Genel Yetenek- Genel Kültür Soru çözümleri...

kızlar bu soruyu yapabilir misiniz?

a-b=6
a+c=9

olduğuna göre ab+ac+bc+c*(c kare)

ifadesi neye eşittir?
cevap 27' ymiş.

Son düzenleme:
kızlar bu soruyu yapabilir misiniz?

a-b=6
a+c=9

olduğuna göre ab+ac+bc+c*(c kare)

ifadesi neye eşittir?
cevap 27' ymiş.

ab+ac+bc+c*2 => altı çizili olanları b parantezine diğerlerini c parantezine alalım.

b.(a+c) + c.(a+c) => burdanda (a+c) parantezine alırsak (a+c).(b+c) olur. a+c=9 du zaten,

b+c yide verilenleri taraf tarafa şıkarırsak;

a+c=9
a-b=6
----------
b+c=3 tür.

sonuç => (a+c).(b+c)=9.3=27

diğer sorunu anlayamadım canım..

acaba bu çözümleri ayrı dersler olarak mı alt konu açsak. burası matematik ağırlıklı oldu, tarih coğrafya ile ilgili ayrı konu açsak.

sevdacım çok güzel anlatmışsın normalde pek anlamıyorum bilg.daki çözümleri. aslında ben de epey uğraştım ortak paranteze almayı ama yapamamıştım bak. çok sağolasın.

aşağıdaki işlemi bilen var mı acaba? çok basit görünüyor bilemiyorum.

1500.1498+1

böyle büyük sayılarla işlem yaparken, büyük sayılardan herhangi bir tanesine x de diğerini de onun cinsinden yaz. yani,
1498=x ise 1500=x+2
(x+2).x+1= x kare + 2.x + 1 olur.
bu ifade de (x+1) in karesidir. şimdi x yerine 1498 yazarsak sonuç 1499'un karesi çıkar. mutlaka şıklarda da bu şekilde vermiştir zaten.

bu soruda var inşallah bilen çıkar

a=20

(a+1)(a*+1)(a-1)

ifadesi neye eşittir?

cevap 159999

burada da önce harfli ifadedeki işlemi yapalım. (a+1)(a-1)=a[SUP]2[/SUP] -1 olur. (iki kare farkından)
daha sonra (a[SUP]2[/SUP] - 1)(a[SUP]2[/SUP]+1) yanyana gelince de yine bir iki kare farkı karşımıza çıkıyor.
bu da bize a[SUP]4[/SUP] - 1 olur. şimdi a yerine 20 koyarsak;
20[SUP]4[/SUP] -1 = 160000 - 1 =159999 olur. (bu soruda özdeşlikleri iyi bilmek gerekiyor)

öncelikle çok teşekkür ederim. ben de x ve x+2 yi tahmin ettim ama sonrasını yapamamıştım. (x+2).x+1= x kare + 2.x + 1 olur. bu işlemde x+2 ve x+1 i paranteze dağıtıp başka şeyler yaptım. olmadı. burayıda pek anlamadım aslında. (x+1)* karesini almışsın. x+2 neden alınmıyor orayı anlayamadım gerçekten.

tamam çok güzel anladım emeğine sağlık.

kırmızıyla yazdığım yere dikkat edersen işlem önceliğinden dolayı önce x ile x+2 çarpılır çarpıma 1 eklenir. yani,
x.x +x.2 + 1, o da (x+1)[SUP]2[/SUP]olur. yani ortada x+2 kalmaz.

kızlar bir bakarmısınız cevap 2 imiş ancak ben 5 buluyorum.

Soru :

15^n ==== 15 üzeri n anlamına geliyor

15^n.18 sayısının pozitif tam bölen sayısı 30 olduğuna göre n kaçtır ?

kızlar bir bakarmısınız cevap 2 imiş ancak ben 5 buluyorum.

Soru :

15^n ==== 15 üzeri n anlamına geliyor

15^n.18 sayısının pozitif tam bölen sayısı 30 olduğuna göre n kaçtır ?

15^ n.18'i carpanlarina ayiralim.
3^n.5^n.3^2.2 olarak ayrilir,sonra ayni tabanli olanlari birlestirelim
3^(n+2).5^n.2 olur.pozitif tam bolenleri bulmak icin uslere 1 eklenir ve 30a esitlenir
(n+3).(n+1).2=30
n=2

isallah atanirsiniz:)

Son düzenleme:
15^ n.18'i carpanlarina ayiralim.
3^n.5^n.3^2.2 olarak ayrilir,sonra ayni tabanli olanlari birlestirelim
3^(n+2).5^n.2 olur.pozitif tam bolenleri bulmak icin uslere 1 eklenir ve 30a esitlenir
(n+3).(n+1).2=30
n=2

isallah atanirsiniz:)

inşallah :))

15 i 3 ve 5 olarak

18 ise 3.2.3 olarak açmıştım :)

3.2.3 yerine 3^2 . 2 olarak açmak hiç aklıma gelmemişti

çok teşekkürler

inşallah :))

15 i 3 ve 5 olarak

18 ise 3.2.3 olarak açmıştım :)

3.2.3 yerine 3^2 . 2 olarak açmak hiç aklıma gelmemişti

çok teşekkürler

rica ederim tatlim,uzun zamandir matematik sorusu cozmemistim..baska sorularin varsa yaz,cozmeye calisalim

rica ederim tatlim,uzun zamandir matematik sorusu cozmemistim..baska sorularin varsa yaz,cozmeye calisalim

olmazmı tatlım Allah razı olsun bir tane daha yazayım. cevap 6 ymış tabi ben 5 bulmuşum :)

SORU: Ardışık üç pozitif tam sayının çarpımı bu sayıların en büyüğünün 20 katına eşittir. Buna göre en büyük sayı kaçtır ?

Son düzenleme:

1.sayı-->x
2.sayı-->x+1
3.sayı-->x+2

SAyıların çarpımı x.(x+1).(x+2)=20.x
Her iki tarafı da x e böleriz.
(x+1)(x+2)=20
DEğer veririz ardışık iki sayı için 4.5=20
x+1=4 olduğuna göre x=3 tür
Bu sayılar da 3,4,5 olur en büyüğü evet 5 Demek ki cevap yanlış

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…