• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş haklarım elimden alındı!

işçilerin ya da işvrenlerin ayrı ayrı olmak üzere iş, kazanç, toplumsal ve kültürel konular yönünden çıkarlarını korumak, yeni haklar sağlamak ve onları daha da geliştirmek amacıyla aralarında yasalar uyarınca kurdukları birliğe sendika denir. eger bir sendikaya üye olursanız size istemediğiniz hiçbirşey yapamazlar.
şuan sendika için geç. adamlar bizi kapıya koyuyor hangi sendika gelir benim hakkımı arar

Eski işe döndürülemeyiz ama haklarımız verilse biz devam edecektik zaten şimdi her şeyi elimizden alıyorlar. İnsan kaynakları bir açıklama yapmıyor boş boş bekliyoruz. Avukatla görüşelim dedim şirket zorluk çıkarır bu sefer hiçbir şey vermez bize diyor şefimiz.

avukatla görüşün kardeşim de şuan sizinkiyle aynı durumda 1 aydır uğraştırdılar şirkete ihtar çekildi noterden geri adım atmadılar ve yarın ihbar da dahil tazminatlarını paşalar gibi verip çıkarılıyorlar

Nereden başlayacağımı tam olarak bilemiyorum ama özellikle bu durumu yaşayanlardan ya da avukatlardan yardım bekliyorum.

Bir basın kuruluşunda çalışıyorum, her bölümle ayrı ayrı ilgilenen gruplar var bizde kalabalık bir ekibiz. İşle ilgili yaşamadığımız stres çekmediğimiz sıkıntı kalmadı. Genel müdür sağolsun ağzımızdan girdi burnumuzdan çıktı çoğu zaman. Yapılan bir yazım hatası için avaz avaz bağırdığı da oldu hakaretler içeren mailler attığı da. Şefimiz her zaman çekindi bizi tam olarak savunamadı. Hakkımızı çookk yedirdi. Neyse sustuk çalıştık.

Geçen hafta perşembeye kadar bir sorun yoktu. Birden öğrendik ki bizi şirket içerisinde başka bir birime bağlamışlar yani bu bizi azarlayan müdürden ayrılmışız ama aynı şirketteyiz. Biz biliyorumki o bölüm maaşları düzgün ödemez, bazı hakları bizim kadar yok. Olmaz dedik istemedik. Şefimiz bugün toplantı yaptı yeni müdürlerle şu haklarımız elimizden alındı.

1- Basın sigortamız vardı o kaldırıldı normal sigorta
2- Haftada 2 gün olan iznimiz 1 güne indirildi
3- Yıllık 30 günlük iznimiz 15 güne indirildi.
4- Her ay aldığımız reklam primimiz kaldırıldı
5- Her yıl aldığımız ikramiyemiz kaldırıldı
6- Multinet alıyorduk kaldırıldı
7- Yol parası ve servis kaldırıldı

Yani bizi bir maaşla çalıştırmak istiyorlar bütün haklarımız elimizden alınıyor. Bu durumu hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Kimimiz evli kimimizin çocuğu var kimse bunları düşünmüyor. Bize yapmadığını bırakmayan genel müdürümüz yanımıza gelip bir açıklama bile yapmadı.

Biz kabul etmek istemiyoruz bu şartları. Ne yapmamız lazım? Tazminat alıp çıkabilirmiyiz? İşsizlik maaşı alırmıyım? O bölüme geçmek istemiyorum istemiyoruz. Neler yapmalıyız?

merhaba, ben de basin calisaniyim. oncelikle basinda issizlik maasi almak icin mudurunuz tarafindan is akdinizin sona erdirilmesi gerekiyor. bu durumda tabir caiz ise "kovuldugunuz" icin zaten hem tazminat aliyorsunuz, akabinde de calistiginiz sure ile orantili - en az 2 yil olmasi gerekiyordu sanirim - SGK'dan issizlik maasi aliyorsunuz. eger ki bu maasi aldiginiz sure icinde ise girerseniz otomatikman bu maas kesiliyor.

diger taraftan, tazminat alarak istifa etmek icin kidem yillarinizi tamamlamaniz gerek. ayni kurumda kac yildir calisiyorsunuz? 10 yil olmasi gerekiyordu tazminat alarak istifa etmek icin.

Eski işe döndürülemeyiz ama haklarımız verilse biz devam edecektik zaten şimdi her şeyi elimizden alıyorlar. İnsan kaynakları bir açıklama yapmıyor boş boş bekliyoruz. Avukatla görüşelim dedim şirket zorluk çıkarır bu sefer hiçbir şey vermez bize diyor şefimiz.

Ne alaka hakkınız gitmiş zaten ne zorluğu çıkarabilir, ya tırsıp haklarınızı verirler yada çıkarıp tazminatla birlikte işsizlik alırsınız ki az para değil işsizlik, asgari kadar nerdeyse. Üçüncü seçenek yok mahkemeye verseniz, kanun işçiden yana. Şefi dinlemeyin gidin konuşun avukatla haklarınızı öğrenin yahu. Konuşmak hemen mahkemeye vermek mi?

Iş kanunu 22. Madeye göre çalışma koşullarında esaslı değişikliği sizin onayınızı almadan yapamazlar, işçiyi bağlamaz. Hiç bi şey imzalamayın. Bulunduğunuz yerde yaptığınız işi yapmaya devam edin. Iş vermezlerse dahi devamsızlık yapmayın. Topluca direnin ve durumu en kısa sürede çalışma bakanlığına dilekçe vasıtasıyla toplu olarak bildirin. Müfettiş çözer o işi.

Işten ayrılan sakın siz olmayın. Kabul etmiyosanız istifa edin kıdem tazminatınızı verelim diye yem atabilirler. Siz çıkarsanız ihbar tazminatından olursunuz.

Işten attıkları zaman da işe iade davası açar toplu bi ücretle birlikte başlatmazlarsa tazminat alırsınız.

Yani kısaca hiç bi.şey imzalamayın ve bimerden topluca çalışma bakanlığı iş teftiş kuruluna durumu bildirin.

Şefi bu konuda dinlemeyin bence, öncesinde de bi faydası dokunmamış zaten size,
Avukatla görüşün, en fazla işten atarlar o zaman da tazminatınızı alırsınız, diğer büyün haklarınızı zaten kaybetmişsiniz bişe kalmamış ki elinizde daha ne uğraşacaklar?

AnlatmayaGerekYok AnlatmayaGerekYok 4857 sayılı İş Kanununun 22. maddesine göre, çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılabilmesi için işçinin rızasının alınması gerekir. İşçi 6 gün içinde çalışma şartlarındaki değişikliği yazılı olarak kabul etmezse, değişiklik işçiyi bağlamaz. Ancak işveren bu sebeple işçinin sözleşmesini kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeyerek fesheder. Bu durumda, eğer şirketinizin Türkiye çapında 30dan fazla işçisi varsa, işten çıkarıldığınız takdirde 1 ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. Çalışma şartlarındaki esaslı değişikliği kabul etmiyorsanız, eski biriminizde çalışmaya devam edin. Bu sizin değişikliği kabul etmediğiniz anlamına gelir. Yeni birimde çalışmaya başlarsanız, değişikliği kabul etmiş sayılırsınız. İsterseniz, değişikliği kabul etmediğinize dair noterden ihtarname çekin. İlerde işten çıakrılıp mahkemeye başvurusanız elinizde belge olur.

Siz normalde Basın İş Kanununa tabisiniz. Ama Basın İş Kanununda hüküm bulunmayan hallerde, İş Kanununun ilgili hükmü uygulanır.

AnlatmayaGerekYok AnlatmayaGerekYok 4857 sayılı İş Kanununun 22. maddesine göre, çalışma şartlarında esaslı değişiklik yapılabilmesi için işçinin rızasının alınması gerekir. İşçi 6 gün içinde çalışma şartlarındaki değişikliği yazılı olarak kabul etmezse, değişiklik işçiyi bağlamaz. Ancak işveren bu sebeple işçinin sözleşmesini kıdem ve ihbar tazminatlarını ödeyerek fesheder. Bu durumda, eğer şirketinizin Türkiye çapında 30dan fazla işçisi varsa, işten çıkarıldığınız takdirde 1 ay içinde işe iade davası açabilirsiniz. Çalışma şartlarındaki esaslı değişikliği kabul etmiyorsanız, eski biriminizde çalışmaya devam edin. Bu sizin değişikliği kabul etmediğiniz anlamına gelir. Yeni birimde çalışmaya başlarsanız, değişikliği kabul etmiş sayılırsınız. İsterseniz, değişikliği kabul etmediğinize dair noterden ihtarname çekin. İlerde işten çıakrılıp mahkemeye başvurusanız elinizde belge olur.

Siz normalde Basın İş Kanununa tabisiniz. Ama Basın İş Kanununda hüküm bulunmayan hallerde, İş Kanununun ilgili hükmü uygulanır.

kimse bizim rızamızı almadı ve daha bir kağıt getirmediler bu söylenenler toplantılardaki konuşmalar. yani kesinlikle o birime girmemiz gerektiğini söylüyorsunuz biz bunu bilmiyorduk teşekkür ederim. ihtarname için bana bir yazılı bir şey bildirmeleri gerekir mi? çünkü dediğim gibi bunlar hep sözlü şeyler

kimse bizim rızamızı almadı ve daha bir kağıt getirmediler bu söylenenler toplantılardaki konuşmalar. yani kesinlikle o birime girmemiz gerektiğini söylüyorsunuz biz bunu bilmiyorduk teşekkür ederim. ihtarname için bana bir yazılı bir şey bildirmeleri gerekir mi? çünkü dediğim gibi bunlar hep sözlü şeyler
İhtarname için yazılı birşeye gerek yok. Ama yeni birimde çalışmaya başlarsanız, değişikliği kabul etmiş sayılırsınız, bunu altını çizerek söylüyorum.

Sen şefi salla. O adamla bir halt olmaz zaten. En kötü tazminatını alırsin çıkarırlar. İşsizlik maaşı alırsın. Hemen bir avukat bul görüş. En azından avukat bulursan haklarıni öğrenirsin. Bence burada ekiple beraber hareket etmene gerek yok artık. Zaten o ekibi belli ki dağıtmak istiyorlar. Şefin ise acayip pasif. O adam olmasa başınizda muhtemelen bunlar gelmezdi başınıza.

İhtarname için yazılı birşeye gerek yok. Ama yeni birimde çalışmaya başlarsanız, değişikliği kabul etmiş sayılırsınız, bunu altını çizerek söylüyorum.

Peki nasıl olacak. Pazartesi günü geldiğinde konu sahibinin masası dolu başkası oturuyor. Sen 3. Katta gideceksin orada çalışıyorsun artık deseler ne olacak?

Sen şefi salla. O adamla bir halt olmaz zaten. En kötü tazminatını alırsin çıkarırlar. İşsizlik maaşı alırsın. Hemen bir avukat bul görüş. En azından avukat bulursan haklarıni öğrenirsin. Bence burada ekiple beraber hareket etmene gerek yok artık. Zaten o ekibi belli ki dağıtmak istiyorlar. Şefin ise acayip pasif. O adam olmasa başınizda muhtemelen bunlar gelmezdi başınıza.

Sef insan kaynaklarina gidip tazminatimizi bile hesaplatamiyor biz gittik adamlar tamam hazirlariz begenmezseniz bir avukata sorarsiniz dediler.

Back