kı
kızz ne nereye gidiyor
gözlerim açıldı birden zaten çok zayıfsın süper yaa. boyun kaçki? karatay nasıl yapılıyor etkilimi bende yapayım?
Öncelikle çok teşekkür ederim. :)
Boyum 1,63 m. Saglikli beslenmek asil gayem, onun disinda 50 kg olabilsem sanırım, arada kacamaklar oldugunda artı-eksi konumumu daha rahat idare edebilirim diye dusunuyorum.
Canan Efendigil Karatay'in diyeti kesinlikle cok saglikli bir diyet. Öncelikle en azindan ilk kitabini almanizi oneriyorum. İçinde gayet guzel bilgiler iceriyor. Bircok ezberi bozuyor ve asil gercekleri korkmadan soyluyor.
Bunun yani sira Canan Karatay'in da kitabinda bahsettigi Ahmet Aydin'in Tas Devri diyetine de goz gezdirmenizi oneriyorum. Ozellikle bizzat kendi editorlugunu yaptığı beslenmebulteni.com adresli siteyi takip etmeniz saglikli yasam ve hastaliklar acisindan cok faydali bilgilere sahip olmanizi sağlayacaktır.
Ama yine de kisa ve öz bir şekilde Karatay/Tas devri diyetlerini izah etmem gerekirse;
1) Dogal olmayan, paketli, posetli, market urunlerinin hepsi yasak! Ister light/yagsiz/diyet urunu olsun, ister normal urun olsun her sey yasak! Islem gormemis gidalar tuketilmeli. Yani yogurt market yogurdu degil ev yoğurdu olmali, süt UHT kesinlikle olmamali, eskiden sutculer dedigimiz kisilerden alinip kaynatilarak tuketilmeli ya da en azindan pastorize gunluk sütler tuketilmeli. Kuruyemisler kesinlikle kavrulmamis olmali. Kuru meyveler de guneste kurutulmuş olmasi gerekiyor. Bunun icin mesela sari kuru kayisi degil de gunkurusu tercih edilmeli. Sehriye, makarna gibi islenmis gidalar da yasak.
2) Şekerli her ama her şey yasak! Hatta seker icerigi oldugu icin meyveleri en fazla 1 porsiyon olmak sartiyla sadece kahvaltilarda tuketmeye izin var. Bu 1 porsiyon ister gunkurusu gibi kuru meyveden, ister o mevsimin meyvesinden alinabilir.
3) Yag tuketimi bircok diyetin aksine bu diyetlerde serbest. Ama tabii ki serbestlikten kasit sadece saglikli yaglar konusunda. Saglikli yaglardan kasit ise sadece dogal tereyagi ve sizma zeytintagi ve bunlar istendigi olcude bolca tuketilebilir. Hicbir sinirlama ve kolesterkl konusunda korkmak yok! Yoksa tabii ki cicek yaglari ve margarin yasak.
4) Un ve turevleri tamamen yasak! Pogaca, simit, borek, kek, pasta, tatli/tuzlu her hamur isi yasak! Zaten bunlar diger butun diyetlerde de yasak. Ama diger diyetlerde light biskuvilere izin var, bu diyetlerde asla kabul gormuyor. Corbalar unsuz olarak tuketilmeli. Ayrica diger diyetlerin aksine ekmek hayattan tamamen cikiyor. Ister beyaz, ister siyah/kepekli olsun, hicbir cesit ekmek tuketilmiyor. Tam bugday ekmeklere de fazla guvenilmemesi gerektigini de belirtelim. Sadece Vakfikebir/Trabzon ekmegi denilen eksi mayadan yapilmis ve ruşeymi ayrilmamis ekmekten gunde 2-3 dilime kadar ustune bolca tereyagi sürülerek yenebilir. Bu son eksi mayadan ekmek beslenme konusunda degerli goruslere sahip Yavuz Dizdar'in tavsiyesi.
6) Yesil yapraklı sebzeler her diyette oldugu gibi burada da bolca tuketilmeli, cunku cok faydalilar. Ozellikle çoğunlukla cig tuketilirse en guzeli. Sebzeler icinde her haliyle kacinilmasi gereken sadece bir sebze var. O da patates. Patatesin her hali, ister haslama, ister püre, ister fırında olsun yasak. Zaten kizartmasi tamamen yasak. Havuc sadece cig olarak tuketilebiliyor, haslama ve kizartmasi yasak. Baklagiller cok degerli. Ama nohut içeriğindeki yogun nisasta sebebiyle daha dikkatli tuketilmesi gerekiyor. Kuruyemiş de kahvaltilarda 1 cay bardagi kadar kavrulmamis olmasi sartiyla tuketilebilir, bu sekilde ekmegin yerini doldurmus ve tok tutmus olur. Kuruyemislerden en guzeli ceviz ve badem. Kaju ise digerlerine gore daha nadir tuketilmesi gerekiyor.
7) Pirinc yasak! Bulgur, olcuye dikkat edilmesi sartiyla tercih edilebilir. Olcu de en fazla 2-3 kaşık kadar. Corbalar bugdayli tuketilebilir.
8) Kalori hesabı yapmakla ugrasmak yok! Doyana kadar izin verilen her şeyden yenilebiliyor. Tabii doyduktan sonra yenilmemesi gerekiyor. Tek yapilmasi gereken hesap, gidalarin glisemik indeksleri. Internette glisemik indeks icin uzun listeler rahatca bulunabilir. Tercih etmemiz gerekenler dusuk glisemik indekse (0-55) sahip gidalardir. Orta glisemik indekse (56-69) de izin vardir ama yuksek glisemik indekslilerden (70-100) kacinilmasi gerekiyor. Bunlar da zaten seker, ekmek gibi unlu gidalar, pirinc, patates, havuc ve bazi sekerli meyvelerdir. Karbonhidrat acisindan bu kadar yasagin ve kisitlamanin oldugu bu diyetler anlasildigi uzerr zatrn dusuk karbonhidrat diyetleridir. Dolayisiyla yag ve protein acisindan diger diyetlere gore ise daha zenginlerdir. Bu sekilde beslenme kimi zaman barsak sorunlarina (ozellikle kabizlik) sebep olabileceğinden oturu karbonhdirat aliminin cogunun lifli yesil yaprakli sebzelerden karsilanmasi en mantiklisi olacaktır.
9) Bol su icmek saglik icin cok onemli. Gunde ortalama 2-3 litre su icmek gerekiyor. Suyun disinda ilave olarak yesil cay da, kahve de sekersiz olmak sartiyla icilebilir.
10) En sonuncu ama hic de goz ardi edilmeyecek nokta ise egzersiz. En guzel egzersiz ise yürüyüş. Gunde mutlaka en az yarim saat yurumek gerekiyor.
Tabii bunlar disinda gunluk en fazla 3 ana ogun, yani ogunler arasi en az 4-5 saat olmalidir. En ideal beslenme sekli ise 2 ana ogundur. Iradeye daha da sahip cikildigi farkedildiginde ise tek ogun (aksam) ile Fasilali Aclik doneminr gecilmeli ya da bu sistem ara ara uygulanmali, ki zaten biz buna kisaca oruc diyoruz. Ana ogunlerin aralarinda hic baska kucuk ara ogunler yapmamak gerekiyor. Zaten bir sure sonra 2 ogune alismak cok iyi oluyor ve kolaya geliyor. Onemli olan yapilan ana ogunlerin kuvvetli olmasi gerektigidir. Yani ana ogunlerde doymadan sofradan kalkmamak gerekir ki uzun sure bir daha acikilmasin. Alisana kadar ara ogunler icin yogurt ve ceviz, findik gibi kavrulmamis kuruyemis yenebilir.
Bunlar disinda da ayrıca, uyku duzeni, D vitamini, omega 3 gibi önemli mevzular da var. Onlar icin de siz arzu ettiginiz takdirde dediğim beslenmebulteni.com sitesinden derin arastirmalar yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.