Hiç mi bizim yaşadığımızı yaşayan yok

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Anne baba bu yani evleri yoksa tabiki bakacaklar hani insanın vicdanıda el vermez ortada bırakmaya bana kalsa anne baba çocuğa yük olmamalı çünkü çocuk zaten seçeneği olmadan dünyaya geliyor ona gereken hertürlü desteği sağlamak anne babanın görevi ama herşey mükemmel olmuyor işte.ayrı bir eve güç yetmiyorsa dubleks bir eve geçip idare edilebilir belki benim tanıdığım bir aile var bu şekilde yapmışlar bir katta kendileri var diğer katta anne baba.

Sokağa atmicaz tabiki hastalık olur ameliyat olur bunlar istisnai durumlar .benim demek istediğim biz yapmayalım gelecek nesillerimize bunları .gençken iyi kotu demeden çalışalım ayagimizi yorganimiza gore uzatalim su akarken testimizi dolduralım başımızı sokacak bir tokide olsa alalım gençken fedakarlık edip yasliligimizda rahat edelim çocuklarımızla torunlarimizla inşallah .şahsınıza değil benim yazım
Ben anladım ben de onun sıkıntısını yaşıyorum. Kendi ailem de. Ama işte siz bunu yapmadiniz yaosaydiniz banane diyemiyorum malesef ki. Keşke öyle olabilsem

Bende elimdeki evi satıp çatı katı yaşı daha genç bir ev almak istiyordum, nerdeee imkansız. Kendi evimin değeri 5 katından fazla arttı güya ama artık o kadar umutsuzum ki ilanlara bile bakmıyorum.
evet işte ekonomi bu hale gelmişken o ev almak yerine yer içer gezerim mantığı da gerçekliğini kaybetmiş oldu. eskiden ev almayanlar sahiden kazandığı ile yer içer gezer, günlük yaşayabilirdi. bi ev almadım ama gezdim, eğlendim diyebiliyordu en azından. şimdi elindekiyle zar zor geçiniyor insanlar, ev zaten alamıyor ama yeme içme gezme de yapamıyor. ve bu durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. durumu iyi olanlar için geçerli değil elbette bu söylediklerim.

iyi de o konfor yaşlanınca lazım olmayacak mı? yaşlı başlı insan sobalı evde nasıl otursun? sığınmalık bile olsa uzak bir yerde olması, konforsuz olması yaşlanınca da bi işe yaramayacak. hadi şimdi aldın, yıllar sonra onu satmak istediğinde eline ne geçecek ki? oturabilmen için tadilat gerekebilir, ısınma sistemini yeniden düzenlemen gerekir. satıp daha iyisini alayım desen satınca eline geçen parayla yine alınamayacak. tabii ki oturulabilir evlerden bahsediyorum. yaşlanınca oturamayacağım o evi krediyle alayım desem şu an, baktım mesela bankalardan, 100 bin kredi çeksem ona 10 sene ödesem ayda 2.100 civarı taksidi olacak ve geri ödemesi 260 bin civarı olacak. mantıklı bir yatırım olmuyor bu. ha nasıl olur, elde 125 bin vardır borca girmeden alırsın o zaman olur anca. yoksa krediyle onu almaktansa para biriktirmeye çalışmak ve parayı da dolarda, altında tutmak daha mantıklı.
Yaşlanınca konfor lazım ama konforsuz ev hiç evden iyidir. Asgari ücretle çalışan bile kısıp bu parayı biriktirebilir. Herkes geliri ölçüsünde kötü gün/yatırımlık para ayırmalı ve başını sokacak bir çatıya sahip olmalı. Diğer türlü hiçbir güvence olmadan yaşlılık konudaki gibi sonuçlanıyor. Çoluk çocuk kendimizi mi geçindirelim ana-babamıza mı yardım edelim diye derleniyor. Herkes imkanları ölçüsünde yaşar. Hepimiz konforlu, yapılı evlerde yaşasak keşke ama gerçeklere de gözlerimizi kapatamayız.

Yaşlanınca konfor lazım ama konforsuz ev hiç evden iyidir. Asgari ücretle çalışan bile kısıp bu parayı biriktirebilir. Herkes geliri ölçüsünde kötü gün/yatırımlık para ayırmalı ve başını sokacak bir çatıya sahip olmalı. Diğer türlü hiçbir güvence olmadan yaşlılık konudaki gibi sonuçlanıyor. Çoluk çocuk kendimizi mi geçindirelim ana-babamıza mı yardım edelim diye derleniyor. Herkes imkanları ölçüsünde yaşar. Hepimiz konforlu, yapılı evlerde yaşasak keşke ama gerçeklere de gözlerimizi kapatamayız.
4250 TL ile hem geçinip hem kötü gün parası biriktirip hem de başımızı sokacak bir çatıya sahip olabileceğimiz gerçeği konusunda çok haklısın.

Cok bereketli 4,500 liraymis. Harca harca bitmedi.

Arkadasinizin esi falan da var galiba calisan.

Neyse eger eve baska para da girebiliyorsa, ayda 1000 devam etsin derim. Kiralar artti diye onun maasi da artti degil heralde. Itiraz ederlerse, gelsinler cocuga onlar baksinlar. 2,500 bakiciya gidecegine, onlara verirsin. 1000 de cebine kalir.

4250 TL ile hem geçinip hem kötü gün parası biriktirip hem de başımızı sokacak bir çatıya sahip olabileceğimiz gerçeği konusunda çok haklısın.
karı koca çalışıp alıyorlar.ucuz evlerde var.biraz altın satıp biraz da aile yardımı alıp 200 000 e ev alanları biliyorum

Hepinize cvplar için teşekkürler..bebeğim çok küçük sık giremiyorum
Huzurevi istemiyorlar .bu durumda dediğiniz gbi ya aynı evde yaşayacaklar ya vermeye devam edecekler...
Keşke anne babalar zamanında az akıllı olsaydı .bugün ev sahibi olmayanlar için özellikle son zamlardan sonra ev almak hayal oldu ..eskiden bu kadar değildi..o dönemde ev sahibi olmayanlarin bugün kendileride çekiyor evlatlari da....Benim annem babamda da ev yok ama en azından bizi okutabildiler ..kimseye muhtaç değiliz şükür...ama hem bu durumda olup hem de mesleğini eline almadan evlendirilen nice örnekler var ne yazık ki..

karı koca çalışıp alıyorlar.ucuz evlerde var.biraz altın satıp biraz da aile yardımı alıp 200 000 e ev alanları biliyorum
işte bak onlar karı koca. altınları var, aile yardımı var. hepten sıfır olan biri için imkansız maalesef. ben şu an ev alayım desem ki zamanında çok araştırdım, konu bile açtım biliyorsundur belki, alabilir miyim nasıl olur gibisinden. alamayacağımı fark ettim yani :KK70: maaşım da asgari ücretin üzerinde tabii ki. benim ailem de dımdızlak aynı bu konuda olduğu gibi. evleniyorum desem ailem yardım edemez. ev alıcam desem yardım edemez, bi de öyle düşünmek lazım. çocuk yaptığımı hayal bile edemiyorum. büyük konuşmayayım ama bugün evlenmek istesem koca adayımın maddi anlamda benden daha iyi olması gerekir. bana eşit olsa yandık yani adama yazık :)

işte bak onlar karı koca. altınları var, aile yardımı var. hepten sıfır olan biri için imkansız maalesef. ben şu an ev alayım desem ki zamanında çok araştırdım, konu bile açtım biliyorsundur belki, alabilir miyim nasıl olur gibisinden. alamayacağımı fark ettim yani :KK70: maaşım da asgari ücretin üzerinde tabii ki. benim ailem de dımdızlak aynı bu konuda olduğu gibi. evleniyorum desem ailem yardım edemez. ev alıcam desem yardım edemez, bi de öyle düşünmek lazım.
şu an mümkün değil dar gelirle.sen 3 biriktirsen evler 5 artıyor tutmuyor.evi olan eş bulacaksın evlenmek istersen bir gün.ya da iki kişi çalışıp krediye girilecek.tek başına alamazsın.ben de biriktirdim olmadı.ev fiyatları 3 e katladı 1.5 yılda

şu an mümkün değil dar gelirle.sen 3 biriktirsen evler 5 artıyor tutmuyor.evi olan eş bulacaksın evlenmek istersen bir gün.ya da iki kişi çalışıp krediye girilecek.tek başına alamazsın.ben de biriktirdim olmadı.ev fiyatları 3 e katladı 1.5 yılda
heh işte belki de asıl problem budur. birikim yaparak asla alamazsın çünkü fiyatlara yetişemiyorsun. mecburen krediye giriyorsun. karı koca o krediyi ödeyebiliyorsan ne ala. ille de ev alıcam diyen sıfır birinin kocası olmalı, o kocanın maaşı olmalı, o krediyi ödeyebilecek durumda olmalılar falan filan. en iyisi 50'ye geldiğinde ölmek yani ne diyim :KK70:

heh işte belki de asıl problem budur. birikim yaparak asla alamazsın çünkü fiyatlara yetişemiyorsun. mecburen krediye giriyorsun. karı koca o krediyi ödeyebiliyorsan ne ala. ille de ev alıcam diyen sıfır birinin kocası olmalı, o kocanın maaşı olmalı, o krediyi ödeyebilecek durumda olmalılar falan filan.
öyle maalesef.eskiden bekar erkek ya da kadın maaşıyla ev taksidi rahatça ödüyor üstüne de yiyip içip tatillere gidebiliyordu.şimdi ev alsa 1 milyona 200 bini nakit verse kalanı kredi korkunç bir ödeme çıkıyor ayda nasıl alsın?

Şartlar kötü maalesef, evi olmayan emeklilere de Allah yardım etsin.
Annem tek yaşıyor, ev kendisinin,aidat,elektrik,su,doğalgaz, telefon faturaları derken onun bile 1000 lira sadece bunlar tutuyor (kışın daha fazla bile ödedik dogalgaz yüzünden,otomatik ödemede ben takip ediyorum)maaşından arttırip kira ödeyemezdi mesela evi olmasaydı. Ev kiraları uçmuş ki İstanbulun dışı sayılan bir muhitte annem.
Yani bence herkes benzer durumda.

Şartlar kötü maalesef, evi olmayan emeklilere de Allah yardım etsin.
Annem tek yaşıyor, ev kendisinin,aidat,elektrik,su,doğalgaz, telefon faturaları derken onun bile 1000 lira sadece bunlar tutuyor (kışın daha fazla bile ödedik dogalgaz yüzünden,otomatik ödemede ben takip ediyorum)maaşından arttırip kira ödeyemezdi mesela evi olmasaydı. Ev kiraları uçmuş ki İstanbulun dışı sayılan bir muhitte annem.
Yani bence herkes benzer durumda.
arabamı satıp üstüne az biraz koyup alabileceğim evi ki 1 yıl önceydi.şu an 2 araba satsam üstüne de tüm birikimimi koysam alabiliyorum.emlak piyasası çıldırdı.her hafta zam yapıyorlar.

Hepinize cvplar için teşekkürler..bebeğim çok küçük sık giremiyorum
Huzurevi istemiyorlar .bu durumda dediğiniz gbi ya aynı evde yaşayacaklar ya vermeye devam edecekler...
Keşke anne babalar zamanında az akıllı olsaydı .bugün ev sahibi olmayanlar için özellikle son zamlardan sonra ev almak hayal oldu ..eskiden bu kadar değildi..o dönemde ev sahibi olmayanlarin bugün kendileride çekiyor evlatlari da....Benim annem babamda da ev yok ama en azından bizi okutabildiler ..kimseye muhtaç değiliz şükür...ama hem bu durumda olup hem de mesleğini eline almadan evlendirilen nice örnekler var ne yazık ki..
Rahmetli babam (memurdu)emekli ikramiyesinin tamamını verip ,üzerine de ödeyip taksitle kooperatiften almıştı annemin oturduğu evi o zaman. Öncesinde kirada oturuyorduk zaten demişti önce ev,kiradan kurtulalım. İyi ki de öyle yapmış şu an ev almak imkansız,kiracıların şartları her zamda biraz daha zorlaşıyor maalesef, herkes daha pahalı kiralama peşinde evini.
Yardım etmeye devam edecekler bu durumda yapılacak başka birşey yok gibi. Uygun bir ev bulabilirler umarım fiyat olarak.

öyle maalesef.eskiden bekar erkek ya da kadın maaşıyla ev taksidi rahatça ödüyor üstüne de yiyip içip tatillere gidebiliyordu.şimdi ev alsa 1 milyona 200 bini nakit verse kalanı kredi korkunç bir ödeme çıkıyor ayda nasıl alsın?
200 bin peşinat versen, 400 bin kredi alsan 600 bine bi yer denk düşürdün diyelim ki. onun bile nasıl bir ev olacağını aşağı yukarı herkes tahmin eder. 10 sene krediye girsen aylık taksit 8500 yapıyor. bankaya bu 10 yıllık kredinin geri ödemesi toplam 1 milyon falan. bak 400 bin çekse 1 milyon geri ödemiş olacak ve aylık taksit az buz değil. vadeyi 10 seneden fazla yapmak istesen kredi verenler de azalıyor bu da cabası. karı koca 5'er bin maaş alsalar kalan 1500 lira ile mi geçinecekler bir ay? e bunlar evli, hiç mi çocuk istemeyecekler? ev fiyatlarının acilen mantıklı bi seviyeye gelmesi lazım yoksa buna bi çare yok yani.

200 bin peşinat versen, 400 bin kredi alsan 600 bine bi yer denk düşürdün diyelim ki. onun bile nasıl bir ev olacağını aşağı yukarı herkes tahmin eder. 10 sene krediye girsen aylık taksit 8500 yapıyor. bankaya bu 10 yıllık kredinin geri ödemesi toplam 1 milyon falan. bak 400 bin çekse 1 milyon geri ödemiş olacak ve aylık taksit az buz değil. vadeyi 10 seneden fazla yapmak istesen kredi verenler de azalıyor bu da cabası. karı koca 5'er bin maaş alsalar kalan 1500 lira ile mi geçinecekler bir ay? e bunlar evli, hiç mi çocuk istemeyecekler? ev fiyatlarının acilen mantıklı bi seviyeye gelmesi lazım yoksa buna bi çare yok yani.
maalesef öyle.ben de kiradayım ev aldım ama henüz yapılmadı.memleketten gelen kiralarla bu evi ödüyorum.eşim satacaktı birini engelledim.şimdi oturduğum ev satacağımız dükkanın 3. de biriydi.dükkanı ev fiyatın almaya çalıştılar geçen ay.neredeyse satacaktı eşim zor vazgeçirdim ev fiyatlarını gösterip.bu arada oturduğum ev lüks bir ev de değil devletin yaptığı ev.şu an 1350 ila 1milyon 500 bin istiyorlar.şaka gibi.

arabamı satıp üstüne az biraz koyup alabileceğim evi ki 1 yıl önceydi.şu an 2 araba satsam üstüne de tüm birikimimi koysam alabiliyorum.emlak piyasası çıldırdı.her hafta zam yapıyorlar.
Haklısın pandemi öncesi evimizi taşımak istiyorduk bizde,600 bin lira olan ev iki milyon ve üzeri şu an 800 bin olan 1 oda daha büyük ev 3 milyon. Benim oturduğum evi satıp üzerine 100 binlira ekleyerek alabiliyordum o zaman. Satamadım,pandemi oldu ,işleri toparlamak öncelik oldu kaldı öyle.
1,5 / 2 milyona villa alabiliyorduk o zaman,bahçeli site içerisinde.
Araba konusuna girmiyorum bile,herşeyin fiyati uçtu.

Haklısın pandemi öncesi evimizi taşımak istiyorduk bizde,600 bin lira olan ev iki milyon ve üzeri şu an 800 bin olan 1 oda daha büyük ev 3 milyon. Benim oturduğum evi satıp üzerine 100 binlira ekleyerek alabiliyordum o zaman. Satamadım,pandemi oldu ,işleri toparlamak öncelik oldu kaldı öyle.
1,5 / 2 milyona villa alabiliyorduk o zaman,bahçeli site içerisinde.
Araba konusuna girmiyorum bile,herşeyin fiyati uçtu.
araba yenilemek falan hayal oldu.elimizdekilere sahip çıkıyoruz.ailelerimizden kalanlar olmasa vallahi büyük şehirde perişanları oynardık.yazın taşınacağım en az 4000 4500 kira vereceğim aidatı faturalar derken 7 bin gidecek bile.

Buradaki çoğu insanın yaşlılığı böyle olacak. Her ev alma konusunda gençliğimizde yiyip içip gezemedikten sonra evi ne yapayım diyenler oluyor. Emekli ikramiyelerinin ev alınacak düzeyde olduğunu sanıyor insanlar.

Ev ev üstüne olmaz. Bu pahalılıkta da 2 ev geçindirmek mümkün değil. Ben belediye, sosyal hizmetler ve kaymakamlığa başvurmanızı öneririm. Bir de bakıma muhtaçlık durumu olduğu için Darülacezeye de bakabilirsiniz.

Size katılıyorum. Şu anda evet ekonomi çok bozuldu ay sonu zor geliyor. Ama bundan birkaç yıl önce böyle değildi. Çok ucuza kredi vardı, dolar ve ev fiyatları normal seviyelerdeydi. O zaman belki asgari ücretli istanbulda ev alamazdı ama anadolunun ilçelerinde zorlanarak alabilirdi. Keşke herkez hem gezse, hem ev sahibi olsa ama gerçekler belli. Fakirin çocuğu fakir olur algısını ancak 1 nesil heba olarak aşabilirsiniz. Yani ya anne babanız yemeyip içmeyip ev alacak hem kendileri yaşlılıklarında rahat edecek hem çocuğuna ev bırakacak, ya da siz bunu çocuğunuz için yapacaksınız. Çok iyi bir iş kurmadıktan, piyango çıkmadıktan sonra başka bir yol göremiyorum.

İlla gezelim eğlenelim diyenleri de anlamıyor değilim sonuçta kimse kendini feda etmek zorunda değil ama o zaman da çocuğu feda etmemek gerektiğini düşünüyorum. Yani o zaman keşke çocuk yapmasalar.

Konu sahibi: ev sahibi kirayı artırmak istiyor demişsiniz. Nerede yaşıyorlar bilmiyorum ama mesela istanbuldalarsa taşınsınlar. Bir anadolu kasabasına ucuz bir eve yerleşsinler çok daha düşük kirada ev bulabilirler. Yani hem fakirler, hem konfor alanlarından çıkmak istemiyorlar, hem huzurevini istemiyorlar ama çocuklar bize köle olsun olmaz. Yaşlı da olsa fedakarlık yapmak zorundalar diye düşünüyorum. 1 evladım oldu, evim, arabam var, onun geleceğini yapıyoruz eşimle ama oldu ki evler yandı, araba battı, işler çöktü işsiz kaldık diyelim yine de kızımıza yük olacağımıza bir köyde sürünmeye gideriz yahu. Her şeyi çocuktan bekleyen, doğuralım ilerde bize baksın zihniyeti bir bitmedi gitti. Olması gereken yetişkin bir insan olarak çocuk doğurduysam ona yük olmayı bırak, yardımcı olmak için birikim yapmalıyım olmalı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X