• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Günlük rutininiz nedir evin işlerini nasıl hallediyorsunuz

Çalışıyorum bu pandemi sürecinde evdeydim ve herşey o kadar plansız oldu ki çalışırken daha düzenliydim. Normalde ayda iki yardımcı gelir. Onun dışında mutfak her gün ve salon (ayrı oturma odam yok) gün aşırı elden geçer. Evde küçük çocuk şimdilik yok ama olursa benimde düzen şaşar herhalde

Yapamıyorum. Hem çocuğun öz bakımı, etkinlikleri, onunla oynaması hem kusursuz ev işi olmuyor . Onun ve kendimizin yemeklerini yapıyor bir de süpürge atıyorum. Dip köşe temizlik hak getire. Ayda bir yardımcı alıyordum 3 aydır o da gelmiyor. Yanında gelecek inş kurtlamayiz

geç kalkıyorum ama geç yatıyorum. 5 gibi uyuyorum 11 civarı oğlumla kalkıyorum en fazla 6 saat uyuyorum

Bu iş bence ayırdığın saatten çok organize olmaya bakıyor. Ben iki üç gündür ‘günlük yapılacak listesi’ yapıp yatak odasındaki dolaba asıyorum. Yaptıkça da üzerini çiziyorum. Böyle en azından daha toplu oldu, daha çok iş bitti. Çok şükür süpürme derdim yok, robot süpürgem var. Tozu da bazen oğluma aldırıyorum. Eline ıslak mendil veriyorum, sil oğlum diyorum o kendince temizliyor. Güzel de yapıyor sıpa. :) yaptığın işlere oğlunu da katarsan ileride daha rahat olur. Oyuncaklarını birlikte toplayabilir, çamaşırları birlikte asıp toplayabilirsiniz. Tuvaleti de rossmandan aldığım hijyen bezleri ile silip içine de çamaşır suyu döküyorum günlük. Lavaboyu da gördükçe sabunla bile olsa temizliyorum. Ama bizim de mutfak ve yatak odası problemimiz var mesela. Mutfakta çok eşyamız olduğu için sık dağılıyor. Yatak odası da genelde katlanmış çamaşırların bekleme noktası. Çamaşırlar için eşimi çağırıyorum iki dakika da toparlayıveriyoruz. Öyle böyle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Gönlüm istiyor ki jilet gibi olsun gözüm gönlüm açılsın. Ama yapamıyorsam da sıkıntıya düşmenin anlamı yok. İnsanız neticede. Belli bir yere kadar yapabiliyoruz. Ayda 1 ya da 2 ayda 1 yardımcı alırsan dip köşe temizliği daha rahat halledebilirsin. O lükse herkes sahip olmalı.

2,5 yaşında ve 1 yaşında 2 kızım var. Benim kardeşimle de aramda aynı yaş farkı. Ama annem bizi büyütürken anneanne, babaannene, hala vs çok yakınmış. Komşuluk da akrabalık gibiydi. Yani göz kulak olacak kişi boldu. Ayrıca sokaklarda büyüdük. Annelerimizin motor becerilerimiz için etkinlik yapmalarına gerek yoktu. Akşam eve zorla sokarlardı bizi. Ama şimdi hiç akrabamız yakınlarımızda değil. Çocuklar mecburen evde büyüyor. Parka falan da beraber gidiliyor, zaman kötü. Eee bilinçli ebeveynlik tv, tablet yok 🤷🏻‍♀️ Haliyle işler yetişmiyor.
Annelerimiz bizim kadar çocuk konusunda yorulmuyormuydu diyorsun
Peki diğer işler nasıl oluyordu
Saat 12 de işleri bitiyor yemek bile hazır oluyordu
Ki eşler ev işlerinde yardım etmiyor bunu kendilerine yakıştıramıyorlardı
Ev işi kadın işi olarak görülürdü (bu neslin yetiştirdiği zihniyetin çocuklarıyla evliyiz :KK12: )
Bence inanılmaz bir sistematiği ve sabrı vardı annelerimizin

evin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
İki yaşında bebek gerçekten Tazmanya modunda dolaşır. Üç yasina gelince durulcak. Şeni anlamaya dinlemeye baslicak. Herşey kolaylaşacak. Oğlum üç yaşına geldiğinde bütün düzenim oturdu her anlamda. Ve oğlum en yakın arkadaşım oldu. Şimdi başa sardık. İkinci oldu. Dortbucuk yaşında ve sekiz aylık iki oğlum var. 😁 Yurutecle yaramazlık yapan cinsten😂😂

Çocuğum yok, ben bile yetişemiyorum ev işlerine. Yemek yap temizlik yap 3 aydır nefret ettim. Gerci yapmak istemiyorum artık cok yoruldum sıkıldım temizlikten. Hatta bununla ilgili bi konuyu açıyım cok doldum bende 😔

Benim tazmanya canavarim da 4 yas 8 aylik oldu ablasi ellerinden oper ;) onlarla her sey zor oluyor evet,yerlerden minik lego parcalari toplamak,kendi oyuncaklarini kutulara tasnif etmek gorevi kendisine ait. Ust bas kendisi degistirir,kirlileri sepete kendisi koyar. Her sabah uyanip yatagini toplamak,pijama cikarip kiyafet giyme gorevi kendisine ait. Oldugu kadar yapsin gerisini ben duzeltirim kafasindayim.

Ben sabah 5te ayaktayim hep. Saat 7ye kadar is yaparim genelde, kahvalti hazirlarim. 7de ahali uyanmaya baslar. Esim wcyi kullandiktan sonra temizler,bana is kalmaz. Dustan cikarken de dusakabini temizler her gun olmasa da 2 gunde bir seklinde. Kahvalti sofrasinda bulusuruz ;) Esim ise gidince ben sofrada yayilirim tek luksum o, kahve cay icerim,kitap okurum. Oglum da kendisini oyalar. Dogdugundan beridir bu duzen degismedi,kahvalti sofrasinin bana ait oldugunu biliyor ben kalkmadan gelip bir sey istemiyor benden ;)
Saat 10 gibi sofrayi mutfagi toparlarim. Evi supurup silerim,her gun yapinca tum ev yarim saatte tertemiz oluyor. Camasir bulasik makineleri calisir,utu varsa onlari yaparim. Disarida isim varsa 12den once cikamiyorum bu yuzden.
Ogleden sonraya sadece yemek isim kaliyor. Onu da her gun ben yapmam zaten arada esim yapar. Cam kapi silmek de kendisine ait. Ben yapamam gucum yetmez. Aksam 9gibi oglum uyuduktan sonra da yapilacak is varsa esimle yapariz,kitap okur yayiliriz. 2-3 gibi uyumus olurum.

Onceden tek cocukla da yetisemezdim, simdi iki tane oldular yine yetisemiyorum. Biri 3 yas digeri 10 aylik olacak, topladığım yer maksimum ben odadan cikana kadar toplu kaliyor. Ben zaten butun gun mutfaktan cikamiyorum ki. Ikisinin ana ve ara ogunleri butun zamanimi aliyor. Bir de buyuk yemiyor bu ara. Iyice çıldırdım

evin işine yetişemiyorum ben. bi tane 2 yaşında tazmanya canavarım pardon çocuğum var evde bunu belirteyim ama etrafa bakıyorum tek çocuklu olan ben değilim ama galiba bi tek benim evim bu kadar dağınık.
yapıyorum yapıyorum bi türlü dört dörtlük her oda banyo wc temiz olmuyor. gün içinde bi yeri temizliyosam geri kalan yerler mahvolmuş şekilde kalıyor.
detaylı temizlik zaten hak getire. günlük işlere zor yetişiyorum. mutfağa detaylı girsem evin geri kalan her yeri kalıyor. ya hepsini yapıcam ama detaya girmeden özenmeden kabaca yapıcam ya da birini seçip detaylı temizliycem ötekiler kalacak. ben bi yeri temizlerken eş zamanlı başka bi yeri dağıtan kirleten oğlumu hiç söylemiyorum zaten tahmin edersiniz.
ve gün içindeki zaman bana yetmiyor. siz nasıl yapıyorsunuz günlük rutininiz nedir kendinize nasıl zaman ayırıyorsunuz? mesela kitap okumak, ders çalışmak gibi şeylere zaman ayırırsam ev işi tümden kalıyor. ben galiba zamanımı verimli kullanamıyorum, günlük plan yapamıyorum, sizde durumlar nasıl?
Aynı durumdayım ama flylady rutinine başladım iki gün önce. Eğer takip edersem baya etkili oluyormuş gerçekten. Haftalık kabaca bir temizlik yapıyorsun. Sonra her hafta evin belli bir bölümünü detaylıca temizliyorsun. Hafta boyunca o bölüme dair çok yorucu olmayan detaylı temizlik işleri oluyor. Mesela bu hafta mutfak haftası. Salı günü mutfak dolaplarının kapaklarını silmek vardı. Dün buzdolabı içinde tarihi geçmiş bozuk ürünleri atma ve içini silme günüydü. Evini hergün baştan aşağı çamaşır suyu ile yıkayan kadınlara göre ayda bir bu detaya girmesi çok Pis gelebilir ama benim evimin havası şimdiden değişti.

P
Ev işi kadın işi olarak görülürdü (bu neslin yetiştirdiği zihniyetin çocuklarıyla evliyiz :KK12: )
Bağ bahçe işleri, elde bulaşık yıkama, sobalı ev sistemi bizim köyde vardı. Üstüne çamaşır da elde yıkanırdı. Biz orada yaşamadık. Sadece yazları giderdik. Ordaki sistemde kayinvalide gelin ayni evde yaşar ve kayinvalide evdeki işleri yapar gelin tarlaya giderdi. Zaten tarla işi bayağı bildiğiniz mesai isteyen bir iş ve de ağır iş. Ama sizin anneniz tüm bu işleri tek başına yaptıysa süper güçleri olabilir. Önünde saygıyla eğiliyorum ❤️

Yapmıyorum,yapamam,yetişemem.. kendimide üzmem. Pandemi sürecinde bir süre iş başa düştü,önceleri mutluydum sonra delirecektim. Evi devamlı toplu tutmaya çalıştım,çocukların odaları hariç. Bikaç günde bir ben süpürdüm eşim vileda yaptı. Günlük banyo temizlendi hızlı bi şekilde. Mutfak zaten işim oldukça devamlı temizlendi ve düzenlendi. Biraz normalleşince yardımcım geri işe döndü,elini ayağına öpmeyeyim diye Zor tuttum kendimi :)
Normal düzenimizde haftaiçi yardımcımız var,evin işleri ona aittir. Haftasonlarıda pek evde olmayız, evde yapacak iş çıkmaz bana.

Valla 6 aylik huysuz bi kizim var o uyudukca yapiyorum islerimi genelde bazende keyfi yerindeyse onunla birlikte yapmaya calisiyorum yani duzenim kizimin keyfine bagli detayli bi temizlik yapicaksam esim evdeyken yapmaya calisiyorum cunku yarim saatcik uyuyor bebegim o kadar uzun vaktim olmuyor evimi duzenli tutmak inanilmaz yorucu bu surecte benim icin ilerde nasil yaparim kizimla hic bir fikrim yok

Her gün ev supurenleri şaşkınlıkla okudum. Asla yapamam. Ki işsizim şu an, evdeyim üç aydır. Ve evde kedi de var. Ona rağmen haftada bir süpürme silme toz alma. Tuvaleti de haftada iki üç. Onda da bez vs kullanmam, çamaşır suyu döker şu tutarım. Duşa kabin ve camları taşınmadan silmiştim. 9 10 ay oldu daha da silmedim. Dün çamur yağdı mesela Ankara'ya. İyi ki de silmemisim. Misafir vs gelmez evime. Uğraşamam evle ben bu kadar. Her gün temizlik yapacak kadar sevmiyorum evi :D

evet bence de teknoloji insanları tembelleştiriyor. Annelerimiz kadar fedakar değiliz. Erkekler için de durum aynı aslında.Hatta çocuklar içinde. Üşengeçlik çağımızın hastalığı.

Ben şuna şaşırıyorum
Biz üç kardeşiz
Ben 4 yaşındayken küçük kardeşim doğmuş
Aramızda 2 şer yıl var
Annem üç çocukla evi çok güzel çevirir
Misafiri eksik olmazdı
Bağ bahçesi vardı
Kışın sobası vardı
Bulaşığı eliyle yıkardı
Çamaşırda şu antika makinalarda yıkar
Mis gibi çıkarırdı her işini
Birde el işleri yapardı
Kaneviçesinden örgüsüne
Hem sadece benim annem değil çoğu kadın böyleydi
Şimdi anlayamadığım
Bunca rahatlığa rağmen bizmi bazı konularda eksiğiz bu kadınları çok fazlaydı
En büyük gerekçe olarak akıllı telefonları görüyorum. Benim için sebep bu en azından.
Bir iş yaparken bir mesaj geliyor , hadi iki dk cevap yazayım, elime almışken şuna buna bakayım diye diye vakit geçiyor. Bir bakıyorum, gün boyunca yaptığım iş bence çok az ama bir türlü bitmemiş.
Pandemi döneminde arttı tabi bu durum iyice, çünkü başka türlü sosyalleşme imkanı kalmadı.
Kendime kota koyuyorum bazen, şu kadar zaman elime almayacağım diye, 2 gün uyarsam 3. Gün yine aynı oluyor.

Çocuğunuz gün içinde uyuyorsa çok yaramaz olmadığı sürece halledersiniz 3 kisilik bir çekirdek aile sonuçta. Sabah kalkınca ilk işiniz banyo lavaboyu halletmek olsun . Ardından oturma odasının dağınıklığını vs toplayin yatağınızı havalandırın toplayın. Kahvaltı vs derken mutfağı da toplayın cocugunuzun onune de br sepet içine oyuncakları koyun gözünüzün önünde olacak şekilde daha cok ilgisini çeker oynar . Cocugunuzu kontrol ederek süpürün tozunu alın. Zor değil çocuğunuz hangi saatlerde uyanıyorsa ornk 9 🙂 1 saat öncesinde kalkip dağınıklığını toplayip süpürebilirsiniz aksamdan bulaşık vs de koymayın. Çocuğum yok 4 teyzem var :) onlardan gördüm. kendimde cok titiz düzenli biriyimdir annemde baya fazla şekilde az çok bilgim var çocuklu ev hakkında. Oyalanacahi ilgisini çeken şeyler koyun önüne ondan erken kalkin . Hemen butun işi bitir diye birsey yok topladin ettin çocuğunla ilgilen uyuyunca süpür tozunu al . Imkanin varsa da yardımcı birini tutabilirsin . Hergun zaten silinecek diye birsey yok 1 gün arayla süpürür cok tozlanmiyorda 2 günde bir tozunu alirsin . Tüm gün sürmez cok mu geç kalkıyorsunuz dağınık mısınız kendiniz ?... akşam eşiniz ilgilenir halledersinzi bazi şeyleri
:) Bende yazaym çocuğun bir yasinda ve düzenli temiz biriyim. Sabah yaktı buçuk yedi gibi uyanıyor oğlum ondan önce uyanmam vucudumun direnci açısından imkansız çünkü gecede çok sk uyaniyor toplamda beş saat anca uyuyorm. Önüne sepeti koy kısmı çok binde bir çocuk kabul edr bunu bir iki yaşındaki çocuk tekse yanında sizi istyr. Eğer lavaboda bulask yada başka bişey yaptigimi gören ayağıma yapışıyor. Eline limon. Veririm oyalansn top gibi diye sonra kaşık bazen tencere ama onlarda da bkti galiba bide iş bitio onları toplyrm yani hep rutin bir taraftan topla diğer taraftan dağıt tek güzel olan. Süpürgeyi cslistrgm zmn sesinden dolayı susuyor ve arkamda dolanıyor onu hergun yapablyrm nerdeyse ama silme işine gelince yine kucak istyr yada ilgi istyr ben siliyim desem bazen kayıyor. Suyla oynuyor. Suyu lavaboya koyup kapıyı kitlyrm yani tek çocuk zorluğu var hele benimki gibi uykuyu da sevnyrsa. ... Ama sunuda ekliyim evde biri olsn bir çocuk bir komşu yüzüme bakmazz. Onla oynuo malum coronadan kimse de gido gelemio bizde gidemyrz zor dostm zor

2,5 yaşında ve 1 yaşında 2 kızım var. Benim kardeşimle de aramda aynı yaş farkı. Ama annem bizi büyütürken anneanne, babaannene, hala vs çok yakınmış. Komşuluk da akrabalık gibiydi. Yani göz kulak olacak kişi boldu. Ayrıca sokaklarda büyüdük. Annelerimizin motor becerilerimiz için etkinlik yapmalarına gerek yoktu. Akşam eve zorla sokarlardı bizi. Ama şimdi hiç akrabamız yakınlarımızda değil. Çocuklar mecburen evde büyüyor. Parka falan da beraber gidiliyor, zaman kötü. Eee bilinçli ebeveynlik tv, tablet yok 🤷🏻‍♀️ Haliyle işler yetişmiyor.
Ben size katiliyorm biz altı kardeşiz hepsi arka arkaya ama dediğiniz doğru iş ozmn daha çoktu evet ama sistemi su cocuk diğer akrabalwri halayı anneannesi görüo anneyi okdr yormuyor iş mi yoruo cock mu derseniz çocuk gerçekten. Benim çocuğumda tek çocuk ve kimsemz yok. Bacağıma yapisio kucak istyrhep ilgi beklio. Ama. Bu coronada. Önce komşuya gttm.ondan brz büyük çocuğu var öyle güzel oynadılar ki hiç. Kucak istemedi yanima bile gelmedi

Bende çocuk yok.
Şuan normal saatler de çalışıyorum.
Hafta içi ancak yemek, bulaşık, çamaşır as, katla, kaldır.
Hafta sonu gelince de Allah ne verdiyse yapıyorum.
Kendime ayırdığım tek vakit duş almak ve uyumak :(

Sabah ilk işiniz lavaboya girince temizliğini yapıp çıkmak olsun. Çöpleri halledin temizleyin ve çıkın. Bunu günlük rutine bindirirseniz hem tuvaletiniz hem banyonuz hergün tertemiz olur. Hergün temizlendiği için de 5 dkda temizler çıkarsınız çok vaktinizi almaz. Çocuklara oyuncaklarını verin ya da tv açın odanın birine geçsinler o sırada sizde yatakları halledin. Zaten ortalık toparlanınca sadece süpürmek, silmek ve toz almak kalır. Onu da haftada 2 kez yaparsanız ev daha düzenli bir hal alır. Birde şunu dipnot geçeyim. Evinizde son 4 aydır kullanmadığınız ' bir gün kullanırım kalsın şu zaman lazım olur ' diye düşündüğünüz ne varsa hepsini atın. Karışıklık ve düzensizliğe yol açıyor. Az eşyanız olursa toparlaması da kolay olur ev de her zaman sade ve düzenli durur. Kolay gelsin

Ben işler yetişmiyor diyenlerin internette çok fazla zaman geçirdiğini düşünüyorum. Ben de bazı günler fazla zaman harcayınca sanal dünyada hiç bir şey yetişmiyor. Mesela sabah 5’e kadar uyumadan ne yapıyorsunuz? Kitap okumadığınıza göre internette, tv başında takılıyorsunuz. Normal saatte yatıp normal saatte kalkarsanız hem enerjiniz daha yüksek olur hem işleri yetiştirecek bolca zamanınız.

Bizim evde çocuk yok, o yüzden o konuda ahkam kesemem ama çok kırıntı falan döküp saçmadığı sürece her gün ev süpürüp silmek bana gereksiz geliyor. Ben haftada bir yapıyorsam siz 3 günde bir yaparsınız, döküleni saçılanı da şarjlı süpürgeyle alırsınız gerekince olur biter. Bir arkadaşımın iki çocuğu var yaşları yakın, ellerinde bir şey yiyemezler mesela. Örtüleri var, yiyecekleri zaman serip üzerine oturup yerler. Çocuklara kurallar koymalı, görevler vermelisiniz. Bunları yapmazsanız, sürekli peşlerinde dolanır her işlerini hallederseniz elinizde sorumsuz ve beceriksiz yetişkinler kalır.

Banyo tuvalet aynı şekilde neden her gün temizlenir? Batırıp olduğu gibi bırakmıyorsanız, her kullanımdan sonra asgari temizliğini yapıp sifonu çekiyorsanız (maksimum 30 saniye sürer) elinizde çamaşır suyuyla saatlerce ovalamanıza gerek kalmaz. Bizde gece tuvalete en son giren çamaşır suyu döküp fırçalayıp bırakır, sabaha pırıl pırıl olur. Duşakabin aynı şekilde, kullanan temiz bırakırsa ağır temizliğe gerek kalmaz. Bizim duşakabinde çekpas mıdır nedir ondan var ufak bi tane, duşunu alan camlardaki duvarlardaki suyu alıp öyle çıkar. Kir kireç lekesi olmaz böylece.

Mutfak zaten sürekli kullanılan bir alan olduğu için sürekli temizleniyor, oraya da büyük temizliğe, saatlerce uğraşmaya gerek yok. Gördüğünüzü anında temizlerseniz ayrıca zaman ayırmaya çok gerek kalmaz.

Evdekilerin (eş kişisi de dahil) eğitimi ve işleri sonraya bırakmamakla temizlik işi çözülür. Uykunuzu düzene sokup internete de daha az zaman ayırırsanız her işiniz yetişir.

Back
X