İleride pişman olmaktan çok korkuyorum... :(

Bence siz yazilani anlamamissiniz... neyse daha fazla uzatmayacagim...

Bence o yorum yanlış anlaşıldı.
Hayattaki EN büyük başarısını çocuk olarak görenlereydi sözü. Hayata geliş amacımız, yapacaklarımız, varlık sebebimiz sadece çocuk mudur? Elbette ki anne olanlar mutludur, seviyordur, hoştur ama TEK ve EN değerli şey bu değildir ya da olmamalıdır.
Benim annem de söyler çocuklarım için yaşıyorum, çocuklarımdan önce bir hiçmişim diye. Neden ki? İnsanın varlığı çocuk ile mi anlam buluyor? O sadece hayata katılan bir renktir isteyen için. Neden hayatın anlamı, amacı, en yüce duygusu olsun?
Çocuktan önce bir hiç olabilir mi insan? Değeri çocukla mı artar-azalır?

Bi jinekologa git. Yumurtalıklarına baktır. Yumurtlama kapasitene baktır. Üreyebilme kapasiten için doktor mutlaka tespitte bulunacaktır. Eğer ki doktor derse "elini çabuk tut. Sınırlı yumurtan var" sana tavsiye hemen çalışmalara başla. Eşin içinde aynı tetkikler gerekli tabi. Ama erkekler daha şanslı bu konuda. Daha kolay tedavi edilebiliyorlar. Önemli olan kadının gerektiği gibi yumurtlayabilmesi ve sisteminin buna hazır olup olmaması.
Gezip, tozup, yıllar geçtikten sonra anne olmaya karar veren her kadında çocuk sahibi olamıyor hatırlatırım. Sonra "ahhh ahhhh onca yumurtamı boşa harcadım şimdi uğraşıp duruyorum" dersin :)
Sen ekpertizini yaptır ona göre planını uygula.

Ben de katiliyorum, cocuk hayatta sahip oldugumuz seylerden biri, sahip olduklarimizin en ozeli olmasi bile varligimizin ve benligimizin onune gecmesine sebep degil.

Insanin kendi benligini gerceklestirmesinden baska hicbir sey, hayatin yuce amaci degildir bence.

Benim annem de cocuklari icin yasadi hep, cunku evliliginden mutsuzdu, sevmedigi bir isi yapiyordu yani hayata umutla bakmasini saglayacak cok bir sey yoktu elinde. Bizim okumamiz, mutlu, guclu bireyler olmamiz onu mutlu etti. Ama ben isterdim ki annem asik olsun, sevdigi erkekle el ele gezsin, gercekten gozunun ici parlasin. Ya da gercekten cok mutlu oldugu bir hobi edinsin. Hayatini bizim icin yasamasini istemezdim asla, kendi hayatini yasamasini isterdim.

O zaman denilecekti ki "hayatinda hic mutluluk yüzü goremeyip de belki cocuk sahibi olarak mutlu olacagina inananlar.." diye...

Sevgiler....

Ben çatladım burda vallahi siz sabırla yine de açıklamaya çalışıyosunuz :)

Pisman olup olmayacaginizi biz bilemeyiz.
50 yasina gelince 'iyiki cocuk yapamamisim' diyebileceginiz gibi 'keske kapimi calan bir yavrum olsa' diye de düsünebilirsiniz.
Bu cok kisisel bir soru, biri size yapmadim pisman degilim der, ayni duruma siz gelince pisman oldugunuzu görebilirsiniz.

Öyle ya da böyle hepimiz kararlarimizin sonucunu göze alarak hareket etmeliyiz.
İlerde pisman olup cocuk yapmamayi büyük bir hata olarak görsenizde bununla yasayabilmelisiniz.

Asil sorun esiniz cocuk istiyorsa sizin istememenizle baslayacaktir.
Evlenmeden önce bu gibi seyler konusulup karara varilmaliydi.
Nasil esiniz sizi anne olmaya zorlayamazsa, siz de ondan baba olma hakkini almamalisiniz.
Bu konuda uyum saglamiyorsaniz hatta ayrilmalisiniz bile.
Baba olmak isteyen birinin hayatindan calmamalisiniz.
Ve 31 yasindasiniz artik etrafin degil kendi kararlarinizin üzerinde durmalisiniz.
Bu hayati onlar degil siz yasayacaksiniz, konu acilinca ciddi bir sekilde ben düsünmüyorum bu konuyu bir daha acmayin demeyi de bilmelisiniz bana göre.

Biraz yanlış anlaşıldı ve tartışmaya neden oldu bu yorum, üzüldüm. Çevremde, evlenmesinin amacı sadece ve sadece çocuk yapmak olan, çocuk yapmayacaksa da evlenmeyi gereksiz gören, evlendiğim günden beri de bu sebeple çocuk yapmayışıma anlam veremeyen insanlar var.Kendisi bir şey üretmemiş, eşiyle bir şeyler paylaşma telaşı/hevesi olmamış.Kariyer de planlamıyor kendine.Çocukluğundan beri tek misyonu/vizyonu "anne" olmak.Ancak o zaman mutlu olacağını düşünüyor. Eğer demek istediğiniz bu ise katılıyorum size.
Burada bazen mayın tarlasında geziyor gibi hissediyorum. :=) Tüm anneler kutsaldır, sizin de böyle düşündüğünüze eminim ben. :=)

Herkes bebek istemek zorunda değil, bunun eleştirilecek bir noktasını göremiyorum.

Kevin Hakkında Konuşmalıyız diye çok etkileyici bir film var, hazır olmadığı daha doğrusu istemediği halde anne olan bir kadının çocuğu ile kuramadığı iletişimi ve bunun korkunç sonunu konu ediyor.

Biraz uç bir örnek belki ama anne karnından başlayan bir süreç bu ve istemiyorsanız bebek hisseder.

Çok faydalı bir yorum oldu benim için, çok teşekkür ederim, çok mantıklı.

23 yasimda evlendim 30 yasinda anne oldum. Yasim gec degildi ama bu ulkede bir kadinin kendi istegiyle 7 sene cocuk yapmamasi bile garipsenen bir durum. Nedenlerim benzerdi sizinkine, sonra birden acaba mi dedim ve hic beklenmedik bir sekilde hamile kaldim (6 sene hapla korunmustum dr hapi biraktiktan 3 ay sonra yumurtalar hazir olur oncesindr hamile kalamazsin dedi ben de pek cahildim bu konuda inandim doktora korunmadim hala acaba modundaydim hatta son gunlerde vazgecip yeni hap paketimi almistim ama hamile oldugumu öğrendim)
Kış bebegiydi benimki kışı evde gecirdik yaz gelince attik arabaya bodrum marmaris fethiye kaş turu yaptik. Gezdik tozduk hic ayak bagi olmadi bize, sonraki sene ayaklanmisti tabi daha zor oldu hayat, artij tatil programlarimizi da haftasonu planlarimizi da onunla rahat edebilecegimiz sekilde organize ediyoruz ama zor gelmiyor bu bana, onunla yaptigim her seyden keyif aliyorum. 3 yasinda simdi 3 senede en fazla 5-10 kere gece cikmisizdir esimle (bunda ailelerimizin baska sehirlerde yasamasindan dolayi bırakacak kimsemiz olmamasinin etkisi var tabi ancak annem geldiginde ona birakip cikabiliyoruz) ama eskiden her hafta yaptigimiz gece eglenmelerinden cok daha keyifli oluyor bu ayda yilda bir yaptigimiz kacamaklar :)
yani evet hayat eskisi gibi olmuyor, sorumluluklar kat kat artiyor, kafana gore takilamiyorsun, ama cok daha mutlu huzurlu bir hayatimiz var artik.
Eger sorunuz herkes cocuk sahibi olmali mi ise hayir aksine bence sadece cocuk sahibi olmayi gercekten isteyen buna maddi manevi hazir olan ciftler cocuk sahibi olmali, cunku cocuk bir insanin hayatindaki en onemli ve ciddi karar.

Aslında, benim de 7 yılım olsa çocuksuz geçirebileceğim, bu kadar strese girmezdim. Keşke 23 yaşımda evlenmiş olsaydım bende, o zaman şimdi kendimi hazır hissederdim belki de. "ay daha 3 yıldır evliyiz, daha şurayı gezelim, burada yüzelim." demezdim. :=) Ah ah... Allah size bağışlasın çocuğunuzu, beraber nice yıllarınız olsun inşallah...

ay bende hiç istemiyorum ya çocuk sahibi olmak felan
evlenince istersin dediler , yok içimde gram istek yok hala , olacağını da pek zannetmiyorum
hep bu çevre baskısı ya istemeyen çocuk doğurmasın kardeşim ne baskı yapıyonuz , sanki baskı yapacaklar kendi bakacakmış gibi

her kadın anne olmak zorunda degıl.
çocuk konusunu senın gıbı dusundum hep ve haksız bulmadım da kendımı.
düşünsene bi hayatını ona adayacaksın
sorumlulugun uzun yıllar devam edecek...
her seyın o olacak.
artık sen kendın ıcın degıl onun için yaşayacaksın. bazen yaşama sebebın bile o olacak.
koruyucu melek görevını göreceksın..

şuan hayat iyi, sorumluluk sadece eşine.. ama peki ya sonrası? ya sonra pişmanlık olursa?
neden zamanında yapmadım dıye sorarsan kendıne?

istemeyıp hamıle kalan ve daha sonra 'iyi ki yapmısım, bır nefes oldu yanıma'' diyen o kadar cok ınsan gordum ki..
bir kişinin bile; keşke olmasaydı dedıgıne şahit olmadım.

işte bu pişmanlıkları ılerıde yaşamamak için çocuk istiyorum allah nasip ederse tabii..
ve elbette her anne gıbı biz de yaşayacagız bazı sıkıntıları, ama sonrası guzel olacak işte.
iyi düşün, ileride pişman olmamak için
bu senın yaşamın ve kararların sana ait.

Çevremden biri de 25te evlendi on yıllık evlilikte çocuk yapmadılar. On sene sonra herkes yaşın 35 oldu artık olmaz diyerek ilerde sana bakar dayanağın olur diye ikna ettiler. Bu çift ama gezmeye, gece gündüz alemlere akmaya bayılan ilginç etkinlikler peşinde koşan bir çiftti. Her neyse ilk bir sene mutlu gibiydi ama şimdi geç lohusa sendromundayım sanki diyor. Tatile gidiyorum keyif alamıyorum diyor. Bir cafeye gitsek çocuk peşinde anlamıyorum oturduğumu, kitap okumaya sinemaya gitmeye vaktim kalmadı. Şimdi olsa belki yapmazdım diyor. Çok zaman mutsuz çocuğa da ters davranıyor bu sefer oturuyor aplıyor ben anne olamadım diye. Çocuğu arada anane babaneye gönderip kafa dinleme peşinde. Çocuğa da yazık anneye de yazık.
Yani o yapı meselesi. Herkes farklı farklı çocuk da hayattaki tek mutluluk değil. Gerçekten istemiyorsanız da toplum baskısıyla yapmayın bence.

Kendini keşfetmeyen , kendini bilmeyen, kişisel olarak hiçbir başarı etmeyen, çocuk sahibi olmak istemeyip zorla yapan ve sonradan pişman olan ne kadar arkadaşım evlenip çocuk yaptıysa çocukları hep huysuz ve de mutsuz. Çocuk büyütmek, birey yetiştirmek oyun değil. Herkes istemek zorunda da değil.kadın olmak her nedense bizim kulturumuzde anne olmanın arkasına saklanmış. Anne olmayan kadın sanki hiçbir yere sığamıyor, manasını kaybediyor.

Ben de uzun yıllar çocuk istememiş biriyim. Bana şuan sorulansa pişman mısın daha erken anne olmadığına, keşke daha önce çocuk sahibi olsaymışım diyorsun değil mi, diyorlar. Hayır diyorum, hiç pişman değilim iyi ki hazır hissetmeden yapmamışım. Çocuğum büyük bir mutluluk, ondan önce mutsuz muydum, hayır mutluydum. Çocuk zorluklarıyla sorumluluklarıyla ve de güzellikleriyle var. Bazen ağzımdan 'herşeyim' kelimesi çıkıyor, severken kuzumu. Sonra duraksıyorum, çocuğuma böyle bir yük veremem. Hayattaki tek varlığım olduğunu, herşeyimin o olduğunu düşünmesin. Bunun büyük bir de sorumluluk yüklediğini, belki de onsuz bir hiç olduğumu düşünüp üzülecek benim için. Öyle bir tablo istemiyorum, ihtiyacı olduğunda dağ gibi arkasında duracağını bildiği bir annesi olsun. Ne benim hayatım da benim hayatım diyen bir anne olmalı ne de tüm varlık nedenini çocuğa bağlamalı...

Eğer kendini hazir hissetmiyorsan hazir olana kadar beklemelisin bence.. Ben hep genç yasta anne olma hayali kurdum ama eğitim is derken anca 27yasinda oldum ve bu kadar isteyerek olmama rağmen kimi zaman çok zorlandim.. Birde hazir olmasaydim ve istemesen dogsaydi kizim bilmiyorum depresyon yolları bana gozukurdu çoktan.. Sunuda söylemeden edemicem evet bakarken çok zor kendine vakit ayirmak bile zor bazen ama kokusunu duymak onun gulusunun sebebi olmak senden biseyler öğrendiğini görmek boyle güzel bi duygu yok ..

Aynı duyguları yaşıyoruz sanırım ben 25 yaşındayım ve hala oyle bir istek yok içimde ve korkular var.. ama gecen gün şöyle bi olay oldu bi arkadaşımı görmeye gittim bebeği 6 aylık ilk defa gördüm kucağıma verdi direk iceri girer girmez çok sevimli cok guzel bi bebekti o gun surekli onunla ilgilendim ve o günden beri olsa nasıl olurdu diye düşünüyorum bi tane olursa gezmemizede engel olmaz diyorum filan ama kesin olan bisey varsa istediğin zamanda ve hayırlısıyla olması yoksa depresyon nedeni olur

benimde yaşım 30 bende hiç bir zaman çocuklara karşı ilgi duymadım. .bende senin gibi düşünüyordum yıllardır o sorumlulugu alamam diyordum..ama nedense son zamanlarda bebek kıyafeti görmek bile içimi kipirdatiyor gözlerim doluyor neden bilmiyorum. ..belkide allah nasip edecekki benim bu şekilde degismeme sebeb oldu. .Allah isteyen herkese nasip etsin. ..söyle düşün ileride 50 veya 60 yaşına geldiginde hiç kimsen olmayacak. ..ama çocukların olsa bilirsinki yalnız değilim. ..Aile olmak bence anne baba ve çocuk demek...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…