Şimdi benim eşim de babam da kendi işlerini yapıyorlar eleman çalıştırıyorlar. Ben özel sektörde mühendisim. (Doktora terk, advanced gerçekten advanced ingilizce, yurtdışı tecrübem var, seyahat engelim yok, en iyi 3 üniversitenin birinden mezunum.) bu şartlarda doktora yaparken okulda çalışırken bırakıp özel sektörde çalışmaya karar verdikten sonra iş bulmam 1 yıl sürdü. O kadar fazla iş arayan var ki. Çoğu başvurduğum yerden dönüş bile almadım. En son bir hocamın vasıtasıyla iş bulabildim.
Objektif bakabildiğimi düşünüyorum. Konu o kadar basit değil. Eşim aylardır istediği kalitede makine mühendisi bulamıyor. Bir ilan yayınlıyorlar 3000 başvuru geliyor. Ama bu insanların suçu değil. Her üniversiteden makine mühendisi çıkıyor ama hiçbiri gerçekten makine mühendisliği eğitimi almamış. En son eşim de işim içinden çıkamayınca okuldan hocasına danıştı birine referans olsun diye. Okuldan birkaç aday geldi. Gerçekten donanımlı kişiler. Onlar da eşimin kazandığından çok maaş isteyince patladık. Mecburen sözleşmeli biri bulundu. İş başına para ödüyor artık.
8bin lira veriyoz iş benmiyorlar ya işsizlik diye bir şey yok demek kadar yüzeysel bir yaklaşım yok bence. Konu daha derin ne yazık ki.
Ülkede baştan aşağı bir kalitesizlik var ve son adımda bu size yansıyor işte.
Beğendiğiniz adaylar da muhtemelen başka seçenekleri olduğundan son anda sizin teklif cazip gelmeyince kaçıyorlar. Söyledikleri şeyler bahane çünkü.