Çanakkale İmam hatip lisesinde yaptım. Benim olduğum okulda ne projeksiyonları vardı, ne tarih atlasları, ne haritaları.. Tahtaları bile kara tahtaydı. Rezil bir haldeydi okul. Kaliteli eğitim verebilecek alt yapısı yoktu. Stajımın ilk günü bağlı olduğum okulun kendi tarih öğretmeni stajınızı keşke daha iyi bir okulda yapabilseydiniz diye halimize acımıştı. Her okulun fiziki şartları elbette farklıdır. Ama genel geçer bazı şeyler vardır. Hangi ilde ve hangi okulda olursa olsun imam hatip liseleri diğer liselerden daha kalitesiz eğitime sahiptir. Çünkü öğrenci profili ne yazıkki çok parlak öğrencilerden oluşmaz. Veli profillerinden hiç bahsetmiyorum bile. Çocuğum okuyup adam olsun diye değil dini eğitim alsın, korunsun diyerek gönderiliyor neredeyse hepsi. Bence öncelik bu olmamalı. Öğrenci profili diğer meslek liselerinde de olduğu gibi parlak olmadığı için o öğrencilerle yapılan ders de kalitesiz oluyor. Bir de derslerinin ağırlığını hesaba katın.. Okulun tüm öğretmenleri ilallah etmişler bir eğitimci olarak çok kınasamda kendi öğrencilerinden gerizekalı diye bahsediyorlardı bize. Tek çaresi imam hatip olsaydı birşey diyemezdim ama puanı iyi bir anadolu lisesini tutuyorsa bence ikileme düşmeyin. İmamhatipten çıkıp kötü bir ilahiyat fakültesi kazanacağına iyi bir liseden çıkıp marmara ilahiyatı kazanabilir kardeşiniz. Anadolumu imamhatip mi olarak değil de okulun kalitesi, eğitimi şeklinde düşünün.öncelikle ilgilenip yorum yaptığınız için teşekkürler siz stajınızı hangi il ve okulda yapmıştınız?
ilginiz için teşekkürler ama bu fikrinize katılmıyorum ...evet dediğiniz gibi ülkemiz de öğretmen eksiği , doktor eksiği var ama (genelleme yapmıyorum yanlış anlaşılmasın)bu öğretmen ve doktorlarımızın bazılarının içinde de iman eksikliği var. işte imam hatip bunun için hem imanlı hem meslek sahibi olup vatana millete hayırlı olmasını sağlıyor hem illa imam hatip okudular diye imam olmazlar ki...hem olsaydı imam hatip e kızlar gidemezdi çünkü kızlardan imam olunmazancak imam hatip okusun zaten her yere imam hatip diktiler bu kadar imam lazım değil ki memlekete. öğretmen eksiği var doktor eksiği var aman imam hatip açalım sanki din elden gidiyor..
teşekkür ederim ilginiz için bir öğretmen olduğunuz için görüşlerinizi bizim için öncelik olacaktırÇanakkale İmam hatip lisesinde yaptım. Benim olduğum okulda ne projeksiyonları vardı, ne tarih atlasları, ne haritaları.. Tahtaları bile kara tahtaydı. Rezil bir haldeydi okul. Kaliteli eğitim verebilecek alt yapısı yoktu. Stajımın ilk günü bağlı olduğum okulun kendi tarih öğretmeni stajınızı keşke daha iyi bir okulda yapabilseydiniz diye halimize acımıştı. Her okulun fiziki şartları elbette farklıdır. Ama genel geçer bazı şeyler vardır. Hangi ilde ve hangi okulda olursa olsun imam hatip liseleri diğer liselerden daha kalitesiz eğitime sahiptir. Çünkü öğrenci profili ne yazıkki çok parlak öğrencilerden oluşmaz. Veli profillerinden hiç bahsetmiyorum bile. Çocuğum okuyup adam olsun diye değil dini eğitim alsın, korunsun diyerek gönderiliyor neredeyse hepsi. Bence öncelik bu olmamalı. Öğrenci profili diğer meslek liselerinde de olduğu gibi parlak olmadığı için o öğrencilerle yapılan ders de kalitesiz oluyor. Bir de derslerinin ağırlığını hesaba katın.. Okulun tüm öğretmenleri ilallah etmişler bir eğitimci olarak çok kınasamda kendi öğrencilerinden gerizekalı diye bahsediyorlardı bize. Tek çaresi imam hatip olsaydı birşey diyemezdim ama puanı iyi bir anadolu lisesini tutuyorsa bence ikileme düşmeyin. İmamhatipten çıkıp kötü bir ilahiyat fakültesi kazanacağına iyi bir lisede çıkıp marmara ilahiyatı kazanabilir kardeşiniz. Anadolumu imamhatip mi olarak değil de okulun kalitesi, eğitimi şeklinde düşünün.
ilginiz için teşekkürler ama bu fikrinize katılmıyorum ...evet dediğiniz gibi ülkemiz de öğretmen eksiği , doktor eksiği var ama (genelleme yapmıyorum yanlış anlaşılmasın)bu öğretmen ve doktorlarımızın bazılarının içinde de iman eksikliği var. işte imam hatip bunun için hem imanlı hem meslek sahibi olup vatana millete hayırlı olmasını sağlıyor hem illa imam hatip okudular diye imam olmazlar ki...hem olsaydı imam hatip e kızlar gidemezdi çünkü kızlardan imam olunmaz
Canım benim, öğretmenim ve stajımı 1 sene boyunca imam hatip lisesinde yaptım.. İçinde bulunduğunuz ikilem hiç mantıklı bir ikilem değil. İmam hatip lisesi meslek lisesidir. Ve emin olun şartları, eğitimi, kalitesi tahmin edemeyeceğiniz kadar kötü ve ağır. Ben tarih öğretmeniyim, benim üniversite 4. sınıfta aldığım arapça eğitiminden zordu 9. sınıfta gördükleri arapça dersi. Sınav kağıtlarına bön bön baka kalmıştım. Öğrenci kalitesi ve eğitimi de ne yazıkki kaliteli olmuyor. Aileleri tarafından okusun değil de korunsunlar mantığı ile verilmiş öğrenciler çoğu. Acı ama durum bu şekilde. Benim en zor senemdi imam hatipte stajım. Eğer puanı tutuyorsa kardeşiniz anadolu lisesine gitsin. İyi bir eğitim alsın. İlahiyat düşünüyorsa liseden sonra eğitimine ilahiyat fakültesi ile devam edebilir.
örneğin İmam hatip okuyan bir doktor çocuğuna asla senem ismini vermez. çünkü sanem'in put demek olduğunu bilir...imam hatip okuyup doktorluğa vs. özenenleri anlamıyorum dotorluk bu ya ya da mimarlık bunlar için arapça öğrenmek gerekmiyor sen din ağırlıklı okul okuduysan ilahiyata gideceksin ki katsayı uygulaması ne kadar doğruydu haksızlığı önlüyordu şimdi üniversitede gençler arasında bilgi uçurumu var biri sürekli din eğitimi almış diğer mantematik fizik almış sonra bunlar aynı düzeyde başarı bekle..
neyse dediğim gelecekte olmak istediği yere göre belirleyecek kararını. benim kararım anadolu lisesi okuması imam olacağım diyorsa ancak imam hatip okusun zaten her yere imam hatip diktiler bu kadar imam lazım değil ki memlekete. öğretmen eksiği var doktor eksiği var aman imam hatip açalım sanki din elden gidiyor..
beyoğlu, kartal ve fatih imam hatip liselerinin puanlarına bir bakın bakalım fen liselerinin üstündedir.
örneğin İmam hatip okuyan bir doktor çocuğuna asla senem ismini vermez. çünkü sanem'in put demek olduğunu bilir...
sizin savınıza göre put anlamlı bir ismi sadece ilahiyatçılar çocuklarına isim olarak koymasın doktorlar mühendis müslümanlar bilmeden koysalar sakınca yok demek anlamına de gelmiyor mu?
Ben fatih imam hatip lisesine göndermeyin demedim, ben fatih imam hatip lisesi kötüdür de demedim. Hiçbir okul için özel birşey söylemedim, kendi öğretmenlik yaptığım okul dışında. Ben genel olarak tüm imamhatip liselerinin durumundan bahsettim. Anadolu liseleri imam hatip de dahil tüm meslek liselerinden, fen liseleri de anadolu liselerinden kaliteli eğitim verir. Bu durum böyledir. Benim ablam kız meslek lisesinde okudu. Onun okulu da yurt dışında kardeş okula götürüyordu ve benim ablam bu sayede 3 kez Almanya'ya gitti, İngilizceside anadili gibidir. Ama gelin görün ki eğitim bakımından bulunduğumuz ilin en kötü okullarındandır. Sizin bir liseye bakıp dışarıdan gördüğünüzle bizim müfredata bakıp içeriden gördüğümüz farklı şeyler ve ben bu yönde tavsiye verdim konu sahibine.Bilmeyene 2x2=? kaçtır diye sorsan o da zordur.
zor diye bir şey var mı zaten
zor başarı odağı olmayanların kendi önlerine çektikleri sanal bir setten başka bir şey değildir.
beyoğlu, kartal ve fatih imam hatip liselerinin puanlarına bir bakın bakalım fen liselerinin üstündedir.
pendikte ömer çam imam hatip lisesi var.
bunlar ilk yılda ana dil gibi arapça öğretir yurt dışına götürür vb. mükemmel okullar var.
Az önceki yorumum sizin içindi, eklemeyi unutmusumİmam hatipler sadece ilahiyata gideceklerin okulu değildir. Bu orada okumamış kişilerin dillerine doladıkları bir durumdur. Ihl bir ruhtur oradan mezun olanlar o ruhu ölunceye kadar üstünde taşırlar. Her ortamda mezunlar birbirleriyle dayanışma içindedirler.
Şuan tüm iş kollarında ihl mezunu olmak apayrı bir ayrıcalıktır.
senem2in sanemden farklı olduğunu mu söylüyorsunuz. o zaman senem'in kökü kökeni nedir?cevap yazmadan önce düzgün okumayı öğrenseniz daha iyi olmazmı?
adım sanem değil senem.
ayrıca isteyen çocuğuna istediğini koyar. belki çocuğuna sanem adını koyan bir baba putperest bir babadır. insanların özeline neden karışıyorunuz ki? herkes sizinle aynı dine inanmak zorundamı?
senem2in sanemden farklı olduğunu mu söylüyorsunuz. o zaman senem'in kökü kökeni nedir?
hayır günümüz de imam hatip e giden öğrencilerimiz kendi isteyerek veya içinden gelerek okula gitseydi evet o zaman derdim ki imam hatibe giden herkes imanlı oluyor ...Ama öyle olmuyor...ya anne baba isteğiyle ya da puanı orayı tutuyor ve evlerine yakınsa imam hatibe giden öğrencilerimiz var..ve bunun için diyorum ki imam hatibe giden öğrencilerimiz aynı seviye de değiller...mesela biri gerçekte imam hatibe gidip oradaki dini konulardan yararlanmak için gidip çok güzel davranışlar gösterirken bir diğeri annesinin isteğiyle gidiyor ve ona göre davranışlar sergiliyor...BUNLARI AYNI KEFEYE KOYAMAYIZ DEĞİL Mİ? tabi ki herkes aynı dine inanacak diye bir şey yok ... ''DİNDE ZORLAMA YOKTUR''diyor ALLAH TEALA o öyle derken ben bu görüşe nasıl karşı gelebilirim ki ? tabi ki kimsenin imanını sorgulamak bana düşmez kalplerimizi bir tek RABBİMİZ bilir ama ben diyorum ki biz evlatlarımızı, kardeşlerimizi, kuzenlerimizi böyle öğretmenlere teslim ediyoruz(genelleme yoktur)onları bir nevi öğretmenlerimiz de yetiştiriyor değil mi ? din bilgisi kişiyi bağlar derken açar mısınız ?nasıl bağlar? nasıl eğitim, insanı kariyer sahibi ediyorsa dini bilgisi olan bir insan ve onlarla yaşayan neler elde etmez? ben erkek çocuğa bakmam diyen doktora imanlı demedim...bu arada insanın bir yaptığı hatadan dolayı tüm iyiliklerini görmezden gelemezsiniz...hırsızlık mı suç veya hata.. peki yaptığı onca iyilikleri nerde ? eğer böyle her başımıza geçen liderlerin hatasında dolayı hemen imanını tartışacaksak eksiler ne güne duruyor ?imam hatibe giden herkes imanlımı oluyor hanımefendi ne saçma bir tanım yapmışsınız. şu anda imam hatipliler var başımızda ama hırsızlık yapıyorlar. böylemi sizin iman anlayışınız?
sonra herkes bir dine inanacak diye bir kural yok. kimsenin imanını sorgulamak da size düşmez. iyi niyetli gibi görünsede fişleyici ve tek tipçi bir tavırdır bu.
doktor olmak isteyen gider matematik öğrenir fen öğrenir. dini bilgisi kişiyi bağlar. yoksa ben erkek çocuğuna bakmam diyen doktorlarmı imanlı aman ha...
hayır her imam hatibe giden isteyerek gidiyorsa hayattan bezmez hayatının anlamını bulur bu kişiye bağlıdır hem bu dünyalığını hem ahiretini kurtarmış olurNe kadar genel bir yorum bu böyle. Siz iyi bir okula denk gelmissiniz demek ki, ruh falan mı kaldı artık. Etrafimdaki tüm imam hatipliler hayattan bezmiş, tüm imam hatip liseleri aynı değil ne yazık ki
hayır günümüz de imam hatip e giden öğrencilerimiz kendi isteyerek veya içinden gelerek okula gitseydi evet o zaman derdim ki imam hatibe giden herkes imanlı oluyor ...Ama öyle olmuyor...ya anne baba isteğiyle ya da puanı orayı tutuyor ve evlerine yakınsa imam hatibe giden öğrencilerimiz var..ve bunun için diyorum ki imam hatibe giden öğrencilerimiz aynı seviye de değiller...mesela biri gerçekte imam hatibe gidip oradaki dini konulardan yararlanmak için gidip çok güzel davranışlar gösterirken bir diğeri annesinin isteğiyle gidiyor ve ona göre davranışlar sergiliyor...BUNLARI AYNI KEFEYE KOYAMAYIZ DEĞİL Mİ? tabi ki herkes aynı dine inanacak diye bir şey yok ... ''DİNDE ZORLAMA YOKTUR''diyor ALLAH TEALA o öyle derken ben bu görüşe nasıl karşı gelebilirim ki ? tabi ki kimsenin imanını sorgulamak bana düşmez kalplerimizi bir tek RABBİMİZ bilir ama ben diyorum ki biz evlatlarımızı, kardeşlerimizi, kuzenlerimizi böyle öğretmenlere teslim ediyoruz(genelleme yoktur)onları bir nevi öğretmenlerimiz de yetiştiriyor değil mi ? din bilgisi kişiyi bağlar derken açar mısınız ?nasıl bağlar? nasıl eğitim, insanı kariyer sahibi ediyorsa dini bilgisi olan bir insan ve onlarla yaşayan neler elde etmez? ben erkek çocuğa bakmam diyen doktora imanlı demedim...bu arada insanın bir yaptığı hatadan dolayı tüm iyiliklerini görmezden gelemezsiniz...hırsızlık mı suç veya hata.. peki yaptığı onca iyilikleri nerde ? eğer böyle her başımıza geçen liderlerin hatasında dolayı hemen imanını tartışacaksak eksiler ne güne duruyor ?
teşekkür ederim işte herkes imam hatibe aynı amaç için gitmiyor ne yazık ki bu da insanlar da farklı imaj oluşturuyor İMAM HATİP LİSELERİ hakkındaEski bir öğretmenim. 9 farklı okulda çalıştım.
Tavsiye istediğiniz konu ilden ile okuldan okula değişen bir durumdur. Anadolu liselerinin gerçekten kaliteli olduğu zamanlarda olsaydık tabii ki anadolu lisesine gönderin derdim. Şimdi bütün liseler and. lisesine dönüştürüldü ve çoğunda eğitim içler acısı. Eskiden olsaydı and. lisesine gitmek sağlam puan isterdi ve bu soruyu hiç sormazdınız bile...
Ama şimdilerde fen lisesi ayarında ihl ler olduğu gibi eğitimin sıfır olduğu anadolu liseleri de mevcut. Ya da tam tersi.
Aynı ilde 2 farklı ihl de çalıştım. Biri anadolu imam hatip lisesi olarak geçiyordu eğitimi kaliteliydi bulunduğu ilin en iyi ilk üç okulundan biriydi. Zaten puanla giriliyordu. Diğeri düz ihl idi ama öğrenci profil serseriydi bildiğin. Hiç ders işlenmiyordu kavga kıyamet eksik olmazdı gördüğüm en kötü okuldu. yaşadıklarımı anlatmaya kelimeler yetmez tacize bile uğradım....
Kısaca iyice araştırın bakın o okullarda çalışan hocalara sorun üni. ye öğren
teşekkür ederim işte herkes imam hatibe aynı amaç için gitmiyor ne yazık ki bu da insanlar da farklı imaj oluşturuyor İMAM HATİP LİSELERİ hakkında