ben tunceli elazig karisik memleket.adetlerimizde ayni.
Bu ne demek anlamadım ki.
Büyükler senden mi gelenek görenek bekliyormuş yani çözemedim umarım Elazığlı arkadaşlar seni aydınlatır
Adetten korkma derken? Doğunun tüm adetlerini yapmayı planlamıyo heralde
Yanlis yazdi...maddiyati yazarken otomatik o yazdi...sonra acikladi.Bekareti yerindeyse ne demek yahu
Doğru tabi ki. Korkma tamam mı var bir şeylerimiz işte demese kafaya takmazdım. Çarşaf gösterme gibi şeyler bile aklıma geldi ama erkek arkadaşımın o taraklarda bezi olmadığına eminim.
Bekareti yerindeyse ne demek yahu
Elazığ geliniyim son konumu biliyorsun, korkmalısın bence de ahsjsjs.
Şöyle ki; altın, bohça, hediye gibi konularda pek cömertler. Misafir ağırlamayı severler, hemen hemen hepsinin eli açıktır. Canayakın, samimi insanlar. Bunlar güzel tarafları. Zurnanın zırt dediği yere gelecek olursak, evlendikten sonra aileyi kendi ailen gibi benimsemeni isterler. El öpme merasimleri vardır düğün sonrasında. Ataerkil bir yapıları var.
Şu bohça zımbırtılarına pek önem veriyorlar. Senden de beklerler muhtemelen afilli bir bohça merasimi. Tam olarak merak ettiğin nedir bilmiyorum ama genel hatları ile bu şekil işte.
Bekareti yerindeyse ne demek yahu
Yanlis yazdi...maddiyati yazarken otomatik o yazdi...sonra acikladi.
Sanırım kadınlar " ürün" gibi değerlendiriliyor.
Bence siz sevgilinize “canım adetlere baktım, ben korkmam da sen kork bence. Eğer geleneklere bu kadar bağlılarsa, sadece geline düşen işler değil, erkeğe düşenler de yapılmalı. Sen onları nasıl yapacaksın?” deyin.
Elazığ nişan ve düğün adetlerini bilmiyorum da internetten baktım, bir sayfada şu şekilde başlanarak anlatılmış:
“Evlenmenin ikinci aşamasını teşkil eden nişan bohçası, şerbet içildikten bir kaç gün sonra oğlan evi tarafından kız evine gönderilir. İçinde: Bir elmas yüzük, bir çift elmas küpe, birkaç beşi birlik, uzun altın kordonlu bir altın saat, bir gümüş su tası, bir gümüş ayna ve bir çift gümüş na’lin’le birlikte bir takım ipek sırmalı entarilik, üç dört tuht kına vs… Bu eşyalar işlemeli patiska bir bohçaya istif edildikten sonra tekrar ikinci bir sırmalı atlas bohça içine konularak iki kadın vasıtasıyla kız evine gönderilir.”
Hahaha ay cidden mi? Sanırım aynen ataerkil bir durum olduğu için teyzeler amcalar el öp, şunu bunu yap derlerse yadırgama anlamında söyledi herhalde. Annesi babası hiç öyle insanlar değiller zira, hatta babası çok çok tatlı, kibar bir adamdı. Ay bohça deyince tüm aileye hazırlamanı beklerler diyen bir hanımefendi olmuştu, öyle mi yoksa idrak?
Hahaha ay cidden mi? Sanırım aynen ataerkil bir durum olduğu için teyzeler amcalar el öp, şunu bunu yap derlerse yadırgama anlamında söyledi herhalde. Annesi babası hiç öyle insanlar değiller zira, hatta babası çok çok tatlı, kibar bir adamdı. Ay bohça deyince tüm aileye hazırlamanı beklerler diyen bir hanımefendi olmuştu, öyle mi yoksa idrak?
Çok medeni olurlar.Merhaba kızlar, ben aslında BDV'ye konu açma konusunda biraz dargındım ama bunu çevremde soracak kimsem yok; daha doğrusu bilgisi olan yok. İçinizde Elazığlı varsa ya da Elazığlı eşi dostu olan yardımcı olursanız çok sevinirim.
Benim erkek arkadaşım baba tarafından Elazığlı, anne tarafı Bursalı. Ciddi düşündüğümüz bir ilişkimiz var, bir aksilik olmazsa seneye evlenmeyi düşünüyoruz. Birbirimizin aileleri ile tanıştık ama aileleri tanıştırmadık. Neyse, işte plan yapıyorduk ne yaparız ne ederiz, benim oturduğum evimdeki eşyalar vesaire muhabbeti ediyorduk. Birden erkek arkadaşım şey dedi "Astoria biz Elazığlıyız bak annem babam çok takmaz da büyükler biraz adet gelenek görenek bekler korkma tamam mı?" dedi. "Neyinden korkacağım, ne gibi adetleriniz var ki?" dedim. "Var bir şeyler işte" falan dedi ama bahsetmedi yani, espri mi yaptı anlamadım ki. Google'a "Elazığ evlenme gelenekleri, düğün adetleri" ne bulduysam yazdım ama garip garip şeyler çıktı.Gülmeyin ehehe anlatmayınca kıllandım ne yapayım.
Elazığlılar, böyle genel olarak yaptığınız gelenekleriniz nedir gelin alırken? Erkek arkadaşımın böyle adetler gerçekleştirmeyeceğine inanmak istiyorum ama korkma falan deyince çekindim.Benim baba tarafımda da var öyle adetler babaannem çok geleneksel bir kadındır ama babam yaptırmamış mesela, hatta direkt annemle evlenip şak diye "Biz evlendiiikk" diye babaannemin karşısına çıkarmış bir insan olduğu için çok adetle gelenek görenekle işimiz yok. Yardımcı olursanız çok sevinirim, okuduğunuz için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.
Adet/gelenek/görenek dediğine göre bohcasidir,kinasidir onların rituelleri ne göre bir evlilik töreniniz olacak canım.Bizde oğlan şunu alır,kız bunu yapar tirivirilarina maruz kalacaksın büyük olasılıkla....
Dur ne yaptın yahu. Müsaade etsen belki görmek isterler ama ne münasebet. Yık ortalığı öyle bir şey derlerse zaten. Üstte cevap yazdım sana ama bunu görünce dayanamadım :) bütün adet ve töreler senin izin verdiğin kadar gerçekleşir merak etme. Sevgilinin gönlü olsun diye bu bohça bilmem ne işlerine he deyiver. Ben öyle yaptım. Kalan hiçbir şeyi kabul etme olsun bitsin.
Benim nişanlı elazigli ben adetlerini yazayim sana canim.
Öncelikle kiz tarafi erkek tarafından herkese bohça hazırlar ama erkek tarafi kiza hazirlamaz.
Sonra damada ve babasına saat alinir.
Nisan , kina hatta düğün kiz tarafina aittir.
Neyse daha fazla devam ettirmiyim saka yaptim:))))
Mutluluk dilerim size
Elazığlı hiç tanidik yok ama geleneksel insanlar ise bohca vs diye tahmin ediyorum.
Yada düğün alışverişine aile ile cikmak falandir heralde.
Benim dedigim gibi olsaydı Elazığ'dan damat alma diye atasözü söylerdi atalarımız kesin:)))
Kesinlikle harputa gidin.elazigin ilk kuruldugu merkez...ben gectigimiz ramazanda oradaydim.cok ama cok gzl.ayrica elazig yemekleri coook gzldir.
Don alacan don ben sana diyeyim
Ya o durum kişilere ve taleplere göre değişir. Onlar benim yedi ceddime yaptıkları için benim ailem de yapmak istedi ve yaptılar. Ruhum daralıyor hatırlayınca bile. Saçma sapan uğraşlar. Ancak kabul edilebilir şeyler en azından hatır gönül için. Hani olay çıkarma böyle şeyler için. Geçip gidiyor en nihayetinde. Sen duruma göre hareket edersin. Onlar sana bir sürü bohça getirirse anla ki karşılık bekliyorlar :)
Çok da korkmayın yahu aşt tarafı biraz çul çaput biraz akraba ziyaretidir
Annem elazigli heryerde olan adetler var bohca hazirlma dugun sonrasi yemege gidip el opmeler vs. Hatta annem icin babamdan altin istemisler tabi geline takilmak suretiyle sahislarina degil. Sizi uzecek bi adet yok gorunen evlenirken bohca vs mecbur bizde hazirladik oda tuzu biberi oluyor bende sevmiyordum ama karsilikli hediyelesmek gibi olunca sevvdim. Simdiden hayirli olur insallah cok mutlu olun
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?