Ben de oyle valla tam sokak cocuguydum..Bizim çocukluğumuz böyle geçmedimi zaten,kimde tv varsa gidipkapısını çalardık size gelebilirmiyiz diyerekten..
Hele o yazlık sinemalar yokmuydu,elde çekirdek çıtçıt çitlerdik.
Dediğin gibi sen ben şanslı çocukluk yıllarını yaşadık hemde ne yaşama sokaktan eve girmezdim,güvenliydi o zaman her yer korku yoktu belkide..
İnan özlüyorum o yılları keşke geri dönüş olsa diyorum..
olivya canım teee.. buu limonları görmediğin içinay ne bilgisiz ve kültürsüzüm, limonlari görmedim, simdi fark ettim, zeytinyagliymis
Hic bir sey olmamis gibi davranayim bari ayibim ortaya cikmasin.
Harika görünüyor canim, süper bir beceri
Ben de oyle valla tam sokak cocuguydum..Ama ne oyunlar oynardik yav.. gunduz oyunlarimiz baska, yorulunca oturarak oynadigimiz baska, aksam ustu evlere dagilmadan olan baska.. Ne gunlerdi.. Evet, pek oyle guvenlik sorunumuz falan da yoktu.. Herkesin cocugu disarda idi, mahallece oynardik. Herkesin cocugu disarda olunca mahallelinin gozu de ustumuzde idi zaten.. Bu kadar cok apartman yoktu ki, mahallemiz iki uc katli evlerle dolu idi, gokyuzu gorunurdu mis gibi, masmavi.. Sehrin gobeginde hem de.. Mahalle cesmemiz bile vardi, susayinca kostugumuz.. Guzel gunlerdi, cok guzel gunlerdi.. Gencligim de cok renkli gecti, ama cebimde cogu kez tek kurus yoktu, o ayri.. Engel degildi ki.. Benim kizlara anilarimi anlatinca cok bozuluyorlar, biz neden boyle yasayamiyoruz deyi..
Sikinti vardi ama nese de vardi yav.. Internet yoktu, herkes muhabbete birbirine gelip giderdi, kimde tv varsa onda toplanirlardi aksamlari.. Yazlari acik hava sinemalarindan cikmazdi butun mahalle.. Her mahallede en az iki yazlik sinema.. Cocuklar internette degil sokakta parkta oynardi. Mektup arkadaslarimiz bile vardi, her mektup geldiginde hediye almis gibi sevinir, heyecanlanirdim. Insan iliskileri daha sicakti. Millet bugun misafir agirlamaya korkar olmus, ne cikarticam onlerine, hersey ates pahasi diyerekten.. Ben o gunleri yasadigim ve gordugum icin kendimi sansli sayiyorum.
Bizim çocukluğumuz böyle geçmedimi zaten,kimde tv varsa gidipkapısını çalardık size gelebilirmiyiz diyerekten..
Hele o yazlık sinemalar yokmuydu,elde çekirdek çıtçıt çitlerdik.
Dediğin gibi sen ben şanslı çocukluk yıllarını yaşadık hemde ne yaşama sokaktan eve girmezdim,güvenliydi o zaman her yer korku yoktu belkide..
İnan özlüyorum o yılları keşke geri dönüş olsa diyorum..
Affınızla bende konuya giriyorum. 34 yaşındayım ucundan da olsa o dönemleri yakaladım. ve gercekten cok mutluyum.
evımıze ılk tlf nun bağlanışı , santralden bilmem hangı ıldekı teyzemı arayışımız , tv var dıye bıze gelen komşu cocukları ( ilk alanlardandı babannem.)
evımıze babanneme iğne yaptırmaya gelenler. (iğneci mantıgı vardı ozamanlar) elimde minik bir defter , bakkala yollarlardı beni. veresiye defterıymıs ona yazılırdı alnınanlar ay sonu ödenirdi. tabı ben dibine vururdum
evet sokakta oynardık gecelere kadar. kar yagınca leğeni kapan , çöp posetını kapan yokuş aşağı kayardı. ayy şuna baaak , ay şundaki şunu gördün mü ımmmmm denecek hıc bırsey yoktu.
bende yakaladım mektup arkadaslıgını kıyısındanda olsa..
bayramlarda anneme kart yollayalım dıye yalvarır , ptt ye sürüklerdım zorla..acık sınemaları yakalayamadım sanırım. yada mahallemızde yoktu bılmıyorum.sokakta ekmek arası yağ-toz şeker yada ekmek arası salça yerdık arkadaslarla.. kızıma soylesem eghh der
Şimdi mi?
tatılde olan kızım whatsapptan hersabah günaydın annecim yazıp , dudaklarını büzüp fotograf yolluyor.
gunde 2 kez görüntülü görüşüyoruz. aman kızım tek başına parka çıkma kacırırlar dıye sürekli tembıhlıyorum. 8 yasındakı kızım benden ıphone 6 istıyorayakkabı ve eşofman markasını söyluyor. sitede kapının onunden ayrılıp parkta tek basına oynayamaz. sek sek nedır bılmez , çinçan nedir bilmez..
neyse..
cumhurbaşkanlarımda Kenan Evrenle başladı , Özalla devam etti..
ama evımızde açlık , yoksulluk görmedim hiç çok şükür.. devamındada yolsuzluk , kutusu , gemisi olmadı kimsenin..
Ha kızımmı napıyor şimdi..
Oturup benımle siyaset tartisıyor..
Valla dogrusunu soylemek gerekirse ben de o zamanlar siyaset nedir bilmezdim. Adamlarin sadece tipi dikkatimi cekerdi, o yuzden Demireli hic begenmezdim, Ecevit de Karaoglandi, annem ona oy verirdi, butun siyaset bilgim bundan ibaretti, yas 16-18..Affınızla bende konuya giriyorum. 34 yaşındayım ucundan da olsa o dönemleri yakaladım. ve gercekten cok mutluyum.
evımıze ılk tlf nun bağlanışı , santralden bilmem hangı ıldekı teyzemı arayışımız , tv var dıye bıze gelen komşu cocukları ( ilk alanlardandı babannem.)
evımıze babanneme iğne yaptırmaya gelenler. (iğneci mantıgı vardı ozamanlar) elimde minik bir defter , bakkala yollarlardı beni. veresiye defterıymıs ona yazılırdı alnınanlar ay sonu ödenirdi. tabı ben dibine vururdum
evet sokakta oynardık gecelere kadar. kar yagınca leğeni kapan , çöp posetını kapan yokuş aşağı kayardı. ayy şuna baaak , ay şundaki şunu gördün mü ımmmmm denecek hıc bırsey yoktu.
bende yakaladım mektup arkadaslıgını kıyısındanda olsa..
bayramlarda anneme kart yollayalım dıye yalvarır , ptt ye sürüklerdım zorla..acık sınemaları yakalayamadım sanırım. yada mahallemızde yoktu bılmıyorum.sokakta ekmek arası yağ-toz şeker yada ekmek arası salça yerdık arkadaslarla.. kızıma soylesem eghh der
Şimdi mi?
tatılde olan kızım whatsapptan hersabah günaydın annecim yazıp , dudaklarını büzüp fotograf yolluyor.
gunde 2 kez görüntülü görüşüyoruz. aman kızım tek başına parka çıkma kacırırlar dıye sürekli tembıhlıyorum. 8 yasındakı kızım benden ıphone 6 istıyorayakkabı ve eşofman markasını söyluyor. sitede kapının onunden ayrılıp parkta tek basına oynayamaz. sek sek nedır bılmez , çinçan nedir bilmez..
neyse..
cumhurbaşkanlarımda Kenan Evrenle başladı , Özalla devam etti..
ama evımızde açlık , yoksulluk görmedim hiç çok şükür.. devamındada yolsuzluk , kutusu , gemisi olmadı kimsenin..
Ha kızımmı napıyor şimdi..
Oturup benımle siyaset tartisıyor..
Eriklerine daldığımız komşu teyze başımızdan aşağı bir tas kirli Bulaşık suyunu geçirir sopayla kovalardıAynen saraylım elde ekmek üzerinde birde salça sürer yerdiksusadıkmı çal bvir kapıyı al suyu iç yani..
Ciddi özlüyorum o yıllarımızı,dediğin gibi oyunları kızıma anlatıyordum o neyki diyordu,allahtan ip atlamayı yakan topu f,ilan biliyorlardı..
Saraylım olayları hatırlıyorum bende.63 kasımlıyım.Aynı devirin insanıyız aşağı yukarı sanırımValla dogrusunu soylemek gerekirse ben de o zamanlar siyaset nedir bilmezdim. Adamlarin sadece tipi dikkatimi cekerdi, o yuzden Demireli hic begenmezdim, Ecevit de Karaoglandi, annem ona oy verirdi, butun siyaset bilgim bundan ibaretti, yas 16-18..Izmirde idim, sag sol olaylarini bile hissetmeden 1980 e geldim. Sanirim Istanbul ve Ankara kadar yogun yasamiyordu Izmir olaylari.. Lisede iken bir iki boykot yapmisti bizimkiler, takmamistim bile.. Eglence ve dersin asilmasi gibi gelmisti. O gun sabaha karsi darbe ilan edildiginde cok korkmustum ne oluyor diye.. sokaga cikma yasagi da ilan edilince karsi komsuma mahalleyi bir bastan bir basa suzup oyle geciyordum, jandarma gorse aninda beni zindana atar filan diye.. Tam kara cahil durumlari.. Ne olmus, neden olmus ben Fransiz.. O yuzden benim de siyasetle tanismam Evren ve sonrasi diyebilirim yani.. Yokluk kuyruklarini filan da yasamadim diyebilirim. Hatirladigim tek sey bir sure icin sigara, seker ve sanayagini tezgah altindan sadece mahalleliye veren mahalle bakkalimiz, yabancilara "yok" derdi.. Sanirim kisitli sayida alabiliyorlardi o ara.. O da 80 oncesi..
Evet, ayni donemin cocuklari ve gencleriymisiz. O zamanlar tek kafama taktigim evde telefonun olmamasiydi. Geriye kalan hayat benim icin vur patlasin cal oynasin.. Gerci o zamanlar biraz gamsiz oldugumu da soylerlerdi ama, hayat da bu kadar zor degildi yav.. Az para ile de idare edilebiliniyor, mutlu olunabiliyordu. Hayat ucuzdu, faturalar elektrik ve su parasindan ibaretti, ha bir de havagazi olan evler vardi.. Telefon, dogalgaz, ayrica cep faturasi, kredi borclari filan yoktu. Az da kazansan aldigin yetiyordu, suyu genellikle musluktan iciyorduk, sebze meyve sudan ucuzdu, kurban kesen buzlukta saklamayip gercekten de dagitiyordu. Gencler caylar tertiplerdi hafta sonlari gunduz bir dugun salonunda, deliler gibi dans eder, eglenirdik, arkadaslara beles.. Parasi olmayan da sebeplenirdi. Toplanip eglenmekten hic geri kalmazdik zaten.. Internet geldi canli arkadasliklar yerini sanala birakti, simdi iki-uc kisi arada bulusup egleniyor, 50 kisi sanaldan begeniyor..Saraylım olayları hatırlıyorum bende.63 kasımlıyım.Aynı devirin insanıyız aşağı yukarı sanırım
biz telefonu bağlatmak için birde hediye vermiştik :))))) 1 baba çalışırdı o zamanlar,elektrik,su gider olarak vardı,bayramlarda yeni kıyafet alınırdı,oda büyüklerin eskisi varsa sadece ayakkabı,kırmızı rugan papuçlarım vardı :))))))haftalık alışveriş pazardan,kuru gıdalar,salaça ,peynir memleketten gelirdi,günlük sadece ekmek parası harcanırdı,dışarda yemek diye birşey yoktu,piknikge herşey evden giderdi,çesmeden su içer ayrıca para verilmezdi,peki şimdi öylemi...kırmızı gömlek altım altına uygun ayakkabı ve çanta olmalı aaaaaaaaa ruj ve göz kalemi uymuyor,cık cık ık cantanın iç cuzdanı kahve rengi hiç olmaz aaaaaa ,ama bu mantoyu geçen sene giyindim olurmu herkes gördü :))))))))))))Telefon olayları filan yazıldımı 10 sene filan bekliyordun nerdeyse bağlanması çok uzun sürüyordu..
Komşu teyze iğne yapıyorsa herkes ona giderdi,birde iğne özelkaynatılırdı yani,komşu diye parada almazdı.
Daha neler varda o günle3rle ilgili sayfalar yetmez buna,ama hakikat olan tek şey var,insanlar inan mutluydu paran azda olsa kendine yetiyordu ev bile alabiliytordun tek maaşla..Şimdi öylemi 2 kişi çalışsan ancak ödeyebiliyorsun..
Sohbet çok güzel ama benim kız işten gelecek karnı açtır yavrumu doyurayım hemen görüşmek üzere
84te sanirim sira bitti. Cunki Izmirdeki eve telefon o sene ciktigi gibi Istanbula da o sene tasindik ve hemen mudurluge gittik, acil muracati yaparsaniz bir hafta surmez dediler, iyi bir para yatirdik hemen bagladilar. Normal baglama bekleme suresi de zaten 1 aya mi 3 aya mi ne dusmus demislerdi. Biz beklemek istememistik.Telefonumuz 84 de oldu.Ispartadaydık.Onun için sıra falan beklememişdik ama 10 sene beklendiğini bende biliyorum.Babamın niyeti emekli olunca istanbula gitmekdi.Onun yerine sanırım halam yazılmışdı bir.Sonra ne oldu bilmiyorum.
Sıranın ne zaman bittiğini bilmiyorum.Zaten Isparta da sıra yokdu muhtemelen.Şimdi herkesin elinde cep telefonları,2 hat hatta:)Şakır şakır konuşuyor ev telefonundan ucuz84te sanirim sira bitti. Cunki Izmirdeki eve telefon o sene ciktigi gibi Istanbula da o sene tasindik ve hemen mudurluge gittik, acil muracati yaparsaniz bir hafta surmez dediler, iyi bir para yatirdik hemen bagladilar. Normal baglama bekleme suresi de zaten 1 aya mi 3 aya mi ne dusmus demislerdi. Biz beklemek istememistik.
kesinlikle,erbakan da uslub olarak özal,demirel,ecevit,hepsi uslupta çok dikkatliydi halka karşıAh be arkadaşım,bu yılları bizler yaşadık,evet herşeyimiz yoktu belki ülkemizde ama,yaşadığımız sıkıntı belkide sağ sol ve ülkücü olayları vardı.Yeni nesil bunları bilmez tabiki,rahmetli Erbakan bile kadayıfın altı kızardı lafı fenomendi o yıllarda.Adamın yinede bir itibarı vardı,ne kadar kızsanda bir yanı ılımlıydı..Şimdi öyle başbakan ve cb olan kişiye bakarsak halkına hakaret eden,kendine yapıldımı anında mahkemeye veren birisi var karşımızda..Ne kadar olumsuzluk varsa hep bunların altından çıkmıyormu.Bazı vatandaşlar çalıyor ama çalışıyor mantığı güdüyorlar,elinde kuran halkı kandırıyor işte.Siyasetin özü bu olmamalı,halkla içiçe olacaksın sen ben demiyeceksin..
Simdi tel aciyorum tup eve geliyor diyorsun.. Ne guzel, ama yetmez. Teknolojiden geri kalmisiz bu aralar bayagi anladigim kadari ile.. Amerikadayim biliyorsun. Tel aciyorum elektrik baglaniyor, tel aciyorum su baglaniyor, tel aciyorum telefon-internet baglaniyor. Tel aciyorum arabalar, ev sigorta yapiliyor, tel aciyorum eger banka hesabindan odemeli degilse (Turkiyedeki gibi otomatik odeme) telefonla veya internetten her turlu faturami aninda oduyorum. Universite harclarini bu sekilde oduyorum. Istedigim gun istedigim kurumdan bir telefonla aninda kaydimi sildiriyorum (tasinma oldugunda). Hesabimi kapatiyor, elektrik su internetimi kapattiriyorum. Arabayi satsam aninda sigortasini iptal edip pesin odedigim kalan gunlerin parasini hesabima geri yollatiyorum. Doktor faturasi, saglik gideri, hastane, eczane.. Herseyin odemesi telefonumun ucunda. Hesabimda bir hata oldugunu iddia edecek olsam telefonla itiraz ediyorum, isim telefonda hallediliyor. Yasadigim yerde elektrik idaresi, su idaresi, dogalgaz idaresi nerde bilmiyorum bile, hic gitmedim, gerek de olmadi. Hizmet bu..Zaten Özal döneminde olmadımı bir çok şey serbest ekonomi devreye girdi...Tüp kuyruklarını hatırladımda annem elşme verirdi 2 kg'lık tüpü değiştir bunu derdi,Şimdi tel açıyorsun eve geliyor..Gerçi bizdse3 tüpte yokta doğalgaz sağolsun..
Boşver onlara kalırsa soluduğumuz havayı bile onlara borçluyuz sanki..
saraylım biz yaptık biz yaptık ne demek yapacak tabii cebindenmi yapıyor,rte cumhurbaşkanıyken bile meydanlara hakkı olmadığı halde hazineden kullanarak girdi hakkım dedi,biz çatır çatır vergi ödüyoruz,Simdi tel aciyorum tup eve geliyor diyorsun.. Ne guzel, ama yetmez. Teknolojiden geri kalmisiz bu aralar bayagi anladigim kadari ile.. Amerikadayim biliyorsun. Tel aciyorum elektrik baglaniyor, tel aciyorum su baglaniyor, tel aciyorum telefon-internet baglaniyor. Tel aciyorum arabalar, ev sigorta yapiliyor, tel aciyorum eger banka hesabindan odemeli degilse (Turkiyedeki gibi otomatik odeme) telefonla veya internetten her turlu faturami aninda oduyorum. Universite harclarini bu sekilde oduyorum. Istedigim gun istedigim kurumdan bir telefonla aninda kaydimi sildiriyorum (tasinma oldugunda). Hesabimi kapatiyor, elektrik su internetimi kapattiriyorum. Arabayi satsam aninda sigortasini iptal edip pesin odedigim kalan gunlerin parasini hesabima geri yollatiyorum. Doktor faturasi, saglik gideri, hastane, eczane.. Herseyin odemesi telefonumun ucunda. Hesabimda bir hata oldugunu iddia edecek olsam telefonla itiraz ediyorum, isim telefonda hallediliyor. Yasadigim yerde elektrik idaresi, su idaresi, dogalgaz idaresi nerde bilmiyorum bile, hic gitmedim, gerek de olmadi. Hizmet bu..Bilgisayarin omru surada kac yil, hersey programlanmis duzenlenmis, duzen isliyor. 15-20 sene once bilgisayarli internet kullanimi yeni iken Amerikada da bunlar yoktu.. Elalem teknolojiyi hayatina sokmus, sistemi kurmus, kullaniyor. Biz hizmette, teknolojiyi kullanmakta bura ile yarisiyorduk, simdi bayagi geri kalmisiz. 13 yil icinde sadece hastanelere telefonla randevu sistemi gelmis, bu masalla uyutulmus, takilmis kalmisiz anlasilan.
Yapmis da ne yapmis iste yazdim yukarda.. Teknolojinin gerisinde birakmis ulkeyi.. Ozel sektor ve bankalar kendi cabasi ile bir derece teknolojiyi yakalamis gibi ama devlet kurumlari hala cok geriden geliyor.saraylım biz yaptık biz yaptık ne demek yapacak tabii cebindenmi yapıyor,rte cumhurbaşkanıyken bile meydanlara hakkı olmadığı halde hazineden kullanarak girdi hakkım dedi,biz çatır çatır vergi ödüyoruz,
gülay yapmış cebimdeki parayla yapsam bu kadar konuşmazdım diye,ben doğumumu devlette yaptım nedeni her ay esnaf olduğumuzdan 500 tl sskya prim yatırıyoruz,sonuçta para ödüyorum devlet hastahanesi bedava değil,verdiğim paranın karşılığını alayım dedim