Kayınpederden iştirak nafakası talebi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Ben de 2 çocuğumla boşanma aşamasında iken avukatıma bir an önce kurtulmak adına nafaka istemediğimi söylediğimde 1 lira bile olsa isteyeceğini, şu an kurtulma isteği ile doğru düşünmediğimi, istemezsem eğer ileride çok pişman olacağımı ve ayrıca BOŞANMA GERÇEKLEŞTİKTEN SONRA ÇOCUK İÇİN BİLE OLSA NAFAKA DAVASI AÇILAMADIĞINI, ANCAK SEMBOLİK BİLE OLSA TALEB EDECEĞİNİ, İLERİDE NAFAKA ARTTIRMA DAVASI AÇABİLECEĞİsöylemişti. Anladığım babasına bile nafaka davası açamazken dedeye hiç açamazsınız.

Siz ve babanız yeter bence. Çocugu bile görmeyen insanlardan ne diye talep edeceksiniz ki. Bunun bilincinde olan zaten yardım yapar.

ne gerek var boyle seye bırde ne alaka kayınpeder

Anlaşmalı boşanmada o da ben de talepte bulunmadık. Boşanırken sigortalıydı. 6 ayda bir oğlumu görüyor. Bence babalık bu kadar basit bişey değil
Tabi ki babalık öyle bir şey değil, boşanırken sigortalıysa nafaka istemek en doğal hakkınızdı, ha siz bir an önce kurtulayım diye bakarak talepte bulunmamışsınız, şuanki koşullarda da yapacak bir şey yok sanırım.

Bosanmak herkesin basina gelebilir, velayeti alan anne ise babadan nafaka talep etmeyip daha sonra maddi zorluk cekerse fikrini degistirebilir, normal karsilarim.Benimde basima gelebilir evet ama Ben bosandigim adamin babasina hukuki hakkim olsa dahi dava asla acmazdim, ustsoy diye birilerinin parasina, rizalari olmadan el koymak benim icin cok cirkin. Ki Boyle sacma bir yasanin oldugunu dusunmuyorum. Iclerinden gelirse yaparlar, yapmiyorlarsa demek ki istemiyorlar.

Babadan cocugunuz icin nafaka talep etmenize gelmedi bu sert yorumlar zaten, eski esinizin babasinin zengin oldugunu ve onun nafaka verip veremeyecegini danistiginiz icin geldi size bu tepkiler. Oyle bir cevap vermissiniz ki sizi elestirenler tek basina verdiginiz mucadelenize, babadan nafaka istemenize hakaretler ediyormus gibi :) bir arada burada bosanmis bir kadin, babamin emekli maasina yasalar yolu ile el koyabilir miyim diye konu acmisti, cocugu falan varmis, zor durumdaymis.. bana o uyeyi hatirlattiniz.

Size de iyi gunler

Boşanırken hakim ileride çocuk için iştirak nafakası isteyebileceğimi söyledi. Şu an sigortası olmadığı için işi uzatmayı kısa yoldan dedesinden hak talebini sormuştum.

Şu anda sigortasız çalışıyor olsa ve kendisini garantiye almak için adına kayıtlı bir mal varlığı da bulunmasa bile, yaşam masraflarını tespit ettirerek , nafakadan kaçınmak için sigortasız çalıştığını iddia edebilirsiniz..

Mesela, nerede ikamet ediyor, kiralık dairede oturuyor ise kira bedeli, aidatlar, faturalar, kendi adına kayıtlı olmasa bile daimi kullandığı bir araba var ise araca ait giderler, BKM'den kredi kart extra dökümleri, düzenli yemeğe , eğlenmeye gittiği mekanlar var ise onların adresleri vb. Bilgiler ile hakîmin sigortalı çalışmıyor olmasındaki art niyetini ve gerçek maddi olanakları hakkında görüş sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

Ve işin en önemli kısmı da açacağınız davanın dilekçe metninde yatıyor.
O metnin yeterince açıklayıcı ve çok iyi yazılması gerekir..

Baba calismasa da nafaka oduyor eger talep edilse idi. Ancak anlasmali bosanilmis ve talep yokken sonrada talep edilmiyor diye bilirken ben simdi de kayinpederden talebi okudum, şu yargitay kararini.... Ilk defa duydum boyle birseyi. Avukata sormak en dogrusu...

bir protokol dahilinde anlaşmalı boşanma gerçekleştiği için konu sahibinin yeniden bir hak taleb etme şansı yok sanırım. Benim de başımdan geçtiği için biliyorum. Anlaşmalı boşanma gerçekleştikten sonra çocuğun babasına bile dava açamazken dedeye hiç ihtimal vermiyorum.

Eklentiler

• FC08DEE6-F133-4662-B50F-8D859937AFE5.jpeg
    208,3 KB · Görüntüleme: 68

Mahkeme kararı bu. Ancak burada çocuğun babasının kısıtlı olduğu ve vasinin dede olduğu belirtilmiş. Yani öyle baba nafaka ödemezse dede ödesin gibi bir durum sözkonusu değil.

Eklentiler

• E6BD3140-F0CB-46FA-9802-1C8853B35141.jpeg
    208,3 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleme:
Bu arada A Asutaycan 'ın belirttiği husus önemli.
Anlaşmalı boşanma protokolü ticari bir anlaşma gibi mütalaa edilir.

Ve bu sebeple Eğer mevcut anlaşma metninde nafaka talebiniz olmadığı açıkça yer aldı (yazıyor) ise bu anlaşma metni dışına çıkılmıyor diye biliyorum. Ancak nafakaya dair hiçbir madde yer almadı ise boşanma Protokolü'nde , o zaman babaya dair yukarıda yazdığım konularla destekleyecek şekilde mahkeme heyetinden nafaka konusunda bir karara hükmetmeleri talep edilebilir.

PS: Baba artniyetli ise ve büyük ebeveynlerin madden zorlanmayacakları öngörülmekte ise niçin bu Anne evladının daha iyi koşullarda eğitim alması, daha mükemmel sosyal olanaklara kavuşması için talepte bulunmasın ki? Görüşlerine saygı duyarım , bazı üyeler bu talebi yadırgamışlar, eleştiride bulunmuşlar. Bu hususta Benim görüşüm ise; durum tam olarak Bizlere aktarıldığı gibi ise nafaka talebinde bulunmanın doğru olduğudur. Anneye , sen öğretmensin, bakarsın ya da ben olsam onlardan istemem ya da bu çok mantıksız bir talep diyenler olmuş. Bence anne zaten imkanları seferber etmiş ve istediği de evladına daha iyi imkanlarda yaşam sürdürmek.. Şahsen Benim Oğlum evladına para vermemek için dirense, ondan olan torunuma (inşallah birgün Benim de bir torunum olur) imkanlarımı zorlayarak bile olsa herzaman düzenli maddi destekte bulunurum, manen de yüreğimin içine sokarım o torunu.. Bu insanlar gördüğümüz kadarı ile böyle davranmamışlar, o halde bu Anne hukuken bunun yaptırılabilirliği var mıdırın mücadelesine giriyor. İstediği para da kendisi için değil, Evladı ve aynı zamanda o ailenin Torunu için.

Niye adamin babasini patliyosun ki babasi mi dedi size cocuk yapin diye? Eski esiniz zaten sigortasiz calisiyor gecim sikintilari vardir mutlaka sonucta adamin cocugu sizinde cocugunuz! Saygili olun birbirinize mahkeme ugrasip durmazsan daha iyi olur zaten meslegin var senin bu kadar da yapma vicdanin varken yine de siz bilirsiniz adamin babasi sucu yok ona nafaka acmanin geregi anlam veremiyorum pardon? Cocugu görmüyosa göndermek zorunda degilsiniz zaten, belki eski esiniz sizden sakli oglu icin para biriktiriyodur büyüyünce oglana vercek oglan üni okumak isterse cocugunuz babasiyla maddi acidan yardim bile isteyebilir lütfen bosanmissiniz zaten herkes yoluna baksin bi daha gene mi mahkeme icin para vercen? Mahkeme icin para verecegine cocugun icin biriktirirsin

Böyle bir saçmalık olabilir mi? Kayınpedere mi soruyorsunuz çocuk yaparken? Adam bu yaştan sonda bir çocuğun maddi sorumluluğunu almak zorunda mı?

Paylaşılan kararda da babanın “kısıtlı” olduğu, kayınpederin de vasi olduğu yazıyor. Babanın muhtemelen bir zihinsel engeli var ve engelli aylığı vasi tarafından alınıyor. Bambaşka bir konu yani.

kaleminize sağlık ben de tam bunları yazacaktım.Nevrotik hak talepleri beni hayrete düşürüyor her zaman.Geçenlerde de bir arkadaş " eşimin yeni karısı eczacı, iyi de para kazanıyor, ona da nafaka davası açsam acaba bağlanır mı?" diye soruyordu.Ben bunun nasıl bir mantık olduğunu inanın anlayamıyorum.

Onu görmemişim. Ben de geçenlerde yine boşanmış bir kadının hayattaki babasının emekli maaşını almak istediği konuyu okumuştum. Babası nasıl geçinecek diyince konu “devlet boşanan kadına maaş bağlamıyor mu”ya evrilmişti. Bu nafaka taleplerinde insanlar önünü sonunu düşünmüyor ya da işine gelmiyor.

Bu örnek te hoş .. Eczacı eşe elbette açamaz ancak eski eşinin maddi durumunun artık daha iyi olduğunu düşünüyorsa evet nafaka arttırım talebine yönelik dava açabilir. Buradaki mantık ta şöyle işliyor: eski eşinin yeni eşi (eczacı olan) ile kurduğu evlilik birliğinde elde ettikleri gelirler hanenin toplam geliri olarak değerlendiriliyor. Yani eşi boşanırken tek kişilik gelire sahip ve ona göre nafaka miktarı belirlenmiş iken, şimdi evli olduğu ve hane geliri yeni eşinden dolayı da artmış bulunduğu (eğer artmiş ise) için (masraflar da gözönünde tutularak) ve edinilmiş mallar da var ise refah düzeyi de artmış olarak değerlendirildiği için nafaka arttırım davası açtığı takdirde bir miktar artışa hüküm olunabilir. Zira böylesi durumlarda karşı tarafın zenginleştiği varsayılıyor ve bozulan evlilik birliklerinde nafakaya ilişkin maddi düzenlemeler yapılırken herzaman için çocuğun/çocukların ekonomik koşullarının fakirleşmemesi esas alınır. (Alınabildiği veya Alınmak istendiği kadar demek daha doğru olacak.)

Iyi de adamin yeni karisi eski karisina bakmak zorunda mi ki? Ay ne sacma seyler ya :) yeni kari calissin eskisi yesin. Oh mis :)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…