Tuvalet Eğitimi Kakasını Yapmak İstemiyor

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Kucukcezve

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
29 Mayıs 2011
1
1
Merhaba, Haziran ayında 3 yasına girecek bir kızım var. Bizim problemimiz kızımın kakasini yapmak istememesi. Yaklaşık 2 ay kadar önce bu problemimiz başladı. 2 yasinda bezini atti, cisini ve kakasini gayet güzel haber verir tuvalete yapardi ta ki 2 ay oncesine kadar. İlk önce 8 gün tuttu, evde cesitli yontemler denedik olmadi, hastanede lavman yapıldı. Bu arada beslenmesine de cok dikkat ediyorum, sebze lif agirlik besliyorum. Doktoru duphalack verdi günde 2 ölçek ona rağmen 8 gün daha tuttu. Kakasini yapmak istememe sebebinin yaparken acima hissi oldugunu anladik, pedegoga da gittigimizde bize ayni seyi soyledi doktor. Bizi pediatrik gastroentrologa yönlendirdiler. Biogaia, debrirat ve magnesie calcinee ilaçlarını verdi, bunları kullandığında bildiginiz sulu ishal seklinde kakasini yapmaya başladı. Bu sekilde aci hissiyatı da ortadan kaybolacaktı zaten bu sekilde sulu kakayi tutmanın imkanı da yoktu. 1 ay boyunca bu ilaçları kullandık ama ona rağmen büyük bir irade ile tutmayı başarıyor hatta psikolojik olarak hiçbir ilerleme kaydedemedik. Hala cisini cok güzel yapıyor ama kaka olunca oturmuyor klozete, "yapmicam, gelmedi, aciyor" diye bagiriyor sinir krizleri geçiriyor ve sonunda kalkınca tutamayip altına yapıyor, buna da cok üzülüyor. Denemedigimiz yöntem kalmadı kizdik olmadi, anlattik olmadi, odul verdik, ceza verdik ama yok yok. Bizim olayımızın boyutu psikolojik. Kaka yapamıyor degil, "kaka yapmak istemiyor"... Ne yapacagınızı şaşırdık, tecrübe sahibi olanlardan yorum bekliyorum. Bu sıkıntıyı yaşayan herkese sabır diliyorum, cok zor bir is...

canım benimde 3 yaşında oğlum var oda aynı çişini tuvalete yapıyo gecede aynı ama kaka sorunumuz var ilk zamanlar birkaç kez yaptı ama yazdan beri hiç yapmıyo kakasını tuvalete illa beze yapmak istiyo. hatta ilk başlarda yapar diye bez bağlamadım 4 güm tuttu kakasını anne kakam geldi diyo tuvalete otutrtuyoruz ama yapmıyo acıyo diyodu bez istiyodu. beze kolay yapıyo ama tuvalete hala yapmıyo
inşallah canım atlatırız kaka sorununu

Kucukcezve Mesajınızı okuyunca dilim tutuldu sanki benim kızımı anlatıyorsunuz.
27 aylık bir kızım var Ek gıdaya başladığımız 5. ayından beri sindirim problemi yaşıyorduk Ayrıntısı çok uzun anlatmayayım kısaca gitmediimiz dr.hastane kalmadı.Çatlağı vardı ve kaka tutuyordu.Tabii büyüdükçe anca anladık kakasını bilerek tuttuğunu.Yapmayacağım yapamam diye çığlık çığlığa kaka yapmaktan korkuyor.8 aydır movicol junıor kullanıyoruz.kakası yumuşak .ama yapmak istemiyor. bağdat caddesinde bir psikiyatriste 2 seans gittkik fakat malum hem çok pahalı hem de ilerleme kaydedemedik.Siz çare buldunuz mu ne olur irtibatta kalalım.
Sevgiler...

arkadaşlar ne yaptınız sorunu çözdünüzmü aynı dertle bende uğraşıyorum. doktorumuz magnezi calsine verdi kakası neredeyse ishal denecek kadar sulu olduğu halde tutuyor. araştırmalara göre üzerine düşmeyin deniyor 2 gündür bu konuyla ilgili üzerine düşmüyorum. kaka kaka deyince duymazdan geliyorum. sıcak su oturma banyosu+anestol+hematen krem sürmeye başladım bakalım ne olacak anason yağı aldım karnına sürüp maşaj yapıcam bakalım netice alabilecekmiyim...hı bide siyah kayısı kaynattım içmiyor gerçi ama.. bir iki yudum alıyo. bide mama+cicibebe+ zeytin yağı+kayısı püresi (kaynattığım kayısıyı süzgeçten geçirip incelttim)...dua edin nolur. çok zor durumdayız...geçen gün sinirden ağladım çocuğuda hırpaladım..:

Ben de bu konuda oğlumu tek sanıyordum ama anladım ki böyle bi başlık bile var.

15 gün önce başladık biz de tuvalet eğitimine,çişini çok güzel söylüyor çok da çabuk öğrendi ama gel gelelim kaka olayına.Kakası geldiği zaman söylüyor 'kakam gelmeye çalışıo' ama tuvalete götürünce yapmamak için hemen geri ayağa kalkıyor ve 'yok yok gelmedi ' diyor,bugün 4. gün az önce bi çocuk doktoruyla görüştüm bana 'bezini geri bağla' dedi ve hiç önemseme dedi ama Efe bez istemezki,öğlen uykusundan bile uyanıyor bazen anne tuvalete götür beni diye.Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım,bugün eve giderken duphalac alacağım,belki işe yarar.Bu arada beslenmesine de çok dikkat ediyoruz

böyle bir konu olduğuna sevindim derdimi paylaşacak benim gibi arkadaşlar varmış keşke olmasaydı ama sizin yazdıklarınızı aynısı bizdede var malesef 15 gün tutuyor kakasını benim kızım tuvalet alışkanlığı edinince normalmiş bende araştırdım çok şeyler denedim ama inatla tutuyor benim kakam gelmedi diyor şimdi bile kendi kendine o kadar yani malesef bende çok üzülüyorum bu duruma ama biraz kendi haline bıraktım geçen gün ilk defa yaptı önce altına kaçırdı sonra anne kaka diye bağırdı ve tuvalete oturup yaptı yani hiç üstüne düşmedim ne şurup ne kayısı hiç bişi sizde umursamayın bir süre bakın bakalım

merhaba arkadaşlar benimde kızım 20 aylık aynı şekilşde bizde kakamızı yaparken krizlere giriyoruz.çocuk renkten renge mi girmiyor terler döküyor , bacaklar kas katı var gücüyle sıkıyor kendini kakası gelmesin diye saatlerce ağlıyor ben de kahroluyorum tabi.dr dubalac verdi bizede bir süre kullandım yumuşattı fakat o korku girdi ya içine yumuşakta olsa sıkıyor kendini yapmamak için savaş veriyor bende zorlamak daha çok korkutmak istemiyorum bezini bağlıyorum .kendi kendine yapana kadar bende onunla oyunlar oynuyor gel beraber yapalım deyip onu rahatlatmaya çalışıyorum 1 haftadır korkusu biraz daha azalmış gibi ama kaka yüzünden çişinide söylemekten vazgeçti.lazımlığın başında durup ayakta işemeye başlıyor işerkende anne çiş diyor nasıl yapıcaz bilmiyorum ama tuvalet eğitimi ciddi bir meseleymiş onu anladım.
Allah çocukların içinden bu korkuyu alsın bir anönce inşallah

bi arkadaşımın kızıda böyle sıkıntılıydı ben farkında olmadan yardımcı olmuşum.
etkilendiği birine onunla ilgili dert yanıyomuş gibi yapın o kişide çocuğu destekler nitelikte övsün onu kesin çözüme giden yol

Benim de 4 yaşındaki oğlum çişini söylüyor gayet güzel gidiyor ve tuvalete yapıyor. Ama kakası gelince söylüyor fakat illaki beze yapmak istiyor. Bez bağlamasam da tutuyor yapmıyor. Ne yapmam gerekli bilmiyorum.

adem güneş isimli bir pedagog var. radyoda program yapıyor orda dinlemiştim, hepinizin sorunu bence aynı değil ama şöyle söylemişti: çocuk tuvalet eğitimine başladığında kakasını yaparken korkabilir, vücudundan böyle kara bişi çıkması onu endişelendirebilir, kakasını yaparken bakmasın. aklıma gelen bir durum belki yardımcı olur.

arkadaşlar ben de bu durumdan çok çektim..fakat bir hafta önce çözüme kavuşturduk olayı şuan huzurlu ve çok mutluyuz...sizler ne durumdasınız...

oglumu ilk tuvalete alistirmaya basladigimda oglumda yapmak istemedi bende eger altina yaparsan poponu temizlemem pis pis yatarsin ozaman diye tehdit ettim ama buna ragmen altina yapmak istedi bende kendi tuvaletini salona tv karsisina koyup sevdigi cizgi filme bakarak yapmasini söyledim tamam annecim dedi ve oturdu yapti yapis o yapis oldu zaten bence bu yöntemi denemediysen siddetle tavsiye ederim

arkadaslar tuvaletle ilgili sorulariniz varsa yardimci olabilirim seve seve.benim oglum cok inatci bir cocuk olmasina ragmen iki günde cözdük biz bu olayi size ilk tavsiyem cok fazla güler yüzlü olmayin derim cünkü malesef bunu kullaniyorlar herkes cocugunun karekterine göre sert uyarsin örnegin benim oglum cok titizdir pislikten nefret eder bende sen altina yaparsan bende temizlemem pis kalirsin dedim tabi ondan önce cok diller döktüm iki gün boyunca gözümün icine baka baka yapti.en son bu lafla hemen tuvaletine yapti ikinci tavsiyem cocuklariniz bu konuda sorunluysa kesinlikle klozette denemeyin mutlaka kendine ait tuvaleti olsun bakin nasil cabucak cözülecek sorun.

Son düzenleme:
slm arkadaşlar. benim ogluşumla da bu problemi yaşadık. yanlış davranışlarım sonucunda kakasını tutmaya başladı . 35 aylık şu anda ve 2 ay öncesine kadar klozete yada lazımlıga oturmayı kesinlikle reddediyordu.
2 ay önce aaa bezin bitmiş istersen şimdi klozete yapalım sonra sabah olunca bez almaya gideriz dedim . ikna oldu ve çişini klozete (adaptörüne oturup) yaptı. sonraki birkaç günde öyle. hiç altına kaçırmıyordu da . sonra kakası geldi. bir kere kakasını yaptı ve sonra birdaha kakasını yapmak istemedi. işte o zvakit ben nasıl davranacagımı bilemedim ve zorladım onu. oysaki o bezini istiyordu . kakası her geldiğinde anne bezimi tak diyordu ben olmaz diyordum . çişini klozete yaparken kakasını yapmak istememesini anlayamamıştım birtürlü ve sadece 3 gün ısrar ettim bu konuda. sonra baktı yapamıyor kakasını bez bağladım 3. günün sonunda ama onun aklı karışmıştı bile.
bu sefer bezime yapmıycam klozete yapacam dedi. bezi çıkardım klozete oturttum anne korkuyorum bezimi tak dedi... bu böyle devam etti gitti. 5 güne kadar tutmaya başladı. klozetle bez arasında gidip geldiği 5 günün sonunda patlamak üzereyken aglaya aglaya bezine yapmaya başladı. tabi o 5 gün hiç kolay geçmiyordu. hep aglıyor hep sinirli kakası gelince zıplayıp zıplayıp kakam geldi diyip kendini sıkıyordu.
2 hafta bu duruma zor dayandım çocuk psikologuna gittim. bezini yenidemn bağlayın ve kakam geldi dediğinde tepki vermeden ( sinirli, kızgın ,üzgün, bıkmış ,stresli vs.) yüzünüzde hiçbir tepki olmadan "yap yavrum " diyin dedi. evde kakayla ilgili 1 kelime dahi konuşulmasın . neden kakanı yapamıyorsun yada neden kakanı yapmıyorsun gibi sorular asla sormayın o konuyu unutun ve onada unutturun dedi. uyguladım. 2 hafta deneyelim dedi bu arada kabız olupta bide onun acısını çekmesin diye osmolak adlı şurubu önerdi.
2 hafta sonra pek bişey değişmemişti ama en azından oglum kakam geldi korkuyorum demeye başladı. kendini iletişime açtı. onu suçlamadan konuşmaya başladım. bunun çok dogal bişey oldugunu yemeklerin vücudumuzda izlediği yolu onun yazı tahtasına şekiller çizerek göstermeye başladım 1 haftada böyle geçti ama oda bir işe yaramadı.bir daha çocuk psikologuna gittim . o psikologda bana bezini yeniden bağlamakla yanlış yaptıgımı onun özgüveninden yediğimi bezin ona güvensizlik ve başarısızlığı aşıladıgını söyledi. bunlarda bi cins. ikiside çocuk psikologu !!! biri tak diyo biri çıkar!!!! çocugumu tanımadan karakterini bilmeden anca akıl veriyorlar. buna rağmen söylediği bir güzel söz vardı 2. psikologun : empati kur ,kendini örnek göster.
son 1 haftadır bunu denedim.oglum bak bende küçükken kaka yapmaktan korkuyordum ama büyüdükçe onun nasıl bişey oldugunu tanıdıkça korkmamaya başladım. sende büyüdükçe kakanı tanıyıp ondan korkmayacaksın sakın üzülme dedim . aynı şekilde babasınıda örnek gösterdim. sonra kakasını yaptıgı bir gün onu kameraya çektim. ona sorular sordum. kaka yaparken biyerin agrıyormu, acıyan biyerin var mı, korkacak bişey değilmiş değilmi , birdaha ki kakanda artık korkmana gerek yokmuş değilmi gibi cesaret verici sorular. ve sonra ...
geçen gece yine zıplamaya başladı kakam var diye yap oglum dedim yok dedi. bende ona vidyodunu izlettim !!!! biraz ikna oldu ve bir müddet sonra oturup bezine yaptı. ve bu gün anneannesi beni arayıp hiç aglamadan zıplamadan kakasını yaptıgını söyledi.
bizim maceramız böyle. inşallah atlatmışızdır. gerçekten zorlu bir süreç . herkes için çok yıpratıcı. anne baba çocuk hepimizin sinirleri harab oldu.ama tepkisizlik ve empati kurmak onu suçlamadan yanında oldugunu göstererek yardımcı olmak çok faydalı . psikloga gitmek lazım tabi en azından bir fikir veriyorlar ama net bir çözüm için bizi sogan gibi soyuyorlar o kesin....

benim kızımda 2,5 yaşında kısmen bu şekilde ama bizim sorunumuz kabızlık kakasını bi türlü yapamıyor ıkınıyor zorluyor ama yok kabızlık için neler yapmadımki lifli gıdalar posalı yiyecekler daha neler neler dr sütü kemesini söyledi bende biberonuna ayran+süt katıp verdim 2 ay falan devam ettik değişen birşey yok beslenmeside sulu gıdalar pilav makarna falanda yok ne yaptıysak olmadı duphalak verdik bir süre iyiydi ama bu seferde alışkanlık yaptı bunuda bıraktık 1,5 senedir böyle büyüynceye kadar böyle gidecek galiba anneler öle diyo

İyi akşamlar. Ben de oğlumla " kaka saklama " problemini uzun süre yaşadım. Şimdi düşününce sanırım ebeveyn olarak bizim de hatalarımız oldu. Herşeyden önce eşim de ben de yağun çalışıyorduk ve oğlum büyükannelerde, bakıcıda ve kreşde büyüdü diyebilirim. 2 yaşında büyükannelerin de ısrarıyla tuvalet eğitimine başladık. Çişi kolay öğrendi ama kakasını yapmayı reddediyor beze yapmak istiyordu. Daha sonra kakasını günlerce tutmaya başladı. doğal sonucu olarak da kabız oluyordu. Şurup veya fitil kullanmak durumunda kalıyorduk.Uzun zaman klozette veya lazımlıkta oturmasına rağmen yapmıyordu. Sıkıştığında bir köşeye saklanıp kendini kasmaya, terlemeye, kızarmaya başlıyordu, yine de tuvaleti reddediyordu. Bir süre sonra farkettirmeden çamaşırına yapmaya ve hareket ettikçe paçalarından koyun kakası gibi dökmeye başladı. Kabus gibiydi. Ceza verdik, ödül verdik olmadı. 4 yaşına gelmişti ve ben ikinci bebeğimi bekliyordum. Doktora götürdük. Önce fiziksel tetkikler yapıldı farklı uzmanlar tarafından. Çocuk psikoloğuna yönlendirdiler. O da bu tedavinin uzun bir süreç olduğunu, hele kardeşi doğunca daha da kötüleşebileceğini söyledi. Seanslara başladık. Epey paralar döktük. Doğuma yaklaştığım günlerde pipisinin ucunda ufak bir kızarıklık ve şişlik oluştu ve oğlum bundan rahatsızlık duydu. Bir akşam tv de bir çamaşır suyu reklemını izlerken( ki bu reklamda çizgi film şeklinde mikroplar vardı ve tuvalette yaşıyorlardı) mikropların tuvalata nereden geldiğini sordu ben de kakadan dedim. Bunun üzerine ne dedi biliyor musunuz? Artık kakasını tuvalate yapmaya karar vermiş, çamaşırına yaptığı için kakasındaki mikroplar pipisini hasta ediyormuş. Eşimle benim şaşkın bakışlarımız karşısında oyununa devam etti ve o andan itibaren kaka problemimiz sona erdi. Gerçi şu an 10 yaşında ve tuvalette temizlik takıntısı var. Asla genel tuvaletleri kullanmıyor. Okulda dahi. Geçen yıl hastalandı diye okuldan çağırmışlardı. Eve tuvalate yetişince rahatlamıştı. Şimdi hala tuvalet sonrası temizlik kaygısı nedeniyle bizden yardım talep ediyor ne yazık ki. Bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz. Bir şeyleri yanlış yaptık sanırım bilemiyorum.

Kızımda ise tam tersi herşey o kadar kolay oldu ki anlatamam. gerçi ben doğumdan sonra işime ara verdim ve 1.5 yaşında kreşe başlattım 2.5 yaşında bir grup arkadaşıyla birlikte bezi attık ve 4 günde her şey halloldu. Tuvalet temizliğini kendisi rahatlıkla yapabiliyor. Şimdi 5 yaşında...

istersen birde yulaf kepeği unuyla kek yapmayı dene arkadaşım. içine biraz elma biraz havuç eklersen daha lezzetli oluyor. aktarlarda bulabilirsin . 1 dilim kek çok işine yarayacaktır.

istersen birde yulaf kepeği unuyla kek yapmayı dene arkadaşım. içine biraz elma biraz havuç eklersen daha lezzetli oluyor. aktarlarda bulabilirsin . 1 dilim kek çok işine yarayacaktır.

tavsiyen için çok teşekkür ederim ama onuda yaptım kepekli un ile içine incir ve kuru üzüm kattım tadı normal un ile yapılmış gibi olmuyor ama onu yedi ama bizimkinde hala birşey yok

benimde oglum 34 aylık tuvalet egıtımını zor atlattım baslayıp hep bırakmak zorunda kaldım ama gecen ay anlamadıgım bı sekılde 1 günde hallettık.ilk bir kac gün kakasınıda güzel yaptı gece gündüz bıraktık bezi ama daha sonra kakasını tutmaya basladı acile zor düştük lavman fitiller falan devam etti ama artık sancıları arttı sürekli karın ovmamız başladı yagla masajlar,sulu gıdalar herseyi denıyorum ama yok yok ne olur bi fikir verin ikimizde delirmek üzereyiz ama en önemlisi acı çekmesine dayanamıyorum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…