Göçmenler (Yugoslav,Bulgar,Arnavut...) ?

benimde annemler ve babamlar vede esim bulgaristan gocmeni....esim kircaali'li...babamlar filibe'li....evet young arkadasimizin dedigi gb bulgar gocmeni cok yanlis bir ifade arkadaslar.... bulgaristandan gocup gelen turk 'ler bu kisiler ....bulgaristan gocmeni turk...bu gocup gelen insanlar oz be oz TURK BULGAR degil....

:1yes2: Evet katılıyorum Bulgaristanda yaşayan türklerin günümüz Bulgarları ile tek ortak noktası aynı Coğrafyayı paylaşmalarıdır bunun dışında hiç bir ortak noktaları yoktur:1yes2: gönlünüzce olsun

78 yılındaki büyük göç esnasında yaşlı bir nine ile dede Türkiye'ye göç etmektedir. Bulgaristan artık onların kalmaması gereken yerdir,yaş kaç olursa olsun göç edip son nefeslerin anavatanda verilmesi kararı alınmış ve yola çıkılmıştır.Çok fazla eşya alınamamıştır. zaten bu yaşlı 2 insanın çok fazla eşyaları yoktur. Sınırda Bulgar tarafında günler süren bürokratik işler sonuçlanmış ve Türk tarafına geçiliyordur.
Bu nine ile dede Türk tarafına vardıkların da Türk bagaj kontrolü yapılıyormuş. Polis ve askerler aramayı yapıyormuş. Bir problem çıkmasından çok korktukları için herhangi bir yanlış yapmamaya ça-lışıyorlarmış. Askerlerden birisi yanlarına gelmiş. Biraz sert bir ta-vırla "teyze çok eşya getirdiniz mi" diye sormuş. Kadın pek iyi du-yamıyormuş. Ne de olsa yaşlılık. Ama yine de problem çıkmasın diye cevaplamış:
-Oğluuum oğlum, demiş. Eşşek öldü ama taligasını bari zor zar getirebildik demiş.
:Roflol: :1yes2:

:1yes2: Teyze Türkiye'de ilk defa bir otobüse binmiş. İlk bindiğine yer vermişler. Kadın da sesini çıkartmamış. Türkçesi de klasik muhacir türkçesi olduğu için utana sıkıla yolculuk yapıyormuş. Teyzenin dikkatini çekmiş durağa yaklaşan kapının üstündeki düğmeye basıp durakta iniyormuş. Teyze ineceği durağa yaklaşmış ve inmek için genç bir çocuğa seslenmiş:
- Aba uşaaaam! ava bastıığ şu kopçeye de inem ben bu spiğkada va.

_cümleler doğrudur sen doğru isen doğruluk bulunmaz sen eğri isen_____________________________________________________________

:1yes2: Varna'da yeni okumaya başladığımız zamanlar. Bizim bir arkadaş şehir merkezine gidiyordu. Doğru düzgün Bulgarcası da yok. Tam karşıdan karşıya geçmek için durmuş ki, yanına yaşlı bir amca yanaşmış. Bizim arkadas da zaten korka korka tek başına olmanın verdiği psikolojik baskı ile sokağa çıkmış,amca da çocuğa dönerek :
- Ava uşaaam,beni şurdan karşıya geçirir misin?
Çocuk da psikolojik baskı olduğundan aynen bozuk bulgarcasıyla Türk olduğunu çok belli eder bir şekilde :
- Ne razbiram bulgarski.
-Ava uşaam, ben de anlamiem ama geçiriver beni karşı kaldırıma va.

_cümler doğrudur sen doğru isen doğruluk bulunmaz sen eğri isen________________________________________________________

:1yes2: Rüzgarlı bir günde bir teyze okuldan evine gelmekte olan çocuğunu sokak kenarında bekler. çocuk belli bir süre sonra sokağın kenarından gözükür ve teyzem işte o zaman bombayı patlatır. "Maa uu çocuumu yel saviree, çanta olmasa uçurcak geberekkalasiyin yeli.."

Geçen sene dedemlere gittiğimde dedemin nezle olduğunu gördüm. Adam söyleniyordu:
-Beh! bu dumağsilik (nezle) da geçmedi de geçmedi ey!
Sonra babaanneme döndü:
-Senin dumağan geçti mi mare?
Babaannem: tii (evet)
-A! benim neeye geçmedi Sigur ben ikinciye sümüklenmişim )

Bir gün yemek masasında yemek yerken babaannem her zamanki gibi bişeyleri çekiştiriyordu. Dedem de kapırmış acele acele yiyor... Babaannem baktı dedem hiç muhabbete katılmıyor:
-Sen de bişey söölesene be! Orey bak accık iilmiş iç soluklanmadan yiyeeri.
Dedemden gelen cevap:
-Ekmek imee oturdum ben burey! Langırdamaa diil!

slm bizimkiler 1951 bulgaristan göçmeni ailem halen ist yaşıyor bense çanakkalede geliboludayım

:1yes2: Nohutlu Mantı

Kullanılan Malzemeler:

ü 1kg. un
ü 1 adet yumurta
ü 0, 5 kg. nohut
ü 0,5 kg. yoğurt
ü 2 bardak su
ü 150 gr. Tereyağı
ü tavuksuyu
ü 0,5 çay bardağı sıvıyağ
ü 1 yemek kaşığı salça
ü 1 demet maydanoz
ü 1 baş sarımsak
ü karabiber, tozbiber, tuz

Hazırlanışı: Hamur elde etmek için, yukarıda belirtilen miktarlardaki yumurta, su, tuz ve un hamur kıvamına gelinceye dek yuğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklava ile yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare biçiminde kesilir. Bir gün önceden ıslatılan nohutlar dövülüp karabiber ilave edilerek bir karışım elde edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak içine sıvıyağ sürülmüş tepsiye dizilir. Tepsi kızgın fırına sürülür ve altı ve üstü iyice pişirilir.

Pişme işleminden sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilerek tekrar fırına sürülür. Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt karışımı dökülerek mantıların üzerine yayılır. Daha sonra üzerine süsleme yapmak için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su ateşte karıştırılarak sos elde edilir. Yine mantının üzerine ilave etmek için tereyağ ateşte kızdırılarak tozbiberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenip, sıcak olarak servis yapılır.
:1yes2: afiyet olsun

:1yes2: Armut hoşafıı

Dalından toplanmış armutlar güzelce yıkandıktan sonra eskiden küplere (şişelere) konulduktan sonra üzerine alabildiğince su ilave edilir ve 2 aylık bir süre gibi bir zaman bekletilmeye bırakılır.Bu zaman zarfı bitince bir kaba şekerli su yapılır ve içilir

NOT: Bu karışımı 1 yıl kadar beklettiğin zaman eskiden Türk rakısı denilen tadı ağır içecek meydana gelir

--------------------------------------------------------------------------------

PEYNİRLİ GÖZLEME

1/2 kilo un
5 adet yumurta
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
tuz

Yapılışı Peynir haricindeki diğer malzemeleri karıştırıp yumuşakça yoğurun. 5 eşit parçaya bölüp her birini, ayrı ayrı mantı hamuru kalınlığında açın. Rendelenmiş peyniri serpin. 10 ar santim ara ile şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri bir uçlarından yuvarlayarak rulo yapın.

Üzerine hafifçe bastırıp buzdolabında dinlenmeye bırakın. Daha sonra pasta tabağı büyüklüğünde açın. Teflon tavada az yağ ile kızartın. Servis yapın.

CEVİZLİ AY ÇÖREĞİ

4 buçuk su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru pakmaya
yarım su bardağı ılık süt veya su
2 adet yumurta
yarım çay kaşığı tuz
100 gram margarin
1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
1buçuk kahve fincanı toz şeker
iç malzemeleri :
4 su bardağı ince çekilmiş fındık
veya badem (500 gr)
2 buçuk su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz
2 tatlı kaşığı kakao
yarım çay kaşığı tarçın
2 adet yumurta beyazı

Yapılışı Maya ' yı ılık su içerisinde eriterek, ortasını çukur şeklinde açtığınız unun ortasına dökün ve 10 dk. kadar bekleyin. Diğer malzemeleri de mayalı una karıştırarak yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerlerini örtüp sıcak bir yerde 20-25 dk. Bekledikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp her birini merdane ile avuç içi büyüklüğünde açın ve önceden hazırlanmış iç malzemelerini bu hamurla sarın ve ay şeklini verin. Yağlanmış tepsiye dizerek 25-30 dk dinlendirin, üzerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış fırında 200 °C' de 15-20 dk. pişirin.

iç Malzemenin Hazırlanışı:
Bir kabın içerisine tüm iç malzemelerini koyarak, karıştırın. istediğiniz sertlikte değilse un ilave edebilirsiniz. Afiyet Olsun.

--------------------------------------------------------------------------------

PATATES ÇORBASI

1 kg patates
3 adet kereviz
2 soğan
3 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
kekik
1 1/4 lt et suyu
3 domates
50 gr eski kaşar
tuz
karabiber
2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz

Yapılışı Soğan ve sarmısakların kabuklarını ayıklayın, doğrayın. Soyduğunuz patatesleri kabaca bölün. Kerevizleri temizleyip yıkadıktan sonra dilimleyin. Bir tencerede soğan ve sarmısakları hafifçe kavurun. Kavrulmuş soğan ve sarımsağa kereviz dilimlerini ilave edin ve 3 dakika daha pişirin.

Et suyunu ekleyin ve kaynadıktan sonra 25 dakika pişirin.
O kaynarken siz de domatesleri, sıcak sudan geçirin sonra kabuklarını soyup sekize bölün ve çekirdeklerini çıkarın.
Çorbayı tuz, karabiber ve kekikle tatlandırın. Domatesleri çorbaya ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. Servis yapmadan önce üzerine maydanoz ve kaşar peyniri serpiştirin.

bende göçmenim arkadaşlar ..kosovalı...sadece şu maa kelimesini hiç duymadım ne anlama geliyor :uhm:

Eylülcüğüm paylaşımların için teşekkürler.Çok hoş nostalji yaşattın .Tariflerin içinde ayrıca teşekkürler.

mısmıl=bir işin çok iyi yapmılması
mare huu=Bir bayana seslenme
İslaa=İyi,hoş
dada=Bebek
Urba=Elbise
İnser=Çivi
Abba=Dede
maşınga:toprak soba
manca:yemek aş
çıkrık:yünü ip haline getirmeye yarayan araç
uşak: küçük çoçuk
setire:ceket
dibek:bulgur yapımında kullanılır
orak:buğday biçmeye yarayan alet
sahan:tabak
:yaba: buğdayı yelemek için kulanılır
diren:
yaba
mısmıl=bir işin çok iyi yapmılması
mare huu=Bir bayana seslenme
İslaa=İyi,hoş
dada=Bebek
Urba=Elbise
İnser=Çivi
Abba=Dede
:1yes2:

Adam, Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelirken Edirne'yi geçtikten sonra otobanda arabası bozulur. Polis olay yerine gelir arabaya ne olduğunu sorar, adam cevap verir. Polis bişey anlamaz tekrar sorar, bizimki; " aspuh patladı..... aspuh diyiim sen tüüükçe anlamimisin" ))

Bulgaristandan 1989 senesinde Tükiyeye gelen amcalar gidecekleri yeri somak için bi benzin ostantsiyaya durup adres sormuşlaa. Oradan benzin alan adam sordukları adresayi bilimiş ve demiş "SİZ BENi TAKiP EDiN". Amcada demiş ki "SEN IZLAN BEN ARKANDAN AYDAYCAM"

Okulun birinde, bizim Bulgaristanlı fen bilgisi hocası, tok ve tavuk konusunu işler ve konunun daha iyi anlaşılması için bir deney yapar. Talebelerine dönerek aynen şöyle der: "Bure bakın kızanlar kopçaya basesiniz kuluçkalayeri."

Bourgas (burgaz)'in bagrindan kopup istanbul / kirac'a tasinan iki bratufcet bi gun su depolarinin patlamasi ile depoyu tamir etmisler... hersey iyi olmus guzel olmus is bitmis. sira test asamasina gelmis biri evin catisinda kalip depoyu acacak digeri ise oturduklari kata gidip muslugu acip suyun akip akmadigini kontrol edecek; - Ahmet Su akiyami ma bilazer ? - Aba Mustafa Su akmayee va bilazer... bunun uzerine deponun vanasini iyice acan mustafa ; - Ahmet akiyami sular va - Ava mustafa sular akmaye deyeem sana fi$laye Fi$laye ama akmayee ! ( depo hava yapmis ve evin tesisatinda bosluk olusmus su sesi geliyor.)
:dance: :dance: :dance: :dance: __________ CÜMLELER DOĞRUDUR SEN DOĞRU İSEN DOĞRULUK BULUNMAZ SEN EĞRİ İSEN:1yes2:

Aaa ne güzel yemek tarifleri yazmışsınız, teşekkürler bayanlar!

Eylül, alıntılar çok güzel, sen ızlan ben arkandan aydaycam :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…