Kendinize kizmayin bizim egitim ve saglik sistemimiz arastiran sorgulayan bireyler yetistirmez. Hem bu surecte ozsefkat ne kadar onemli. Deniyor ki vucut kendine bir baskasinin sarildigini ya da kendi sarildiginin ayrimina varamazmis kendinize sarilin. Yakin arkadasiniz gelse ve size bunlari deseydi ona kizar miydiniz? sefkat mi gosterirdiniz? Kendine yuklenme mi derdiniz? Artik onune bak mi derdiniz? En yakin arkadasiniza, kardesinize gosterdiginiz sefkati benliginizden esirgemeyin.
Ofkenin bir diger yönü de su. Iki temel sistemimiz var sempatik ve parasempatik sistem yani ya "savas kac ya da don" veya "guvendesin" diye sinyal yolluyoruz. Ofke, sinir, kin, asiri kafein, yuksek seker bizde adrenal yorgunluk yaratıyor. Savasmak uzere olan vucut uremeyi tercih etmez. Dur simdi kaplandan kaciyorum uremenin zamani mi der. Parasempatik sistemde vucuda rahatlik sinyalleri gonderiyoruz. Yani aslinda bu hic anlami olmayan "kafaya takmayacaksin" hikayesinde de bu yatıyor. Infertiliteyi kafaya takmamak mumkun mu? Benim en sinir oldugum hikaye "vazgectim cocugum oldu" hikayesidir. Ama kendimizi kandirabiliriz. Sempatik sistemi her an uyari halinde olmaktan kurtarabiliriz. Vagus nefesleri denen nefesler var. Youtube'a bakarsaniz cok kaynak bulursunuz. Burada aciklamak istemiyorum ama bu ulkenin en stresli mesleklerinden birine mensubum simdi de izinde oldugum icin buraya uzun uzun yaziyorum. Bu nefesler hayatimi kurtardi. Uzun lafin kisasi ozsefkat candır.