İletişim problemi

Çok haklısınız. 🥰İnsanların kendini övmesi tabi ki olağan bir şey. Ben de överim onları. Yeri gelir moral olsun diye pembe yalanlar da söylerim. Ama bir insan kendini övmek için başkalarına hakaretvari cümleler kurunca, başkaları üzerinden egolarını tatmin edince ben bu tarz insanlara saygı duyamıyorum ve bende ipler kopuyor. Tabi bunu da ilk hatada yapmıyorum. üst üste olunca ben de tutamıyorum kendimi. Sussam da sonradan aşırı bir rahatsızlık duyuyorum.
Ilk baslarda sessiz kalin zamanla tanidikca arkadaslik saglamlastikca emin olun kimse gerçeklerden kaçamıyor ve tükürdüğünü yalıyor o zaman söyledikleriniz ve soylenenler ilk baslardaki gibi kirici algilanmaz cunku ilk zamanlar her zaman daha akilda kalici iz birakir tanistikca samimiyet artar. iletişim psikolojik bir süreç dilin de kemiği yok söylenen kelimelere çok takılmayın, bir katile safi adam öldürdü diye kötü insan diyebilir miyiz ? Belki kazaydı kim bilir ? On yargı hoş bir şey değil. hepimiz insaniz kimse içinde inanılmaz kötü değildir sanmıyorum, herkesin bir yasam mücadelesi verdiğini herkesin geçmişinde yaşadığı bir takım problemler olduğunu hatırınıza hep getirin.

Bu Zamanda öyle işinize gelmeyen insanla gorusmeyin siz kenidinize yetersiniz gibi şeylere girmicem çünkü asosyal bi çağdayız insan seçme şansımız sıfır ya elimizdekini tutmasını bileceğiz ya da hiç bu işlere kalkışmayacağız .

Insan insana lazım

Merhaba değerli kk üyeleri.

Benim kimine göre küçük bana göre kocaman bir derdim var. Ben insanlarla sağlıklı bir iletişim kuramıyorum. Arkadaşlıklarım kısa süreli oluyor. 31 yaşındayım ve bir tane kadın, bir tane de erkek arkadaşım var sadece. Bu hayata sadece iki kişi ile devamlı bir arkadaşlığım oldu. İnsanlar benden hoşlanmıyor sanırım. Bu hafta psikologla ilk seansıma başladım ama size de anlatmak istiyorum. Belki bana yardımcı olabilirsiniz.
Ben yeni biriyle tanıştığımda ilk zamanlar güzel gidiyor. Cana yakın ve sıcak kanlı biriyim. Kendimi bir çok konuda geliştirmeye çalışırım. Normal konularda sohbet ederken çok iyi ama iş insanların kendini övme konusuna gelince ben çuvallıyorum. İnsanların kendileriyle ilgili boş balon gibi egolarını dinlerken dilimi tutamıyorum ya da onaylayamıyorum. İçimde o insana karşı değişik bir duygu oluşuyor. Değersizleşiyor gözümde. Hatta sinirlendiriyor. Yani diyorum ki bu yaşına gelmiş biri nasıl da kendini tanıyamaz, dış görünüşünü değerlendiremez. Örnek vermem gerekirse; bir arkadaşım 1.60 boyunda 90 kilo, ortalama güzellikte bir kadın. Ama bir erkek 190 boyunun üstünde olmazsa ben o erkeğe erkek demem diyor. İşte ben çok güzelim. Bunlar kilo değil, şişkinlik. Kalçam şöyle güzel, oram böyle güzel, şuram şöyle güzel... aynı zamanda biri onu redderse takıntı haline getirip, benim gibi bir kadını nasıl beğenmez falan diyor. Ben de bir sinir, bir öfke oluşuyor ki sormayın. Yani bir şey demiyorum ama “bak senin kendine bakışında, kendini algılayışında bir sorun var. Kimse bulunmaz hint kumaşı değil. Sen de öyle” diyorum ve ipler kopuyor. İşte başlıyor “sen beni kıskanıyorsun, çekemiyorsun” falan. Bunun gibi bir sürü örnek var hayatımda. İyi kötü buna benzer. Yani biri gerçeklik dışında(hem de bariz bir şekilde) bir şey dediğinde ben onaylayamıyorum.Şimdi ben bu durumda ne demeliyim. “Evet, sen dünya güzelisin, bütün erkekler kapında dizilmeli, halt etmiş o adam” mı demeliyim. Siz böyle durumlarda ne yapıyorsunuz?
İkinci konu ise kalabalık arkadaş grubunda oluyor. Mesela biri haksız yere tanımadığı birilerine sırf kendini üstün göstermek için bir şeyler dediğinde ben yine onaylayamıyorum. Bunun bir örneği; kadın bir arkadaşımı(az önceki kadın arkadaş değil) sevgilisi 3 ay sonra terketti. 5 kız oturuyoruz. Kız çocuğun eski sevgilisini gösterip” bu çirkin o...u ile bile 3 yıl çıkmış. Beni üç ayda terketti. Ben bu kıza 10 basarım. Köpek edeceğim bu adamı” dedi. Ben de “kızla kendini neden kıyaslayıp o kelimeyi kullanıyorsun. Bunun güzellikle çirkinlikle ne alakası var” dedim diye resmen beni ortamda rezil ettiler. Demedikleri kalmadı. Bu arada bu arkadaşların hepsi belli bir eğitimi almış, meslek sahibi insanlar.
Şimdi ben nerede hata yapıyorum. Lütfen bana bir yol gösterin. 😔
Hata sende değil bence etrafındakilerde, senin tek hatan dobralığın. Mümkünse bu lüzumsuz gruptan uzak dur. Psikologlar gerçek hastaların hasta ettikleriyle uğraşırmış. Seninki o hesap

Bu dediğinizi gerçekten uygulamaya çalışacağım. Belki terapi de işime yarar. Evet ben gerçekten fazla ciddiye alıyorum sanırım. Ama ciddiye almadığımda da ya da oradaki birinin başka birine küfürvari konuşup sallamasına da sessiz kalamıyorum. Neden böyle hissediyorum anlamıyorum. He deyip geçmek çok zoruma gidiyor. Elbet ben de çözeceğim bunu ya da arkadaşlık kuramayacağım ömrüm boyu.
İnsanları fazla ciddiye alıyorsunuz.
Herkesin her yaptığına anlam yüklemeye çalışırsanız bu şekilde sonuçlar alırsınız.
Kim mükemmel ki?
Hayatımızda karşımıza çıkan insanların kaçı bizle aynı kafa yapısına sahip olabilir?
Aynı anneden dünyaya gelen, aynı ortamda büyüyen kardeşler bile birbirlerinden farklı zihin ve karakter yapılarına sahip oluyorken siz herkesten sizin gibi düşünmesini bekliyorsunuz.
Çevrem oldukça kalabalıktır. Hani ortamda herkesle çok rahat muhabbet eden tipler var ya ben onlardanım işte.
Ama dostum dediğim 3 kişi dışında gerisi zaman geçirdiğim, sosyalleştiğim ve eğlendiğim insanlar.
Ciddiye alınacak, sözlerine anlam yüklenecek insanlar var; ortamda geyik muhabbeti yapılacak "aman bu da böyle bir tip" denilip o şekilde kabul edilecek insanlar var.
Hayatı çok ciddiye almamak lazım bence.
Değiştirmeye çalışmam, anlatmaya çalışmam.
İnsanları değiştiremem çünkü.
Dostumla dostluğumu yaşarım.
Geri kalan çevremle eğlenmeye, geyik muhabbetine vs bakarım.

Yorumunuzun ekran görüntüsünü aldım. Sık sık okuyacağım. Çok teşekkür ederim 🥰
Ilk baslarda sessiz kalin zamanla tanidikca arkadaslik saglamlastikca emin olun kimse gerçeklerden kaçamıyor ve tükürdüğünü yalıyor o zaman söyledikleriniz ve soylenenler ilk baslardaki gibi kirici algilanmaz cunku ilk zamanlar her zaman daha akilda kalici iz birakir tanistikca samimiyet artar. iletişim psikolojik bir süreç dilin de kemiği yok söylenen kelimelere çok takılmayın, bir katile safi adam öldürdü diye kötü insan diyebilir miyiz ? Belki kazaydı kim bilir ? On yargı hoş bir şey değil. hepimiz insaniz kimse içinde inanılmaz kötü değildir sanmıyorum, herkesin bir yasam mücadelesi verdiğini herkesin geçmişinde yaşadığı bir takım problemler olduğunu hatırınıza hep getirin.

Bu Zamanda öyle işinize gelmeyen insanla gorusmeyin siz kenidinize yetersiniz gibi şeylere girmicem çünkü asosyal bi çağdayız insan seçme şansımız sıfır ya elimizdekini tutmasını bileceğiz ya da hiç bu işlere kalkışmayacağız .

Insan insana lazım

Bide olaylara daha pozitif yönden yaklaşsanız kilolu kısa arkadaşınızın kendini güzel bulması bence harika bir şey ben çirkinim kimse beni beğenmez demesi daha mı hoşunuza giderdi mesela neden ona çirkinsin diyesiniz ki ne güzel kendini seviyor kimsenin onayı olmadan mutlu yanlış anlamayın sizi eleştirmiyorum sadece farklı bir açıdan bakmaya çalılıyorum

Bu dediğinizi gerçekten uygulamaya çalışacağım. Belki terapi de işime yarar. Evet ben gerçekten fazla ciddiye alıyorum sanırım. Ama ciddiye almadığımda da ya da oradaki birinin başka birine küfürvari konuşup sallamasına da sessiz kalamıyorum. Neden böyle hissediyorum anlamıyorum. He deyip geçmek çok zoruma gidiyor. Elbet ben de çözeceğim bunu ya da arkadaşlık kuramayacağım ömrüm boyu.
Küfürlü o tip konuşmalardan bende hoşlanmam. Bunu da açıkça söylerim ve benim yanımda dikkat ederler.
Etmeyenle de zaten mesafe koyarım ama geri kalanını çok ciddiye almam.
Bende 27 yaşındayım e çevremde üç aşağı beş yukarı yaşıtlarım.
O yaşa gelmiş kalıplaşmış bir beyni ben düzeltemem. Boşverin takılmayın. Terapi mutlaka fayda sağlayacaktır.
Kendinizi şartlamayın da.
Hassas düşünüyorsunuz sadece ama o hassasiyeti herkes hak etmiyor maalesef 🤗

Küfürlü o tip konuşmalardan bende hoşlanmam. Bunu da açıkça söylerim ve benim yanımda dikkat ederler.
Etmeyenle de zaten mesafe koyarım ama geri kalanını çok ciddiye almam.
Bende 27 yaşındayım e çevremde üç aşağı beş yukarı yaşıtlarım.
O yaşa gelmiş kalıplaşmış bir beyni ben düzeltemem. Boşverin takılmayın. Terapi mutlaka fayda sağlayacaktır.
Kendinizi şartlamayın da.
Hassas düşünüyorsunuz sadece ama o hassasiyeti herkes hak etmiyor maalesef 🤗
Genelde gördüğüm şey eğer o kişi haksızlığa uğramış, terkedilmiş ya da reddedilmişse buna sebep olan üçüncü kişiye hakaret, küfür etme hakkına sahipmiş gibi davranılması. Üstelik bu üçüncü kişiyi hiç tanımıyor oluyorlar. İşte ben orda saçma sapan bir empati kuruyorum ister istemez. Elimde olmuyor. Orda kopuyor bende ipler. Kötü bir şey de demiyorum aslında. Yani kendini neden onunla kıyaslıyorsun?, bu kızın suçu ne?, suçlayacaksan muhattabını suçla... falan diyorum. İşte orda ipler kopuyor. Sana ne bu üçüncü kişiden? Sen onun avukatı mısın? Burda acı çekiyorum ben, senin derdin üçüncü kişi? ... falan. Ben de bu konuşmanın üzerine kendimi geri çekiyorum ve bir daha görüşmüyorum. Bende bir problem var ki sürekli bu tip insanlar bana denk geliyor. Ya da acı çeken kadınların çoğu böyle. Bilemedim ki 😔

Tamamen ego tatmini. Onların nasıl herkes hakkında dusundugunu soyleme hakkı varsa sizin de dusuncelerinizi soyleme hakkiniz var. Hirs var belli ki, kiskanclik. Bosverin. Uzak durun boyle insanlardan. Boyle tip insanlara en guzel ceza yokmus gibi davranmak.

Son düzenleme:
Bide olaylara daha pozitif yönden yaklaşsanız kilolu kısa arkadaşınızın kendini güzel bulması bence harika bir şey ben çirkinim kimse beni beğenmez demesi daha mı hoşunuza giderdi mesela neden ona çirkinsin diyesiniz ki ne güzel kendini seviyor kimsenin onayı olmadan mutlu yanlış anlamayın sizi eleştirmiyorum sadece farklı bir açıdan bakmaya çalılıyorum
Yanlış anladınız beni. 🥰 arkadaşım bunu yaparken ya bana ya da başka birine saldırarak yapıyor. Mesela “sen de çırpı gibisin. Erkekler etli butlu kadın sever. Kocan bu şırpı bacaklarda ne buldu anlamıyorum. 90-60-90 kızları görüyorum midem bulanıyor.” diyor. Demek istediğim bu. Yoksa özgüvenli insanlar baş tacıdır. Çok da iyi anlaşırım öyle insanlarla. Kıskançlıkları olmaz, hayata pozitif bakarlar, kendilerini geliştirmeyi severler...

Yanlış anladınız beni. 🥰 arkadaşım bunu yaparken ya bana ya da başka birine saldırarak yapıyor. Mesela “sen de çırpı gibisin. Erkekler etli butlu kadın sever. Kocan bu şırpı bacaklarda ne buldu anlamıyorum. 90-60-90 kızları görüyorum midem bulanıyor.” diyor. Demek istediğim bu. Yoksa özgüvenli insanlar baş tacıdır. Çok da iyi anlaşırım öyle insanlarla. Kıskançlıkları olmaz, hayata pozitif bakarlar, kendilerini geliştirmeyi severler...
Afedersiniz yanlış anlamışım o zaman sadece uzak durun hiç kafanıza takmayın rahatsızlıktan başka bir katkı sağlamaz böyle arkadaşlıklar

Genelde gördüğüm şey eğer o kişi haksızlığa uğramış, terkedilmiş ya da reddedilmişse buna sebep olan üçüncü kişiye hakaret, küfür etme hakkına sahipmiş gibi davranılması. Üstelik bu üçüncü kişiyi hiç tanımıyor oluyorlar. İşte ben orda saçma sapan bir empati kuruyorum ister istemez. Elimde olmuyor. Orda kopuyor bende ipler. Kötü bir şey de demiyorum aslında. Yani kendini neden onunla kıyaslıyorsun?, bu kızın suçu ne?, suçlayacaksan muhattabını suçla... falan diyorum. İşte orda ipler kopuyor. Sana ne bu üçüncü kişiden? Sen onun avukatı mısın? Burda acı çekiyorum ben, senin derdin üçüncü kişi? ... falan. Ben de bu konuşmanın üzerine kendimi geri çekiyorum ve bir daha görüşmüyorum. Bende bir problem var ki sürekli bu tip insanlar bana denk geliyor. Ya da acı çeken kadınların çoğu böyle. Bilemedim ki 😔
Yok siz sadece hassassınız ve empati yeteneğiniz güçlü.
Ben yaşadıklarımdan ötürü zamanla odunlaştım ve umursamazlaştım.
Ama bu hassasiyetinizi hak eden insanlara harcayın. Kalbinizi ve ruhunuzu yormayın boşuna. 🤗

"Kibar olma gercek ol" diye bir kitap var, okumanizi tavsiye ederim. Ben tekrar tekrar okuyacagim. Iletisimimiz aslinda cok yanlis insanlarla ve bunu duzeltemiyoruz. Bence herkesin alip okumasi gereken bir kitap. Tam da bu iletisimsizlige iyi gelecek cunku hep birbirimizle yanlis iletisim icerisindeyiz.

"Kibar olma gercek ol" diye bir kitap var, okumanizi tavsiye ederim. Ben tekrar tekrar okuyacagim. Iletisimimiz aslinda cok yanlis insanlarla ve bunu duzeltemiyoruz. Bence herkesin alip okumasi gereken bir kitap. Tam da bu iletisimsizlige iyi gelecek cunku hep birbirimizle yanlis iletisim icerisindeyiz.
Şimdi sipariş verip okuyacağım mutlaka 🥰 çok teşekkür ederim

Bir de kız kıza ortamlarda bahsettiğiniz gibi abartılı yorum ve çıkarımlar konuşulabilir. Bu samimiyete güvenilip yapılabilir. Her şeyi ciddiye almayın. Eleştirel bir ailede büyümüş olabilirsiniz gibi geldi bana.

Bence siz herkes sizinle aynı fikirde olsun istiyorsunuz ama hayatta herkes ayni düşünmek ya da herkes sizi onaylamak/sizin onaylayacaginiz sekilde olmak zorunda değil
Örnekler üzerinden gidilirse,
1.örnekte kadının kilosu onun icin iliskiye engel olacak bir durum değil ya da aaa ben kiloluyum daha iyisini hak etmiyorum diye düşürmeyecek kadar özgüvenli biri demek ki. Ben de kiloluyum o acidan bakinca bazen kilom sebebiyle begenilmedigimi de düşündüğüm olmuştur o acidan o kadinin kilosuyla barışık olmasi hosuma da gitti :) yani kriteri 190 cm adamdan asagisi olmaz seklindeyse ona "aaa ne münasebet kendine bakmadan nasıl böyle düşünür " diye düşünerek onu onaylamak istemiyorsunuz. Ama bu sizin sorununuz, onun sorunu değil.
2.örneğe bakınca, elbette arkadaşınızın kendini baska kadinla.kiyaslamasi yanlis ve bunu dile getirmeniz gayet normal ya da kufretmesini istememe hakkınız elbette var ama bunu dile getirirsiniz, o da elestirinizi ister dikkate alir ister almaz. Siz onun düşünce tarzini degistiremezsiniz. Onu onaylamamaniz da yine sizi baglar, karsi taraf sizin onayinizi beklememis ki. Yanlissa yanlis dersiniz olur biter.
Ben de kiyaslamalari sevmem, küfürlü konuşmam, en fazla üslubuna dikkat et derim. Ama kendimi diger kiz arkadasin yerine koymak biraz fazla bir hassasiyet.

Bence siz herkes sizinle aynı fikirde olsun istiyorsunuz ama hayatta herkes ayni düşünmek ya da herkes sizi onaylamak/sizin onaylayacaginiz sekilde olmak zorunda değil
Örnekler üzerinden gidilirse,
1.örnekte kadının kilosu onun icin iliskiye engel olacak bir durum değil ya da aaa ben kiloluyum daha iyisini hak etmiyorum diye düşürmeyecek kadar özgüvenli biri demek ki. Ben de kiloluyum o acidan bakinca bazen kilom sebebiyle begenilmedigimi de düşündüğüm olmuştur o acidan o kadinin kilosuyla barışık olmasi hosuma da gitti :) yani kriteri 190 cm adamdan asagisi olmaz seklindeyse ona "aaa ne münasebet kendine bakmadan nasıl böyle düşünür " diye düşünerek onu onaylamak istemiyorsunuz. Ama bu sizin sorununuz, onun sorunu değil.
2.örneğe bakınca, elbette arkadaşınızın kendini baska kadinla.kiyaslamasi yanlis ve bunu dile getirmeniz gayet normal ya da kufretmesini istememe hakkınız elbette var ama bunu dile getirirsiniz, o da elestirinizi ister dikkate alir ister almaz. Siz onun düşünce tarzini degistiremezsiniz. Onu onaylamamaniz da yine sizi baglar, karsi taraf sizin onayinizi beklememis ki. Yanlissa yanlis dersiniz olur biter.
Ben de kiyaslamalari sevmem, küfürlü konuşmam, en fazla üslubuna dikkat et derim. Ama kendimi diger kiz arkadasin yerine koymak biraz fazla bir hassasiyet.

bende konuyu sizin gibi algılayıp benzer yanıtlar verdim ama konu sahibi dedi ki, ilk örnekte eleştirdiği şey kızın kilolu olup özgüvenli davranması değilmiş. 190 altı erkek olmaz dediği halde 190dan kısa bir erkek için çabalamasıymış sıkıntı.
oysa konusunda hiç böyle bahsetmemiş. tamamen kızın dış görünüşü üzerinden gitmiş.

İnsanlara duymak istediğini söylemezsen neden seni tutsunlar ki yanında
Sen doğrularınla yaşa boşver
Kimseye bulaşma
Sürekli ben dürüstüm deyip arkadaşlarını kıran tipler vardır ya onlardansın belli
İnsanlar kalbi kırıkken birşeyler söyleyebilir kendini övebilir belli ki canı yanıyor
O piskolojideki arkadaşıma neden aşağıya çekeyim evet canım sen çok iyi birisin o kaybetti derim geçerim.
Arkadaşlık böyle birşey!Bende çevremde sürekli laf sokan enerjimi düşüren birini barındırmam .Gerçi senin gibi tipler popüler tiplerdir de sende pek olmamış üstüne oturmamış heralde .

Back