Eğer medeni hukuka dair bir bilgi istiyorsan uzman bir avukata danış. Sonuçta sağken ev verilmiş, sonra nikah olmuş sonrasında ev yıkılıp yenisi yapılacak falan çok karışık.Hayattayken vermesi durumunda bile mi o ev kendisinin sayılmıyor? Yani yine hak iddiası oluyor?
Hukuk bilmediğiniz için konu sahibini yanlış yönlendiriyorsunuz.Hak konusunu bilemem fakat kardeş dava açarsa kazanır, çünkü babasının malında onunda hakkı var
Ama baba kız arasında ölene kadar bana/bize bakması şartı ile bu evi kızıma veriyorum diye vasiyet etseydi durum değişir. Varsa o tür bir vasiyet ev kadının olur, kardeşde birşey yapamaz
Yeni ev yapılınca baba ve anne oraya tasinsin hem lüks olacakmis daha rahat ederler,şimdi ki oturdukları evi de kiraya versinler müşterisini bulduk desinler sorun kalmaz .Babamın durumu iyi ve kendisi babamdan borç isteyen birisi o yüzden inandırıcı olur mu bilmiyorum. Belki eve üç beş eşya koysalar, yılın şu kadar zamanı biz kalacağız evde o yüzden kimseyi almayacağız deseler olabilir
Kadınla aramız iyi ve bu durumdan bunalmış durumda. Bana ev kaldı etti diye sevinci dahi yok. Başka insanların bakış açısını da öğrenmek istedim diğer kardeşleri haklı bulan olur mu diye. Yoksa tutup aramızda şöyle böyle birsürü bir konuşmamız yok.Ama başkalarının para pul mal mülk olayları içinde bu kadar bulunmani anlayamadım. Çok gereksiz tatsız şeyler, enerji düşürür, bir de yani kimsenin haddine de değil. Kadın senden bir bilgi öğrenip bir yerde bahsetse onun malının derdine mi düştün sanıp dedikodunu yaparlar. Her şeyin içinde olma Kkedi
Daha şimdi isteğinin evi satıp kardeşler arasında böldürmek olduğunu söyledi. Para, mal mülk azcık bile gönlünde yok kadınınBurdaki yorumları babanızın eşine okuyun. Kardeşlerini evine oturtursa ömür boyu çıkaramaz, üç kuruş kirayı da düzenli vermezler zaten. O ev onun hakkıdır. İhtiyacı için kullansın. O çok hassas ve zarif insan artık kendini düşünsün. Eğer düşünmezse Allah öyle bir aciz bırakır ki artık kendini düşünmek zorunda olduğunu öğretir. Almak ve vermek DENGEDE olmalıdır. Dengeyi kafamızı vura vura öğreniyoruz.
Kardeşi, boşandığı eşine jest olarak bıraktığı evde otursun ablasına bulaşmasın
Hukuk bilmediğiniz için konu sahibini yanlış yönlendiriyorsunuz.
Hayattayken vermesi durumunda bile mi o ev kendisinin sayılmıyor? Yani yine hak iddiası oluyor?
Ben konunun vicdani boyutunu sormuştum daha çok. Yoksa hukuk konularına geçersek burdan öğrenilmez elbette bu.Ortada bir vasiyet varmı?
Hayattayken birinden özellikle yaşlı birinden ev almak çok kolay
Buna kendi rizasının olup olmadığını belgeleyen bir yazı varsa sorun yok
Bence üvey anneniz bir avuktdan yardım alsın
Sizin onun adına burda açtığınız konu ile olmaz o iş
Sizi çok iyi anlıyorum. Vicdan konusu zor, çünkü kardeş söz konusu, duygusallık giriyor işin içine. Hatta sizden sonra benim de içim depreşti ben de kendi konumu açtım. Peki onlar mirastan hiçbir pay almadılar mı? yani bir tek bu ev mi vardı? Ben kendi fikrimi söyleyim size: Şimdi babası bu evi ona vermek istemiş, bunu yaparken onların da rızasını alarak yapmış dolayısıyla buraya kadar vicdanen bir sorun yok. Hadi babalarından çekindiler diyelim ki baba vefat ettikten sonra mırın kırın edebilirlerdi. Etmediler. Her şey güllük gülistanlıktı ne zamana kadar? evlenene kadar. Peki vicdanen bu hanım ömrü boyunca hiç evlenmeyecek miydi? Evlendiği için vicdanen suçlu mu hissetmeli? babası evlenmeme şartı ile mi vermiş evi? Baba da ister evlensin yuvasını kursun. Sonra kentsel dönüşüme girdi değerlendi diyorsunuz. Kentsel dönüşüme de girebilir, Allah göstermesin depremde yıkılır tamamen yok da olabilirdi. Bu konuda zaten bence hiç vicdan yapmaya gerek yok. Burada vicdan yapacağı tek şey evlenmesi kalıyor yani evlendiği için vicdan mı yapması gerekiyor? Ha bu arada onlar babalarına ve annelerine bakmadıkları için vicdan yapabilirler.Ben konunun vicdani boyutunu sormuştum daha çok. Yoksa hukuk konularına geçersek burdan öğrenilmez elbette bu.
Anladığım kadarıyla bir tek bu ev varmış ve baba bu kızına vermek istemiş. Kendisi defalarca kez baba yapma eşit olsun demesine rağmen tüm mirasçılara da her zaman kızına vereceğini söylemiş kimseden gizli saklı yapılan bir şey yok. Sonrasında ev verildiğinde bir abla hakkımı helal etmiyorum demiş. Onun dışında o evin babamın eşine verilmesini en çok isteyen ve destekleyen ağabey şimdi maddi olarak çok iyi durumda olmadığından o da hakkımı helal etmiyorum demelere başlamış:)Sizi çok iyi anlıyorum. Vicdan konusu zor, çünkü kardeş söz konusu, duygusallık giriyor işin içine. Peki onlar mirastan hiçbir pay almadılar mı? yani bir tek bu ev mi vardı? Ben kendi fikrimi söyleyim size: Şimdi babanız bu evi ona vermek istemiş, bunu yaparken onların da rızasını alarak yapmış dolayısıyla buraya kadar vicdanen bir sorun yok. Hadi babalarından çekindiler diyelim ki baba vefat ettikten sonra mırın kırın edebilirlerdi. Etmediler. Her şey güllük gülistanlıktı ne zamana kadar? evlenene kadar. Peki vicdanen bu hanım ömrü boyunca hiç evlenmeyecek miydi? Evlendiği için vicdanen suçlu mu hissetmeli? babası evlenmeme şartı ile mi vermiş evi? Baba da ister evlensin yuvasını kursun. Sonra kentsel dönüşüme girdi değerlendi diyorsunuz. Kentsel dönüşüme de girebilir, Allah göstermesin depremde yıkılır tamamen yok da olabilirdi. Bu konuda zaten bence hiç vicdan yapmaya gerek yok. Burada vicdan yapacağı tek şey evlenmesi kalıyor yani evlendiği için vicdan mı yapması gerekiyor? Ha bu arada onlar babalarına ve annelerine bakmadıkları için vicdan yapabilirler.
Ben konunun vicdani boyutunu sormuştum daha çok. Yoksa hukuk konularına geçersek burdan öğrenilmez elbette bu.
Ben yönlendirmiyorum ki. Aksine babam ne derse desin o ev senin istediğini yaparsın dedim. Kafasını karıştırmıyorum burda konu açtığım için bu şekilde görmeyin. O tarz düşünmesinin sebebi de yine dini, hak geçmesinden çok korktuğundan böyle söylüyor ben de araştırıyorum konuyu. Dediğin gibi yaparsan daha kesin olur da dedim. Farklı yöne çekmeyin lütfen.Babanızın eşinin düşüncesi üçe bölmekmiş kardeşleri ile paylaşmakmış.
Sizlik veya babanızlık bir durum yok bırakın istediğini yapsın siz kafasını karıştırmayın.
Burdan bakınca hoş durmuyor kadının düşüncesini yönlendirmek.
Onuda araştırsın tek daire verip kandrmasinlarEvet müstakil evin arsasına yapılıyor. Neden tek daire düştüğünü bilmiyorum
Farklı yöne çekmiyorum.Ben yönlendirmiyorum ki. Aksine babam ne derse desin o ev senin istediğini yaparsın dedim. Kafasını karıştırmıyorum burda konu açtığım için bu şekilde görmeyin. O tarz düşünmesinin sebebi de yine dini, hak geçmesinden çok korktuğundan böyle söylüyor ben de araştırıyorum konuyu. Dediğin gibi yaparsan daha kesin olur da dedim. Farklı yöne çekmeyin lütfen.
Ben diyanete kendi adına sordum cevap bekliyorum. Bir haksızlık varsa da babası yapmış araştırdığım kadarıyla. Çünkü hibe edilen malda artık hak talep edilemezmiş, kendisinin bir suçu yok yani bu durumda. Bakalım verilecek cevaba göre de tam aksiyon alır muhtemelenAlo 190 diyanet fetva hattı
Babanızın eşi arasın fetvasını sorsun içi rahatlasın
Bence de hak geçmez sonuçta söz senettir Müslümanlıkta
Ve herkes onaylamış tapusu verilmiş
Şimdi söz etmeleri aç gözlülük başka bir şey değil
Kardeşi de az yesin kendi işini kendi görsün o ne öyle
İhtiyacı olsa anlarım da siz müsriflikten bahsetmişsiniz
Babanızın eşi malına sahip çıksın
Eğer bu ev tamamen kendi hakkıysa dini yönden, abisine vermesi durumunda kendi evinden feragat edeceğinin farkında. Yani orda bir yönlendirme yapmadık kadın da düşünüyor bunu. Eğer hakları varsa tamamen vereyim hak geçmesin, tamamen bana aitse o zaman da ona göre davranayım diye düşünüyor. Yani bu dediğiniz olayı biz ortaya atmadık.şimdi kardeşim oraya geçer,engellemeliyim tarzında düşüneceğini sanmıyorum zaten kafası karışıkmış vicdan ve din yönünden.