Hala gibi hala

Erkek çocukları bir tık öyle ya benim kız fazla verici olduğu için oğlanı alıştırdı, hep kardeşi ona versin istiyor kızım su istese önce kardeşine götürüyor, mama versem önce kardeşine veriyor, oğlanı kötü alıştırdı biraz, bu defa oğlan, kardeşi her şeyi verecek sanıyor, vermediğinde 30 saniyelik bi kriz yaşıyoruz dkfkffk benimkiler “bekle” komutunu öğrendikleri için mecburen, rahatız bi tık

Haklısınız ama oğlum durumun zorbalık olduğu bilecek yaşta değil ki. Ben olaya kızının oğluma vurmalarına kızmıyorum ki halasının yorumlarına kızıyorum
3 yaş neyin yanlış olduğunu anlamak için yeterli bir yaştır. Çocuğunuza yaptığının zorbalık olsuğunu yaşına uygun bir dille anlatabilirsiniz. 1 yaşından itibaren anlattığınız her şeyi ve kuralları anlıyorlar

3 yaşındaki cocugun kıskanması normal.Gorumceniz abartmış.

Görümcem madem o kadar rahatsız kalmasaydi, evet senin çocuğun gibi olan çocuklar gerçekten zor oluyor, parkta kaydırağı tutanlar vs inan daha sakin çocuklar için bu zorbalık oluyor ki zorbalık yapanların hepsi cocuk,onu da düşünmek lazım...siz zaten müdahale etmişsiniz...benim kuzenim bu şekilde kızımdan her oyuncağı alıyor hiç birşeye fırsat vermiyor ben mümkün olduğunca az görüşüyorum teyzemle, çünkü çocuk ama benim de kızımın da canından bezdiriyor

Hepsi daha çok küçük. 3 yaş genellikle oyuncaklarını paylaşmayı sevmez, zorlandığında agresifleşir. Tabii ki, bu yaşın doğasında bu var deyip hiçbir şey yapmamak da doğru değil. (Yapmamışsınız da zaten) Muhtemelen herkes birbirini tetikledi. Görümce gergin olduğu için, siz de gerildiniz. Oğlunuza müdahaleleriniz sıklaştı ve belki agresifleşti. Ama onlar çocuk! Durumu düzenlemesi gereken yetişkinler. Henüz daha ben merkezli dönemdeler ve sosyalleşmeyi öğreniyorlar aynı zamanda. Ayrıca, ne 1 yaşındaki ne de 3 yaşındaki çocuğa hiperaktivite tanısı konulmaz, ilaca falan başlatılmaz. Bu yaş grubu, yaşı gereği hareketli ve henüz dürtüsellikleri son bulmuş değil. Hiperaktivite tanısı çoğunlukla ilk okula başladıklarında, çok belirgin ise küçük bir kısmı da 5-6 yaşlarında tanı alır. Bazı insanlar etiketlemeye maalesef çok meraklı...

20 aylıkken paylaşmaları normal 3 yaş sonrası o işler biraz değişiyor. büyük oğlum özellikle kardeş doğumunun da etkisi ile 3,5 yaş civarında paylaşmaktan hoşlanmıyordu. Tanıdığı bildiği çocuklarla değil ama parkta özellikle. Çok fazla annenin cık cıklarina, soylenmelerine maruz kaldım ama asla paylaşması için ısrar etmedim. 1 senedir falan kalmadı bu davranışı.
Ben asla çocuğumu paylaşması için zorlamam. En falza oyun kurup diğer çocukları da oyunun parçası haline getirmeye çalışırim.

Ben şimdi bu konuyu niye okudum ki.
Hem de sonuna kadar

Haklısınız, ben asla yargılamıyorum haddim değil zaten, her çocuğun karakteri farklı.

Benim paylaşımdan kastım oyun oynarken tüm oyuncakları sahiplenme kısmı. Kendi oyuncaklarını paylaşmak istemeyebilirler, buna saygı duyarım ki kendi çocuklarıma da asla üçüncü bir çocuk için bunu baskı haline getirmem ama mesela karşısındakinin oyuncağını da sahiplenmeden bahsettim ben paylaşım derken.

Zaten arkadaşımın çocuğunu o yüzden örnek verdim, dediğim gibi çocuğunuz belli, kurallar belli, rahatsız olan gelip gitmesin bu kadar basit, çocuğu evinde huzursuz etmeye gerek yok, benim çocuklarım ellerinde krakerle, salatalıkla gezer evimizde, bunu gelip biri eleştirse kızarım mesela o konuda sizi anlıyorum.

Hep sizin cocuk engellenmiş . O hic kendi kizini alip baska seyle oyalamaya yanasmamiş. Ben boyleleriyle mesafe koyuyorum

Ah ben de sizi yargılamak istemedim. O dönemde o kadar zorlanıyordum ki, artık parka gitmek zul geliyordu.
Bazı ebeveynler de çocukların paylaşmasi gerektiğine o kadar inanıyor ve çocukları o kadar zorluyor ki. Ben de bu konuda doldum.

Başkasının oyuncağını sahiplenme konusunda kesinlikle haklısınız, kendi özelimde , şansım oydu, asla başkasının oyuncağına da dokunmazdi oğlum. Zaten ben de karşı tarafın oyuncağıni zorla almasina izin vermem

Hala bariz hatali ben halanin yerinde olsam ertesi gun evime donerdim. Diger yonden bakarsak herkesin cocugu kendine tatli. Belli ki duruma mudahale ediyorsunuz ama anladigim kadariyla siz bu durumu kendi icinizde fazla normallestirmissiniz. Bu bana gore de bu davranislari sonumlendirilmedigi takdirde akran zorbaligina giden yolun ilk adimi. Tabiki kimseye cocugu yaninda bu cumleyi kurmam, kendi cocugumu o ortama sokmamaya calisirim ama okul hayati baslayinca mecbur kalinacak durumlar var. Basitce 3 yas cocugu ne anlar deyip icinden cikilabilecek bir sey degil. Oyuncak paylasmama bir yere kadar tolore edilebiliyor ama bir yere gidileceginde oglunuz gelmesin dediginde normal karsilayip sessiz kalip kizin annesi kendi kizi istedigi kelimeyi desin engellenmesin istediginde sinirlenmissiniz. Sizce burada celiskili bir durum yok mu? O da anne olarak kendi cocugu istedigini yapsin istiyor olabilir. Bu meseleyi kizistirmak degil bana gore. Siz de orada cocugunuzun gelme demesine sessiz kalarak sizin cocugunuzun istedigi sekilde davranilmasini istemissiniz neticede. Belki sizin duruma el atmanizi bekledi ama siz sessiz kalip kendi oglunuzu oncelediginiz icin o da mudahale etme geregi duydu. Gun sonunda bence olmuyorsa kibarca misafirligin kisasinin makbul oldugunu ifade edip bu tatsiz duruma son verin derim.

Neyin ne olduğunu anlayacak yaşta ama dürtü kontrolü hala yok, duygularını anlamlandıramadığı için uçlarda yaşar.

Konu sahibi ben ortada olay göremedim aslında. Benim yakın arkadaşımla çocuklarımız yaşıt sayılır ne oyuncak kavgaları yaşandı ohoo benim kızım da paylaşmayı bilmez vermek istemezdi ki bu gelişimsel bir süreç. 4 yaşa doğru büyük ölçüde azalıyor bu durum.

O değil de bu görümce hangi kliniğin çocuk ergen psikiyatristi? Onu merak ettim ben.

hayır yahu, ben nasıl ceketimi, telefonumu, iPad’imi paylaşmak istemiyorsam çocuğuma da saygı duyarım, bunlar hep instagram annelerinin başımıza sardığı belalar. Keşfette zırt pırt çıkıp çocuk yetiştirmeyle alakalı ahkam kesiyorlar.

Ben açıkçası glutensiz, ekransız, organik bebek yetiştirmiyorum, yani enerjim yok zaten ona ama asla taviz vermeden dikkat ettiğim nokta, başkasının sınırları. Aslında davranış olarak öğreteceğimiz en önemli mesele bu, benim çocuğumun yapmak istediği şey başka birini olumsuz etkiliyorsa yapmamalı, yapamaz izin vermem çünkü.

Paylaşmayan çocuğa saygı duyuyorum, inanılmaz da seviyorum çünkü çocuk kendini biliyor, birey olduğunun farkında.

2 çocuk var tanıdığım o yaş gurubunda, biri 3.5 diğeri 4 yaş kız. 3,5 yaş mesela oyuncaklarını pek vermek istemez ama bize geldiğinde ayak uydurur benimkilere koşarlar, sallanırlar, o alanı yaratırım eğlenmeleri için, evde trambolin niyetine şişme yatağımız var salonda, geçen yatılı geldi arkadaşım saatlerce oynadılar, bol bol sohbet ettik arkadaşımla, arkadaşım sınıf öğretmeni, çocuklarla iç içe.

4 yaş çocuk gelir, bi köşeye toplar oyuncakları benimkilere elletmez, ellediklerinde ağlar şikayete gelir annesine. Benimkiler krakeri yere atar hop şikayet. Sıkılır, canı bir şeyler yemek ister, olmadığını söylerim kendini yerlere atar, azıttıysa “dolaba bakacağım hayır var” der, arkadaşımla assssla sohbet edemeyiz. Annesini severim, yakın da arkadaşım ama çocuk yetiştirme konusunda evet, “benim kızım prenses” kafasında. Mesela başka bir arkadaşımızın kızını eleştirir, “benimkine kötü örnek oluyor” der, ama kendi kızı ondan beter. Ve bu arkadaşım kızına sınırsız alan yaratıyor, öyle yetiştirmek istiyormuş…

Bilmiyorum, çok garip geliyor bana. Allah çıtı pıtı arkadaşlar çıkarsın bebelerimizin karşısına

Ya Allah korusun valla. Yani evet küçükler ama oğlan niyetleniyor bazen tepki gösteriyorum hemen.
İkiz oldukları için paylaşmayı daha çabuk öğrenirler diye düşünüyorum.

Çocukların yetiştirilme tarzı ve mizacına bağlı diye düşünüyorum bu durumun. 3 yaşını doldurmayan tanıdığımda da eskiden paylaşmama durumu vardı. Şu anda daha bilinçli. Scooterına binsin mi abi/abla deyince ilkin istemiyor ama bir kere binecekmiş, sonra verecek deyince izin veriyor. Kurallara riayet eden bir bebe maşallah.

Konu sahibi, belki sizin veya babasının iletişimi çocuğunuzla iyiyse paylaşmak gerektiğini, vurma gibi hareketlerin üzücü olduğunu söyleyebilirsiniz. Oyunla ve hikayelerle bunu destekleyebilirsiniz. Çizgi film seyrediyorsa da buna uygun çizgi filmler açabilirsiniz.

A-dan Z-ye haklısınız. Bir daha kapınızı bile açmayın yaptığı şeylere bak. Her ikisi çocuk yahu. Yetişkin gibi hareket nasıl beklenir anlamıyorum. 2 yaş kızım var çok konuşkan hareketli meraklı bir yere gittiğimde aşırı sevgi dolu olması yanaşması insanlara kendi yaşıtlarına milleti geriyor herkes her şeye kulp buluyor ya çok hareketli ya çok sevgi dolu herkese sarılıyor ya da hiç mi durması yok bu çocuğun yaaaa diyorlar çatlıyorum sinirden. Böyle insanı görümcemde olsa evime almam eltimde olsam almam.

Harika bir yorum gerçekten. Tam olarak böyle

Herkes kendi çocuğu açısından düşünür.. gorumceniz de kendi kızını düşünmek durumunda kalmış. Gelme , çıkma , alma diye kızı baskılamış oğlunuz ve evet bence de zorbaca hareketler bunlar. Kızı hareket ederken izin vermeyecek diye diken üstünde kalmıştır eminim . Siz de fazla normallestirmissiniz durumu. Evet uyarmissiniz ama bir yandan da davranışlarını normal gördüğünüz için çocuğunuz dikkate almamış belli ki.

Ayni yaşlarda oğlum var . Ve bu tarz davranışlarına asla izin vermem. Hatta bu şekilde davranan çocuklar nasıl yetisiyor acaba diye de düşünürdüm.

Evet bir artısı olacak ikiz olmalarının o konuda ama biz mesela aynı oyuncaktan iki tane almıyoruz hiç, iki tane olan tek oyuncakları topları. Elbette birbirlerinin elinden almak için ağladıkları oluyor, bazen kaçırıyorlar oyuncakları ama sakince müdahale ediyoruz, vermeyene değil de isteyene o da, “kardeşin biraz oynasın sana verir zaten” diye diye telkin ediyoruz ama ikişer ikişer alsak sanırım böyle olmazdı

Görümcemin kızı ise henüz anlaşılır şekilde konuşmuyor, her istediğini bağırarak yaptırmaya çalışan bir kız çocuğu.

Konuyu çocukları uyutup tekrar bi okuyayım dedim de, siz görümcenizin kızını etiketlemişsiniz yalnız, doğal olarak görümce de sizin oğlanı etiketlemiş. Bence çocukları aynı ortama sokmayın mecbur kaldıkça, görüşmek istediğinde de söylersiniz, “çocuklar anlaşamıyor, zorlamıyoruz kusura bakma” diye

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…