Hiç mi bizim yaşadığımızı yaşayan yok

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Cevremdiklerin genelde iyi kotu evi oluyor.esimin ailesi ikisininde maasi evi var ama bi kurus harcamiyorlar.surekli cocuklardan istiyorlar.evlendiklerinde bi cop bile almazlar tek bildikleri evlatlar bize baksin.arkadasinizin işi zor mecbur verecek yoksa sokakta kalacaklar.

Akılsızlık savurganlık filan çok ağır laflar. Benim babam polisti annem ev kadını ailelerinden kalan birşey de yoktu. Üç çocuk okuttular bi de üstüne ev alacak parayı nasıl biriktirsinler. Siz böyle insanlara akılsız filan diyemezsiniz ayıp yani

Biz alamadık. 9-10 çocuk değil 3 kardeş idik. 90 li yıllarda enflasyon şimdi olduğu gibi yüksekti diye biliyorum. Faizlere baktım bir ara o zamanlar kredi çektikten sonra ödediğimiz faiz %3 idi. Hatta bir ara araba almıştık %3 faiz ile. Annemin tüm maaşı arabaya gidiyordu. Ev kredisi çekmek kolay değildi. Bir de eğitim masrafı çok tutardı. Hatırlıyorum kitaplarımız çok pahalı idi, dershaneler keza öyle. Ben iki yıl, kardeşlerim 3 yıl dershaneye gitti. Belki de bu yüzden ev alamadılar annecigim ve babacığım. Belki de parayı iyi değerlendirmesini bilemediler bilmiyorum. Bana o dönemler de çok iyi gelmiyor ekonomik açıdan. Zaten 94 yılında ve 2001 yılında ekonomik kriz yaşandı...

Yok sadece bu anlattıklarınız ise bir savurganliklari olmamış belli ki. Aynı dönemlerde hemen hemen aynı durumda olup çocuk sayısı 2 ve 3 arasında değişen 15-16 aile var çevremde, hatta 5 ailede tek maaş vardı, hepsi ev araba sahibi oldu, çift maaş olanlar ikramiye ile yazlık aldılar. Üstelik büyükşehirde yaptılar bunları. Çocuklar yani bizler de okuduk ettik evlendik herseyimize destek oldular sagolsunlar. Sizinkilerin durumu değişik olmuş gerçekten.

Tek maaşla 3 çocuk yaptıktan sonra ev almalarına gerek yok ki. Çocukları ömür boyu bakmak zorunda nasıl olsa. Bence de asıl akillica olan bu zaten.

benim de baba memur annem ev hanımı bize de 1 çöp kalmadı dedelerden (zaten nasıl kalsın annem babamlar 11er kardeş)
üstelik sizden daha fazla kardeşiz biz hepimiz de okuduk. hepimiz de yurtiçi dışı okuduk/çalıştık gezdik.

nasıl biriktirdiler aynı kıyafeti giydiler, annem sürekli ördü dikti, gerekirse dışarıdaya da iş yaptı. tatile gitmedi ama pikniğe gitti gün boyu halk plajına gitti.
sürekli ev yemeği yendi babam sefertasında götürdü yemeklerini nöbetlerde- ben çok sefertası taşıdım babama
biz servise binmedik yatılı okullarda okuduk ilkokullarda filan hep yürüdük okula.

daha anlatırım da gerek yok
ben bilmediğim konuyu konuşmam
ayrıca
polis olan da çok tanıdığım var (eniştelerimden vs. çok polis var)
ev hanımı eşi olan 4-5 çocuğu olan tonla var aralarında
evi olmayan yok.
bu insanların hemen hepsinin de çocukları boğaziçi vs. mezunu akademisyen vs. insanlar....
çoğu sadece çocuklarına değil annesine babasına da baktı üstelik.

çocuk için avukatlık mesleğini hemen eledimmmm dayım kuzenim avukat ama o zamanlar bu kadar avukat yoktu iyi kazanıyorlardı dediğin gibi.ailelerimize nasıl yardım edelim kendimiz kazanamazsak?
Şu an çoğu meslek benzer koşullarda maalesef. Alanda iyi olanlar sıyrılıyor geriye kalanlar kıt kanaat. Yazılım sektörü şu an en mantıklılardan.

iyi de siz niye bu kadar yükseldiniz ki?
ben olağan bir soru sordum, kadın da cevap vermiş zaten.

kaldı ki burada şartların eşit olmasından bağımsız kadının öncelikli gördüğü konu kardeşinin annesiz-babasız olması ki bence de büyük bir faktör.

valla 90lara kadar gidersek o zaman kamudan emekli olan 1 ev alıyor
sonra kalan parayla da ya oğluna ufak bir dükkan açıyor (tuhafiye gibi) ya kızının tüm çeyizini yapıyordu
başka kurumları filan birbiriyle karşılaştırmayayım çünkü merkez bankası emeklisi değil herkes

ama benim babam binlerce kişinin çalıştığı bir kurumdan emekli...bu kurum için konuşuyorum.

babam 42 yıl hizmetle emekli oldu geçen sene, aldığı 190 bin lira gibi bir şey emekli ikramiyesi hadi 200 bin olsun. (ki o zamanlar 40+ seneyle emekli olan da azdı da neyse)
o günün şartlarına göre alsa 1.5 milyon filan alması lazımdı 1 milyon -1.100 gibi, kast ettiğim ayarda bir ev alıp, kalana da oğlana dükkan açacak veya kıza çeyiz yapacak kadar --ki o zamanlar kız çeyizlerinde kristal bardaklar sandıklı çatal bıçak takımları olurdu yani ne var ki kız çeyizinde demeyin iyi paralar gidiyordu. sadece pikocuya dünyaları ödüyorlardı.
işte buradan pay biçebiliriz 7.5 kat kayba uğramış alım gücü.

Yükselmek olarak algıladıysanız bu sizin sorununuz niye yükseleyim ki?
Gayet Mantıklı bir açıklama yaptım

Kayinvalidem hiç kimseyle gecinebilecek biri değil oğlu ile bile sürekli kavgalı annemi hasta eder valla
Valla evi maaşı olmayan insanın, hele ki bu zamanda birilerinin destegiyle yaşıyorsa ay şununla gecinemem ay bununla kavga ederim deme lüksü yoktur bence. Kapısını kapatacak bir odası varsa dua edecek. Ha begenmiyorsa kendi bilir tabii. Kirasını , ekmeğini kazanacak bir iş bulup keyfine göre oturacak evi tutacak. Kimse kusura bakmasın.

Annemin evi var Allah tan kardeşlerim ben bi şekilde idare ediyoruz ama asıl sorun burda kayinvalidem o kirada ev sahibi sanırım evi satacakmis kiralar çok yüksek eşim bize gelsin bi oda verelim diyor ama hiç anlasabilecegim biri değil eşim bile anlaşamıyor sürekli kavga kıyamet evliliğim biter bu a eminim nasıl olcak aynı evde anlasamiyorsunuz anlaşamıyoruz diyorum ne yapayım kiraya çıksa bütün maaşı kiraya gidecek ne yiyip ne içecek faturalar biz destek olamayız ev kredisi ödüyoruz iki çocuk var bilmiyorum valla nolcak

Zor.

Yanlış okumadın ama yanlış yorumladın...İlerde bize bakar zihniyetiyle çocuk yapanlarin zihniyetine bende karşıyım . Yatırım dememdeki amaç evlatlarımızı sevgimizi esirgemeyerek düzgün yetiştirip kimseye muhtaç etmeyecek meslekler edinmelerini sağlamak hatta onların ilerde daha kolay mal mülk sahibi olmaları için elimizi taşın altına koymak.

Bu arada önce kendinizi maddi olarak garantiye almak sonra ona göre çocuk yapmak veya yapmamak değil mi?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…