-
- Konu Sahibi mavkelebek
Eşim değil ki annesiE yapma! Sen ç kocan eve geldiğinde paltosunu tutup ayağını yıkarsan beklenti içine girer. Ben eşimden hiç böyle bir beklenti görmedim açıkçası..
Siz hukukçusunuz daha iyi bilirsiniz, nikah islamda iki kişi arasında yapılan bir sözleşmedir aynı ticari bir sözleşme gibi (örnek maksadıyla yazdım evlilik ticarettir demiyorum yanlış anlaşılmasın), kadına ağır şartlarda boşanma yükü vermez. Mutabık kalınan şartlarla sözleşme (nikah) yapılır, bir taraf şartlara uymazsa ötekinin sözleşmeyi bozma hakkı vardır. Kadın halife de duymamanız normal, dönemin arap toplumundan sonuçta, aynı toplum kadının tek başına araba kullanabilmesine ancak 2017de ikna oldu. İslamiyet esasında erkeği üst kadını alt seviyede görmez bunlar arap kültürünün sonucu biraz da. Müslüman göçebe türklerin yaşantısına bakın orta asyada mesela, böyle şeyler pek görmezsiniz.islamın yeryüzüne inişi ile birlikte verilen haklar arasında seçme ve seçilme de mi var
boşanmanın bile şartları çok ağır yani kadın çok uç noktalarda boşanabilirken erkek paşa gönlü ister mehri verir ve boşar
ben bu konularda çok bilgili sayılmam da hiç kadın halife duymadım mesela
Kölelik islamiyetin yasakladığı bir şey, yine üstteki yazdığıma geliyorum kölelik arap kültürüne ait bir olgu, islamiyetle aşama aşama kaldırıldı.Ayrıca konuya dini boyutta yaklaşanlar için de şunu hatırlatmak isterim şeriatta kadın ev işleri ve çocuk bakımından sorumlu değildir. Tek sorumluluğu kadınlık görevidir. He bu da aşağılayıcı bi durum bence orası ayrı tartışılır ama düşünün ki onlar bile kadının üzerine yüklenmemiştir. İslamda o işler için köle çalıştırılır.
Ne kadar guzel ozetlemissin
Bende bir ilave yapmak istiyorum
39 yasindayim , calisan kadin cocuguyum
Bizim ailenin normali buydu , hicbir zaman annemin calismasi ozellikli bir durum olmadi cunku aile icind3 kadin erkek degil herkes insandi ve insan denen olgu calisir uretir topluma katkida bulunur
Ben gencken cevremdeki herkes de boyleydi
Tum arkadaslarim universitede okudu , mezun olduk kadinlarin yuzde 90 i calismaya basladi ve bu cok olagan bir durumdu
Ancak son yillarda bakiyorum topluma bizim normal algiladigimiz durum anormal olmaya baslamis , kadinlar erkenden evlenmeye ve evde oturmaya baslamis
Toplum ileri gidecekken gerilemeye baslamis
Cok enteresan gercekten , 21.yuzyilda geriye dogru gelisen baska bir toplum daha var mi merak ediyorum gercektrn
Kadin cinayetleri her grcrn gun artiyor , kadin eve kapatilacak sekilde yetistiriliyor
Kadin erkek esitliginden ziyade bambaska sorunlarimiz var aslinda..
Ne kadar guzel ozetlemissin
Bende bir ilave yapmak istiyorum
39 yasindayim , calisan kadin cocuguyum
Bizim ailenin normali buydu , hicbir zaman annemin calismasi ozellikli bir durum olmadi cunku aile icind3 kadin erkek degil herkes insandi ve insan denen olgu calisir uretir topluma katkida bulunur
Ben gencken cevremdeki herkes de boyleydi
Tum arkadaslarim universitede okudu , mezun olduk kadinlarin yuzde 90 i calismaya basladi ve bu cok olagan bir durumdu
Ancak son yillarda bakiyorum topluma bizim normal algiladigimiz durum anormal olmaya baslamis , kadinlar erkenden evlenmeye ve evde oturmaya baslamis
Toplum ileri gidecekken gerilemeye baslamis
Cok enteresan gercekten , 21.yuzyilda geriye dogru gelisen baska bir toplum daha var mi merak ediyorum gercektrn
Kadin cinayetleri her grcrn gun artiyor , kadin eve kapatilacak sekilde yetistiriliyor
Kadin erkek esitliginden ziyade bambaska sorunlarimiz var aslinda..
Eşim değil ki annesi
Kv ister 7/24 oğluşunun ardında dolaşayım
Ah benim oğlum böylemiydiden başlar bekarken hiçbirşey yapmazdı herşey ayağına gelirdi şunu yemezdi vs vs vs şindi herşeyi yapıyor paşa oğluşu köle olmuş
Klasik yurdum annesi:))))
Siz hukukçusunuz daha iyi bilirsiniz, nikah islamda iki kişi arasında yapılan bir sözleşmedir aynı ticari bir sözleşme gibi (örnek maksadıyla yazdım evlilik ticarettir demiyorum yanlış anlaşılmasın), kadına ağır şartlarda boşanma yükü vermez. Mutabık kalınan şartlarla sözleşme (nikah) yapılır, bir taraf şartlara uymazsa ötekinin sözleşmeyi bozma hakkı vardır. Kadın halife de duymamanız normal, dönemin arap toplumundan sonuçta, aynı toplum kadının tek başına araba kullanabilmesine ancak 2017de ikna oldu. İslamiyet esasında erkeği üst kadını alt seviyede görmez bunlar arap kültürünün sonucu biraz da. Müslüman göçebe türklerin yaşantısına bakın orta asyada mesela, böyle şeyler pek görmezsiniz.
Kölelik islamiyetin yasakladığı bir şey, yine üstteki yazdığıma geliyorum kölelik arap kültürüne ait bir olgu, islamiyetle aşama aşama kaldırıldı.
Doğru olanı yapıyorsun taviz vermemek lazımdaNe güzel işte :) demrk ki beni çok seviyor diyip gülü dalga geçin :)
Benimki de öyle diyor apzının payını alıyor yani. Kv ne düşünürse düşünsün hmurumda değil valla :)) gerçi hamilelikten dolayı bende görüştüğüm zaman kafama takmaya başladım ama en azından geçici ve yine cevabını alıyor :)))
Arkadaşim sana eşitliği yanliş anlatmişlar..Kızlar hepinize merhaba,
Kadın erkek eşitliği, münazarası bile yapılmayacak bir konu evet. Ben de hep bunu savundum şimdiye kadar, ama sonraları bunu daha derinden sorgulamaya başladım..
Aslında hayatın bazı noktalarında ayrışmaları gerekiyormuş diye düşünmeye başladım. Özellikle de şu maaş soran ve kadının işindeki konum ve statüsüyle kafayı bozmuş erkeklere toslamaya başladıktan sonra..
Yaşım 31. Eğitimliyim, fena da olmayan bir mesleğim var. Evlenmek ve anne olmak istiyorum artık. Dolayısıyla hayatıma girecek erkeklerin evlilik düşünmesi en önemli konu. Ancak ne göreyim? Sanki evin erkeği, reisi ben olacak mışım gibi bir atmosferin içinde buluyorum kendimi. Maaşım soruluyor veya dolaylı yoldan konu maaşa, statüye getiriliyor. Hatta birikim var mı yok mu bu bile tatlı tatlı gayet huylandırmayacak bir dille irdelenebiliyor. Allah aşkına bu neyin kafası?
Bizim babalarımız annelerimizin maaş ve evlenince çalışma garantisini sorgulayarak mı evlendi annelerimizle yahu! Nerde o evin reisi olan erkekler?
Kadın çalışsın! evindeki işlerini de yapsın! çocuğu da doğursun büyütsün! Beyefendiye de kadınlık yapsın ilgiyi eksik etmesin ve tüm bu curcunanın arasında her daim bakımlı olsun! Pardon, işte ve evlilikteki diğer olası binbir türlü entrikalarla da savaşıp bunlardan da başarıyla çıkması gerektiğini eklemedim bile...
Bunların hiçbirinde de başarısız olmak gibi bir lüksü de olamaz yoksa maazallah o çok değerli evliliğimiz tehlikeye girmeye başlar.
Erkek de arada bir bi lütuf ev işlerinde belki bir kilimin ucundan tutarsa ve sofra kurmaya falan yardım ederse aman ne büyük nimet öpüp başımıza koyalım zira öyle erkekler kolay bulunmaz şanslıyız öyle mi..
Birileri bana bunun şaka olduğunu söyleyebilir mi lütfen! Ya da müsadenizle ben cinsiyet değiştirmek istiyorum, çünkü fersah fersah avantajlı olan taraf erkekler artık.
''Kadın erkek eşittir'' diye her platformda bağırırken en büyük kazığı kendimize mi attık acaba? Üstelik erkekler de bizimle birlikte bağırır olmuş modern erkek algısı kapsamında herşey tıkır tıkır işliyor mağdur edildiğimizin farkında bile değiliz. Ben kendi adıma uyanmaya başladım ama herşey için artık geç kalınmış gerikafalılık yaftası yapıştırılıveriyor. Tepkileri bile artık ultramodern!
Evet arkadaşlar benim konum ve derdim budur. Yorumlarınızı gerçekten merak ediyorum ufkumu açacak, beni bu cendereden kurtaracak yorumları merakla okuyacağım. Benim gibi düşünmeyenlere inanmak istiyorum...
Hepinize sevgiler.
Benim babamin babaannesi de koy agasiymis , saka diil gercekten buyuk dedem savasa gidince babaanne yonetmis koyu , herkesin korktugu bir hatunmus :)aynen öyle
bir de yaşı bana yakın olanlar daha iyi hatırlar ama forum biraz daha küçük ağırlıklı galiba
89 da Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç oldu
insanlar üstlerindeki giysiler ile yürüyerek geldiler
gelirken çalışma kültürlerini de getirdiler yanlarında en yaşlılar yani 70-80 yaşındakiler çocuk bakar evde yemek vs yapar diğerleri dışarıda çalışır
zira kadın işi erkek işi ayrımları da yoktu sıvacı ustası bir teyzeyle tanışmıştım ben üniversitede iken gelmesinin üzerinden 10 yıl geçmişti
kimse bana iş vermedi neler çektim ben diye anlatırdı zira kadının ne işi var inşaatta demişler
toplumsal algımız bir değişik hale geldi
oysa eskiden o sıvayı da anadoluda kadınlar yapardı ki
mesela karı koca hayvanı keser yüzer doğrar kış için kavurma yapardı
şimdi ayy kadın ne anlar bu tarz işlerden denir
aaa bak yukarıda yazmamışım
1923 doğumlu babaannem 15-16 yaşında dokumacılık yapıyormuş yani 1940 tan önce
annesi daha doğrusu babasının ikinci eşi varmış, hoca imiş o para ile çocuklara kur an öğretirmiş
babalarının da hem mesleği hem de bağı bahçesi tarlası hayvanı var kadın bu işlerde de eşi ile çalışırmış evin büyük çocuğu da dokumacılık yapıyormuş evlenmeden önce
evlenmiş hem dokumacılığa devam etmiş, hem tarla işlerini yapmışlar birlikte
bu ev kadınları neredeymiş diyorum işte hayatımızda bulabildiğim anneannem ve kv dem var
Bunu engellemek için yollar var bence
Ilk başta
-Sırf evlenmek için 10 yüzyıldan yeni çıkmış adamlarla evlenmeyerek bu durumun önüne geçebiliriz
-Kendimiz oğlan doğurdum deyip mutlu olmayarak oglumuza da kizimiza da ev işlerine yardımı öğreterek toplumsal eşitsizliğin önüne geçebiliriz
Yada ev işi yapan erkeklere ihhh ev işi yapan erkek mi olur soğurum ben o adamdan erkek dediğin masaya vurduğu anda güm diye ses çıkarır demeyerek
-her zaman her zaman işi son plana koyup evin içinde cilkimiz çıkana kadar çalıştığımızdan dolayı işe tamamıyla verimsiz elemanlar olmayarak
- kocamizin alemin gözüne girmek icin gece bir de tüm ev ahalisi uyumuya geçmişken kalkıp tuvalet banyo ovalamayip bunu da marifet gibi her ortamda anlatmayarak
Daha bir sürü şey sayabilirim
Evet dediklerine hak verebilirim
Toplumsal eşitsizlik hat safada ama bunun çözümü ne
Hadi hepimiz bütün kadinlarin evde olduğu 1850'li yıllara dönelim mi
O çok ovdugunuz eski sistemde
kocanın annesi en ufak fıtık ameliyatı olduğunda dahi karısından sorgusuz sualsiz kaynanayi kadının evine getirirlerdi en az iki ay
hasta bakicilik yapması için
öyle kızı baksın falan denilmezdi erkek adam anasına babasina bakar kendi bakmaz ama karısına baktirir
Bu yüzden gelin alınırken at gibi sağlıklı olup olmadığına ev işini nasıl yaptığına bakılırdi gerekirse kaynanasinin altindan alacak çünkü
Dayak yediği zaman darp raporu alarak değil eline bir et parçası alıp morluklarini dindirmeye uğraşırmis
Kocası pavyondan geldiği zaman değil hik demek konu komşu görmesin diye gece ikide adami bekleyip hemen evin icine alirlarmis
Adam bu akşam içli köfte yapılacak diye direktif verirmiş kadınin hasta olmak canı istememek gibi hakları yokmuş
Şimdi bu kadın çalışan kadından daha fazla mutlu daha mi az eziliyor
bakın ben çok farklı bir şey söylüyorum
şimdi mahkemeye gidip ben bu kadını istemiyorum boşanacağım derse hakim adamı kovar
bir gerekçe ileri sürmeli
o yorumda arkadaş islamda kadın erkek zaten eşit dedi ben de dedim ki nasıl eşit
kadının boşanması çok zor ama adam canı istediği anda gerekçe ileri sürmeden verir mehrini boşar
anlatmaya çalıştığım erkeğin bir gerekçe dahi ileri sürmeden boşama hakkı varken kadının böyle bir şansı olmadığı yani eşitlik olmadığı idi
Ben bütün çalışmayan kadınlar böyle diye genelleme yapmadim eskiden tüm kadınların çalışmadığı zamanlarda kadinlarin gidecek yeri yokken böyle yaşıyorlardı dedimEvde oturunca boyle mi oluyor? Şu calismayan kadinida yerden yere vurup, gomdukca gomuyorsunuz evde oturan hergun dayak yiyor, emir altinda yasiyor, kocasi boşasa gidecek yeri yok... Nereden biliyorsunuz?
Kusura bakmayin boyle sacma sapan genellemeler yaparsaniz onlarda kendi çercevesinden genellemeler yapar.
Calisan kadin şöyledir, calismayan boyledir tartismalarina girmedim hiç. Size ne arkadas herkesin kendi hayati.
Kim daha çok eziliyor yarışı yapıyorsunuz birde oturmuş. Konuya zaten diyecek birşeyim yok. Kim yerinde nasıl rahatsa öyle yaşasın.
Su erkek soyu devam ettirir konusuna da ayri kılımevet hukukçuyum
bize öğretilen islam hukukunda da kadının boşanmasının şartları olduğu eve bakmamak, cinsel sorunlar gibi bir şeylerdi tam hatırlayamıyorum ama birkaç tane idi erkeğin ise istediğinde mehri verip boşayacağı şeklinde idi
bu bilgiler yanlış olabilir ama en basitinden mirasta eşitlik yok onun açıklaması kız başka aileye gidiyor erkek soyu devam ettiriyor vs vs
hadi bunu da kabul ettik ama en önemlisi şahitlikte eşitlik yok
yani bir erkek şahit varken iki kadın şahit gerekiyor
bu arada "Müslüman göçebe türklerin yaşantısına bakın orta asyada mesela, böyle şeyler pek görmezsiniz." cümlenize katıldım zira bize din diye söylenen çoğu şey din değil kültür esasen
o göçebe türkler müslüman olmadan da öyle yaşıyorlarmış müslüman olunca da devam etmişler tıpkı arapların da müslüman olmadan önceki yaşam şartlarını müslüman olduktan sonra da devam ettirdikleri gibi