okuduğun üniversiteye bölüme kaçıncı sınıf olduğuna ne kadar ders çalıştığına okula dair hedeflerine çalıştığın işin gününe süresine evine uzaklığına seni ne kadar hırpalayacağına(fiziki ve ruhsal) göre değişir. biraz uzun oldu ama her parametreyi ayrı ayrı düşün tart.
örneğin ailenle veya yurtta kalıyorsan yani ev işi yapman gerekmiyorsa, üni. de ilk yıllarınsa bol bol boş vaktin olacaktır çalışabilirsin. kolay bir bölümde okuyorsan, okul seni çok zorlamıyorsa yine çalışabilirsin.
ben de 1. sınıftayken özel ders veriyordum ama haftada 3-5 gün gidip 3 saat falan ders anlatıyordum. inan perişan oluyordum. okuduğum bölüm zordur, ödevi falan çoktur ve çoğu ödevi veremiyordum. ama çalışmam gerekiyordu o paraya ihtiyacım vardı.
ama şimdi bakıyorum tek başıma bir evin tüm sorumluluğu, 3. sınıf bitmek üzere, sunumlar ödevler projeler lablar mahvolmuşum okulu uzatmamak adına bir dersten kalma gibi bir lüksüm asla olamaz. gerçekten paraya ihtiyacım var çalışsam iyi olacak ama cesaret edemiyorum.