Tuvalet Eğitimi Kakasını Yapmak İstemiyor

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Çocuk gelişimi mezunuyum.Ahkam kesmiycem size ama bildiğim kadarıyla bilgi vermek isterim.
3-4 yaşındaki çocuk için kakası çok değerlidir.Onu kaybetmek istemez, vücudundan çıkartıp vazgeçmek kolay değildir onun için.
Çocuk tuvaleti geldiğini her fark edişinde ve tuvalete her yapışında onu yüreklendirip, beğenmek bu davranışını pekiştirecektir.Ama önce tuvalet alışkanlığının kazandırılması gerek.Uyguladığınız yöntemler olumlu sonuc verici fakat çocuğunuz üzerinde etkisiz kalmış anlaşılan.Onun hoşuna giden oyuncak vs şeyleri de araç olarak kullanmayı deneyin veya çok istediği bir yere götürmeyi istediği bir şeyi yemeyi ödül koymayı.Yada bu davranışı saglıklı bir sekılde yapan bir akranıyla onu karsılastırmayı.Yada onun cok sevdıgı bir buyugunun bu olayı ona kucuk masalımsı bır sekılde anlatması...
Durumu muhtemelen psikolojik.Umarım yakın zamanda çare bulunur.Bu arada kullandığınız ilaçlar dışkıyı sıvılaştırıcı ilaçlar.Uzun süre kullanımını tavsiye etmem bağırsakların mukozasını ve sistemi tembelleştirir..

Benim oğlum da 31 aylık. Ek gıdaya geçtiğimizden beri kabızlık sıkıntısı var zaten. Arada düzeldi sonra tekrar başladı. Ankara da bu konuyu çözebilecek bir psikiyatr, pediatrist, pedagog, ya da ne olursa.. tavsiye verir misiniz?

31 aylık oğlum 12 gün oldu 2.denememize bşlayalı hala çişini söylemiyor .ama biz götürünce yapıyor wc ye.kaka ise facia hergün sabah akşam külotuna yapıyor .önceleri sakindim ama şimdi çıldırmak üzereyim .neler vaat etmedik ki.istediği şeyleri aldık gözünün önüne koyduk kakanı yaparsan wc ye bunlar senin dedik .ama oralı bile olmuyor .sürekli altına yapıyor.12 gündür sadece 1 kere tuvalete yaptı ...çok kötüdurumdayım.ve bu bizim 2.denememiz.diğerinde 2,5 ay uğraştım olmadı. 3 günde 1 haftada tuvaleteğitimi verenlere şaşkınlıkla bakıyorum. sanırım ben yapamıyorum diyorum kendi kendime. arkadaşımım kızı 3 günde çişini söyledi ve benimki hala söylemiyor yaaa.çok üzülüyorum çoook...

31 aylık oğlum 12 gün oldu 2.denememize bşlayalı hala çişini söylemiyor .ama biz götürünce yapıyor wc ye.kaka ise facia hergün sabah akşam külotuna yapıyor .önceleri sakindim ama şimdi çıldırmak üzereyim .neler vaat etmedik ki.istediği şeyleri aldık gözünün önüne koyduk kakanı yaparsan wc ye bunlar senin dedik .ama oralı bile olmuyor .sürekli altına yapıyor.12 gündür sadece 1 kere tuvalete yaptı ...çok kötüdurumdayım.ve bu bizim 2.denememiz.diğerinde 2,5 ay uğraştım olmadı. 3 günde 1 haftada tuvaleteğitimi verenlere şaşkınlıkla bakıyorum. sanırım ben yapamıyorum diyorum kendi kendime. arkadaşımım kızı 3 günde çişini söyledi ve benimki hala söylemiyor yaaa.çok üzülüyorum çoook...

Bu konuda çok uğraştığımız için nacizane tavsiyem lazımlık kullanmanız . Yaptıktan sonra da aman ne güzel yapmış şimdi bunu nereye koysak falan gibi sanki ürettiği bir şeymiş havası vermek. Çocuklar yaptıkları kaka ve çisin büyük olay olduğunu da düşünür ve tuvalette kaybolup gitmesinden hoşlanmazmış bazıları.
Sabiha PAKTUNA kitabı nda okumuştum. Biz öyle yaptık çişi hemen söyledi. Zaten kaka derdimiz farklı. Yapsa da altına yapsa kıvamında.

yapmıyor benim kızım da kaka geldi diye ağlıyodu ben de hani bişi yap anne yapamıyorum diye ağlıyo sanıyodum meğer o bişi yap geri gitsin bu his kaybolsun ben yapmayayım diye ağlıyormuş sıyırmak üzereyim zır zır zır ağlıyo kakası gelince zaten zayıf küçük ayına göre bi de ilaçlar ishal yapıyo onları da vermek istemiyorum ilaç vermesem de kabız değilki zaten şaşırdım kaldım ama tek olmadığıma da sevindim şu bakımdan Allahım bu çocugun anlaşılmayan büyük bir derdi mi var diyordum doktorlar bırakın kendi yapsın tuvalete tutmayın dediklerinde çünkü tuvalet eğitimi alacak yaşta değil sallamıyorlar mı diyordum ama varmış benzer vakalar

Merhaba benim 4.5 yaşında bir oğlum var.Yaklaşık bir seneye yakındır kaka problemi çekiyoruz.Bez bağladığım zaman yapıyor ama tuvalete gitmek istemiyor.Her şeyi denedim.Pedagog'a kadar gittim ama çözüm bulamadım.Ne yapmam lazım bana yardımcı olur musunuz?

Merhaba, Haziran ayında 3 yasına girecek bir kızım var. Bizim problemimiz kızımın kakasini yapmak istememesi. Yaklaşık 2 ay kadar önce bu problemimiz başladı. 2 yasinda bezini atti, cisini ve kakasini gayet güzel haber verir tuvalete yapardi ta ki 2 ay oncesine kadar. İlk önce 8 gün tuttu, evde cesitli yontemler denedik olmadi, hastanede lavman yapıldı. Bu arada beslenmesine de cok dikkat ediyorum, sebze lif agirlik besliyorum. Doktoru duphalack verdi günde 2 ölçek ona rağmen 8 gün daha tuttu. Kakasini yapmak istememe sebebinin yaparken acima hissi oldugunu anladik, pedegoga da gittigimizde bize ayni seyi soyledi doktor. Bizi pediatrik gastroentrologa yönlendirdiler. Biogaia, debrirat ve magnesie calcinee ilaçlarını verdi, bunları kullandığında bildiginiz sulu ishal seklinde kakasini yapmaya başladı. Bu sekilde aci hissiyatı da ortadan kaybolacaktı zaten bu sekilde sulu kakayi tutmanın imkanı da yoktu. 1 ay boyunca bu ilaçları kullandık ama ona rağmen büyük bir irade ile tutmayı başarıyor hatta psikolojik olarak hiçbir ilerleme kaydedemedik. Hala cisini cok güzel yapıyor ama kaka olunca oturmuyor klozete, "yapmicam, gelmedi, aciyor" diye bagiriyor sinir krizleri geçiriyor ve sonunda kalkınca tutamayip altına yapıyor, buna da cok üzülüyor. Denemedigimiz yöntem kalmadı kizdik olmadi, anlattik olmadi, odul verdik, ceza verdik ama *yok yok. Bizim olayımızın boyutu psikolojik. Kaka yapamıyor degil, "kaka yapmak istemiyor"... Ne yapacagınızı şaşırdık, tecrübe sahibi olanlardan yorum bekliyorum. Bu sıkıntıyı yaşayan herkese sabır diliyorum, cok zor bir is...

sevgili küçükcezve.. senden bir anne olarak rica ediorum sorununuzu çözebildiniz mi? umarım çözmüşsünüzdür? lütfn bana yardımcı olur musun
intihar edicem az kaldı .(

Aynı dert bizde de var,8 aydır. kaka tutma ve bunun sonucunda da Kabızlık oluştu..poposunda çatlak da var,bir kısır döngünün içindeyiz. O tutuyor ,kaka sertleşiyor ,çıkış Ağrılı ve ilaç yardımıyla oluyor...2 yıl önce yazan anneler, lütfen bu sorunla nasıl başa çıktığınızı bizimle paylaşın..gerçekten çok Çaresiz durumdayız...kızım 26 aylık, çiş Eğitimine başlamadık henüz..

Sevgili Desica;Burada kimse yardımcı olmuyor, o yüzden kendini boşuna burada hırpalama, bende tam 20 gün önce yardım istedim. Kimseden çıt çıkmadı.
Yurdum insanı işte, demek ki kendi derdi herşeyden daha önemli, bir başkasına yardımcı olmaktan imtina ediyorlar.

Sorunun cevabına geleyim, derin araştırmalarım sonucu magnesie calcine diye bir ilaç buldum. Doktorumuza sorduk, günde gece yatmadan sütüne 2 çay kaşığı karıştırıp içirdim, bu bir tür müshil...
Belli ki sen henüz konunun başındasın. Sana yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
biz bundan 7 ay önce bulsaydık bu ilacı fitil ve lavmanlarda cocugun psiklolojisini ve de kendi psiklolojimizi bozmamış olacaktık.
Sende kendi doktoruna mutlaka danış derim.
Sevgiler... Seda

Merhaba benim 4.5 yaşında bir oğlum var.Yaklaşık bir seneye yakındır kaka problemi çekiyoruz.Bez bağladığım zaman yapıyor ama tuvalete gitmek istemiyor.Her şeyi denedim.Pedagog'a kadar gittim ama çözüm bulamadım.Ne yapmam lazım bana yardımcı olur musunuz?
Merhabalar, sorunu çözebildiniz mi ya da nasıl çözdünüz? Aynı problemi yaşıyoruz 2.5 yaşındaki kızımla. Çişini gidip kendisi yapıyor, ama bezini bağlamazsak kakasını yapmıyor.

Merhabalar, sorunu çözebildiniz mi ya da nasıl çözdünüz? Aynı problemi yaşıyoruz 2.5 yaşındaki kızımla. Çişini gidip kendisi yapıyor, ama bezini bağlamazsak kakasını yapmıyor.
Kakası geldiğinde klozete oturduğunda size sıkıca sarılmasını sağlayın hatta sarildiginda komiklikler yapabilirsiniz şimdi gelecek biliyorum gibisinden yaptıktan sonra sözel olarak motive edin işe yaradığını göreceksiniz biz yegenimi bu şekilde alıştırdik ve gerçekten ise yariyor bana da bir arkadaşım tavsiye etmişti

Kakası geldiğinde klozete oturduğunda size sıkıca sarılmasını sağlayın hatta sarildiginda komiklikler yapabilirsiniz şimdi gelecek biliyorum gibisinden yaptıktan sonra sözel olarak motive edin işe yaradığını göreceksiniz biz yegenimi bu şekilde alıştırdik ve gerçekten ise yariyor bana da bir arkadaşım tavsiye etmişti
Çok teşekkür ederim. Hemen deneyeceğim!

Çok teşekkür ederim. Hemen deneyeceğim!
Mrb bende daha önce yazdm fakat yardm gelmedi ne yazikki oğlum 22 aylık 12 gündür tuvalet eğitiminde yiz cisi yapıyor ve söylemeye başladı tabi gün içinde kaçırıyor bazen şimdilik normal sayılır fakat kakayi bi türlü söylemiyor ve tuvalet e yapmıyor kiloduna yapıyor ne yapmam gerekiyor cok yoruldum artk beze devam etmek istemiyorum :KK43:

22 ay çok erken her çocuk bir olmaz tabii.erkek çocuklar daha geç söylüyor

bence biraz bekleyin.

Sevgili Desica;Burada kimse yardımcı olmuyor, o yüzden kendini boşuna burada hırpalama, bende tam 20 gün önce yardım istedim. Kimseden çıt çıkmadı.
Yurdum insanı işte, demek ki kendi derdi herşeyden daha önemli, bir başkasına yardımcı olmaktan imtina ediyorlar.

Sorunun cevabına geleyim, derin araştırmalarım sonucu magnesie calcine diye bir ilaç buldum. Doktorumuza sorduk, günde gece yatmadan sütüne 2 çay kaşığı karıştırıp içirdim, bu bir tür müshil...
Belli ki sen henüz konunun başındasın. Sana yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
biz bundan 7 ay önce bulsaydık bu ilacı fitil ve lavmanlarda cocugun psiklolojisini ve de kendi psiklolojimizi bozmamış olacaktık.
Sende kendi doktoruna mutlaka danış derim.
Sevgiler... Seda
Sevgili Seda,burdaki konu bence 2 ye ayrılmış . 1.konu kakasını yapabilen ama lazımlığa yapmayan bebekler . 2.konu kakasını tutan ve yapamayan bebekler ..ben ve sen 2. Konuya aitiz :)
Biz de dr tavsiyesiyle Sokol isimli bir şuruba başladık.bu şurup ishal yapmıyor .sadece yağ gibi bişey oldupundan bağırsakların içini ve dolayısıyla kakayı kaygan hale getiriyor .istersen bi doktoruna sor..sağlıklı günler

Merhaba benim oğlum 32 aylık ve bizde 10 gün önce başladık bu wc eğitimine.Benim 11 yaşında bir kızımm var ona 1 haftada öğretmiştik hiç sorunsuz geçtik.Ama bu paşa bizi baya zorluycak sanırım.Öncelikle çiş tamamdır o cepte hiç kaçağımız yok maşşallah çişi gelince söylüyor ama kaka anam o kaka bizi bizden aldı :) Kakası gelince söylüyo aslında ama lazımlığa wc ye oturuyo yok çıkmıyo kalkınca bulduğu ilk fırsatta kiloduna yapıyo.Her defasında klozete atıyoruz kakayı sifonu çekiyoruz ve aynı muhabbeti yapıyoruz birdahakine benim oğlum tuvalete yapıcak ama o vakit gelmiyor.Daha ne kadar sürecek bu alışma olayı neden yapamıyor anlamıyorum sanırım ayakta yapmaya alıştığı için ama nasıl wc ye alışıcak bu işlemleri atlatanlar lütfen bize yazın naptınızda alıştırdınız napmamız lazım lütfen.

Merhaba cansu 594, bizdeki son durumu aktarayım: Aslında bir değişiklik yok. 06crazyim06'nin tavsiyelerini de denedim, sarılıyorum, yanında oturuyorum, masal okuyoruz, ama "çıkmıyor" diyor kalkıyoruz. Bezi bağlar bağlamaz da yapmaya başlıyor. Denemelere ara veriyorum. "Bu en son bez" diyoruz her seferinde ama gidip alıyoruz üç gün kakasını yapmayınca. Israr etmek istemiyorum çünkü bir çok psikolojik problemin ya da alışkanlığın (mesela cimrilik gibi) temelinde büyük tuvalet alışkanlığındaki zorlamalar olduğunu okumuştum. Son derece makul bir çocuk olduğu için zamanı gelince kendi kararı ile alışacak mı acaba diyorum bir yandan da. Bu konuda uzmana görünmek için yaş sınırı hakkında fikri olan var mı?

Bu sorunu çözemedik çözemeyeceğiz galiba.. şu karnım ağrıyor cümlesinden artık nefret ediyorum. Çiş ok. firesiz gece de yapmıyoruz ama bu kaka nasıl olacak. Ya Allah rızası için bir pedagog ya da bir çocuk dr u bir yardım etsin. selpak tuvalet seminerlerinde sordum üstüne gitmeyin. dr umuza sordum fitil ver her rahatsız ettiğinde fitil fitil çocuk iyice korkacak anlamadan yaptım iki kere ama kısa vadede çözüm. en son gittiğim dr duphalac verdi ama beze yapıyor ya da külota. bunaltılar geldi.

Benim kızım 34 aylık..gecen sene Haziran'dan bu yana kaka tutma problemimiz var..çişimizi öğrenmemize rağmen kakamızı asla ve asla lazımlıga yapmadık arada zorla oturtturdum bazen yaptı bazen avazı Çıktığı kadar ağladı..
Hep Mülayim Şeyler yedirdim ama banamısın demedi..
Doktorla konuştum bana ilaç verdi duphalog (yanlış Yazmış olabilirim) hiç bir şeye yaramadı..başka bir doktora sordum rahat bırakın o kendisi anılacak dedi..rahat bıraktım..ama her kaka edişimiz bir ızdıraptı..bacaklarımızı kasıp şekilde kilodumuza yaptık yumruğum kadar taş çıkarıyordu..

Yeri geldi lahman yaptık yeri geldi fitil..hele fitil yaparken anne ilaç yapma ne olur demesi varya o kadar kötü kii anlatmam..

Bir gün ishal oldu kakasını yine donuna yaptı Yürürken döküldü ve korktu yaklaşık 1 aydır lazımlığa yapıyoruz ama yine sert ama hiç yoktansa oturmayı öğrendi..

Sözün kısası hiç zorlamayın gerçekten bırakın nasıl yapıyorsa öyle yapsın beze mı yapmak istiyor yapsın..donuna mı yapsın..

Eğer lazımlığa oturmasında problem yoksa ona güzellikle anlatın..dinler anlamaya Çalışır..her defasında bunu yenileyin..eğer oturmuyorsa da çömelerek yapması için Konuşun..

Allah sabır verin..inşallah bir an önce geçer.. :KK43:((

X