ben buna da inanamadım mesela.
nasıl bilmiyordu adam. derece yapmış yurtdışında çalışmış vs. eğitimsiz değil ki. kendi araştırmasaydı bile ille bir hocası, profu falan demiştie birşeyler diye düşünüyorum.
özellikle sayısalcıysa ve 35 yaş civarında olduğunu düşünürsek bilmemesi, kimsenin de bir şey dememesi çok çok normal...
bizim türümüzde (türkiye derecesi ilk 100 içindeyim, TÜBİTAK olimpiyatçısım, fen lisesi çıkışlıyım, y.dışı doktoralıyım vs vs) zaten normal sosyal becerisi olan erkek sayısı bi elin parmaklarını geçmiyor
ama ortamda neredyse herkes bi tuhaf (!) olduğu için bu pek de dikkat çekmez
öğrenciyken toplumda sessiz efendi düzgün çocuk (hatta potansiyel ideal adamat!), kariyerinde başarıyla devam edenlerde yarı deli dahi ya da displinli işkolik gibi imajlar vardır bitti gitti...
muhafazakar ailelerde erkekler zaten karı-kız (!) ortamına girmez, öğrenmez
akademik/elit/monşer ya da fazla zengin ailelerde herşeyini ama herşeyi ailesi idare eder ve birşeylerin farkına varsalar bile örterler
burada ailesi daha görece düşük sosyo ekonomide galiba onlar zaten haberdar bile değildir
okumuş evlenmiş çocuk yapmış gayet başarılı, düzgün bir "adam" var ortada, dahası ailede zaten çocukların profili hep böyleymiş, onların normali bu ki, onlar için hiç bir tuhaflık yok ki..hani garip olsa bile zararsız bir gariplik amaaan ne olcak?
akademik/sayısal zekayla otizm spektrumundaki bireylerin sosyal yaşamda ve ikili ilişkilerde uyumsuzluklar yaşamalarına sebep olan zeka özellikleri çok çok farklı
özellikle de mühendislik filan okumuş
(hele hele bizim kuşağımızda sık sık olduğu gibi yatılı okullarda yurtlarda, belli disiplin içinde olmuş) bir bireyde hangi hoca bu spektrumu (hafif düzeyde olup akademik zekasında sapma olmayan bi bireyi) hangi özelliğiyle fark edecek?
zaten fark etmez etse bile o topa girmez çünkü bizim etrafımızda "normal" algısı zaten değişik biraz...
bizim hocalar derste var mısın yok musun onu fark etmez çoğu öğrencinin adını bilmez - işte sosyal ilişki kurabilen erkek yok gibi dediğim şey bu. kurabileni de bulabildiği ilk kızla evleniyor zaten.
.
benim okulumda kimyacılar alman matematikçiler rustu benim bölüm hocalarım ise fransız ekolünden geliyordu, buna rağmen herkes ayrı ayrı cinsti mesela kim kimi neye göre değerlendirsin? bizim günde 20 saat ders çalıştığımız zaman oluyordu ya da laboratuvardan çıkmadığımız vs vs. sanki amerikan koleji okulun yarısı spor bursuyla geliyor, dönem sonları herkesler partilere akıyor ya da o zamanlar böyle sosyal medyada her nane vardı herkes savant ne asperger ne biliyordu...tıpçıların bile hepsi bilemiyor.
zaten belki de otizm spektrumunda bile değildir -her sosyal becerisi düşük olan, empati duygusu gelişmemiş olan, kolay manipüle edilen kişi otizmli değildir sanırım- psikiyatrist değilim. ama işte bizim genel habitatımız bu tür erkek dolu.
neyse bu adamların çoğu akademik olarak başarılı özeliklle yani böyle kreatif direktörlük gibi değil de kurallı disiplinli, çalışınca yapılan türde işlerde gayet iyiler.
ve çoğu da evli, genel olarak da iyi kazanıyorlar ve eşleri onları yönetiyor mesela, eşleri dışında bir sosyal hayatları bir ilişki biçimleri yok. adam ne giyincek karısı karar veriyor, eve ne alınacak, tatile nereye gidilcek...ama işte zaten bizim toplumumuzda kadınlar hep yaptıkları için bunları
sanki olağanmış gibi takılıp gidiyorlar...ya da başka ifadeyle onların olağanı bu.