3-4 aylıkken yere yatırıp oyuncakları tepelerine asar, ya da sallar tutmalarını sağlardım. tepelerinde müzikli danslar yapardım. çok ilgilerini çekerdi. o dönem dönmeye de başladılar, genelde yerde oynuyorduk. benim minikler 6 ay civarında emekledi ve hemen tutunup kalkmaya çalıştılar, genelde yastıklardan tırmanma alanları oluşturarak fiziksel aktivite yapmalarına olanak sağladım. rahatça yuvarlanıyorlardı :) oturmaya başlayınca kutuların içine oturtup iple çekerek ev içinde gezdirdim :) çamaşır sepetlerinin içinde oynamayı da seviyorlardı :) koltukların oturma minderlerini alınca daha alçak oluyor ya, oralara tutunup ayağa kalkıyorlardı. ayakta durarak oyuncaklara falan uzanmaya çalıştılar. sonra sıralama sonra yürüme... yaşlarına yakın kitaplar almaya başladım, oyuncaklarsa tam anlamıyla 1 yaş ve sonrasında ilgilerini çekmeye başlıyor.
Şişme havuzlarda suyla oynattım, ya da sadece havuzu şişirip içine toplar oyuncaklar koyup oynattım.
Onlar oyalanırken iş yapma kısmına gelince de, onları hiç kendi başlarına bırakmadım hala da bırakmam. mutlaka ya baba ya anneanne babaanne biri varken iş yaptım. evde minik kazalar çok olabiliyor. aklınıza gelmeyen tehlikeler yaratabiliyorlar. dişler hep kaşındığından herşey ağıza gidiyor. dikkatli olmak lazım. şimdilerde de her yere tırmanıyorlar, atlıyorlar yine yalnız bırakmıyorum. size de önerim işi düşünmeyin, çocukların başından ayrılmayın. ancak mama sandalyesinde onları oturtup ellerine büyük bir parça havuç vs verip, onlar dişlerini kaşırken siz iş yapabilirsiniz belki yine onların yanında.
ilk dönmeye başladıklarında araya birşey koydum, ama sonra yataklarına aldım hemen, hatta sanırım 6-7 aylık falanlardı kendi odalarına geçirdim onları. 9-10 aylık gibi gece beslemesini kestim, herkese de tavsiye ederim, deliksiz uyku yolunda önemli bir adım oluyor. 9 ay civarında da gündüz saatli beslenmeye geçtik, 7-8 arası kahvaltı, 12 gibi öğle yemeği, 4-5 gibi çorba-meyve, akşam 8 gibi de akşam yemeği. saatli düzenler bebekler için de anne için de kolaylaştırıcı oluyor. hele de ikiz çocuk varsa oturmuş bir düzen gerçekten önemli.