuda herkesin yalan söylediğini! ev vergisi doğrudan o değere göre olsa, oy alacağız diye tüm kaçak gecekondu ne varsa hepsine tapu vermiş olmasalar, sürekli imar affı çıkmasa ...daha gider bu. şimdiye kadar tüm bunları tecrübe etmiş olmasa yurdum insanı, "ev en karlı yatırım" diye düşünmezdi. ama düşünür tüm bunlar oldu çünkü. her devrin başka bir rant furyası oluyor. birileri rantı yiyor. öbürü sokağa düşmemek için mecbur bi ev alıyor. ha belki bu kadar aşırı rant ekonomisi olmamıştı bu kadar fazla sokağa düşme riskiyle karşı karşıya kalınmamıştı, fark belki bu sadece..

siz ben gidip evin üstüne kat da çıkmayız mesela...ama o yurdum emmisi yaptı. riski aldı. sonra da belediyeyle işini halletti. o emmi üst katı kiraya veriyor, günün sonunda okumuş meslek sahibi, yasa kural bilen, ev yatırım olmamalı diyen ya da bu ülkeye göre yatrım yapmayan insanlar ise senelerdir ona kira ödüyor...(bu daha küçük götüren, büyük götürenlere beyefendi deniyor).

ev en iyi yatırım olursa. ekonomi inşaata göre dönerse sonuç bu olur.
saçma ama normal bir yandan da....
yani, ne bekliyorduk ki? ben de ev yatırım olmasın diyorum ama gittim aldım zamanında. hatta kendime kızarak, dünya görüşüne ters iş yapıyorsun diyerek aldım. ama devlet memuru değilim, iş garantim yok. kızım al boş boş ideoloji kasılmaz, bu ülkede bu işler böyle, dedim kendimi ikna ettim filan..neyse. (benim de kiracım eski, istesem ben de çıkarırım ama kimseyi çıkarmıyorum)

bir de bu suçu yabancıya konut satışına atmayı da "memleketi aklama" çabası gibi görüyorum (yabancıya vatandaşlık verme düzeninde 3-5 karar verici suçlu yoksa memleketim insanı zinhar masum sanki!). kardeş yabancıya 1 tane konut satılmayan ücra yurdum ilçeleri, kasabalarında ev niye artıyor o zaman? yabancıya konutun toplamda payı çoğu yerde %1.
40 yıllık evine yeni ev kirası isteyen yurdum insanı da çok masum değil oysa. ama ister mi ister.

Aynı fikirdeyim. Herşeye olağanüstü zam yapılırken milleti hala fakirleştirmeye devam ediyorsun. İnsanlar emek verip almış tabi ki ballı ekmeğini de yemek isteyecek. Dediğiniz gibi %25 artış bir ev kirasını normal banda bile çekmez. Ev almamış olanlar istiyor ki ne olacak uyguna oturtsun bizi. Öyle olmuyor işte yıllarını veriyorsun ev alırken gerekirse. Ayrıca kiracı kullandığında evinde aşınıyor, her yıl bir kirayı o eve harcamazsan 10 yıl sonra kiracı çıktığında düzeltmek için aldığın kiraların bir çoğunu restore işine vermen gerekiyor.

Bu sebeple kirasını normal banda çekemeyen ev sahibi kiracısını çıkartmayı hedefleyecek elbette.

Her işte olduğu gibi ev konusunda da riskler vAr bende yazdım arkadaşa. Her yatırım bir risk sonuçta. Birden bire bu kadar artış olur diye almadı ki kimse evin, yatırım yapayım ya da bir baltaya sap olayım diye aldı sırf barınmadan kaynaklı 🤣 Değişik bir süreç yaşandı ama ileride bir deprem olsa tüm kazancı elinde patlayacak belkide.
ben şey düşüncesini de doğru bulmuyorum mesela, illa bi ev sahibi olmalıyım. bu konuda herkes özgür olsa da özel mülkiyet olayı bence yanlış çünkü bu barınma ihtiyacıdır, en kötüsünden bir evin kirası asgari ücretin üzerinde olduğu zaman orada denge tamamen bozuluyor. kuzenimin isteme töreninde yengemler şart koştu, ev alacaksınız kızımızı kirada oturtmayız dediler. geleneklerden de gelen bişey bu ev alma durumu.

zamanında ev alanlar da yarın bir gün kiralar fırlar biz de köşeyi döneriz mantığıyla ev almadılar ki. bizim toplumda nüfusun yarısından fazlası kendisine ait bir evde oturuyormuş. bugün bi vatandaşa sorsak en büyük hayalin nedir diye, evi yoksa eğer ev almak der hayal olarak. ev sahipleri belki zengin sanılıyor ama çoğunun iki evi var aslında, birinde kendisi oturuyor diğerini kiraya veriyor. çok sayıda evi olanlar zaten ya müteahhit ya emlakçı falan, bunu iş olarak yapıyor adamlar. ama öte yandan sade vatandaşın ev alması da zorlaşıyor. eskiden normal kiradan bi tık fazla kredi öderdin ev sahibi olurdun. şimdi kira 5000, eli yüzü düzgün bir ev kredisine gireyim desen en az 10-15 bin aylık kredi ödemen lazım. e bunu herkes ödeyemez? diğer yandan bu yeni yapılan kira düzenlemeleri de ev sahiplerini küstürürse ellerindeki evleri satmaya başlayanlar da olacaktır. kar edemeyecekse neden tutsun ki? bir evi kiraya veriyorsun, dediğin gibi içi dışı eskiyor, demirbaşı eskiyor, zaten ülkede 10 senelik binaya ay çok yaşlı falan deniyor o ayrı facia, (yurt dışında 100 yıllık falan binalar) ya öyle bi piyasa ki 10 senelik beton ya beton ama eski deniyor. araba mı bu km'si arttıkça motoru ömrünü kaybetsin, evin bi son kullanma tarihi yok ki? eskiyen parçasını iyileştirir, boyatır tekrar kullanırsın o evi.

demem o ki evlerle alakalı ilerleyen dönemlerde bir kriz mriz bişey patlarsa şu sıralar varını yoğunu krediye gömenler zor durumda kalacak. bitcoin gibi düşün, yükselmeye başlayınca millet nasıl daldı, kredileri çektiler coinleri aldılar, elde ettikleri karla yetinmediler daha fazla kar ederiz diye beklerken coinler düşüşe geçti, zarar ettiler. kaç yuva dağıldı, kaç insan intihar etti. bişey anormal şekilde yükseliyorsa (sebebi ekonomi ve fırsatçılık, diğer etkenler de vardır) ben onun geleceğinden şüphe ederim. nolur, devlet bi şekilde el atar ev olayına, o el attı mı da illa birileri daha fazla mağdur oluyor.

evin yatırım olmaması gerektiği konusuna be de katılıyorum. fakat ülkenin şartları belliyken "ama barınma temel hak" diye sabaha kadar konuşsak bir faydası yok ki.

ülkede bırakın yatırım olmamayı, tüm ekonomi inşaatın etrafında dönüyor. dahası adil de değil rant olarak dönüyor. o yüzden çarpık, dengesiz. o yüzden kazanan tüm emtialardan fazla kazanıyor...bir de dolara yatırım diye bir şey yok o birikim yapmak sadece... sadece paranın değerini korumak için yapılan bir önlem. yatırım ise üstüne kazanmak için. ev işte bu kategoride görülüyor bizde. o yüzden dolardan fazla kazanması lazım -diye düşünür yurdum insanı. ki bazısı kazanır da. (herkes fazla fazla kazanmıyor bu arada)

misal bizde master planlar bozulmasa, imar izinleri kat izinleri kafasına göre olmasa, 1 gecede imarsız arsa 50 kat izin almasa, evlerin tapu değerleri doğru olsa -sanki devlet bilmiyor tapuda herkesin yalan söylediğini! ev vergisi doğrudan o değere göre olsa, oy alacağız diye tüm kaçak gecekondu ne varsa hepsine tapu vermiş olmasalar, sürekli imar affı çıkmasa ...daha gider bu. şimdiye kadar tüm bunları tecrübe etmiş olmasa yurdum insanı, "ev en karlı yatırım" diye düşünmezdi. ama düşünür tüm bunlar oldu çünkü. her devrin başka bir rant furyası oluyor. birileri rantı yiyor. öbürü sokağa düşmemek için mecbur bi ev alıyor. ha belki bu kadar aşırı rant ekonomisi olmamıştı bu kadar fazla sokağa düşme riskiyle karşı karşıya kalınmamıştı, fark belki bu sadece..

siz ben gidip evin üstüne kat da çıkmayız mesela...ama o yurdum emmisi yaptı. riski aldı. sonra da belediyeyle işini halletti. o emmi üst katı kiraya veriyor, günün sonunda okumuş meslek sahibi, yasa kural bilen, ev yatırım olmamalı diyen ya da bu ülkeye göre yatrım yapmayan insanlar ise senelerdir ona kira ödüyor...(bu daha küçük götüren, büyük götürenlere beyefendi deniyor).

ev en iyi yatırım olursa. ekonomi inşaata göre dönerse sonuç bu olur.
saçma ama normal bir yandan da....
yani, ne bekliyorduk ki? ben de ev yatırım olmasın diyorum ama gittim aldım zamanında. hatta kendime kızarak, dünya görüşüne ters iş yapıyorsun diyerek aldım. ama devlet memuru değilim, iş garantim yok. kızım al boş boş ideoloji kasılmaz, bu ülkede bu işler böyle, dedim kendimi ikna ettim filan..neyse. (benim de kiracım eski, istesem ben de çıkarırım ama kimseyi çıkarmıyorum)

bir de bu suçu yabancıya konut satışına atmayı da "memleketi aklama" çabası gibi görüyorum (yabancıya vatandaşlık verme düzeninde 3-5 karar verici suçlu yoksa memleketim insanı zinhar masum sanki!). kardeş yabancıya 1 tane konut satılmayan ücra yurdum ilçeleri, kasabalarında ev niye artıyor o zaman? yabancıya konutun toplamda payı çoğu yerde %1.
40 yıllık evine yeni ev kirası isteyen yurdum insanı da çok masum değil oysa. ama ister mi ister.
Yorumunuzu kucaklamak sarıp sarmalamak istedim. Şa ha ne yazmışsınız. Sizin gibi kadınların var olduğunu bilmek beni çok mutlu ediyor.

Her şey 15-20 katına çıkarken çıkarmıyor ki sadece ev sahipleri.
Mesela faiz indirimi oluyor evlerde bir bakıyorsun bir milyonluk ev ertesi gün oluyor sana 1milyon 250bin.
Nasıl olsa az ödeyecek o farkı bana ödesin madem diyorlar sanırım.
Yatırım diye alınan şeyin riski vardır ve kendi kafana göre fiyat belirleyemezsin altın olsun, borsa olsun, dolar olsun…
Ama ev de öyle bir dırum olunca sorun oluyor işte canhıraş ev sahiplerini savunmanız garip geldi.
Fırsatçı da çok çünkü gördük belirli durumlarda

Türkiye yatay haraketliliği çok yüksek olan bir ülke
sürekli taşınıyor insanlar

siz etrafınzda dedenizin babasının 1800lerden kalmış evinde oturan kimse biliyor musunuz? Avrupa'da sadece savaşta bombardımana uğramış şehirlerde şehir merkezlerindeki evler yeni..

bizse merkezleri yıkıp yıkıp yeniden yapıyoruz... yıkıyoruz insanlar taşınıyor, yapıyoruz insanlar taşınıyor ...

önce köyden şehre taşınıyor insanlar
sonra okumak için başka yere
sonra kadın evleniyor başka yere
sonra merkezi atama sistemi olduğu için daha başka yere
bazı memurlar 3 senede 1 taşınıyor...

insanlar sürekli taşınıyor bu ülkede....ayrıca ev bir tür BES :KK70: herkesin emekliliğe kadar ev alma planı var ve bu bir tür mecburiyet. kültürümüz evi önemsiyor. sonra alakasız yerleri imara açıyoruz rayiç 1000 katına filan çıkıyor. etrafı ona göre yeniden değerleniyor. vs vs.

evet de
siz 16 sene önce altın aldıydım, şimdiki kurdan değil o zamanki kurdan satayım diyor musunuz? veya birine altını borç verdiniz. gramı şu anda bin lira diyelim. adam size her ay 1 gram parası hep bin lira ödese, ama 16 sene sonra gramı 10 bin lira olsa mesela.... olur mu? o parayla aynı miktarda altını "yerine koyamazsınız" e o zaman da yatırımınız ölür (yanlış yazmışım yatırım değil birikim olacaktı burası)..... evi kiraya verdiğinizde mülkiyetinin sizde olduğunun farkındayım :KK70: ama bu bir tür yatırım, insanlar hep "yerine koymak" üzerine hesap yapıyor.

ha..aynı muhitteki eski evin fiyatı da kirası da yeniyle eşit olmamalı (diğer herşeyi eşse). dahası alım satımda vergisini tam ödemeli tabii insanlar. ..sonra bunları denetleyen olmalı. elbette ama bunlar ayrı konular.

en nihayetinde bizde "kira rayiçe göre belirlenir normalde" dediğiniz şey olmakta şu an zaten. yani rayiçler arttığı için kiralar da artıyor. şu anda..ama kiralar biraz geriden geliyor ve herkesi etkiliyor....

ev fiyatı ev alacak olanı ilgilendirdiği için al-a-mayacak olan "bana ne " diyordu. e bu eninde sonunda herkesi etkiler, etkiledi işte. bizim biraz da bunu anlamamız lazım. ekonomide "bana ne " diye bir şey yoktur... sen hep 50 liralık alırsın ama o almadığın benzinin acısı yediğin domatesten çıkar, onun gibi işte...
Kafamda aynı şeyler dönüyordu ama bu kadar güzel anlatamazdim. Ağzınıza sağlık, yine toplum olarak birbirlerinin gazına gelip işaret ettikleri kişileri sucluyoruz.
Bu aslında bir sonuç sebep değil, yapım giderlerinin artması ev fiyatlarini arttırdı, ev fiyatlarının artışı ise kiraları. Eski mülk sahipleri niye zam yapıyor derlerse de sadece benzin geçen yıl 6-8 liraydı bu yıl 30a dayandı.
Aslında geçen yilin 2000₺=bu yılın 5000₺ hatta az bile yazmış olabilirim. Ne yazık ki asgari ücret aynı oranda artmadigindan kiracılar çok etkilendi. Ocak ayinda utanmadan Twitter'da trend topik olmuştu "teşekkürler reis" , bence yine olmalı !
Yıllarca müteahhitlere verilen teşvik ve betona gömülen paraların acısı artık hepimizden çıkacak. Harcadık tüm dövizleri, altınları şimdi yüzleşme vakti ama hedefi doğru tespit etmek gerek. Yok marketler fiyat arttırıyor, yok ev sahipleri kira arttırıyor, yok Avrupada da kriz var, yok dış güçlerin oyunu... Oldu olacak oyumuzu da dış güçlere verelim malum hep onlar yönetiyor bizi.
Gaza gelip siyasete girmek üzereyim. Neyse tuttum kendimi.Bu konu çok üye götürür...

Valla ceycey sene başında ev sahibim %50 istedi. Gık demedim. Hakkıydı.

Taşınıcam şimdi başka yere, kiralık baktım. 30 senelik evler 8-9 bin. Ev 2 milyon. Yeni bina bakıyorum kirası 10 bin, ev fiyatı 10 milyon. Klasik 2+1. Şimdi bana kimse eski ev sahibi fırsatçı değil demesin. Yeni bina gördü mü kirayı ona göre ayarlıyorlar. Şehir dışına bakıyorum ben merkezi falan değil. O kadar kira verene kadar 500 MT daha öteden sıfır daire alıyorum aylık 10 bin kredi ödeyerek. Çünkü dediğim gibi şehir dışı bakıyorum. Zaten araç kullanacağım toplu taşıma falan kısıtlı. 500 MT geride de kısıtlı.

Ev sahipleri cidden toplu parası olmayana ev taksidi ödetiyor artık.

Ev ararken "eeeh yeter be" eşiğini geçtim :KK70:
Sobalı eve 2.200.000 istiyor bizim burda biri. Evin değeri bu mu gerçekten? Hiç artmasın demiyorum artsın tabi de onun evi 1se benimki 2 şeklinde de olmasın ya 😀
Mesela faiz indirimi oluyor evlerde bir bakıyorsun bir milyonluk ev ertesi gün oluyor sana 1milyon 250bin.
Yatırım diye alınan şeyin riski vardır ve kendi kafana göre fiyat belirleyemezsin altın olsun, borsa olsun, dolar olsun…
Ama ev de öyle bir dırum olunca sorun oluyor işte canhıraş ev sahiplerini savunmanız garip geldi.
Kasım ayından beri ev bakıyoruz. Baktığımız muhitte evler önce doların 16 lira olmasıyla 2 katına çıktı. Dediler ki ee dolar yükseldi ondan. Sonra dolar geri geldi ama fiyatlar tabi ki düşmedi. Daha sonra doların tekrar 14 liraya çıkmasıyla bir iki katına daha çıkardılar dediler ki eee dolar yükseldi :KK70: ben sayısalcı halimde çıkamadım bu hesabın içinden.

Ben kiracıların üzerine çökenleri savunmuyorum. Her konuda karşıma çıkacaksanız msjlarımı en başından okuyunuz lütfen.

Hanımefendi kiraların artışına karşı, keşke artmasa ama herşey artarken de ev fiyatları nasıl durabiliri yerinde dediğimde ev almasaymış o zaman gibi garip bir tutum sergiliyor. İnsanların ev almasına mı karışacağız? Tutmayın fazla kira söyleyenin evini olsun bitsin. Fırsatçıların hiçbir zaman yanında olmadım, olmamda. Ama geçen yıl 1600 olan kira şu an 3000 civarına rahat gelmeli diye düşünüyorum. Tefe tüfeyi yakalamazsa bu ev sahibi 2000 e mi versin güzelim evini? Emsalleri 4000 ken? Herkes düşünür bunu çünkü kolay alınmıyor ödenmiyor o evler.

Ben kiracıların üzerine çökenleri savunmuyorum. Her konuda karşıma çıkacaksanız msjlarımı en başından okuyunuz lütfen.

Hanımefendi kiraların artışına karşı, keşke artmasa ama herşey artarken de ev fiyatları nasıl durabiliri yerinde dediğimde ev almasaymış o zaman gibi garip bir tutum sergiliyor. İnsanların ev almasına mı karışacağız? Tutmayın fazla kira söyleyenin evini olsun bitsin. Fırsatçıların hiçbir zaman yanında olmadım, olmamda. Ama geçen yıl 1600 olan kira şu an 3000 civarına rahat gelmeli diye düşünüyorum. Tefe tüfeyi yakalamazsa bu ev sahibi 2000 e mi versin güzelim evini? Emsalleri 4000 ken? Herkes düşünür bunu çünkü kolay alınmıyor ödenmiyor o evler.
Her konuda karşınıza mı çıkıyorum hiç fark etmedim.
Siz genel bir savunma yapmışsınız dolardan da girmişsiniz bir yerde.
Benim sözleşmem Temmuz 15te ama normalde yüzde 25 olması gerekirken bu ayın tefe tüfesinden yaptık biz kendimiz. Ben ne nedir ne değildir biliyorum.
Ev sahiplerini savunacak değilim diyorum çünkü sadece artışlarla çıkarmıyorlar verdiğim örnekte olduğu gibi.
Ya da katakulli ile bir senesi dolan, dolmayan kiracısını çıkarmaya çalışan da çok.
Serbest piyasayı abartmaya gerek yoktu. Ne bileyim Antalya taraflarında evler birden daha da uçtu acaba neden?
Ben şimdiki %25 kısıtlamasından da memnun değilim olsam kendim çok daha fazlasını erkenden ödemezdim.
Ama mağduriyeti bile kendi lehine çeviren ev sahiplerini görmek de istemiyorum.
Depremi bile kendi lehine çevirmeye çalışan var gördük bu sene.
Her şey arttı bu onların suçu değil ama kendilerine göre fiyat belirleyen bir sürüsü de olunca seçim zamanı da yaklaşınca böyle oldu.

Her konuda karşınıza mı çıkıyorum hiç fark etmedim.
Siz genel bir savunma yapmışsınız dolardan da girmişsiniz bir yerde.
Benim sözleşmem Temmuz 15te ama normalde yüzde 25 olması gerekirken bu ayın tefe tüfesinden yaptık biz kendimiz. Ben ne nedir ne değildir biliyorum.
Ev sahiplerini savunacak değilim diyorum çünkü sadece artışlarla çıkarmıyorlar verdiğim örnekte olduğu gibi.
Ya da katakulli ile bir senesi dolan, dolmayan kiracısını çıkarmaya çalışan da çok.
Serbest piyasayı abartmaya gerek yoktu. Ne bileyim Antalya taraflarında evler birden daha da uçtu acaba neden?
Ben şimdiki %25 kısıtlamasından da memnun değilim olsam kendim çok daha fazlasını erkenden ödemezdim.
Ama mağduriyeti bile kendi lehine çeviren ev sahiplerini görmek de istemiyorum.
Depremi bile kendi lehine çevirmeye çalışan var gördük bu sene.
Her şey arttı bu onların suçu değil ama kendilerine göre fiyat belirleyen bir sürüsü de olunca seçim zamanı da yaklaşınca böyle oldu.
Evet daha önce de bir konuda beni vicdansızlıkla ve yaşadığım sıkıntınların hayal ürünü olması ile suçlamıştınız 🤣

Konuya gelecek olursam zalimin yanında olmadım hiçbir zaman. Onları bir kenara koyalım önce. Kiracısında mağduriyet oluşturan insanları savunmam hiçbir zaman ama bir evde hakettiğini almalı diye düşünüyorum. Eskiden dökülmüş beton olduğu için nasıl değerleniyor lafına istinaden söyledim dediklerinizi.

Bende evimi kiraya vereceğim. İnsan kıyamıyor sıfır ev. Birsürü aile sırada bekliyor tutmak için çünkü daire sayısı çok azaldı. Öderken gerçekten zorlandığımızda oldu. Bu sebeple çok indirim yapmak isteyene vermemeyi düşünüyorum ama bende fiyatta uçarsam karşıdaki de tutmaz. Sitedeki daire fiyatları belli zaten.

Garip tutum 😄 ne demek istediğimi anlamadığınız gibi çarpıtıyorsunuz da. Dolar fiyatlı hammadde ve enerji girdisi olan ürünlerle ikinci el evi bir tutuyorsunuz. 20 sene önce temeli atılmış evin dolara endeksli girdisi yok, dolayısıyla dolar arttı ondan fiyatlar arttı demek saçma dedim ben. (Petrol örneği vermişsiniz de, sondaj maliyetlerine bir göz atmanızı tavsiye ederim) Çünkü hep bu bahaneyle fiyatları şişirdikçe şişirdiler.
Ev almasaymış demedim o paraya dolar alsaydım şimdi bu kadar olacaktı hesabı yapana e dolar alsaydın o zaman derim tabi ki. Böyle bir mantık var mı? Halamın bıyığı olsaydı amcam olurdu😄 Yapmadığı yatırımın karını istemek bu resmen.
Hiç değerlenmesin de demedim demem de mümkün değil zaten. Elbette dün aldığınız bugün enflasyon, arz talep doğrultusunda kıymetlenecek. Buna itirazım yok. Benim derdim şişirip şişirip piyasayı coşturanlarla.
Umarım sizi tatmin edecek bir kiraya dilediğiniz gibi eve iyi bakacak bir kiracı bulursunuz bu arada. ☺️

Sobalı eve 2.200.000 istiyor bizim burda biri. Evin değeri bu mu gerçekten? Hiç artmasın demiyorum artsın tabi de onun evi 1se benimki 2 şeklinde de olmasın ya 😀

Kasım ayından beri ev bakıyoruz. Baktığımız muhitte evler önce doların 16 lira olmasıyla 2 katına çıktı. Dediler ki ee dolar yükseldi ondan. Sonra dolar geri geldi ama fiyatlar tabi ki düşmedi. Daha sonra doların tekrar 14 liraya çıkmasıyla bir iki katına daha çıkardılar dediler ki eee dolar yükseldi :KK70: ben sayısalcı halimde çıkamadım bu hesabın içinden.
Dolar yükseldiğinde herşeyde artış yaşandı ve hiç biri doların düşüşü ile gerilemedi çünkü güven ortamı oluşmadı insanlar yerine koyamamaktan koltuğundan yüksekten verdi ve nitekimde yerine koyarken yüksekten aldı. Hal böyle iken neden ev kiraları gerilesin?
Yağ, un, şeker 5 katına çıkarken tabii ki de alım gücünü korumak adına evi olan kirasını arttıracak yani doların uzun süre aynı rakamda kalması gerekir ki insanlar için güven ortamı oluşsun ve doların düşüşü ile fiyatlar gerilesin.
Bir de doların artışının etkisi hemen olurken düşüşünün etkisi uzun zaman alır. Çünkü üretimdeki zincirleme etkisi ve korkunun bitmesi uzun sürer yani zamana ve kararlılığa ihtiyacımız var.

X