Geçinemeyenler kulübü

Kayinpederim harcıyor olabilir kendi parasından. Biz sadece bin TL veriyoruz eline. Arada bir eşimin yanında iş olursa çalışır. Hani evde para konusu pek dönmez su kadsr harcadım kendimdende harcadım demez kayinpederim. O yüzden bilemicem.

Asgari ücret 2.324,70 TL
3750 TL asgari ücretin 1400 TL fazlası.
Ve ‘3750 TL az para değil’ diyor arkadaşımız.
Rakamlarla aram iyidir ama benim hesabım da şaştı.
Nasıl az para değil? Bildiğin az en azından aile geçindirmek için az.
Gencecik insanlar daha iyi şartlarda yaşamak, evladını daha iyi imkanlarda büyütmek için düşünüp kafa yormak yerine ‘şükür elhamdulillah’ deyip halinden memnuniyet bildiriyor.
Ben de inançlı biriyim, elindekine şükretmeyen fazlasını bulamaz amenna.
Ama burda farklı bir şey var sanki çaresizlikten kaynaklanan bir savunma mekanizması devreye giriyor.

Elindekine şükret tamam, buna itirazım yok ama durumunu güzelleme, azıcık sor;
Bu ülkede asgari ücret niye bu kadar az?
Yıllarca çalışıp emekli olanlar niye ahir ömründe üç kuruş emekli maaşına talim ediyor?
Niye sosyal devlet değiliz?
Çarşı, pazar niye ateş pahası?
Çocuğum büyüdükçe ihtiyaçlarını karşılayabilecek miyim?
Sorgula Ya Hu!

Bizde bunları tabikide hergun konuşuyoruz. Ben sadece konu sahibin sorusuna cevap vermek istedim. Eğer konu sahibi bu ülke neden böyle asgari ücret nede. Böyle diye sorsaydi elbetteki cevabım farklı olurdu.

Mutlaka bilmediğiniz bir durum vardır.
Haftalık 250 tl eder ve 250 tl inanın kahvaltılık.
Peynir, zeytin, kaşar, sucuk, yumurta, süt aldığınızda bitti 250 lira.

Mutlaka bilmediğiniz bir durum vardır.
Haftalık 250 tl eder ve 250 tl inanın kahvaltılık.
Peynir, zeytin, kaşar, sucuk, yumurta, süt aldığınızda bitti 250 lira.
Haklısınız. Hani kayinderime sen de harcıyor musun diye soramiyorum malesef o da söylemez. Köyde sadece bir keresinde bin TL yetmiyor demişti. Ne yapalım dhaa fazlasını mi verelim demiştim. O günden sonra pek konusunu açmadı. 55 yaşında calismiyor adam. Oğluna mahcup olmamak için fındık parasını harcıyor olabilir. Yemin ederim ne kadar kazandığını bile bilmem fındıktan. Asla sormam soylemezde

Bizde bunları tabikide hergun konuşuyoruz. Ben sadece konu sahibin sorusuna cevap vermek istedim. Eğer konu sahibi bu ülke neden böyle asgari ücret nede. Böyle diye sorsaydi elbetteki cevabım farklı olurdu.
Kuzum siz halinizden baya baya memnunsunuz.
Bunu anlatamıyoruz biz size.
Her şeyiniz olamaz ayda 1000 TL harcadığınız bir mutfakta.
Belli ki kp takviye ediyor.
Pazarda ıspanağın kilosu 7 TL , karnıbahar 10 TL mandalina 5 TL, neyi konuşuyoruz daha?

3750 TL maaşla 5 kişi rahatça geçinemez.
Geçim dediğin şey karın doyurmak değildir ayrıca.
Mideye ne verirsen onunla doyar.
Mevzu bu değil.
Ama belli ki aynı frekansta değiliz sizinle.
Allah sofranıza bereket, evinize huzur versin.

Selamlar hanımlar,

Ben bir havacılık şirketinde orta düzey yönetici olarak çalışıyorum. Eşim de kamuda mühendis. 7 ve 2 yaşında olmak üzere 2 kızımız var.

Kazancımız yüksek olmasına rağmen bütçemizde çok fazla ödeme kalemi var. Ev kredisi ve araba kredisi ödüyoruz. Büyük kızım koleje gidiyor. Küçük kızımın bakıcısının maaşı+sigortası var. Bunun dışında yıllık sağlık sigortası ödüyoruz.

Sosyal devletin sağlaması gereken düzgün sağlık ve eğitim hizmetini kendi maaşımdan, oldukça yüksek rakamlara karşılıyor olmak canımı çok sıkıyor benim de.

5 kişiye günde 3 ekmek nasil yetsin ya 6 ekmek gider en az. 360 TL sadece ekmek masrafı. Pazara da gitsen kilosu 5 liranın altına sebze meyve yok.

Ben size sadece gülüyorum gerçekten. Siz geçimi nasıl bişey sanıyorsunuz bilmiyorum. Biz orta standartta geçiniyoruz. Fazlasında gözümüz hiç yok
Ben size gülemedim üzüldüm.
Siz bunu geçinmek sanıyorsunuz ne üzücü aslında.
Benim de evladım var. İki çocuğun büyürken bu kadar farklı büyümesi bile benim içimi cız ettirdi. Bir anne olarak buna üzülmeniz gerekirken hala şükretmenizi, bunu normal sanmanızı kabul edemiyorum.

Anladım.
Yani hep söylediğim şey zaten hayata bakış açıları farklı, siz mutlu ve toksunuz.
Diyecek bir şey kalmıyor.

bakın bu akşam çocuklara pişirdiğim şeyleri yazayım sadece.
4 er köfte, 350 gram kıymadan
Terbiyeli çorba, 3 yumurta 2 tavuk budu 1 su bardağı ev yoğurdu ile yapıldı
Yarım paket de makarna

Bu sadece iki çocuğun akşam yemeği idi, şöyle bakınca bu yemeğin masrafı 40 tl eder zaten, çorba dün yapmıştım hadi yarılayalım.

E bize de ayrı yemek yapıldı.
İmkanı yok bin tl ile geçinmenizin, kp ekliyordur.

Ha yetse yetmese meselesi de değil, hayat bu kadar pahalı iken evlerimize giren para gerçekten ölmeden yaşayacak kadar, daha fazlası değil...

Yer niye yemesin, 2,5 yaşında çocuk herşeyi yer, ayda iki kere kıymalı yemekle büyüyemez ki, tereyağı bal yumurta köfte et suyu , balık, iyi süt,yoğurt, kuruyemiş günlük az az tüketmesi lazım , sadece aylık 500 o çocuğa yedirmen lazım ki beyni bağışıklığı gelişsin

Ah işte benim diyemediğim buydu.
Başkasının çocukları neler yiyor bizimki nelerden mahrum dememesi en çok içimi burktu benim.
Yani ıstakoz yemesin, havyar yemesin, kaz ciğeri yemesin. Bunu kimse takmaz.
Ama bazı çocuklar etle, kemiksuyuyla, dolu dolu sebzeyle doyarken 1000 lira yetiyor dolap dolu denmesin ya

Et suyu olarak eşim kemik getiriyor iş yerinden . Extra ücret vermiyor kemiğe. Kuruyemiş olarak evde ceviz fındık çok şükür var. Köyde tarlası var kayınpederi n hem toplayıp paraisni alıyor hemde yiyeceğimiz getiriyor. Tereyağ ineği var amcamın yani köyde eşimin amcasının o veriyor . Bal da Adana'dan getirttirdim 100tl para verdim yiyoruz şükür.

Neyse hanımlar size iyi akşamlar belli ki aynı dili konuşmuyoruz. Herkesin geçimi evindeki düzeni farklıdır. Kimseyede yargılamak düşmez. İnsaAllah çok kazancınız olur istediğiniz hayati yaşarsınız. Hoscakalin

Bozuldu valla ne yalan söyliyeyim.
Hm de dandik sweet olmuş 190 tl, hatun 5 kişi aylık bin lira yiyoruz diyor, ben tırnaklarımı kemiriyorum şuan
kıza eşofman takım lazım 2 şer tane evdekiler küçüldü fiyatlar uçmuş bu akşam uygununu araştırıp mecbur alacağım netten .terliği de küçüldü bir de terlik lazım sadece yeme içme olsa keşke masraf

Aylık ortalama 11 bin gelirimiz var . Güneydoğuda küçük bir ilde görev yapıyoruz . Geçiniyor musun deseniz istediğim degil . Mutfak 3000 4000 arası kredimiz var 3800. Aidat benzin sağlık fatura derken gidiyor .
aslinda geçim ucu cok açık bir konu .
Kimisi a 101 den 30 liraya bal alır kimisi 300 liraya . Sonra ikisi de bal yemiş olur .
4 kişilik bir ailenin normal standartlar da yaşayabilmesi için gelirin 15000- 20000 arası olması lazım .
bu yıl kendime 12 ceyrek hedefi koydum . Bazen onu 1 mu yapsam diye düşünüyorum

Sabah eksi sözlükte iki başlık alt altaydi
Samsun da intihar eden adam
Tunus a 5 milyon dolar yardım edilmesi

Gordiondaydım, gelseydin
Valla çok pahalı ya.
Gezmedim hm koçtaş o kadar.
Zaten başka yere girecek olsam kalp krizi geçirirdim para tükendi

ben sizi anladım küçük yerde yaşıyorsunuz sanırım bazı yiyecekleri de akrabadan komşudan köylüden vs. ucuza temin ediyorsunuz avm tatil sinema vs de yok öyle bir masrafınız yok.sosyal çevreniz de kaliteli giyim gerektirmiyor.ulaşım yakıt masrafınız da azdır o şekilde geçinirsiniz tabi ki.ama sizin gelirle büyük şehirlerde ki aileler resmen sürünür

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…