Bana 4 yil once rosacea tanisi kondu. Kardesimin vefatindan sonra asiri derecede artti. Ellerimde, kollarimda ve ozellikle yuzumde cikti. Oncelikle bu hastaligi kabullenmek gerekiyor. Rosacea tekrarlayabilen bir hastalik. Kalici yani. Aldiginiz onlemlerle ancak kontrol altina alabilirsiniz ama mucize beklemeyin. Kontrol altina almak yillar alabilir. Benim ilk atagimda 8 ay, ikinci atagimda ise 1 yil surdu iyilesmesi. Ikinci atagim yazin bas gostermisti ve gunes daha kotu yapmisti.
Oncelikle sizde hastaligi ne azdiriyor ogrenmeniz lazim. Hastalik doneminde kafein, domates, asitli icecekler, yagli yiyecekler, sut ve sut urunleri tuketimini tamamen kestim. Gunese cikmadim mecbur kalmadikca. Cikmam gerektiginde 50+ faktor gunes kremiyle. Makyaj zaten yapmam ama o da yasakti. Parfumlu kremler ve makyaj malzemeleri de kullanmamanizi tavsiye ederim. Ben hala dikkat ediyorum. Omur boyu diyet gibi ama baska caresi yok benim icin. Bunlar bende azdiriyor. Her cilt hastaliginin temelinde bagirsaklarin iyi calismamasi yatiyor. Bagirsaklarin islevini guclendirmek icin probiyotik kullanabilirsiniz. Bol bol zerdecal cayi tukettim, tuketiyorum. Cilde cok iyi geliyor. Gunes kremsiz kisin bile disari cikmiyorum. Bu sure boyunca denizi kumsali unutun. Ben hayatim boyunca gidemeyecegimi biliyorum cunku aninda aziyor. Yaz mevsiminden nefret ediyorum, her yaz stres basiyor ne yapicam diye ama yapacak birsey yok.
Bunlarin yani sira evet stres en buyuk dusmani bu hastaligin. Stres yapmayacaksiniz. Soylemesi kolay ama en kucuk streste bile hemen farkediyorum yuzumde. En son ben iyilesme surecini hizlandirmak icin bir arkadasiminda tavsiyesi ile akapunktur tedavisi gordum. 6 seans gittim. Iyilesmeyen yaralarim iyilesti gercekten de. Belki size de faydasi olur. Gecmis olsun..