Hiç mi bizim yaşadığımızı yaşayan yok

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
4250 TL ile hem geçinip hem kötü gün parası biriktirip hem de başımızı sokacak bir çatıya sahip olabileceğimiz gerçeği konusunda çok haklısın.
İşte 4250 lirayla hem geçinip hem ev almayanların çocukları 4500 liranın içinden 2000 lira ayırmak zorunda kalıyor. Sıkıntıyı biri bir noktada çekecek.

Size katılıyorum. Şu anda evet ekonomi çok bozuldu ay sonu zor geliyor. Ama bundan birkaç yıl önce böyle değildi. Çok ucuza kredi vardı, dolar ve ev fiyatları normal seviyelerdeydi. O zaman belki asgari ücretli istanbulda ev alamazdı ama anadolunun ilçelerinde zorlanarak alabilirdi. Keşke herkez hem gezse, hem ev sahibi olsa ama gerçekler belli. Fakirin çocuğu fakir olur algısını ancak 1 nesil heba olarak aşabilirsiniz. Yani ya anne babanız yemeyip içmeyip ev alacak hem kendileri yaşlılıklarında rahat edecek hem çocuğuna ev bırakacak, ya da siz bunu çocuğunuz için yapacaksınız. Çok iyi bir iş kurmadıktan, piyango çıkmadıktan sonra başka bir yol göremiyorum.

İlla gezelim eğlenelim diyenleri de anlamıyor değilim sonuçta kimse kendini feda etmek zorunda değil ama o zaman da çocuğu feda etmemek gerektiğini düşünüyorum. Yani o zaman keşke çocuk yapmasalar.

Konu sahibi: ev sahibi kirayı artırmak istiyor demişsiniz. Nerede yaşıyorlar bilmiyorum ama mesela istanbuldalarsa taşınsınlar. Bir anadolu kasabasına ucuz bir eve yerleşsinler çok daha düşük kirada ev bulabilirler. Yani hem fakirler, hem konfor alanlarından çıkmak istemiyorlar, hem huzurevini istemiyorlar ama çocuklar bize köle olsun olmaz. Yaşlı da olsa fedakarlık yapmak zorundalar diye düşünüyorum. 1 evladım oldu, evim, arabam var, onun geleceğini yapıyoruz eşimle ama oldu ki evler yandı, araba battı, işler çöktü işsiz kaldık diyelim yine de kızımıza yük olacağımıza bir köyde sürünmeye gideriz yahu. Her şeyi çocuktan bekleyen, doğuralım ilerde bize baksın zihniyeti bir bitmedi gitti. Olması gereken yetişkin bir insan olarak çocuk doğurduysam ona yük olmayı bırak, yardımcı olmak için birikim yapmalıyım olmalı.
Yani hayat bu. Yaşlılık hiç kimseye sürpriz olarak gelmiyor. Emeklilikte gelir düşecek. Ya gençlikte rahat edeceksin ya yaşlılıkta. Ama bizim toplumda çocuk boş yere yapılmıyor. O feda ediliyor ailenin yaşlılığına.

Yani hayat bu. Yaşlılık hiç kimseye sürpriz olarak gelmiyor. Emeklilikte gelir düşecek. Ya gençlikte rahat edeceksin ya yaşlılıkta. Ama bizim toplumda çocuk boş yere yapılmıyor. O feda ediliyor ailenin yaşlılığına.
çocuk manevi destek için yapılmalı maddi değil.ama evladını ömür boyu sömüren aileler de yok değil var

çocuk manevi destek için yapılmalı maddi değil.ama evladını ömür boyu sömüren aileler de yok değil var
Ben de böyle düşünüyorum. Çocuk yerinde mutlu olsun, telefon etsin halimi hatırımı sorsun, bayramda seyranda kapımı çalsın isterim. Dünya hali bu maddi destek gereken zamanlar da olabilir ama böyle süreklilik gerçekten sıkıntı. Diğer türlü kadın ailesine 2000 göndersin, koca da ailesine 2000 göndersin evde de taş kaynatsınlar oluyor.

arabamı satıp üstüne az biraz koyup alabileceğim evi ki 1 yıl önceydi.şu an 2 araba satsam üstüne de tüm birikimimi koysam alabiliyorum.emlak piyasası çıldırdı.her hafta zam yapıyorlar.
Araba fiyatları da çok arttı. Zamanında araba satıp ev aldık. Şimdi aynı arabayı imkansız almamız. Bu iş nereye kadar böyle gidecek bilemiyorum.

Huzurevinde çalıştim daha önce o yüzden biliyorum..bu kişilerin emekli maaşı yok mu? Babasının emekli maaşı var diye biliyorum. Üstelik araştırsinlar dedim. Araştırmak da bir sakınca yok sanırım. Sizin çözümünüz nedir? Verdiğim çözümlere öyle karşı çıktınız ki sizinkini merak ettim..
benim bildiğim emeklilerin büyük kısmı 3 bin lira filan gibi bir para alıyor sanıyorum buradaki emekli de öyle bir şey alıyor
ben size "öyle bir şey yok" demedim sadece ben bilmiyorum dedim. madem huzurevinde çalıştınız ve biliyorsunuz böyle 3-4 bin lira maaş alan emekliyi kabul eden huzurevi biliyorsanız paylaşın hayır işlemiş olursunuz dedim size..
hele hele burada karı koca 2 kişi var, biri bakıcı ile bakılıyor ve sadece 1 tanesinin maaşı var...şartlar böyleyken kabul eden huzurevi varsa ve bundan şimdiye kadar benim haberim olmadıysa buna çok şaşırırım...

yine darulaceze diyen olmuş mesela...yine benim bildiğim devletten emekli kimse aciz kapsamına girmez, giremez ki. devlet 3 kuruş da olsa maaş veriyorsa siz o kapsamda olmuyorsunuz diye biliyorum ben. şurası kabul ediyor diye bilen varsa paylaşırsa hayır işlemiz olur -- sadece bu konudaki kişiler için değil genel olarak bilgilenmiş oluruz.

benim önerim
1. anne babanın şımarıklıkta son noktada olduğunu düşünüyorum...ne güzel dünya evlenmiş seneler geçmiş kızlar hala para yolluyor bunlar da "yok biz başımızın çaresine bakalım" demiyor...ben şu yaşa kadar kaç örnek gördüysem ölünceye kadar bu kızlar bu insanlara bakacak...bu sırada ya eşleriyle kötü olacaklar ya çocuklarıyla.
2. bu kadın veya kızkardeşinin acaba bir ev alma (ortak mesela) imkanı olabilir mi bakmak lazım
şöyle bir plan olabilir
anne baba kızlardan en ucuz şehirde yaşayan kimse oraya gidecek (memlekette kalacaz bilmem ne yok). 1+1 bir daire alınacak kızlar ortak. [burada opsiyonlar olabilir ana fikir kardeşlerin daha sonra satabilecekleri ya da bağ evi filan gibi kullanabilecekleri minik bir yer bulmak]. varsa bir köy evi tamir edip oturmak olabilir. gibi gibi.

birkaç sene yollayacakları parayı ev için peşinat verip krediyi de ortak ödeyebilirler mesela.

ayrıca bakıcı kısmını da bi düşünmek lazım. evde anne var, baba obez filan mı özel bir cihaz mı kullanıyor? pansumanı mı var? yatalak mı? bakıcı gelmesinin sebebi ne tam olarak? ona göre aksiyon alınabilir.

her türlü, kimse kusura bakmasın ama anne -babaya "ben kendim geçinemiyorum bu işi böyle sürdüremeyiz" konuşmasını yapmak zorundalar.

3. damatları öpüp başlarına koysunlar hatta tepelerinde taşısınlar.. kaç damat 8 10 sene binlerce lira para gönderilmesine razı gelir? ama bu insanların kendi çocukları büyüyor kendi evleri yok...nereye kadar para yollayacaklar? eşlerden birisi ben artık para yollamanı istemiyorum dese mesela. şu anda bile yetiremezken o zaman ne yapacaklar? o yüzden acı reçete olması şart.

Öncelikle konuyu bir arkadaşım adına açtığımi söyleyeyim .üyeliği olmadığı için benden rica etti.
Şöyleki arkadaşım biri iki biri yedi yaşında iki çocuk annesi ..evi kira ,aldığı maaş 4500...çocuğun bakıcısı var bakanı olmadığı için ona 2500 ödüyor ..bir kardeşi var tek cocuklu başka sehirde yaşıyor onunda evi kira sadece maaşı daha güzel çünkü memur..şimdi bu arkadaşın annesi ev hanımı babası emekli..bir evleri yok...hep iki kızı yardım ediyor gecinmelerine...ikiside baya yaşlılar hergun yaşlı amca için uğrayan bir bakıcı var onada para ödüyorlar .. maaşı fazla olan ikibin konuyu açan arkadaşım bin yardım ediyor..ancak şimdi annesinin ev sahibi taşınmalarını istiyor sözleşme süresi doldu kiralar bukadar ucukken diğer evlere ekstra bin beşyüz daha fazla nasıl verecekler...
sorumuz şu ya arkadaslar annesinin babasının evi olmayan arkadaşlar napiyorsinuz???? Hiç mi yok bizim gbi diyor... Babasının emekli maaşı kirayı anca karşılıyor nerdeyse...yardım etmesek olmayacak açıkta kalırlar diyor yardım ediyorlar sağolsun esleride destek ama yetmiyor yetmiyor....ben daha ne kadar yardım edeyim diyor..çözümde bulamıyor..kendi evine almak istemiyor ev ev üstünde olmaz diyor zaten arkadaşımın annesi pek gecinilecek bir kadın da değil...
Yokmu aranızda evlensede sürekli ailesine yardım etmek zorunda kalan...herkesin anne babasının evi mi var
Huzurevi bence.ben yaslaninca sahsen isterim cocigum yok ama olsaydi da yuk olmak istemezdim.yasitlarimla guzelce bakildigim bir yer beni rahatsiz etmezdi

Öncelikle konuyu bir arkadaşım adına açtığımi söyleyeyim .üyeliği olmadığı için benden rica etti.
Şöyleki arkadaşım biri iki biri yedi yaşında iki çocuk annesi ..evi kira ,aldığı maaş 4500...çocuğun bakıcısı var bakanı olmadığı için ona 2500 ödüyor ..bir kardeşi var tek cocuklu başka sehirde yaşıyor onunda evi kira sadece maaşı daha güzel çünkü memur..şimdi bu arkadaşın annesi ev hanımı babası emekli..bir evleri yok...hep iki kızı yardım ediyor gecinmelerine...ikiside baya yaşlılar hergun yaşlı amca için uğrayan bir bakıcı var onada para ödüyorlar .. maaşı fazla olan ikibin konuyu açan arkadaşım bin yardım ediyor..ancak şimdi annesinin ev sahibi taşınmalarını istiyor sözleşme süresi doldu kiralar bukadar ucukken diğer evlere ekstra bin beşyüz daha fazla nasıl verecekler...
sorumuz şu ya arkadaslar annesinin babasının evi olmayan arkadaşlar napiyorsinuz???? Hiç mi yok bizim gbi diyor... Babasının emekli maaşı kirayı anca karşılıyor nerdeyse...yardım etmesek olmayacak açıkta kalırlar diyor yardım ediyorlar sağolsun esleride destek ama yetmiyor yetmiyor....ben daha ne kadar yardım edeyim diyor..çözümde bulamıyor..kendi evine almak istemiyor ev ev üstünde olmaz diyor zaten arkadaşımın annesi pek gecinilecek bir kadın da değil...
Yokmu aranızda evlensede sürekli ailesine yardım etmek zorunda kalan...herkesin anne babasının evi mi var
Ben sadece kız kardeşime yardım yapıyorum sürekli olarak , anne babamız yok ve ben evliyim kardeşim bekar , haliyle birbirimize destek olmak zorundayız, kendime ne alsam ona da alırım, aylık harçlığını da ona vermiş olduğum karta atarım her ay , yani bazen sürekli olarak destek çıkmak zorunda olabiliyoruz, benim tek farkım memur olmam , çok şükür kendime ait param olduğu için kocam hiç karışamaz, istediğim gibi yardımımı yaparım kardeşime eşime de hesap vermem asla ...

karı koca çalışıp alıyorlar.ucuz evlerde var.biraz altın satıp biraz da aile yardımı alıp 200 000 e ev alanları biliyorum
Sıfırdan çok zor yine bir birikim yada yardım lazım veya karı koca iyi bir maaş.

Gerçekten doğru tesbit. İstisnalar da var ama cok sık rastlanılmıyor maalesef. Bide şey duymuştum annenin kaderinin kızlarına geçmesi gibi. Bu da doğru mu sizce ?
evet doğru. canlı örnek ben varım. bir iki fark hariç annemle neredeyse birebir aynı hayatı yaşıyorum şu an. babam ve eşimin çoğu özelikleri aynı. karakterleri bile benziyor. annemle ben de şaşırıyoruz buna ama böyle :KK14:

Benim annemin evi var ama hiç bir geliri yok emekli maaşı falan yok sağlık güvencesi yok babam ortada yok zaten diğer taraftan kayinvalidemin emekli maaşı var ama onunda evi yok kirada ev sahibi evi satabilecegini söylemiş ev kiraları uçmuş akşam eşim annemi yanımıza alalım dedi bütün keyfim kaçtı yani var arkadaşın gibi hatta daha beteri
İkisi yalnız yaşıyorsa aynı evde yaşayamazlar mı? Siz de aylık destek olursunuz mis gibi yaşarlar..

Ben sadece kız kardeşime yardım yapıyorum sürekli olarak , anne babamız yok ve ben evliyim kardeşim bekar , haliyle birbirimize destek olmak zorundayız, kendime ne alsam ona da alırım, aylık harçlığını da ona vermiş olduğum karta atarım her ay , yani bazen sürekli olarak destek çıkmak zorunda olabiliyoruz, benim tek farkım memur olmam , çok şükür kendime ait param olduğu için kocam hiç karışamaz, istediğim gibi yardımımı yaparım kardeşime eşime de hesap vermem asla ...
eşiniz de sizin gönderdiğiniz kadar kendi kardeşine gönderse siz de hiç karışmaz mısınız?

O dediğiniz de yatırımın bir başka türü zaten.Hatta en iyi yatırım olabilir.Her ebeveynin bilinçli hareket etmesi gerekiyor .
Kendine ( üstelik en az 20 yıl öncenin ekonomisinde bile) bir ev edinecek gücü yokken çok çocuk sahibi olup sonra hayatları boyunca onların sırtına yük olmak bilinçli ebeveynlik mi oluyor sizce? Çocuğa yatırım mı dediniz gerçekten? Yanlış mı okudum?

Benim annemin evi var ama hiç bir geliri yok emekli maaşı falan yok sağlık güvencesi yok babam ortada yok zaten diğer taraftan kayinvalidemin emekli maaşı var ama onunda evi yok kirada ev sahibi evi satabilecegini söylemiş ev kiraları uçmuş akşam eşim annemi yanımıza alalım dedi bütün keyfim kaçtı yani var arkadaşın gibi hatta daha beteri
Annenle kayinvalideni aynı eve koyun. Bir ev+ bir maaş iki dul gul gibi gecinirler

Ikibucuk bakici bin aileyr yardım arkadasiniza bin kaliyor. Anne babasi ile ev yakınss cocuga annesi baksın en azindan bakici yerine onlara ucret oder. Cocugun yasi kac bilmiyorum

Benim anne babam koyde evimizde kaliyor kira yok. Köyde evleri varsa ya da bir koyleri oraya yerlesebilirler. Koyde kira da ucuz olur.

Anne babalara ne kadar çok kızılmış burada. Hayat belki onlara acımasız davrandı. 90 lı yıllarda ev almak çoook zordu (şimdi de zor artık)..O zamanlar çocuktum, annem-babam memur olduğu halde, sabit gelirimiz olduğu halde ayın sonu zor gelirdi. Bizleri dersanelere gönderdiler, çok para döktüler eğitimimize. Yıllarca ev alamadılar bu yüzden, babam vefat etti yıllar önce. Annem emekli olduğu için maaşı var. Ama maaşının yetmediği noktada ben de kardeşim de yardım ediyoruz. Arkadaşınızın durumunda çözüm çok zor çünkü maaşı çok az, üstelik yaptığı yardım epey fazla. Memur olan kardeşi biraz daha fazla yardım edecek. Ya da anneyi babayı yanına alacak, anne çocuğuna bakacak, bakıcı parasından kurtulacak. Bir de huzurevi olabilir diğer çözüm. Çok yaşlılar ve bakıma muhtaçlarsa neden olmasın...
Seksenli doksanlı yıllarda karı koca memur ve ev alamadılar öyle mi? İlginç....9-10 çocukları varsa mümkün olabilir tabii de hiç duymadım böyle bişey. 90 larda memur olup emekli olanlar 3-4 çocuk bile okutsalar sadece emekli ikramiyesiyle bile ev alabiliyorlardi. Çok extrem olmuş sizin durum, inanılır gibi değil yani

eşiniz de sizin gönderdiğiniz kadar kendi kardeşine gönderse siz de hiç karışmaz mısınız?
Eşinin laf söylemesi icin şartlarının tamamen her konuda eşit olması gerek bana Gore.

Ev temizliği
Yemek
Cocuk bakımı
Çamaşır ütü!
Bunların hepsini sıra ile yapması gerek ki erkeğin, işte o zaman çalışan kadınla eşit olsunlar.

Yanı kadın hem çalışıp, hem ev işi yapıyorsa
İsterse o parayı eşine vermek zorunda değil.
Çünkü bu sefer kadına yapılan bir haksızlık oluyor bu .

Umarım anlatabilmisimdir!

Kendine ( üstelik en az 20 yıl öncenin ekonomisinde bile) bir ev edinecek gücü yokken çok çocuk sahibi olup sonra hayatları boyunca onların sırtına yük olmak bilinçli ebeveynlik mi oluyor sizce? Çocuğa yatırım mı dediniz gerçekten? Yanlış mı okudum?
Dalga geçti herhalde

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X