DHEA Meselesine gelince, bu tibbi destek bir donem sadece IvF tedavilerinde degil Abd ve Avrupada adeta bir genclik pinari, olumsuzluk iksiri gibi sunuldu hatta bazi kadinlar bu destegi kullanarak omur boyu menapoza girmeden yaşamayı planladilar.
Ancak dhea bir oncul cinsiyet hormonunudur ve tedavi surecinde aslinda herkes icin uygun degildir. Elbette menapoza dogru giden ya da testesteron seviyesi dusmus kadin ve erkeklerde dhea destegi kisilerin yasamsal faaliyetlerine katkida bulunur, ayrica erken menapoz oykulerinde ya da dusuk ostorjen dusuk amh yuksk fsh sureclerini duraklatmayi ve hatta geriye cevirmeyi de saglar ancak;
PCOS hastaların yumurtalıklarında teka hücreleri normalden daha fazla androjen salgılar. Bunun sonucu DHEA, DHEA-S, testosteron androstendion, 17-OH progesteron, östron artar. PCOS’lu hastalarda antral folikül gelişimi 5-10mm seviyesinde duraklamıştır. Bu hastlarin sorunu DHEA dusuklugu degildir. Bu hastaya DHEA vermek tek basina antral folikul seviyesine gelen yumurta sayisinin artmasini saglar ancak yumurtalarin arzu edilen duzeye gelmesi ve tabiri caizse yumurtlamasi mumkun olmaz. Ileri vakalarda killanma ve diger belirtilerle beraber DHEAnin cok yuksek tespit edildigi durumlarda hatta PCOS hastalarına dexametazon verilir ve dusurulmeye calisilir.
Ozetle, tum dogrudan hormon icerikleri gibi DHEA da infertilitede kisiye ozel kullanilmalidir. Nadiren de olsa Pcos gorunumu olan ama dusuk DHEA seviyesi olan hastalarda kullanımı mumkundur ama yine de tabii doktorun gozetiminde planlanmalidir.
Umarim aydinlatici olabilmisimdir, guzel gunler dilerim.