1..sebzeler konusunda şanslısın annen sayesinde organik olmayan herşeyi yiyebiliyorsun biz bunlardan mahrumuz pazarda markette ne buluyorsak onu yiyoruz...domates kışın almıyorum havuç ve yeşillik yiyorum kahvaltıda, salçamı kendim yaptım
2..süt ürünleri...artık bütün proflar sütçü edinin onlardan süt alın en az 15 dkk kaynatın diyorlar eskiye dönüş var, ben Ankara'da yaşıyorum işlek bir caddede 6 ay sütçü bulamadım yürüyüş yaparken yöresel ürünler saatn bir bayanda köy yumurtası bulmuştum sütte satıyorlarmış her hafta kapıya getiriyor 10 lt süt alıyorum, yoğurdumu ve peynirimi yapıyorum...
3..et..ben 7 aydır tavuk almıyorum çiftlikteki videolarını seyrettikten sonra mıdem bulandı...serbest gezende dediğin gibi pahalı en az 2 kg bana çok gelir dolapta bekletmeyıde sevmıyorum cabuk zehırlıyor dıye....almıyorum eti de kasaptan güvenilir marketten alıyorum
4..bir kolide serbest gezen köy yumurtası alıyorum sütçüden ...nerden serbest olduğunu anlıyorum 6 ay organık aldım onlar kalıpdan çıkmış gibiydi, lekesizdi.... bunlar hepsinin büyüklüğü farklı, kalıptan çıkmış gibi değil kimisi kalın kimisi ince yumurtanın bazı yerlerı eğri, kırıncada beyazı sarısından ayrılmıyor,, tavuktan çıkarken yumurtanın şekilleri değişmiş yarın gelince kolının resmını cekıp yayınlayayım...diğer yumurtalar makineyle çekıldıgı ıcın tavuk zorlanmıyor ve hepsı aynı şekilde çıkıyor...
yumurta konusunda haklısın samanın üstüne koyup satıyorlar onları çok gördüm ve benim 3 ay önceki tahlillerimde kolestrolum, trigriselit ve kötü kolestrolum de yukselmıştı diğerleri tamamda kötunun yukselmemesı gerekıyordu neden yukseldı ıyı dıye yedıgım kötü yumurtalardan....1 ay sonra tekrar tahlıl yaptıracağım bakalım ne çıkacak ...
5.... sucuklar....sucuklarımıda kendim yaptım karatay kıtabına bakarak
6...sirkeler...sirkelerimide kendim yaptım karatay kitabına bakarak...
7..tuz...çankırı dan krıstal kaya tuzu aldım..yatıya gideceğim yerlere çantamda götürüp ondan kullanıyorum, dısarda yemek yemek zorunda kalıncada mumkun olduğunca tuzsuz yemeye çalışıyorum
8... yağlar...tereyağını Trabzon tereyağı alıyorum, zeytinyağını da sızma veya soğuk sıkım olarak bursa kavlaktan alıyorum zeytınlerle beraber....
9,...kuruyemişler..onlarıda çiğ olarak mümkün olduğunca kabukları çıkmamış almaya çalışıyorum yiyeceğim zaman kırıp yiyorum
elimizden gelenleri kendimiz yapıyoruz almak zorunda olduğumuzu da araştıra araştıra buluyoruz ve buradan birbirimize yazıyoruz birbirimizi yönlendırıyoruz...büyükşehirde ancak elimden bu kadarı geliyor
Gül hanım harikasınız. Bu inanılmaz aydınlatıcı bir karatay özeti olmuş. Unuttuğum, gözümden kaçan ya da hiç aklıma gelmeyen bilgiler var. Çok teşekkür ederim açıklamanız için.
size anlatmayı unuttuğum ufak bir bilgi vermek istiyorum. yoğurdu kendiniz mayalıyormuşsunuz, o halde yoğurdun kaymağıyla da kendi tereyağınızı yapabilirsiniz. Bu akşam, yazdan beri buzlukta biriktirdiğim tüm yoğurt kaymaklarından, tam iki kilo tereyağı yaptı canım canım annem..