kızlar cevap B :44:
yargı yayınları
kızlar bu soruyu yapabilir misiniz?
a-b=6
a+c=9
olduğuna göre ab+ac+bc+c*(c kare)
ifadesi neye eşittir?
cevap 27' ymiş.
aşağıdaki işlemi bilen var mı acaba? çok basit görünüyor bilemiyorum.
1500.1498+1
bu soruda var inşallah bilen çıkar
a=20
(a+1)(a*+1)(a-1)
ifadesi neye eşittir?
cevap 159999
öncelikle çok teşekkür ederim. ben de x ve x+2 yi tahmin ettim ama sonrasını yapamamıştım. (x+2).x+1= x kare + 2.x + 1 olur. bu işlemde x+2 ve x+1 i paranteze dağıtıp başka şeyler yaptım. olmadı. burayıda pek anlamadım aslında. (x+1)* karesini almışsın. x+2 neden alınmıyor orayı anlayamadım gerçekten.böyle büyük sayılarla işlem yaparken, büyük sayılardan herhangi bir tanesine x de diğerini de onun cinsinden yaz. yani,
1498=x ise 1500=x+2
(x+2).x+1= x kare + 2.x + 1 olur.
bu ifade de (x+1) in karesidir. şimdi x yerine 1498 yazarsak sonuç 1499'un karesi çıkar. mutlaka şıklarda da bu şekilde vermiştir zaten.
tamam çok güzel anladım emeğine sağlık.burada da önce harfli ifadedeki işlemi yapalım. (a+1)(a-1)=a[SUP]2[/SUP] -1 olur. (iki kare farkından)
daha sonra (a[SUP]2[/SUP] - 1)(a[SUP]2[/SUP]+1) yanyana gelince de yine bir iki kare farkı karşımıza çıkıyor.
bu da bize a[SUP]4[/SUP] - 1 olur. şimdi a yerine 20 koyarsak;
20[SUP]4[/SUP] -1 = 160000 - 1 =159999 olur. (bu soruda özdeşlikleri iyi bilmek gerekiyor)
öncelikle çok teşekkür ederim. ben de x ve x+2 yi tahmin ettim ama sonrasını yapamamıştım. (x+2).x+1= x kare + 2.x + 1 olur. bu işlemde x+2 ve x+1 i paranteze dağıtıp başka şeyler yaptım. olmadı. burayıda pek anlamadım aslında. (x+1)* karesini almışsın. x+2 neden alınmıyor orayı anlayamadım gerçekten.
kızlar bir bakarmısınız cevap 2 imiş ancak ben 5 buluyorum.
Soru :
15^n ==== 15 üzeri n anlamına geliyor
15^n.18 sayısının pozitif tam bölen sayısı 30 olduğuna göre n kaçtır ?
15^ n.18'i carpanlarina ayiralim.
3^n.5^n.3^2.2 olarak ayrilir,sonra ayni tabanli olanlari birlestirelim
3^(n+2).5^n.2 olur.pozitif tam bolenleri bulmak icin uslere 1 eklenir ve 30a esitlenir
(n+3).(n+1).2=30
n=2
isallah atanirsiniz:)
inşallah :))
15 i 3 ve 5 olarak
18 ise 3.2.3 olarak açmıştım :)
3.2.3 yerine 3^2 . 2 olarak açmak hiç aklıma gelmemişti
çok teşekkürler
rica ederim tatlim,uzun zamandir matematik sorusu cozmemistim..baska sorularin varsa yaz,cozmeye calisalim
olmazmı tatlım Allah razı olsun bir tanede daha yazayım. cevap 6 imiş tabi ben 5 bulmuşum :)
SORU: Ardışık üç pozitif tam sayının çarpımı bu sayıların en büyüğünün 20 katına eşittir. Buna göre en büyük sayı kaçtır ?
olmazmı tatlım Allah razı olsun bir tanede daha yazayım. cevap 6 imiş tabi ben 5 bulmuşum :)
SORU: Ardışık üç pozitif tam sayının çarpımı bu sayıların en büyüğünün 20 katına eşittir. Buna göre en büyük sayı kaçtır ?[/QUOTE
(a-2).(a-1).(a)=20a oluyor esitlik hemen a ile 20a'yi sadelestiririz.
(a-2).(a-1)=20 olur
a2-3a-18=0
(a-6).(a+3)=0
a-6=0 a=6
bu tip sorularda siklardan gidersen de hemen sonuca ulasabilirsinbaska soru var mi