Kızlar bu ürünü deneyen var mııı. Kuru nemsiz ciltliyim güneş lekelerim var
resim ekliyim hatta son zamanlarda oluşan gözenek sorunum da var, burnuma doğru devam ediyor burnumda fazlasıyla siyah nokta var. sivilce haric birsürü sorunum var hiç bilgim yok. hyalüronik serum ve C vitamin serum kullanıyorum birde arada bi claderm kil maskesi yapiyorum. Nemlendirici olarakta diadermine kuru ciltler için olan. Bu delikler daha da büyür mü
sizce gerek var mı bu tarz ürünlere kullaniyor musunuz?
Siyah noktayi direkt en etkili temizleyen
salisilik asit dedikten sonra yorumuma baslayayim. Cok yakindan cekmissin ve buna ragmen cildin cok güzel bence. O kadar yakindan aynayla baktim da benimkiler daha belirgin ve ben gözenekli göründügümü hic düsünmezdim, yoksa ben de gözenekli miyim
. Yani demek istedigim kimsenin yüzü cocuk cildi gibi gözeneksiz degil, ergenlikten sonra cilt degisiyor. Herkes filtre vs kullandigi icin sana normal gelmiyor olabilir mi? Gözenek konusunda daha önceden dermatolog videolarindan derleyip sunlari yazmisim -bir kismini ben uygulamiyorum ama bugünden sonra baslayacagim sanirim :) :
Gözenekleri kücültmek ile alakali baska
dermatologlari da izledim. Kisacasi:
1. Kolajen ve elastini korumak gerekiyor, bunun icin de günes kremi sart.
2. Kolajen olusturmak gerekiyor. Bunun icin: retinoid, vitamin C, microneedling, CO2 laser
3. Yag olusumunu azaltmak gerekli: Niacinamide,
green tea extract, L-carnitine (bu ikisini yeni ögreniyorum)
4. Olusan yagi ciltten atmak gerekiyor: Salisilik asit (BHA)
5. Gözenek görünümünü azaltmak icin: retinoid, kimyasal peeling (glikolik asit, salisilik asit, laktik asit), microdermabrasion, dermaplaning.
Baska öneriler
1. Kati sabun kullanilmamali
2. "non comedigenic" ürünler kullanilmali. Yani mümkünse yag icermeyen ürünler kullanilmali. Su bazli öneriliyor.
3. Su bazli temizleyiciler sizin dostunuz (
Dr Dray)
4. Cildinizin kurumasina izin vermeyin. Dr Dray ve
Dr Jenny Liu, özellikle de retinoid vb irritasyona ve kuruluga sebep olabilecek ürünler kullaniliyorsa ardindan nemlendirmezsek gözeneklerimizin aksine genisleyebilecegini söylüyor.
5. Glisemik indeksi yüksek besinler, saglikli olmayan yagli besinler, ve "muhtemelen" süt ürünleri fazla sebum üretmeye sebep oluyormus
Dr Jenny Liu su saniyede. Bunlari azaltip, saglikli meyve-sebze-yag yiyin.
6. Günde 1-2 kereden fazla cildinizi temizlemeyin. Eger yagli cildiniz varsa, cok fazla temizlemek yag üretimini artiriyormus (
Dr Jenny Liu, su saniyede).
---
Niacinamide, salisilik acid (beta hydroxy acid -BHA- ailesinden) etkili. BHAlar gözenekler icin ise yariyor, ama AHA'lar bu konuda o derece iyi degiller ve olamazlar
kaynak: güvendigim Amerikan bir dermatolog. Yesil cayin (green tea extract) gözenekleri kücülttügü kücük capta yapilan bir arastirmada kanitlanmis. Mesela "YourGoodSkin Acne Rapid Rescue" hem yesil cay hem de salisilik asit icerdigi icin cok etkili. Bunun disinda La Roche posay effaclar serum'u da cok öneriyor.
Ikinci olarak da doktor recetesiyle alinan retinoidlerin gözenekleri sikilastirdigindan bahsediyor. Bu ürünleri kullanirken cildin kurumamasina, iyi sekilde nemlendirilmesine dikkat etmek gerekiyor. Eger iyi nemlendirilmezse gözenekler daha da belirgin olabilir. Mümkünse yag icermeyen su bazli nemlendiriciler öneriliyor.
Resurfacing laser, LED light mask for acne de diger secenekler. Günes kremi kullanmamak da gözenekleri genisletiyormus. Gözenekleri doldurmamasi icin önerdigi ürünler arasinda La Roche Posay Anthelios ultralight SPF60 ve Bioderma Photoderm Max Aquafluid var, gayet hafif oldugu icin cildi rahatsiz etmiyor. Bu dermatolog önerdigi ürünleri siralamis gönderdigim linkte ama cogu önerdigi ürünü ben de bulamiyorum, muadili olan ürünlere bakiyorum.