Kadın Çalışıyorsa Evlilikte Bütçe Nasıl Olmalı

Eşimin maaşı giderlerimize yetiyor. Ben hiç para vermiyorum. Yetmese verirdim mecbur. Sizinki de yeter gibi duruyor çocuk yoksa. Sizin yerinizde olsam vermem. Zaten iddia durumu varmış. Benim vermeme sebebim eşimle evdeki her işi ortak bölüşmüyoruz. Yurtlarda ve öğrenci evlerinde kaldığı için hep yemek yapmak çamaşır asmak nefret ediyor bunlardan. Yıllarca yapmış sıkılmış. Zamanla bıkkınlığı geçer dedim geçmedi. Basit şeyler yapıyor sofrayı kaldırmak, kurmak, evi toplamak gibi. Benim üzerimden tam manasıyla bir sorumluluğu almıyor. Ben neden onun üstünden evin geçimi sorumluluğunu alayım.

Biz ortak hesapta birleştiriyoruz, önceden benim hesabımdaydı, şimdi eşimin hesabında. (Günlük faiz veren bir bankadaydı benim hesap, onun faizi düşük kalınca eşim başka bir bankadan hesap açtı, yoksa ikimiz için de sorun değil paranın kimde olduğu, para “bizim paramız” diye düşünürüz.) ikimizin de kredi kartı var kimin ne ihtiyacı varsa hayatım şunu alıyorum diyerek alır, alışveriş vs. kime denk gelirse o öder. Senin şu kadar harçlığın olsun benim bu kadar olsun falan yapmayız. Ara ara nakit para çeker, bir yere bırakır, ihtiyacımız oldukça ordan alır kullanırız, belli bir kota yok ikimiz için de. Maaşlar yatınca kredi kartları, faturalar ödenir, gerisi hesaba yatırılır, bir kısmıyla altın vs alınır.

Ama eşim benden habersiz iddia, kumar falan oynayacak olursa işler değişir. Onun maaşını da kartını da alır, sınırlama koyarım. Neticede bizim de bir bebeğimiz var, onun rızkını öyle boş işlerde harcayamaz!
paranızı faizde tutmanızı eşiniz mi teklif etti. ALtın hesabı vs mi daha karlı olur acaba faizde tutmak mı

Konuyu tam okuyamadım. Başlığa ithafen fikrimi soyleyeyim madem.
Ben çalışıyor olsam paramı direk bankaya atarim. (Altin olarak)Eşimin maaşı ile ev ve ihtiyaçlarımız karşılanır. Faize vs hiç girmem .
Beni çalışmıyor olarak düşün bu para birikicek yatırım yapacağız derim.
Eşimin parası yetmiyorsa bile yine de elletmem , farzetki çalışmıyorum derim her seferinde.

Hayat iyi veya kötü sürprizlerle dolu .aşkından gözlerini eşinden alamayan adam seneler sonra azgın teke olarak karşınıza dikiliverebiliyor bu sebeple ben herzaman kadının mutlaka çalışması ve bir kenarda kendisine ait bir paranın olmasından yanayım.ailesine iddiaya ara yediren bir adama asla guvenmezdim.ortaklasa odemeleri yapıp kalan miktarı herkes kendi hesabında biriktirsin .o zaman ailesine mi yedirir kumarmi oynar naparsa yapsın .sizin emeğinizi kimseye yedirmesine izin vermeyin lütfen

Parayı çok iyi yönetirim. Eşim de öyle.
Tüm param eşimindir. Eşimin parası da benim.
Bizim her şeyimiz ortaktır.
İddia oynadığını duysam anında boşanırım.

Ev kredisi - toplu market alışverişi - kendi şahsi masraflarım- tatil masraflarının en az yarısı çoğu zaman fazlası -kızımızın kurs ücretleri şu an için bende.
Aidat- faturalar (elektrik-doğalgaz-su-internet-ekstra abonelikler) -apartmana yapılacak ektra bakım için istenen ücretler- kızımın giddceği okulun taksitleri ve kendi şahsi harcamaları eşimde.
Pazar ve günlük alışveriş, kızın kıyafet sağlık giderleri ortak ödeniyor.
Birde kedimiz var onunda masraflarını ben üstlendim.
Geriye zaten para kalmıyor , çoğu şey karttan dönüyor bizde birikim yapmıyoruz günü kurtarıyoruz sadece ama şu varki herkesin maaş kartı kendinde bizde bilmeyiz kim ne kadar alıyor bizde durum bu.
Kazançlar da ben 11000 , eşim de bir o kadar alıyor arada onun primleri de oluyor 3-5 duruma göre.
Bu saydıklarınızı kendiniz mi belirlediniz yoksa olağan öyle mi gelişti. Aslında her çiftin rahat ettiği bir tarz var sanki. Yorum yapanların hepsinde farklı tarz var demek ki herkesin bütçe anlayışı kendine göre. Biz de eşimle ortak yolu bulsak güzel birikimimiz olur, biz de karttan hallediyoruz her şeyi nakitler bankada duruyor.

Bazı ailelerde bir kişi hep sömürülür. Hesapları ayırdıktan sonra ailesine verdiklerini fazla dert etmeyin. Zaten gönderemez merak etmeyin. Çünkü elinde para kalmıyor olur. Ortak hesapta daha rahat davranıyor erkekler. Ama ev almak gibi düşünceniz varsa her ay ikiniz de bir miktar yatırın ortak bir hesaba, kimse kullanmasın.
Ayrılınca parasını göndermesini insan dert etmiyor. Ortak olunca zoruna gidiyor insanın. O zaman ben de yollayım diyorsun. Çünkü onun para ailesine giderken senin para ortak birikim oluyor gibi bir şey ortaya çıkıyor. Ayrı durmak da avantajlı ama sen,ben beni rahatsız ediyor.

Niye herkes sürekli birbirini kontrol etme derdinde? Niye paralar bir yerde toplanıyor da koca koca insanlar günlük harçlık alıyor? Niye kimse herkes kendi parasını yönetsin ama herhangi bir yatırım yapılacağında oturur hesap yapar birleştiririz diyemiyor? Birbirinize mi güvenmiyorsunuz? Güvensiz evlilik olur mu?

Maasi napiyorsunuz kira fatura vs odemiyorsaniz?Sizden ortak degil,maasim kenarimda dursun,ihtiyaclarimi da koca karsilasin vaybi aldim ben.Hobi olarak mi memur oldunuz?Eve katkiniz tabiki olmaali.
Katkım tabii ki var. Mesela birlikte gidip toplu bi alışveriş yaptık eşim ödüyor. Sonra parça parça ben de alıyorum biten şeyleri aynı para benden de gidiyor ama o toplu alınca sanki o almış gibi davranıyor. Kira faturalar fazla değil ki her ay 2 bini tutmuyor. Mesela benzin, araba kaskosu, sigortası vs. Bebeğin masrafları derken benim de elimde çok bişey kalmıyor. Zaten benzin ve bebeğin masraflarını o da karşılıyor da. Yani ben maaşımı saklamıyorum benimki de gidiyor. Kirayla faturaları laf ettiği için kaç defa1000 lira gönderdim. Ama benim de maaşım kalmıyor extre ufak tefek doluyor. Şimdi zamlar gelince kk borcu kadar kredi çektim 3 ay vadeli. 2 ay sonra sıfır borcum kalacak. Eşimle birlik olsak birkaç seneye çok rahat ev alabiliriz fazla birikim yapabiliriz ama sen ben oldukça zor. Benim hoşnut olmadığım durum, cüzdanların tamamen ayrı olması, bi defa bana kendimi enayi gibi hissediyorum dedi aylar evvel, halbuki benim de extrem doluyo açıp gösteriyorum. Kendi evine harcadığıyla enayi gibi hissetmiş olması zoruma gidiyo.

Sizin maaşlarınız ile birikim yapıp ev almak artık hayal maalesef. Evinize giren para belli,geçinmek bile zor olur. Çok çok küçük bir yerde yaşamıyorsanız zorlukla çevirirsiniz evinizi.

Ayrıca eşiniz kumarbaz ve de saygısız bir adam. Faturaları düzenli ödemeyen eşi için söyledikleri ortada. Ben olsam böyle bir adamla bırak maaşı birleştirmek asla evli kalmazdım.

Bizde durumlar değişik. Eşim esnaf ben maaşlı çalışanım. Piyasaya göre yüksek maaş alıyorum ama eşim benden 5-6 kat kazanıyor. Tüm giderler ondan çıkıyor,ben sadece kendime ve oğluma harcıyorum. Ailesine de para vermesini söylerim her zaman,nereye ne harcıyor bilmem ve merak etmem,sormam. O da bana sorarsa hoşlanmam. Ne münasebet birbirimizin velisi değiliz,39 yaşındaki adama para hesabı sormak çok ayıp bence.
Anladım, para hesabı sormak dediğim örneğin aylık ne aldın ne sattın veya aylık olmasa bile evdeki bütçeden gelirden giderden haberdar olmak gibi. Sizin düzen öyleyse, myle rahat ediyorsanız sıkıntı yok. Zaten adam fazla kazanıp her şeyi ödüyormuş.

Katkım tabii ki var. Mesela birlikte gidip toplu bi alışveriş yaptık eşim ödüyor. Sonra parça parça ben de alıyorum biten şeyleri aynı para benden de gidiyor ama o toplu alınca sanki o almış gibi davranıyor. Kira faturalar fazla değil ki her ay 2 bini tutmuyor. Mesela benzin, araba kaskosu, sigortası vs. Bebeğin masrafları derken benim de elimde çok bişey kalmıyor. Zaten benzin ve bebeğin masraflarını o da karşılıyor da. Yani ben maaşımı saklamıyorum benimki de gidiyor. Kirayla faturaları laf ettiği için kaç defa1000 lira gönderdim. Ama benim de maaşım kalmıyor extre ufak tefek doluyor. Şimdi zamlar gelince kk borcu kadar kredi çektim 3 ay vadeli. 2 ay sonra sıfır borcum kalacak. Eşimle birlik olsak birkaç seneye çok rahat ev alabiliriz fazla birikim yapabiliriz ama sen ben oldukça zor. Benim hoşnut olmadığım durum, cüzdanların tamamen ayrı olması, bi defa bana kendimi enayi gibi hissediyorum dedi aylar evvel, halbuki benim de extrem doluyo açıp gösteriyorum. Kendi evine harcadığıyla enayi gibi hissetmiş olması zoruma gidiyo.
Idda konusunu cozmeden ortak ıs yapmayın derım oncelıkle.Enayı gıbı hıssedıyorsa evlenmeseymıs.Ben de senın ıdda oynadıgını ogrenınce enayı gıbı hıssettım derim ben olsam.
Konuyu acarken bu detayları vermediğinizden,maasınızı kendınıze harcıyormussunuz gıbı algılandı.
Idda oynanayan adama ben olsam daha fazlasını yapmam zaten.

Paramın tamamını gözüm kapalı veremeyeceğim adamla evlenmezdim. Bizim durum böyle değil ama anca geçinecek kadar kazancımız olsaydı kazandığımı eşime gönderir evin giderlerinden sorumlu olsun derdim. Biz kart olayına çok alışkınız o yüzden nakit paranın kimde durduğu önemli değil ama eşimin ay içinde benden para istememesi için böyle yapardım.
Bizim genel akışımızda benim kazancıma pek dokunulmaz,eşim kendi kazancından yapar tüm harcamaları. Büyük kalem alışverişim olursa kullanırım mesela kendi hesabımdan. Yada bi yatırım yapıcaz hoop benim hesaptan nakit kullanırız üstüne kredi borçlanırız onuda eşim aylık öder gibi mesela.
Birkaç ay birleştirdik o sırada para onda birikecekti yazı tura attık🤣 sonra dedi sende biriksin altına çevir ben anlamam diye. O konuda birnirimize güvenimiz var. Birleştirme işini yapabilsek gönderirim ve de kontrol de ederim tabi.

Anladım, para hesabı sormak dediğim örneğin aylık ne aldın ne sattın veya aylık olmasa bile evdeki bütçeden gelirden giderden haberdar olmak gibi. Sizin düzen öyleyse, myle rahat ediyorsanız sıkıntı yok. Zaten adam fazla kazanıp her şeyi ödüyormuş.
Para çokken yiyici kesimi de çok oluyor eşimin öyle demeyin 😃ben ilgilenmiyorum sadece rahat bir insanım. Babana para yolla diye baskı yapıyorum hatta dönem dönem ki başımıza bela olmasın sıkıntılı bir adam çünkü babası.

Evdeki bütçeden zaten haberiniz olur ki. Gelen fatura belli,aidat belli,mutfağa alınanları zaten siz daha iyi bilirsiniz fiyatlar ortada. Siz ailesine para verirse onu bilemezsiniz sadece. Ki bence bu maaşlarla aman aman para yediremez eşiniz kimseye yanılıyor muyum? Misal maaştan 1000 lira başkasına verse geçinemezsiniz,bir yerde bütçe açık verir. Eşinizde de sizde de sınırsız bir para yok,olsaydı kontrol etme ihtiyacınızı anlayabilir ve hak verebilirdim size.

Annemle babam senelerce birbirlerine para vermeden ama eve ortak bakarak yaşadılar iki öğretmen maaşıyla. Size en yakın örnek onları verebilirim. Babam kira ve faturaları öderdi kalan parası kendine kalırdı. Annem de mutfak masrafı ve çocuk giderlerine bakardı. İkisinin de ayrı ayrı evleri oldu,90lı yıllarda memurlar emekli ikramiyeleriyle ev alabilirlerdi. Bütçeyi bu şekilde değerlendirdiler ama asla maaşlar birleştirilmedi. Gayet güzel geçinirdik. Babam ailesine para vermezdi ama annem kendi annesine verirdi. Hiç sarsılmadan yaşadık yıllarca.

Iddaa oynadigi icin guvenmezdim bende..

Bizim evde evlendigimiz gunden beri su sekilde.

Ortak faturalari hesaplarim
Yarisi ne kadar ediyor ise bildirim esime..bana yollayacagi miktardir o. Faturalar benim hesapdan cekiliyor.

Sonra ikimizinde ufak tefek kredi borcu var
Herkes kendi borcunu oder

Yemek butcemiz bellidir. Onuda yillar bana,alisveris ben yapiyorum.
Benzin ayda 1 o 1 ben aliriz. O butcede Belli..bana yollamasina gerek yok onu 😂

Artan para genelde sigarasi ve cocuklara gidiyor
Bende kalanin bir kismini birikime bir kismi cocuklara.

Bu arada fatura sonrasi bende iki kat para kalir,maasim daha yuksek onunkinden. Yinede istemez birsey

Sizin asil sorun iddaa..

Idda konusunu cozmeden ortak ıs yapmayın derım oncelıkle.Enayı gıbı hıssedıyorsa evlenmeseymıs.Ben de senın ıdda oynadıgını ogrenınce enayı gıbı hıssettım derim ben olsam.
Konuyu acarken bu detayları vermediğinizden,maasınızı kendınıze harcıyormussunuz gıbı algılandı.
Idda oynanayan adama ben olsam daha fazlasını yapmam zaten.
Enayi gibi hissediyorum diye evliliğimizin ilk aylarında demişti, iddiayı yeni oynamış. Büyük tepki vermiştim tabi. Anladım sizi haklısınız okunmaz diye fazla detay yazmadım. Mesela eve halı aldık 2.50ü bin tutmuştu. Ben sana halı aldım deyip durdu para kavgası çıkınca. Yani bana mı alıyorsun evine mi alıyorsun. Biraz evliliğin anlamını, aile olmanın benimseyişini mi yaşayamadı anlamadım.

bizde yoğun tartışmalar sonucu şu karar vardık.

ben çalışmıyormuşum gibi hiçbir masrafa katılmıyorum. benim para birikime gidiyor. birikimin kimde durduğunun bir önemi yok biriksin yeter

bütün masraflar eşimde. yetmezse takviye.

sonuçta eşi çalımayanlar napiyor eşlerine bakıyor oyle takılıyoruz

Tüm hesap kartları bende .

Ben açsam o da aç , ben toksam o da toktur.

Eşim kimseye hayır diyemez ona teslim etmek demek hayatımızın kayması demektir.

çok şükür ucu ucuna da olsa borçsuz harçsız dönüyoruz.

benim olan onun,onun olan benimdir.

Ortak bir yol, ortak bir havuz yapılmalı.

bize göre evinize giren tutar çok ama çok iyi.

o yüzden kişilerin yaşam tarzı değişir maddiyata göre.

ancak devir bol cepten gidecek bir dönem değil.

sağlıkla kalın

Para çokken yiyici kesimi de çok oluyor eşimin öyle demeyin 😃ben ilgilenmiyorum sadece rahat bir insanım. Babana para yolla diye baskı yapıyorum hatta dönem dönem ki başımıza bela olmasın sıkıntılı bir adam çünkü babası.

Evdeki bütçeden zaten haberiniz olur ki. Gelen fatura belli,aidat belli,mutfağa alınanları zaten siz daha iyi bilirsiniz fiyatlar ortada. Siz ailesine para verirse onu bilemezsiniz sadece. Ki bence bu maaşlarla aman aman para yediremez eşiniz kimseye yanılıyor muyum? Misal maaştan 1000 lira başkasına verse geçinemezsiniz,bir yerde bütçe açık verir. Eşinizde de sizde de sınırsız bir para yok,olsaydı kontrol etme ihtiyacınızı anlayabilir ve hak verebilirdim size.

Annemle babam senelerce birbirlerine para vermeden ama eve ortak bakarak yaşadılar iki öğretmen maaşıyla. Size en yakın örnek onları verebilirim. Babam kira ve faturaları öderdi kalan parası kendine kalırdı. Annem de mutfak masrafı ve çocuk giderlerine bakardı. İkisinin de ayrı ayrı evleri oldu,90lı yıllarda memurlar emekli ikramiyeleriyle ev alabilirlerdi. Bütçeyi bu şekilde değerlendirdiler ama asla maaşlar birleştirilmedi. Gayet güzel geçinirdik. Babam ailesine para vermezdi ama annem kendi annesine verirdi. Hiç sarsılmadan yaşadık yıllarca.
Bütçenin açık verip vermediğini anlamıyorum ki, bu ay ne kadarın kaldı, ne kadar borcun var sorularına bazen net cevap alamıyordum. Yani baya söylemek istemiyordu ben de şüpheleniyordum parası nereye gidiyor diye. Bu kk borcları bitmişti, tekrar annesinin hastalığından sonra benzin vs derken dolmuş öyle diyor. Eksi bakiyesine her ay iniyor dediğine göre. Bana gösterdiği de oldu kk borçlarını. Onların çoğu bitti ama kredi çekip birazını da borçlara verdim diyor. Valla düşünüyorum pahalılık çok maaşının erimesi, borcunun tekrarlayıp durması normal ama gözümle görmeden de tam inanasım gelmiyor.

X