• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş haklarım elimden alındı!

Peki nasıl olacak. Pazartesi günü geldiğinde konu sahibinin masası dolu başkası oturuyor. Sen 3. Katta gideceksin orada çalışıyorsun artık deseler ne olacak?
Kabul etmeyecek. Önce hemen işverenliğe hitaben bi dilekçe yazacak; sonra notere gidip iş değişikliğini kabul etmediğine dair ihtarname çekecek. O gün de masada oturmasın; haklarını savunmak için bu kadarına da katlanacak.

Bu arkadaş anladigim kadariyla sendikaya üye değil zaten. Gerci daha kovulmamislar. Ekiple beraber gidip bir sendikaları üye olabilirler belki
Ekiple gidip sendikaya üye olması birşeyi değiştirmez. Bir sendikanın işyerinde etkili olabilmesi ve toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili sayılabilmesi için işyerindeki işçilerin yarısından bir fazlasını örgütlemiş olması gerekir. Sendika örgütlenecek de, toplu görüşme süreci başlatacak da, anlaşma sağlanacak da, sözleşme imzalanacak da..ölme eşeğim yoncalar bitsin de ye..

Calisma sartlarindaki degisiklik sizlere yazili olarak bildirilmek zorunda ve sizinde bu degisiklikleri kabul ettiginize dair belge imzalamaniz gerekli. Size degisiklik teblig edildikten sonra 6 gun icerisinde kabul etmediginize dair cevap verin isverene ama yazili olarak tabi. Isverenin sizin kabul etmeme dilekcenize karsi cevabindan sonra dava acma hakkiniz doguyor. Ya o ya siz is akdini feshedeceksiniz. Ya da calisma kosullari eski haline donecek.
Tum bunlarin takibini bir avukatla yapmanizi oneriyorum. Suan ne yapilacagi muamma cunku isverenin tavrina gore adim atilmali.

Calisma sartlarindaki degisiklik sizlere yazili olarak bildirilmek zorunda ve sizinde bu degisiklikleri kabul ettiginize dair belge imzalamaniz gerekli. Size degisiklik teblig edildikten sonra 6 gun icerisinde kabul etmediginize dair cevap verin isverene ama yazili olarak tabi. Isverenin sizin kabul etmeme dilekcenize karsi cevabindan sonra dava acma hakkiniz doguyor. Ya o ya siz is akdini feshedeceksiniz. Ya da calisma kosullari eski haline donecek.
Tum bunlarin takibini bir avukatla yapmanizi oneriyorum. Suan ne yapilacagi muamma cunku isverenin tavrina gore adim atilmali.
yazılı olarak kabul etmediğini bildirmesine gerek yok aslında. Sussa da değişikliği kabul etmemiş sayılıyor. o 6 gün sonunda da fesih hakkı başlıyor. Eğer işveren sözleşmeyi feshederse, işçi 1 ay içinde işe iade davası açabiliyor.

yazılı olarak kabul etmediğini bildirmesine gerek yok aslında. Sussa da değişikliği kabul etmemiş sayılıyor. o 6 gün sonunda da fesih hakkı başlıyor. Eğer işveren sözleşmeyi feshederse, işçi 1 ay içinde işe iade davası açabiliyor.
Evet ama yazili olarak bildirip neden sartlarin degistirildigini sormasi yararina olur. En azindan mahkeme asamasinda baska gerekce one suremez :)

Evet ama yazili olarak bildirip neden sartlarin degistirildigini sormasi yararina olur. En azindan mahkeme asamasinda baska gerekce one suremez :)
Ben bu noktada noterden ihtarname çekilmesini de önemsiyorum. Sonuçta noter kanalıyla "ben kabul etmiyorum" diyecek. Eğer illa ki işverenliğe de bir dilekçe verilecekse, dilekçe 2 suret halinde hazırlanmalı; bir tanesine evrakı alan kişi tarafından, teslim alındı diye paraf/imzalanmalı. Yoksa verdiği dilekçe kaybolur bir şekilde. Bunun yanı sıra, iş şartlarının neden değiştiğini sormasına gerek yok; işveren ne gerekçe ile olursa olsun tek taraflı olarak böyle bir değişiklik yapamaz.

Ben bu noktada noterden ihtarname çekilmesini de önemsiyorum. Sonuçta noter kanalıyla "ben kabul etmiyorum" diyecek. Eğer illa ki işverenliğe de bir dilekçe verilecekse, dilekçe 2 suret halinde hazırlanmalı; bir tanesine evrakı alan kişi tarafından, teslim alındı diye paraf/imzalanmalı. Yoksa verdiği dilekçe kaybolur bir şekilde. Bunun yanı sıra, iş şartlarının neden değiştiğini sormasına gerek yok; işveren ne gerekçe ile olursa olsun tek taraflı olarak böyle bir değişiklik yapamaz.
Esaslı değişiklik yapamaz evet bunun dışında işverenin yönetim hakkını kötüye kullanmaması halinde de yargı buna karışamaz diye içtihat okumuştum. Gerçi burada esaslı değişiklik var, ücret değişikliği ve fazla çalışma süresi konuyor. Hatta serviste alınıyor ellerinden. Konu sahibi ne yapacak kendisi mi feshedecek yoksa işveren mi feshedecek belki aralarında anlaşacaklar. Noter işin içine girince insanlar geriliyor, resmiyete dönünce iş bağlar kopuyor. En iyisi kabul etmediğine dair bir dilekçe verilmesi bence. toplu verirlerse işveren üzerinde baskı oluşabilir bir ihtimal.

Esaslı değişiklik yapamaz evet bunun dışında işverenin yönetim hakkını kötüye kullanmaması halinde de yargı buna karışamaz diye içtihat okumuştum. Gerçi burada esaslı değişiklik var, ücret değişikliği ve fazla çalışma süresi konuyor. Hatta serviste alınıyor ellerinden. Konu sahibi ne yapacak kendisi mi feshedecek yoksa işveren mi feshedecek belki aralarında anlaşacaklar. Noter işin içine girince insanlar geriliyor, resmiyete dönünce iş bağlar kopuyor. En iyisi kabul etmediğine dair bir dilekçe verilmesi bence. toplu verirlerse işveren üzerinde baskı oluşabilir bir ihtimal.
İşveren yönetim hakkını kötüye kullanamaz. Yaptığı değişikliklerin hepsi birer esaslı değişiklik. Yol parası yemek parasında dahi indirime gidemez. Çünkü kazanılmış hak sayılır. İşçi değişikliği kabul etmezse, işverene fesih hakkı doğuyor. Ama tabi ki işçinin bütün haklarını ödeyerek feshedebiliyor. Bundan sonra da mahkeme süreci başlıyor. İşçi kazanırsa işe iade ediliyor; işveren işçiyi işe başlatmazsa iş güvencesi tazminatı ödüyor. Başlatırsa da, o işçi üzerinde kendi istifa etsin diye baskı oluşturulabiliyor. İşçi burada uyanık olacak; kendisine baskı yapıldığına dair tüm bulguları birer birer toplayacak. Gerekirse mobbing günlüğü tutacak ki ilerde mobbing davası açıp manevi tazminat alabilsin.

toplu istifa etseniz çalıştığınız birlik sekteye uğrar mı uğrayacaksa istifa edin gitsin iş kurdan işsizlik maaşı alırsınız.

toplu istifa etseniz çalıştığınız birlik sekteye uğrar mı uğrayacaksa istifa edin gitsin iş kurdan işsizlik maaşı alırsınız.
İstifa edince işsizlik ödeneği bağlanmaz. Ayrıca topluca istifa etmek, iş durdurmak, yavaşlatmak vesaire, yasa dışı greve girer. O zaman tüm haklarını kaybederler.

İstifa edince işsizlik ödeneği bağlanmaz. Ayrıca topluca istifa etmek, iş durdurmak, yavaşlatmak vesaire, yasa dışı greve girer. O zaman tüm haklarını kaybederler.
o zaman direkt mahkemeye gidilecek topluca kazanılmış hakların ellerinden alındığına dair muhtemelen lehlerine bir durum olacak her şey resmiyse ama söylenildiği üzere bu seferde baskılarla boğuşacaklar ..ben ayırıldıkları birime kimlerin alındığını merak ediyorum..

o zaman direkt mahkemeye gidilecek topluca kazanılmış hakların ellerinden alındığına dair muhtemelen lehlerine bir durum olacak her şey resmiyse ama söylenildiği üzere bu seferde baskılarla boğuşacaklar ..ben ayırıldıkları birime kimlerin alındığını merak ediyorum..
Elbette Bu konuda kanunlar işçilerden yana. Ama mahkemeye gitmeden önce bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi gerek ki mahkemede elleri güçlü olsun. Ben böyle kurumsal bir firmanın, insan kaynaklarının nasıl böyle bir hata yapabildiğine şaşırıyorum doğrusu. Kanun ortada...

birim yer değiştiriyor zaten biz yine başındayız ama tabiki bu şartları kimse kabul etmiyor yeni birilerini de kolayca bulurlar

Elbette Bu konuda kanunlar işçilerden yana. Ama mahkemeye gitmeden önce bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi gerek ki mahkemede elleri güçlü olsun. Ben böyle kurumsal bir firmanın, insan kaynaklarının nasıl böyle bir hata yapabildiğine şaşırıyorum doğrusu. Kanun ortada...

bizi aşağıya çağırıyolar yerleriniz hazır gelin dediler. eski genel müdürde sorun çıkarmayın inin aşağıya haklarınızı kaybetmeyin, ağaıya inmeniz her şeyi kabul ettiğiniz anlamına gelmez dedi. öğleden sonra ineceğiz

bizi aşağıya çağırıyolar yerleriniz hazır gelin dediler. eski genel müdürde sorun çıkarmayın inin aşağıya haklarınızı kaybetmeyin, ağaıya inmeniz her şeyi kabul ettiğiniz anlamına gelmez dedi. öğleden sonra ineceğiz
Siz bilirsiniz. Ben size kanuni haklarınızı anlattım.

Benim anladigim birimi ayirmamislar. 2 sirket var aslında kağıt üzerinde. Bu birim a şirketine bağlı iken bunları işten çıkarıp b şirketine taşıyorlar. Yani bir nevi taşeron yapıyor gibiler. Artık farklı şirkette oldukları için üzerlerine başka işte yukleyemekler, mesai saatlerini de arttıracaklar, maaşları değişecek ve yemek yol yardımı kesilecek gibi anladım ben

Yaa allah aşkına çık öğle arasında git bir avukata. Kaç yıldır çalışıyorsun. Daha ilk yılın olsa işsiz kalmayım dersin anlarim. Birikmiş hakların elden gidiyor. Şefin zaten aşırı pasif biri. Pasif, sinik insanlar hayatta hic bir sey elde edemez. Korkma git bir avukat ile görüş. Eğer kafana yatmazsa zaten böyle hareket edeceksin. Birsey degismeyecek. Bak burada insanlar ne güzel açıklamışlar haklarını.

Kabul etmeyecek. Önce hemen işverenliğe hitaben bi dilekçe yazacak; sonra notere gidip iş değişikliğini kabul etmediğine dair ihtarname çekecek. O gün de masada oturmasın; haklarını savunmak için bu kadarına da katlanacak.

AnlatmayaGerekYok AnlatmayaGerekYok bak güzel bir yanıt yazmışlar. Öğleden sonraki degisiklik için bu şekilde harekete geçebilirsin.

Mesajlarından anladigim kadariyla tazminatlarıni verip seni kovsalar sonra sen işsizlik maaşı alsan mutlu olacaksın.

Böyle davranırsan seni muhtemelen kovarlar zaten. Ama komaya durumu olursa da eski pozisyonunda ve durumun değişmeden çalışıyor olacaksın.

Mobing yapabilirler. Korkma o zaman yine dava açarsin.

Neye karar verirsen bizi de bilgilendir. İnşallah gönlüne göre olur canım

Nereden başlayacağımı tam olarak bilemiyorum ama özellikle bu durumu yaşayanlardan ya da avukatlardan yardım bekliyorum.

Bir basın kuruluşunda çalışıyorum, her bölümle ayrı ayrı ilgilenen gruplar var bizde kalabalık bir ekibiz. İşle ilgili yaşamadığımız stres çekmediğimiz sıkıntı kalmadı. Genel müdür sağolsun ağzımızdan girdi burnumuzdan çıktı çoğu zaman. Yapılan bir yazım hatası için avaz avaz bağırdığı da oldu hakaretler içeren mailler attığı da. Şefimiz her zaman çekindi bizi tam olarak savunamadı. Hakkımızı çookk yedirdi. Neyse sustuk çalıştık.

Geçen hafta perşembeye kadar bir sorun yoktu. Birden öğrendik ki bizi şirket içerisinde başka bir birime bağlamışlar yani bu bizi azarlayan müdürden ayrılmışız ama aynı şirketteyiz. Biz biliyorumki o bölüm maaşları düzgün ödemez, bazı hakları bizim kadar yok. Olmaz dedik istemedik. Şefimiz bugün toplantı yaptı yeni müdürlerle şu haklarımız elimizden alındı.

1- Basın sigortamız vardı o kaldırıldı normal sigorta
2- Haftada 2 gün olan iznimiz 1 güne indirildi
3- Yıllık 30 günlük iznimiz 15 güne indirildi.
4- Her ay aldığımız reklam primimiz kaldırıldı
5- Her yıl aldığımız ikramiyemiz kaldırıldı
6- Multinet alıyorduk kaldırıldı
7- Yol parası ve servis kaldırıldı

Yani bizi bir maaşla çalıştırmak istiyorlar bütün haklarımız elimizden alınıyor. Bu durumu hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Kimimiz evli kimimizin çocuğu var kimse bunları düşünmüyor. Bize yapmadığını bırakmayan genel müdürümüz yanımıza gelip bir açıklama bile yapmadı.

Biz kabul etmek istemiyoruz bu şartları. Ne yapmamız lazım? Tazminat alıp çıkabilirmiyiz? İşsizlik maaşı alırmıyım? O bölüme geçmek istemiyorum istemiyoruz. Neler yapmalıyız?
Hepınız işten çıkıyoruz o zaman desenız gorurler ama:)

Yaa allah aşkına çık öğle arasında git bir avukata. Kaç yıldır çalışıyorsun. Daha ilk yılın olsa işsiz kalmayım dersin anlarim. Birikmiş hakların elden gidiyor. Şefin zaten aşırı pasif biri. Pasif, sinik insanlar hayatta hic bir sey elde edemez. Korkma git bir avukat ile görüş. Eğer kafana yatmazsa zaten böyle hareket edeceksin. Birsey degismeyecek. Bak burada insanlar ne güzel açıklamışlar haklarını.
İş Kanununun 6 maddesine göre, işçi devredilirken tüm haklarıyla beraber devredilir. Bir değil 10 şirket kursalar, hepsine de devir yapsalar, hakları aynen devam eder.

Back