Kira Artış Oranı

Dolar yükseldiğinde herşeyde artış yaşandı ve hiç biri doların düşüşü ile gerilemedi çünkü güven ortamı oluşmadı insanlar yerine koyamamaktan koltuğundan yüksekten verdi ve nitekimde yerine koyarken yüksekten aldı. Hal böyle iken neden ev kiraları gerilesin?
Yağ, un, şeker 5 katına çıkarken tabii ki de alım gücünü korumak adına evi olan kirasını arttıracak yani doların uzun süre aynı rakamda kalması gerekir ki insanlar için güven ortamı oluşsun ve doların düşüşü ile fiyatlar gerilesin.
Bir de doların artışının etkisi hemen olurken düşüşünün etkisi uzun zaman alır. Çünkü üretimdeki zincirleme etkisi ve korkunun bitmesi uzun sürer yani zamana ve kararlılığa ihtiyacımız var.
Evet bu milyon kez yazıldı teşekkür ederim. Ben de bu ülkede yaşadığım için her şeyin arttığını biliyorum ne yazık ki. “Dolar yükseldiği için” i nasıl bahane olarak kullandılar onu da biliyorum. Ki mesajımda anlatmak istediğim dolar düşünce düşmemesi değil, aynı seviyeye iki kez geldiğinde ikinci kez artış yapılmasıydı. Bu da ancak bizim ülkemizde normal karşılanır sanırım.

Her konuda karşınıza mı çıkıyorum hiç fark etmedim.
Siz genel bir savunma yapmışsınız dolardan da girmişsiniz bir yerde.
Benim sözleşmem Temmuz 15te ama normalde yüzde 25 olması gerekirken bu ayın tefe tüfesinden yaptık biz kendimiz. Ben ne nedir ne değildir biliyorum.
Ev sahiplerini savunacak değilim diyorum çünkü sadece artışlarla çıkarmıyorlar verdiğim örnekte olduğu gibi.
Ya da katakulli ile bir senesi dolan, dolmayan kiracısını çıkarmaya çalışan da çok.
Serbest piyasayı abartmaya gerek yoktu. Ne bileyim Antalya taraflarında evler birden daha da uçtu acaba neden?
Ben şimdiki %25 kısıtlamasından da memnun değilim olsam kendim çok daha fazlasını erkenden ödemezdim.
Ama mağduriyeti bile kendi lehine çeviren ev sahiplerini görmek de istemiyorum.
Depremi bile kendi lehine çevirmeye çalışan var gördük bu sene.
Her şey arttı bu onların suçu değil ama kendilerine göre fiyat belirleyen bir sürüsü de olunca seçim zamanı da yaklaşınca böyle oldu.
Evet daha önce de bir konuda beni vicdansızlıkla ve yaşadığım sıkıntınların hayal ürünü olması ile suçlamıştınız 🤣

Konuya gelecek olursam zalimin yanında olmadım hiçbir zaman. Onları bir kenara koyalım önce. Kiracısında mağduriyet oluşturan insanları savunmam hiçbir zaman ama bir evde hakettiğini almalı diye düşünüyorum. Eskiden dökülmüş beton olduğu için nasıl değerleniyor lafına istinaden söyledim dediklerinizi.

Bende evimi kiraya vereceğim. İnsan kıyamıyor sıfır ev. Birsürü aile sırada bekliyor tutmak için çünkü daire sayısı çok azaldı. Öderken gerçekten zorlandığımızda oldu çünkü. Bu sebeple çok indirim yapmak istetene vermemeyi düşünüyorum ama vende fiyatta uçarsam karşıdaki de tutmaz zaten. Sitedeki daire fiyatları belli zaten
Evi olmayana evini açmıyor ev sahipleri yalnız. Evi olmayanın gırtlağına çöküyor.

Kimse ev sahierinin zarar etmesini istemiyor zaten. Keşke ilk evini alana devlet desteği gelse de, 5 evi olan da evleriyle mutlu mesut yaşasa.
Kimsenin ev sahiplerinin parasında gözü yok. Adam 4 bin lira maaş alırken dört duvara 10 bin lira ödeyemiyor. Sorun o.
Tefe tüfe en mantıklısıydı.
Açgözlü ev sahipleri yüzünden düzgün ev sahipleri de yandı malesef.
Yazdığım msjları en başından okumayıp böyle yorumlar yapmayın rica ediyorum ya. Konunun ortasından girip herhangi bir yorumu görüp taşlamaya çalışıyorsunuz.

Arkadaş ev değerlerinin artmaması fikrinde. Neymiş beton eski betonmuş, ucuzken dökülmüş 🤣 Böyle komik bir mantık. Ee ev değerlenmeyen birşey olsa kim ev alacak da kiraya verecek? Kiralık daire olmayınca ev sahibi olabilecek mi herkes?

Ayrıca her ev sahibi kiracısının gırtlağına çökmüyor ki? Neden böyle bir anlayışınız var ben gerçekten anlam veremiyorum. Aydan aya kira ödemesinden başka ev sahibiniz sizden birşey istiyorsa eyvallah fakat gırtlağınıza nasıl çökmüş durumda gözümde canlandıramadım. Kiradan hariç birşeyler mi istiyor? O zaman bu kadar nefret ediyorsanız ev alın kendinize.

Evet bu milyon kez yazıldı teşekkür ederim. Ben de bu ülkede yaşadığım için her şeyin arttığını biliyorum ne yazık ki. “Dolar yükseldiği için” i nasıl bahane olarak kullandılar onu da biliyorum. Ki mesajımda anlatmak istediğim dolar düşünce düşmemesi değil, aynı seviyeye iki kez geldiğinde ikinci kez artış yapılmasıydı. Bu da ancak bizim ülkemizde normal karşılanır sanırım.
Zaten tekrar yükselecek işte sen bunu anlamıyorsun. Market de de ucuzlama olmuyor. Sürekli dalgalanma oldu mu fiyatlarda? Çikolata süt yağ un şeker ucuzlamadıkça ev sahibi de ben indirim mi yapayım demeli? O da kredi ödüyor belki ev borcu bitmiş bile değil. Neyse belki şimdi anlarsın.

Zaten tekrar yükselecek işte sen bunu anlamıyorsun. Market de de ucuzlama olmuyor. Sürekli dalgalanma oldu mu fiyatlarda? Çikolata süt yağ un şeker ucuzlamadıkça ev sahibi de ben indirim mi yapayım demeli? O da kredi ödüyor belki ev borcu bitmiş bile değil. Neyse belki şimdi anlarsın.
Ya arkadaş tamam anladık evin var kredi ödüyorsun tamam 100 bine ver kiraya öf. Sanki kendin anlamış gibi ne demek istediğimi anlamıyorsun yazıp durma. Ucuzlasın demiyorum diyorum hala indirim mi yapsın diyosun. Kırk kere yazdım daha yazmayacağım.

Evet daha önce de bir konuda beni vicdansızlıkla ve yaşadığım sıkıntınların hayal ürünü olması ile suçlamıştınız 🤣

Konuya gelecek olursam zalimin yanında olmadım hiçbir zaman. Onları bir kenara koyalım önce. Kiracısında mağduriyet oluşturan insanları savunmam hiçbir zaman ama bir evde hakettiğini almalı diye düşünüyorum. Eskiden dökülmüş beton olduğu için nasıl değerleniyor lafına istinaden söyledim dediklerinizi.

Bende evimi kiraya vereceğim. İnsan kıyamıyor sıfır ev. Birsürü aile sırada bekliyor tutmak için çünkü daire sayısı çok azaldı. Öderken gerçekten zorlandığımızda oldu çünkü. Bu sebeple çok indirim yapmak istetene vermemeyi düşünüyorum ama vende fiyatta uçarsam karşıdaki de tutmaz zaten. Sitedeki daire fiyatları belli zaten

Yazdığım msjları en başından okumayıp böyle yorumlar yapmayın rica ediyorum ya. Konunun ortasından girip herhangi bir yorumu görüp taşlamaya çalışıyorsunuz.

Arkadaş ev değerlerinin artmaması fikrinde. Neymiş beton eski betonmuş, ucuzken dökülmüş 🤣 Böyle komik bir mantık. Ee ev değerlenmeyen birşey olsa kim ev alacak da kiraya verecek? Kiralık daire olmayınca ev sahibi olabilecek mi herkes?

Ayrıca her ev sahibi kiracısının gırtlağına çökmüyor ki? Neden böyle bir anlayışınız var ben gerçekten anlam veremiyorum. Aydan aya kira ödemesinden başka ev sahibiniz sizden birşey istiyorsa eyvallah fakat gırtlağınıza nasıl çökmüş durumda gözümde canlandıramadım. Kiradan hariç birşeyler mi istiyor? O zaman bu kadar nefret ediyorsanız ev alın kendinize.
ben kendi ev sahibimden nefret etmiyorum yalnız, yanlış anlamışsınız.
açgözlü, insan sömüren ev sahiplerinden nefret ediyorum. hatta böyle insanlardan nefret etmem için ev sahibi olmalarına da gerek yok.
artı "ev sahibi başka şeyler mi istiyor" demek nasıl bir seviyesizliktir. biraz saygı.

Kanun maddesi değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaların bir önceki kira yılına ilişkin bedelin yüzde yirmibeşini aşmamak koşuluyla geçerli olacağını düzenliyor. Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarih ise 11 Haziran 2022. Dolayısıyla bu tarihten itibaren yenilenecek kira dönemleri bakımından geçerli olacak.

Ancak sizin kontrat tarihiniz 1 Haziran. Kirayı ödediğiniz günün bir önemi yok.

Kirada mülklerim var ama ;

- TÜFE esas alınmış, kontrat yapılmış ; TÜFE geçerlidir, kimse kusura bakmasın bu ülkede TÜFE tek hane iken hiç bir kiracı çıkıp bu zam oranı çok az hadi %10 da içimden geliyor demedi. Enflasyon kabul etmeseniz de 3 haneli bunu da dikkate alın.

- %25 dayatması ile kiralar bundan sonra gayri resmi olacaktır devlet buradan vergi kaybedecektir

- Enflasyon 3 hane olmuşken temel ihtiyaç malzemeleri son bir senede x3 kat olmuşken kimse kusura bakmasın

Ben mülklerimde her sene %10 artış olacak dedim ve hala öyle devam ediyorum. Benim artış oranım vicdanımdır. Hatta dün birine şu cümleyi kurdum 4 senedir kiracın aynı hiç aksatmadan kira alıyorsun yapacağın zam seni zengin mi edecek dedim. O da ama ödediği kira o binaya göre komik kaldı diyince tekrar sordum yapacağın fahiş zam senin vicdanına iyi geliyorsa yap aksi takdirde sözleşmede ki gibi gidin dedim. Beni dinleyeceğini hiç sanmıyorum...

daldan dala oldu ama toparlayamadım kafayı yazamadım

Bu arada hayatım boyunca kirayı bir getiri olarak asla görmedim. Ev bir yatırım aracıdır ama kira asla getiri değildir. Kira evin kredisi varsa onu öder, masraflarını öder bir de vergi ödersiniz size bir halt kalmaz. : )

Benim kiracılarda harbi öküzdür senelik %10 artış yapan adama 2 sene aralıkla biri kombi aldırır çok yakıyor bu kombi diye, bir başkası mutfak dolaplarının rengini beğenmez bu sene dolapları mı değiştirsek der. Adam alıştı 1-2 sende bir evde tadilat yapıp kiradan kesiyor. Adam duşa kabini değiştirelim dedi peki dedim duşa kabini kaldırıp jakuzi koydu :) şaka değil bunlar gerçek... Bir de bu taraftan bakın

Bu arada hayatım boyunca kirayı bir getiri olarak asla görmedim. Ev bir yatırım aracıdır ama kira asla getiri değildir. Kira evin kredisi varsa onu öder, masraflarını öder bir de vergi ödersiniz size bir halt kalmaz. : )

Benim kiracılarda harbi öküzdür senelik %10 artış yapan adama 2 sene aralıkla biri kombi aldırır çok yakıyor bu kombi diye, bir başkası mutfak dolaplarının rengini beğenmez bu sene dolapları mı değiştirsek der. Adam alıştı 1-2 sende bir evde tadilat yapıp kiradan kesiyor. Adam duşa kabini değiştirelim dedi peki dedim duşa kabini kaldırıp jakuzi koydu :) şaka değil bunlar gerçek... Bir de bu taraftan bakın
Yalnız sefa şeyi bir öküzmüş, hakkını yememek gerek 😂

Bu kadar müsamaha da fazla ama...

Yalnız sefa şeyi bir öküzmüş, hakkını yememek gerek 😂

Bu kadar müsamaha da fazla ama...
Bizim de zamanında kiracımız vardı. Taşınıp kiraya verip kendimiz başka şehirde kiraya geçmiştik. Üç ay sonra evlenecek bir çifte kiraladık piyasanın yüzde yirmi altına. Yeni evlenecekler ya borçları olur dedik. Özel diktirmesi gereken perdeleri bıraktık falan.
Sonra o zamanın parası ile 30lira edecek bir şeyin peşine düştüler burda yok bırakmadınız sanırım diye. Ben dellendim orda. Diğer sene olması gereken kadar zam yaptım daha da abarttılar eski komşularımızı falan devreye sokup. Ben orda bıraktım evi sattık üç beş ay sonra.
Yani bir insanın içi çiğse mülk sahibi olması veya olmaması fark etmiyor işte.

X