Hic birikim yapamayan bir tek biz miyiz?

Eda ak cnm
Bır an evvel muhasebeı tutmaya basla
Nerde hata var ortaya oyle çıkar
Masraf kalemlerın hepsınk tut
Pazar, bebek bakım, hastane, gezme vs.
Sonra o kalemlerı yaz burada
Beraber tartışalım
Boyle çok havada kalıyor
Yazmadan goremezsın
Hesap kıtap tutulmaz ise bu ısler zor
Ya da borca gireceksın
Oda boşuna faız
Kesınlıkle bırıkım yapabılebılır bır mıktar
En azından ayda bır ceyrek bıle alınabılır

Mesela 300 tl ye esiniz 1 ay ne yiyor oglen? Burda ev yemekcisi bile gunluk 18 tl. Veya iste ucuz yerler var da ben bulmayi beceremiyorum.
Ona 300 dedim ama çok ortalama bi fiyat onun çok üstüne de çıkabiliyor. Bazen şehir dışı müşterisi geliyor onları yemeğe çıkarıyor 100 liradan aşağı hesap ödemiyor. Hiç müşterisi gelmiyorsa bazen ev yemeği yiyor ama çoğu zaman tostla falan geçiştiriyor akşam evde yiyor. Bu yazdıklarım epey asgari harcama. Mesela doğalgaz 800 liraya çıktığı ay oluyor (ev dubleks)yanındaki elemanın yemek parasını unutmuşum mesela,işyeri elektrik,su omlarda var o yüzden bizim işyeri ev gideri 10 bini bulur

Aylık 4000-4200 tl arasinda gelirimiz var 1100 kira 1400 kredi 1500 kredi kartına 500-600 arası faturalar (kredi kartına otomatik ödemede ) bunun bide görünmeyen nakit harcamaları da var ki yeni dogum yaptim hastane ve bebek ihtiyaclari malum ben iyi döndürüyorum not kredi çekerken de krediden kenarına para atıp bu zamanın telafisini eşimle yaptık.

Mutluluklar dilerim canım para yalnızca bi araç üstelik bi yere kadar, aşırı savurgan olmadıkça muhtaç duruma düşmedikçe borçlar ödenir gider zamanı gelince yatırım da yapılır aceleci olup kasmamak lazım yeter ki sağlık ve mutluluk olsun

Ben de yeni boşandım o yüzden borç harç içindeyim :KK53:
Şaka bi yana eski evimden kişisel eşyalarımla çıktım baştan ev düzdüm onun borcunu ödüyorum, şu an banka hesabımda bişey kalmasa bile aslında çok şeyim var bin şükür, zaten her ay maaş alıyoruz yine biriktiririz :rapci:
Aslında evet huzur mutluluk en önemlisi bende sizin gibi düşünüyorum... her ay maaş alıyoruz yavaş yavaş ödenir gider.....bunu bilmeme rağmen sürekli kafam borçlarda bazen kendime o kadar kızıyorum ki....şükretmek lazım

11 aylık oğlum var çalışmıyor m esimin maasida aham saham değil 2000/ zar zor ay sonu geliyor ama beraber çalıştığımız dönemde de aynıydı ne kadar gelir çoksa gider de çoğalıyor hayat şartları zor bir ekmek 1250 bizim burada 1.
400 asgari ücretle ay sonu nasıl getrsin millet

11 aylık oğlum var çalışmıyor m esimin maasida aham saham değil 2000/ zar zor ay sonu geliyor ama beraber çalıştığımız dönemde de aynıydı ne kadar gelir çoksa gider de çoğalıyor hayat şartları zor bir ekmek 1250 bizim burada 1.
400 asgari ücretle ay sonu nasıl getrsin millet
Allah oğlunu sana bağışlasın canımm benim maşallah...ben çocuk olan evde bereket olduğuna inanırım hep..
Benim çocuğum olmuyor.bana da dua eder misin çocuğum olsun.........evime neşe bereket gelsin :KK43:

:KK70:
Faturalar tamam. Bizim is elbiselerimz yikaniyor. Bebek esyalari cok yikaniyor. Ondan sizdrn yuksek anladim. Ama mesela mutfak 400 tl iste nasil oluyor? Bunu cidden anlayamiyorum. Ya biz cok yiyoruz ya siz az yiyorsunuz. Sanirim biz cok yiyoruz
Hamilelik dahil hayatta hic 65 kg olamamis beslenme ve diyetetik mezunu bir insanim. Cok da yedigimi dusunmuyorum aslinda ama...

Şöyle bir şey var. Biz hiç et almayız nerdeyse. Kurban da büyükbaş keseriz.7 kişi değil de 3 kişi gireriz. Eşim zaten hayvancılık yapıyor ek olarak. Et tükendi mi abisiyle ortak yine hayvan keseriz. Hani bizim 1300 kredi 750 kreş 300 lojman kirasını düşünürsek bu 1 aylık fazla odememizle siz rahat 3 tane küçük baş kesersiniz. Süt yogurt yağ da esim getiriyor. Zaten evde bir aksam yemek yeniyor. Mesela bugün akşam bulgur pilavı ve kemikli et haslamayi planlıyorum. Bulgur 1 kilo alsam 1 hafta gidiyor gibi. Bir de pazardan meyve sebze aldım 25 lira verdim resmen 2 hafta gitti. Hatta Çürüyen bile oldu. Bir de 400 harçlığım da bitmiyor. Gerekirse mutfağa harcıyorum. Günlük yemegime 5 lira yetiyor. Kurum da yiyorum. Simit falan alsam 2 lira. İşe genelde eşim bırakır. Yani durum bu bizde. Bir de esim ve ben tombigiz:KK70::KK70:

Son düzenleme:
Araba kredisi ne kadardir hic bi bilgim yok arabamiz veya alma planimiz yok cunku.
Istanbuldaysaniz en az 1500 tl kira odediginizi dusunuyorum ben gecen ay evi kiraya verip baska bir eve mi gecsek dedim en berbat semtlerde bile 1200den asagi bulamadim.
Bakici 2000 tl en dusuk bulabildim. Annem de o ara babamla ayrildi ben bakayim bebege burda kalayim dedi allahtan.. yoksa napardik bilmiyorum.
Pirasa 4 tl olur mu diyen olmus pazarda 5 6 tl genelde. En ucuzu 4 tl idi. Domates 9, muz 8, elma 4 tl mandalina 7 tl kereviz 6 tl Kivircik 5tl
3 kisiyiz 3 dilim antrikot dun aldik 38.90
Balik baktik tanesi 17 tl cipura. 3 tane alsak 51 tl.
Her hafta antrikot yemiyoruz tabiiki. Kiyma da 48 tl mesela. Ya semtten semte cok farkediyor. Ya da ben kaziklanma konusunda bir ustadim.
Iste sorum da bu. Eger ben bir kaziklanma ustadiysam ne yapayim da kurtulayim?
Sizin gibi bogazimdan da kismam demek icin her hafta o eti ve baligi yemem lazim.
Biseyin uygun fiyatlisi nasil bulunur belki de bunu bilemiyoruz. Bu konuda fikir ariyorum.

nerde yaşıyorsunuz merak ettim. bu fiyatlar çok uçuk. büyükşehirde en iyi semtteyim ama böyle fiyatlar görmedim.

Valla şimdi herkes birikim yapmak zorunda değil diyeceğim yine taşlanacağım.

Ama siz kendinize bişey yapmıyorsunuz, çok harcamanız varmış gibi görünmüyor peki nereye gidiyor paralar?

Yeme içme gezme durumları nasıl?
taslamak degilde
Bence herkes icin birikim sart
Bben ne olursa olsun 4000 tl maasimizin 2000ayiriyorum sayki o para yok.
Gecen ay esim bir ayligina esinden ayrildi ve ben en azindan bizi bi sure geci diricek birikimim dugj icin hic sitres yapmadim
Dunyanin binbir turlu hali vaf ve ben ne olursa olsun bi kosede param olsun isterim
Millete muhtac kalmak istemm

Esim devlet memuru dogru yatirim dogru zaman dogru hamleyleevimizi aldik son 1yil borcu bitiyor.bi arsa aldik 50bin tl oyle oooo bisey degil yatirimlik. muhasebeciyim bunun da avantajiyla yiyoruzda iciyoruzda geziyoruzda

Aslinda yapilmasi gereken israfli musrif seyleri hayattan kaldirmak
Mesela neden 300bi ayakkabiya vereyim sezon sonu o kaliteyi 130 almak varken.

Yahu 5 liraya kivirciga sasirmiyorsunuz da 20 tl ye mi sasiriyorsunuz. Aylik geliriniz 5000 degilde 3000 olsa ona gore gecinecektin. Bi arkadasta 400 mutfaga yeter mi diyor aman sasiriyor mecbur kalinca oyle bi yetirmeye calisiyorsun ki ha amaa pirzola yemiyoruz canim. Sanki cook harcayinca cok saglikli oluyor bogazdan kısılmıyor ya bazi yorumlari hayretler icinde okudum

Peki bu hiddetiniz neden? Burda kivircik gercekten 5 tl. Suadiyede oturuyorum buyrun gelin size bir kahve ismarlayayim bir de 5 tl lik kivircigi gorun.
Bir tarafta bostanci var o tarafi pek bilmiyorum. Diger tarafta caddebostan, burdan daha pahali.
Ben nasil dusurebilirim giderleri diye soruyorum. Siz bana sanki ayyy 5000 tl ile nasil gecinilir kuaforume yetmez diyen pelinsuymusum gibi öfke kusuyorsunuz. Sizce de yersiz degil mi?

ama hersey ates pahasi yahu hele ki oturdugunuz yer de ekonomik duzeyi yuksekse insanlarin yetismek cok zor.bi kasar peyniri terayagi bez al tamam iste gitti 100 lira :KK70: en basitinden.

Bi de eve ne kadar gelir geliyorsa o kadar da gidiyor bunu bilir soylerim.. maasimiz azken de boyle harciYoduk maasimiz yukseldi yine ayni harcama.

Ben bu tarz konularda kadınlar kulübü kadınlarının boğazdan kesilmez mottosunu abartıp körü körüne savunduklarını düşünüyorum. Hatta olay az harcayanları suçlamaya, sağlıksız beslendikleri imajı oluşturmaya kadar gidiyor.

O herkesin çok pahalı market diye bahsettiği marketten yapıyorum bütün sebze meyve et vb alışverişlerimi ve hiç de öyle söylenen rakamlara ulaşmıyor masrafım. Üstelik sağlıklı beslenme konusunda aşırı titiz bir insanım. Tavuğu yumurtayı süt ürünlerini vs hep organik alırım.

Bence 5 liraya kıvırcık bulup alabilmek 20 liraya bütün pazar alışverişini yapmaktan çok daha büyük bir meziyet. Ya da kış mevsiminde 10 liraya salatalık almak mıdır boğazından kesmemek. Ve ya kişi başı yarımşar kilo pirzola yemek mi?

Haftada iki gün sebze yemeği yense iki çeşit mevsim sebzesi yeter de artar çekirdek bi aile için. En pahalısından iki gün de et yeseler bi insan için en fazla 200 gr yeterli olur. 2 gün de balık desek, sezon balıkları çiftik somonu çuprası vs göre çok daha uygun ve Sağlıklı bir tercih olur.

Ben gerçekten anlam veremiyorum bazı arkadaşların o 5,6 çeşit sebzeyi, kilolarca eti nasıl yediklerine. Bence ortada plansızlık sonucu israf edilen gıdalar söz konusu. Haftalık bi yemek listesi yapılıp ona göre alışveriş yapılsa çok daha mantıklı olur.

Kış mevsiminde kahvaltıda salatalık değil de havuç turp yiyin. Bi oturuşta 5 kalem pirzola değilde 3 tane yiyip yanına bol yeşil salata öncesine bi çorba yapın. Tezgahtaki en ucuz balığı alın emin olun mevsime en uygun ve lezzetli balık o. Yani sağlıklı gıdaya çok para vermek eşittir sağlıklı beslenmek kesinlikle değil.

Peki madem 5 tl ye kivircik bulmak daha buyuk meziyet, bizim semtte her yerde boyle. Hic zorlanmadan buluyorum. Siz de bana 20 tl ye alisverisi nereden yaptiginizi soyleseniz olmaz mi boyle davranmak yerine. Size lazim olursa suadiyede adim basi 5 tllik kivircik bulabilirsiniz.

Mesela burda organik tavuk 60 tl. Siz ne kadara ve nereden aliyorsunuz? Bunlari paylassak daha yararli olmaz mi?

Mesela bimden al deniyor bazen. Bakliyat ve tahil aliyoruz. Ama sutte gercekten sut tadi yok. Yogurt guzel ama zaten kendim mayaliyorum. Yetismezse aliyoruz. Yumurtalar hep kirik. Kiyma ciddi anlamda sıkıntı.

Yumusatici para tuzagi denmis ben oyle dusunmuyorum. Heleki havlular kazik gibi oluyor. Buyuksehirde hava kirli. Temiz koksun istiyorum. Yoksa oldugu gibi duman gibi bi koku siniyor uzerine. Belki baska yerlerin suyu da farkliysa gerek kalmiyordur bilemem.

Migrostan et aliniyor cogunlukla. Ben begenmiyorum. Gecen bi aldim. Sanirim kasabi kotu burdaki subenin Küsneme istedim ve 80 tl odedim kilosuna Misafir icin aldim oyle her gun aldigim sey degil. Basbaya buyukbas etiydi. Is yerinde her gun yaptigim sey.. tanimamam mumkun degil.

Peki bu hiddetiniz neden? Burda kivircik gercekten 5 tl. Suadiyede oturuyorum buyrun gelin size bir kahve ismarlayayim bir de 5 tl lik kivircigi gorun.
Bir tarafta bostanci var o tarafi pek bilmiyorum. Diger tarafta caddebostan, burdan daha pahali.
Ben nasil dusurebilirim giderleri diye soruyorum. Siz bana sanki ayyy 5000 tl ile nasil gecinilir kuaforume yetmez diyen pelinsuymusum gibi öfke kusuyorsunuz. Sizce de yersiz degil mi?

Sebze ve meyve alışverişini pazardan mı yapıyorsun yoksa market fiyatları mı? Hani gerçekten çok uç rakamlar. Konundan sonra söyle bir hesap yaptım ben aylık gıda harcamam 500-550 tl. Biz eti çok seven ve tüketen insanlarız keza balığı da.
20 tl ye pazar alışverişi yapıyorum diye yazdım ama arkadaşlar sanki hiç beslenmiyormuşuz gibi yazdılar.

Ama gene diyorum biz sadece akşamları ve hafta sonları evdeyiz, evde kimse kalmıyor.

Ben haftalık yemek listesi yaparım :

hafta sonu muhakkak et - köfte yada balık
hafta içi 3-4 gün sebze yemeğim
diğer kalan bir ya da iki güne bakliyat

Peki madem 5 tl ye kivircik bulmak daha buyuk meziyet, bizim semtte her yerde boyle. Hic zorlanmadan buluyorum. Siz de bana 20 tl ye alisverisi nereden yaptiginizi soyleseniz olmaz mi boyle davranmak yerine. Size lazim olursa suadiyede adim basi 5 tllik kivircik bulabilirsiniz.

Mesela burda organik tavuk 60 tl. Siz ne kadara ve nereden aliyorsunuz? Bunlari paylassak daha yararli olmaz mi?

Mesela bimden al deniyor bazen. Bakliyat ve tahil aliyoruz. Ama sutte gercekten sut tadi yok. Yogurt guzel ama zaten kendim mayaliyorum. Yetismezse aliyoruz. Yumurtalar hep kirik. Kiyma ciddi anlamda sıkıntı.

Yumusatici para tuzagi denmis ben oyle dusunmuyorum. Heleki havlular kazik gibi oluyor. Buyuksehirde hava kirli. Temiz koksun istiyorum. Yoksa oldugu gibi duman gibi bi koku siniyor uzerine. Belki baska yerlerin suyu da farkliysa gerek kalmiyordur bilemem.

Migrostan et aliniyor cogunlukla. Ben begenmiyorum. Gecen bi aldim. Sanirim kasabi kotu burdaki subenin Küsneme istedim ve 80 tl odedim kilosuna Misafir icin aldim oyle her gun aldigim sey degil. Basbaya buyukbas etiydi. Is yerinde her gun yaptigim sey.. tanimamam mumkun degil.

20 tl ye alıişverişi ben yapıyorum :) yumuşatıcı ben kullanmıyorum

• İstanbul / G.O.P Küçük bir pazar
  • Tavuk asla yemiyoruz, aramıyoruz et bize yetiyor
  • bimden bakliyat almam oradan hiç bir şey almam içime sinmiyor ya da bulamıyorum Çocuk için sütü sek günlük alırım başka marka almam.
  • yoğurdu bende kendim yapıyorum ve genelde kapıya süt getirenlerin yumurtası da olur bir sorun ben öyle yapıyorum.
  • yumuşatıcı kullanmıyorum çünkü o durulanmıyor, ve kurutmam olduğu için havlular kazık gibi değil.
  • Kıymamı genelde kurban etinden yapıyorum ama dikkatinizi çekerim BANA KALAN KISIMINDAN olduğu gibi değil, aşağı yukarı beş ay idare diyor, eti o marketten alıyorum haftada 70-80 tl civarı
  • Kahvaltılık alıiverişi Ş.. marketten yapıyorum bir kaç aydır memnunum

Başkalarıyla kıyas yapmak doğru olmaz. Herkesin durumu farklı. Kimisi son model arabaya biniyor evde doğalgazı açmıyor evde soğukta otuyor. Sonuçta yeni evlenmişlerin takı vs. biraz birkimleri kenarda oluyor onun üstüne eklemek daha kolay oluyor. 5.000 TL gerçekten geçim için cok mevla değil. Kira ödemediğiniz için avantajlısınız aslında en azından kira ödeseydik şu kadar deyip onu kenara atıp unutcaksın. ay sonu zor geliyorsa o para yok gibi kısacaksın başka türlü olmuyor.
Biz söyle yapıyoruz.
- Kira Aidat Faturalar
- Alışveriş ayda bir toplu yapılır
- Meyve sebze haftada bir yapılır gerek duyulursa
- harçlıklarımız belli Kredi kartlarımızın harcama limiti bellidir.(1000 TL üstünde Kredi karıyla harcama yapan harçlığını az alır.)
- Kalanı ben Euro alırım.
Muhakkak hayat tek düze değil bazen bişeyler çıkıyor ozaman ihtiyacımız için Euro bozarım o kadar katı değilimdir.Zaten birikimin sebebi bu değil midir?

Bebek bezi
Maasallah size

Simdi bi karsilastirma yaptim;
Aidatimiz 125 tl
Internet buna dahil degil 60 tl de o.

Su ve elektrik faturasi 100un altina asla dusmuyor bizim. Buna belki bir ayar gerekebilir.

Son 3 ay dogalgazimiz 525 515 ve 490 olarak geldi. Evimiz de yalitimli falan aslinda. Ama yeni bina. Sanirim binada bos daire de var bu sebeple isinmiyor..

Bebek bezi cok tutuyor sanirim. Cunku cok pisik oluyor diye cok aciyoruz altini. Aylik 350 tl civari. Bi kez molfix aldim cok fena oldu alti. Hep prima premium care almak durumunda kaliyorum. Bi tek onda yatisti. Bulsam sleepy alip deneyecegim bulamadim. Islak mendil bebek yagi pisik kremi losyon falan 200 de bunlar tutuyor en az.

Kalandan 1500 kendiniz 500 esiniz aliyorsunuz. Mutfak masrafinizi bu 1500den ki yapiyorsunuz? Ben dusununce
pazardan 100 tl den az alisverisle donemiyorum malesef. Sabun deterjan yumusatici bebegimin deterjanlari dis macunu firca listerine ped kagit havlu (bebekten dolayi cok lazim oluyor) tuvalet kagidi sampuan en az 300 tl oluyor.
sleepy veya canbebe kullanıyorum.e bebekte indirimleri oluyor oradan topluca alıyorum.Pazar en fazla 70 tl tutuyor bende.
Et tavuk gibi ürünleri et ve balık kurumundan alıyorum fiyatları çok uygun ve ayrıca güvenilir.
Şok marketten alışveriş yaparım genelde A101 den bile uygun.Arada bimden de alıyorum.
Evet 1500 Tl içinden yaparım alışverişi.
Soğan patates 1 tl kilosu.(ev önüne gelen arabacıdan alırım pazarda pahalı)
Yoğurdu kendim yaparım genelde.
Pazardan almadan önce gezerim uygun yerleri bulurum öyle alırım mesela.
Marketten hazır kek,kola vs almayız. Sağlıklı olmadığı için.Meyve suyu,kek vs. hepsini kendim yaparım.
Yazın uyguna çilek alırım dolaba atarım.çilek suyu için.
Vişne felan alırım.
Misal dün pazar vardı aldıklarım: Havuç,turp,beyaz lahana,bal kabağı,patlıcan,kabak,domates,salatalık,limon,karnabahar,muz(yerli),kızıma toka,lor peynir,köy peyniri hepsi 45 TL tuttu.
Marketten 2,5 kg şeker,ceviz içi 200 gr,zeytin,kaymak,köy ekmeği,helva aldım 40 Tl tuttu.

Burdan ben izmir de yaşıyorum şu kadar ankarada bu kadar demeleri size bi şey katacak mı? Bu konuyu gerçekten değiştirmek istiyorsanız biraz daha araştırmanız emek vermeniz gerek bence. Baktınız madem pazarda pahalı marul daha uygun olduğu bi market illaki vardır çevirenizde bi iki yere daha bakıp ordan yapın alışverişinizi. Migrosta bile bahsettiğiniz fiyatlarda değil sebzeler. Kaldı ki bim şok gibi marketlerde çok daha uyguna da vardır. Marul da bi kalite farkı olacağını sanmıyorum tazelikten başka. Ona da üşeniyorsanız girin sanal marketten alın kapınıza getirsinler. Orda bile 2.45 kıvırcık. Madem durumdan şikayetçisiniz emek harcayın biraz değiştirmek için.

Hafta sonu gidin çevre köylerden birine hem gezin hem direk üreticisinden araya aracı girmeden tavuğunuzu yumurtanızı alın.
Gerçekten maddi kaygılarınız varsa alışveriş yaparken de bu kadar gözü kara olmayın. Daha küşlemeyle dana etini tipine bakarak ayıramıyorsanız almayıverin. Bildiğiniz tanıdığınız şeyleri alın. 80 liranız önemliyse macera aramaya gerek yok.

X