Tamam akrabasıyla evlenmesin ama ben bu smalı çocukların fotolarının altında da bu yorumları gördüğüm için uyarmak istedim. Ülkemizde smalı çocukların akraba evliliğinden olma oranı çok çok az. Lütfen onları bu şekilde etiketlemeyelim bu konuda çok aşırı tepki alıyorlar ben çok üzülüyorum. Akrabanla evlen sonra para ver diye dilen! Diye yorumlar bence iyilikten çok uzak!
Evet akraba evliliğinde sorunlar vardır yapmasınlar ama smalı çocukları katmayalım lütfen!
akraba evliliği ile geçtiği bilinen ve doğrudan gösterilmiş SMA kadar ölümcül hastalık az zaten, ---mantıklı düşünürsek bu hastalıklar akraba evliliğinden olsa ve böyle her fert 5 yaşına gelmeden ölüyor olsa o soy çoktaaaaaan bitmiş gitmiş olurdu kururdu zaten --insanlar da illa bunu fark eder akrabadan evlenmezdi lanetli filan derdi... oysa akraba evliliği oranlarıyla meşhur illerimizin hiç nüfus sorunu yok tarih boyunca da hiç olmamış.
burada konuştuğumuz şeyler ihtimaller ve genelde ileri yaşlarda çıkan ve yüksek oranda ölümcül olmayan hastalıklar aileden gelir. kızıp köpürmeyin, hilkat garibesi ya da üreme yeteneği olmayan birey oluşumları kuzen evliliğinden değil daha yakın akrabalar arası ilişkilerden oluyor -iğrenç, evet. ama öyle.
...ha ama gereksiz yere ihtimalleri arttırmaya ve kuzen-kuzen ilişkilerine gölge düşürmeye, ülkemizin zaten zor olan akrabalık mevzularını iyice karıştırmaya hiiiiç gerek yok.
benim tüm sülalem akraba evliliği. annem babam kuzen. yakından tecrübe etmişliğimle net diyorum bunu. asla gerek yok.
yoksa ihtimallerden konuşacaksak 35 yaş üstünde de kromozom bozukluğu (Down sendromu gibi) ihtimali artıyor kimse o yaşta gebe kalmasın. bunu diyemeyiz. bana kalırsa (ki genetikçiyim bu arada
) akraba evliliğinde sosyal ahlak perspektifindeki sonuçları, anlaşamama durumlarında çıkacak ailesel dertler filan inanın daha büyük sorun.
gelelim SMAlı bebeklere. 1. bebekte hastalık varken 2. 3. çocuğu kontrolsüz şekilde yapan aileler var. gerçekten orada değişik bir iş dönüyor.
SMA gibi başka metabolik hastalıklar da var ve bunlar genetik testlerde de çıkıyor. 1 çocukta bunu yaşadın neden ilgili testleri yaptırmadan başka çocuk sahibi olursun?
suçu akraba evliliğine atarak o konuyu alakasız bir yere çekiyorlar
"hasta çocuğun var, bunun gebelik öncesi testleri var, kontrollü gebe kal" diye çemkirsinler, bu haklı olur çünkü.